نشست رسانهای دبیر جشنواره چهلم فیلم فجر با حضور جمعی از اهالی رسانه در سالن اصلی مرکز همایشهای برج میلاد برگزار شد. به گزارش «وطنامروز»، در ابتدای این مراسم مدیر روابط عمومی جشنواره فیلم فجر گفت: قرار بود در تاریخ ۵ یا ۶ بهمنماه نشست خبری داشته باشیم که به دلیل ابتلای دکتر مسعود نقاشزاده به کرونا به تعویق افتاد و به امروز موکول شد تا پاسخگوی پرسش خبرنگاران باشیم.
یزدان عشیری ادامه داد: جشنواره فیلم فجر که بزرگترین رویداد فرهنگی ایرانی است کمک میکند تا عصاره و چکیده فعالیتهای سینماگران و مدیران را در اتاقی شیشهای قرار داده و آن را مشاهده کنیم. جشنواره بهترین بستر برای ظرفیتشناسی و نیازسنجی سینمای ایران است.
وی بیان کرد: فقدان مرکزیت جامع جغرافیایی تحت عنوان خانه جشنواره و دبیرخانه دائمی برای این رویداد سینمایی باعث میشود هر سال برگزاری جشنواره با شرایط ویژهای روبهرو باشد اما باید کمک کرد ضمن آسیبشناسی، جشنواره در ادوار متفاوت ترسیمگر افقی برای دوران پیش رو به عنوان مرجعی جریانشناس شناخته شود.
در ادامه مسعود نقاشزاده، دبیر جشنواره در شروع سخنانش گفت: در ابتدا بابت این ناهماهنگی که به دلیل ابتلای بنده به کرونا رخ داد و نشست خبری با تعویق همراه شد عذرخواهی میکنم. لازم میدانم از تمام همکاران و عوامل برگزاری جشنواره تشکر کنم. بیگمان بهواسطه مسؤولیتپذیری این عزیزان بود که جشنواره برگزار شد. کمیتههای تخصصی در بخشهای مختلف برای پیشبرد بهتر مسیر در نظر گرفته شده بود که تسهیلگر امور بود. وی در ادامه گفت: ۵ آبان امسال حکم این مسؤولیت به من اعطا شد که کمتر از ۳ ماه تا آغاز جشنواره مهلت باقی مانده بود. در این مدت دفتر جشنواره نیز آماده نبود و ظرف مدت کوتاهی ساختمان بازسازی و ستاد برپا شد. این جشنواره بزرگتر از چیزی است که شبیه به یک پروژه با آن برخورد کرد و نیاز به برپایی یک دبیرخانه دائمی دارد، البته من پیشنهاد میکنم مرکزی برای برگزاری جشنوارههای داخلی داشته باشیم تا با زیرساخت و ریلگذاری در جهت بهبود اوضاع برگزاری و بهینهسازی پیش برویم. ما تلاشمان را کردیم که برای چهلمین دوره جشنواره با امکاناتی که در اختیار داریم بهترین کار را انجام دهیم. برای جشنواره چهل و یکم قصد دارم با ایجاد رویه دبیرخانه دائمی بهتر پیش برویم.
دبیر جشنواره خاطرنشان کرد: اعتقاد داریم آییننامه جشنواره باید طوری تنظیم شود که در ادوار مختلف فقط در موارد اجرایی تفاوت پیدا کند. ما نیازمند چارچوب اولیه پایدار برای جشنواره هستیم که باید در آییننامه مکتوب شود. رعایت این قانونمداری بعضا برای خود عوامل جشنواره هم سخت است، چون تحت فشار بسیاری قرار میگیرند اما همه تلاش ما این بود که بر مبنای آییننامه پیش برویم. گاهشمار جشنواره تا به امروز نیز رعایت شده و به آییننامه عمل شده است.
نقاشزاده تصریح کرد: امسال به طور مشخص بر برنامههای فرهنگی غیر از برنامههای رقابتی تاکید داشتیم که با هدف عمقبخشی به جشنواره و اندیشههای سینمایی به معنای کلان به کار میرود. نشستهایی که امسال برگزار میشود گام اولیه این ماجراست. اعتقاد دارم رعایت چیزی که به عنوان چارچوب مبنا قرار میگیرد به ارتقا، سالمسازی و پیشپینیپذیری جشنواره کمک میکند. بر این باورم که در رویدادهای فرهنگی که هنرمندان در آن شرکت میکنند همه چیز باید به صورت پیشبینیپذیر پیش برود و تاریخها زودتر مشخص شود، البته هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله داریم. وی گفت: در جشنواره چهلم، فروش بلیت در سینماهای مردمی نسبت به سال گذشته افزایش یافت، البته این جنبه را که اکران آثار در مراکز استانهای سراسر کشور انجام میشود، نباید از نظر دور نگاه داشت که آمار آن هم متعاقبا اعلام خواهد شد.
در ادامه یزدان عشیری گفت: امسال با حمایت سازمان سینمایی، ۳۱ استان کشور میزبان جشنواره هستند و با کمک همکاران ما در دفاتر انجمن سینمای جوانان ایران در بیش از 100 نقطه، تعدادی از آثار توسط سینماسیار برای مناطق محروم و روستاهای کپرنشین اکران خواهد شد. از دکتر جبلی و همکارانم در صداوسیما و رسانههای رسمی تشکر میکنم.
در ادامه نقاشزاده گفت: در این جشنواره آثار توسط هیات انتخاب که ترکیبی از نامداران سینما هستند، انتخاب میشود. طبیعی است سلیقههای مختلفی وجود دارد و همه مخاطبان، همه آثار را دوست نداشته باشند. ترکیب بخش هیات انتخاب مسابقه سینمای ایران را میدانیم که شامل افرادی باسابقه و باتجربه بودند. رویکردی که برای انتخاب آثار وجود داشت صرفا حضور فیلمها با ارزشهای سینمایی نبود. برای مثال برای هیات انتخاب حضور آثار مختلف با تنوع ژانرهای متفاوت مطرح بود لذا ما موظف بودیم به سلیقه هیات انتخاب احترام بگذاریم. وقتی ۶۰ فیلم به هیات انتخاب ارائه میشود، لاجرم ۳۸ فیلم از جشنواره بیرون میمانند. ما از ابتدا گفتیم که قانونمداری اصل اول برای ما است. قانون میگوید هر فیلمی برای اکران در مجامع عمومی نیازمند پروانه نمایش عمومی است و ما تابع این قانون هستیم. بعضی از آثار مورد توجه هیات انتخاب نیز قرار گرفتند اما موفق به اخذ پروانه نمایش نشدند. برای ما هم مهم بود که براساس مجوزهای اداره ارزشیابی و نظارت کار کنیم.
وی در پایان درباره بودجه جشنواره گفت: ما در حال برگزاری جشنواره هستیم و آمار عملکرد جشنواره به لحاظ اجرایی و اقتصادی اعلام خواهد شد ضمن اینکه اختتامیه فیلم فجر ساعت ۱۸:۳۰ روز جمعه هفته جاری در برج میلاد برگزار میشود و به دلیل خیز ششم کرونا ناگزیر هستیم ظرفیت اختتامیه را کمتر از آنچه اکنون در سالنهای اکران وجود دارد در نظر بگیریم.