printlogo


کد خبر: 244656تاریخ: 1400/11/18 00:00
با حضور رئیس‌جمهور، وزرای صمت، اقتصاد و نفت و دستیار اقتصادی رئیس‌جمهور، بزرگ‌ترین پروژه سرمایه‌گذاری صنعتی ایران کلید خورد
صنعت پیشران توسعه اقتصادی
توافق برای احصای ۴۶۸ هزار میلیارد تومان معادل ۳/۱۷ میلیارد دلار برای انجام ۴۸ پروژه، نتیجه جلسات سیاست‌گذاران و مدیران صنایع در «گروه پیشرانان پیشرفت ایران» است

گروه اقتصادی: روز گذشته با حضور رئیس‌جمهور، دستیار اقتصادی رئیس‌جمهور و وزرای صمت، اقتصاد و نفت،  بزرگ‌ترین پروژه سرمایه‌گذاری صنعتی ایران کلید خورد. 
به گزارش «وطن‌‌امروز»، یکی از کارویژه‌های دولت سیزدهم احیای سرمایه‌گذاری بخش‌های مختلف در اقتصاد کشور با هدف بالا بردن تولید ناخالص داخلی، ایجاد رونق تولید و افزایش اشتغال‌زایی است. نرخ رشد تشکیل سرمایه ثابت در ۸ سال اخیر منفی بوده است. تشکیل سرمایه ثابت منفی یا کاهش رشد سرمایه‌گذاری در کشور نگرانی‌های زیادی را ایجاد کرده است. از ابتدای دولت قبل روند افت سرمایه‌گذاری و جلو افتادن نرخ استهلاک از سرمایه‌گذاری باعث بروز دغدغه‌های نگران‌کننده‌ای شده است. 
اقتصاد کشور زمانی می‌تواند رشد اقتصادی مطلوب را تجربه کند که روند تشکیل سرمایه با سرعتی مناسب صعودی شود؛ صعودی شدن روند تشکیل سرمایه باید در حدی باشد که استهلاک سرمایه‌های ثابت فعلی را نیز جبران کند. بررسی اجزای ساختار تشکیل سرمایه ثابت نشان می‌دهد سیاست‌گذار برای احیای رونق در این بخش و بازگرداندن رشد به روند تشکیل سرمایه ثابت، کار سختی در پیش دارد. 
دولت سیزدهم به منظور احیای روند سرمایه‌گذاری در ماه‌های نخست فعالیتش، با تشکیل کارگروهی از متخصصان اقتصادی، برای رفع این بحران چاره‌اندیشی کرد که نام این مجموعه، «گروه پیشرانان پیشرفت ایران» است. 
نتیجه جلسات سیاست‌گذاران اقتصادی و مدیران صنایع مختلف در کارگروه پیشرانان پیشرفت اقتصاد ملی، احصای نزدیک به 468 هزار میلیارد تومان معادل 17.3 میلیارد دلار منابع شرکت‌های دولتی و نیمه‌دولتی برای انجام سرمایه‌گذاری است. انجام 48 پروژه تعریف شده در نخستین عملیات اجرایی کارگروه پیشرانان پیشرفت اقتصاد ملی، معادل 20 میلیارد دلار درآمد سالانه خواهد داشت. از دیگر نتایج اجرای این طرح می‌توان به ایجاد 21 هزار شغل مستقیم و 64 هزار شغل غیرمستقیم اشاره کرد. از سوی دیگر با توجه به اینکه یکی از اهداف دولت سیزدهم محرومیت‌زدایی بوده و مقام معظم رهبری نیز در دیدار دولتمردان به وجود پیوست عدالت در طرح‌ها و برنامه‌های دولت تاکید داشتند، با اجرای این طرح، 48 پروژه در 13 استان و 27 شهرستان راه‌اندازی خواهد شد که عموما این پروژه‌ها در مناطق محروم و کم‌برخوردار بهره‌برداری می‌شود. اجرای این پروژه‌ها باعث حصول 11 میلیارد دلار صادرات سالانه و تولید 54 میلیون تن محصول معدنی، فلزی و پتروپالایشی در طول زنجیره تولید صنایع خواهد شد. 
یکی از نکات مورد توجه این طرح، الگوی به کار برده شده در کارگروه پیشرانان پیشرفت اقتصاد ملی است که - شاید - این الگو در اقتصاد ایران بی‌سابقه است. در واقع حرکت کشور برای تسهیل سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ و باتجربه برای توسعه پروژه‌های زیرساختی و زنجیره ارزش، الگویی است که در مدل توسعه بسیاری از کشورها همچون کره‌جنوبی و کشورهای شرق آسیا در زمان گذار به سمت توسعه‌یافتگی تجربه شده است. الگوی حکمرانی سرمایه‌گذاری که در دولت سیزدهم آغاز شده است، در صورت استمرار موجب تسهیل سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و افزایش امنیت سرمایه‌گذاری خواهد شد که متغیرهای کلان اقتصاد ایران را بهبود خواهد داد. 
یکی از محاسن این الگوی سرمایه‌گذاری مکلف نبودن دولت درباره نحوه و زمان اجرای پروژه‌هاست، بلکه دولت به عنوان تسهیلگر، ناظر و حامی نقش ایفا می‌کند و خود بنگاه‌ها و شرکت‌ها با توجه به زنجیره ارزش خود پروژه‌هایی را تعریف کرده‌اند که با حمایت دولت همراه شده است. بنابراین بر اساس برنامه‌ریزی طرح، حداکثر 48 ماهه پروژه‌های تعریف شده به بهره‌برداری خواهد رسید.
 همچنین اجرای پروژه‌های مذکور موجب احیای وضعیت بازار سرمایه نیز خواهد شد، چرا که با بهره‌برداری پروژه‌ها سودآوری شرکت‌های متولی این پروژه‌ها همچون فولاد مبارکه، ملی مس، گل‌گهر، چادرملو، نفت و گاز پارسیان، فارس و سرمایه‌گذاری معادن و فلزات افزایش خواهد یافت. سرمایه‌گذاری 468 هزار میلیارد تومانی از یک جهت بر سودآوری شرکت‌های ذکر شده به صورت مستقیم مؤثر خواهد بود و به صورت غیرمستقیم نیز بر سایر زنجیره تولید صنایع بر بازار سرمایه و سهامداران تاثیر مثبت خواهد گذاشت. 
حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی روز یکشنبه در آیین «آغاز عملیات اجرایی ۴۸ پروژه بزرگ صنعتی کشور» با اشاره به اینکه هدف‌گذاری دولت در بودجه ۱۴۰۱ رشد اقتصادی ۸ درصدی است، گفت: رشد اقتصادی به عنوان یک ضرورت، نیازمند گروه و جریان پیشتازی است که با شجاعت و همت عالی بتواند آن را در کشور محقق کند.  رئیس‌جمهور با طرح این پرسش که کدام بخش می‌تواند پیشران اقتصاد کشور باشد، خاطرنشان کرد: بی‌تردید نگاه به درون ایجاب می‌کند که به دستان باکفایت کارآفرینان و فعالان اقتصادی که امتحان موفقیت‌آمیزی پس داده‌اند، اعتماد داشته باشیم. 
رئیسی با اشاره به همگرایی، همکاری، همراهی و هم‌اندیشی گروه پیشرانان پیشرفت ایران اظهار داشت: تلاش و همکاری این گروه در مدت کوتاه ۱۱۰ روزه توانست موانع پیش رو را کنار گذاشته، مجوزهای لازم را اخذ کند و همگی برای حرکت جهادی در ایجاد اشتغال و افزایش صادرات و رونق تولید همپیمان شدند که اقدامی بسیار فرخنده و مبارک است. 
رئیس‌جمهور گفت: مهم‌تر از اجرای ۴۸ پروژه بزرگ در ۱۳ استان و ۲۷ شهرستان، همگرایی و هم‌افزایی شرکت‌های بزرگ اقتصادی کشور است و امروز به عنوان یک تجربه موفق پیش روی همه فعالان اقتصادی برای انجام طرح‌های بزرگ قرار دارد. 
حجت‌الاسلام رئیسی پویایی، امید، ایستادگی، اعتماد به نفس و اعتماد به نیروهای خلاق کارآفرین و تولیدکننده داخلی را مهم‌ترین پیام حرکت گروه پیشرانان پیشرفت ایران دانست و اظهار داشت: این پیام باید به همه کسانی که دچار یأس و ناامیدی شدند و تصور می‌کنند کشورمان به خاطر موانع، تهدیدها و تحریم‌ها دچار وقفه و توقف شده است، مخابره شود. 
رئیس‌جمهور تصریح کرد: یکی از راه‌های مهم دور زدن و خنثی کردن تحریم‌ها چنین اقدامات ماندگاری است و بنای دولت هم این است که برای خنثی‌سازی تحریم‌ها، فعالیت و تلاش روزافزون را در دستور کار قرار دهد. 
رئیسی تاکید کرد: بدون تردید اگر شرکت‌های بزرگ، بانک‌ها، بخش خصوصی و کارآفرینان فعال شوند، می‌توان سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی در بخش‌های مختلف انجام داد و مشکل تولید و اشتغال در کشور را برطرف کرد. 
رئیس‌جمهور نقش دولت در فعالیت‌های اقتصادی را «هدایت، حمایت و نظارت» برشمرد و اظهار داشت: فعالان اقتصادی یقین داشته باشند دولت در این میدان از فعالیت آنها حمایت خواهد کرد. 
وی خاطرنشان کرد: اقدام گروه پیشرانان پیشرفت ایران پیامی برای ایرانیان خارج از کشور و سایر سرمایه‌گذاران بخش خصوصی دارد که با مشاهده تضمین سود و افزایش بهره‌وری و امنیت سرمایه‌گذاری به فعالیت در این حوزه تشویق شوند. 
رئیسی گفت: ممکن است دولت کمک‌ها و مساعدت‌هایی در زمینه اقتصادی به مردم داشته باشد اما بی‌تردید اقتصاد کشور را نمی‌توان بر مبنای این گونه کمک‌های موقتی بنا کرد، بلکه اقتصاد کشور نیازمند اقدامات بزرگ و ماندگار در عرصه کار و تولید است که در مبانی دینی نیز بر آن تاکید شده است. رئیس‌جمهور با تاکید بر تسهیل فضای کسب‌و‌کار برای فعالان اقتصادی اظهار داشت: وزارتخانه‌ها و دستگاه‌های اداری لازم است فعالیت اقتصادی را برای فعالان این عرصه تسهیل و مجوزهای لازم را به سرعت صادر کنند. وی افزود: دولت همچنین از فعالیت کارگاه‌ها و بنگاه‌های کوچک و زودبازده به منظور افزایش اشتغال حمایت می‌کند. 
رئیسی با اشاره به نقش صندوق توسعه ملی در رشد و توسعه اقتصادی کشور اظهار داشت: اساس تشکیل صندوق توسعه ملی برای پیشرفت کشور بوده و در این زمینه نقش‌آفرینی خواهد کرد.  وی همچنین بر تدوین نقشه جامع صنعت کشور تاکید کرد و گفت: دولت از ابتدا این موضوع را در دستور کار خود داشته است و با تاکیدات اخیر رهبر معظم انقلاب این سند هر چه زودتر نهایی خواهد شد. 
 
* هدفمندی در سرمایه‌گذاری صنعتی ایران
پروژه‌های پیشرانان پیشرفت ایران در ۲ لایه زیرساختی و زنجیره ارزش تعریف شده است که از محل سرمایه‌گذاری 468 هزار میلیارد تومانی،‌ 13.8 میلیون تن رشد تولید در زنجیره فولاد، 25.5 میلیون تن سنگ آهن، کنسانتره و گندله، 100 هزار تن مس، 14.3 میلیون تن محصولات پتروپالایشی و 3.1 هزار مگاوات برق حاصل خواهد شد. 
سیدمهدی سدیدی، دبیر گروه پیشرانان پیشرفت ایران آغاز عملیات اجرایی ۴۸ پروژه صنعتی را آغاز فصل جدیدی از سرمایه‌گذاری و نحوه تعامل دولت و شرکت‌های بزرگ دانست. وی ۷ غول صنعتی فولادی و پتروشیمی کشور را ارکان این گروه معرفی کرد و اشاره داشت: با انجام این پروژه‌ها و در زمان بهره‌برداری، سالانه ۵۴ میلیون تن محصول فلزی و پلیمری به ظرفیت کشور افزوده و ۱۱ میلیارد دلار به درآمد صادراتی کشور اضافه خواهد شد. سدیدی ارزش این بسته سرمایه‌گذاری را معادل ۱۷ میلیارد دلار و اشتغال‌زایی آن را بیش از ۸۵ هزار نفر عنوان کرد. وی ۱۳ استان و ۲۷ شهرستان را پایلوت این سرمایه‌گذاری‌ها معرفی کرد. 
شرکت‌های فولاد مبارکه، ملی مس، گل‌گهر، چادرملو، نفت و گاز پارسیان، فارس و سرمایه‌گذاری معادن و فلزات اعضای گروه پیشرانان پیشرفت ایران هستند.

Page Generated in 0/0064 sec