مقامات اوکراین میگویند دولت بایدن درباره خطر حمله روسیه به این کشور اغراق میکند اما کاخ سفید همچنان بر طبل جنگ میکوبد
گروه بینالملل: سیل ادعاهای بیاساس مقامات آمریکایی درباره حمله روسیه به اوکراین ادامه دارد و جدیدترین آنها حاکی از آن است 70 درصد نیروهای این کشور برای حمله به اوکراین در آمادگی قرار دارند. این در حالی است که موج قبلی ادعاهای واشنگتن در این باره حاکی از حمله قطعی به اوکراین در نخستین ماه سال 2022 بود که دروغ از آب درآمد.
همچنین جامعه رسانهای آمریکا نیز از دروغهای دولت بایدن به ستوه آمده و طی روزهای اخیر، دستکم ۲ مورد چالش میان خبرنگاران با ۲ سخنگوی کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا درباره مواضع و مطالب اعلامیشان شکل گرفته است.
هفته گذشته پس از آنکه ۲ روزنامه آمریکایی به نقل از مقامات اطلاعاتی این کشور با انتشار گزارشهایی ادعا کردند روسیه طرحی را برای عملیات پرچم دروغین علیه اوکراین آماده کرده است، سخنگوی جوان وزارت خارجه آمریکا تایید کرد این اطلاعات توسط دولت بایدن در اختیار رسانههای مزبور قرار گرفته است. «ند پرایس» در نشست مطبوعاتی در پاسخ به خبرنگار باسابقه آسوشیتدپرس که خواستار اسناد موثق درباره درست بودن فیلم عملیات روانی منسوب به روسها شده بود، به او پرخاش کرد و عملا جوابی در این باره نداد. پرایس ادعا کرد این ویدئو کاملا توسط اطلاعات روسیه ساخته شده و یکی از گزینههای در دست اقدام مسکو به عنوان بهانهای جعلی برای آغاز و توجیه احتمالی تهاجم نظامی علیه اوکراین است. او گفت اظهاراتش بخشی از شواهد است و از اطلاعات نهادهای اطلاعاتی که از حالت طبقهبندی خارج شده، گرفته شده است.
در ویدئوی منتشره توسط تارنمای روزنامه نیویورکتایمز که متعاقبا توسط دولت روسیه جعلی خوانده شد، حمله ساختگی ارتش اوکراین در خاک روسیه یا علیه مردم روسزبان در شرق اوکراین شبیهسازی شده بود.
با این حال پس از آنکه «مت لی» خبرنگار آسوشیتدپرس از سخنگوی جوان وزارت خارجه درباره موثق بودن این فیلم پرسید، پرایس بدون توجه به سوالات او، با عصبانیت گفت: اگر به اعتبار دولت آمریکا، دولت انگلیس و سایر دولتها شک دارید و میخواهید به اطلاعاتی که روسها منتشر میکنند اعتماد کنید و آرامتان میکند، به خودتان مربوط است.
همزمان «جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید و یکی از نزدیکترین چهرههای دموکرات به رئیسجمهور سالخورده آمریکا، در نشست مطبوعاتی خود پیرامون ادعای پنتاگون مبنی بر حمله به مخفیگاه سرکرده داعش و قتل او در سوریه، نتوانست نظر اغلب نمایندگان رسانهها را جلب کند.
پس از آنکه خبرنگاری ضمن درخواست اطلاعات بیشتر پیرامون این عملیات کذایی اعلام کرد ممکن است مردم آمریکا به گزارش دولت اعتماد کافی نداشته باشند، ساکی با عصبانیت پاسخ داد: «اگر به اطلاعات دولت آمریکا اعتماد نیست، پس باید به اطلاعات داعش اطمینان کرد».
اظهارات جن ساکی با انتقادات گسترده مواجه شد و پس از آن در نشست خبری جمعه گذشته، از سخنگوی کاخ سفید سوالات بیشتری درباره اظهاراتش پرسیده شد و خبرنگاران او را زیر فشار گذاشتند تا جایی که اعتراف کرد: «من تقریبا ۱۸۰ بار اینجا در مقابل شما قرار نگرفتهام تا به پرسشهای سخت و بررسی دقیق شما پاسخ بدهم».حال در موج جدید تبلیغات دستگاهی آمریکا برای تشدید بحران اوکراین، روزنامههای نیویورکتایمز و شبکه بلومبرگ، نزدیکترین رسانههای جریان اصلی به دموکراتها ادعاهای جدیدی را مطرح کردهاند.
با این حال، جز ادعاهای منابع ناشناس و گزارش بدون سند و مدرک رصد تحرکات نیروها در داخل روسیه در مجاورت نسبی مرزهای اوکراین، هیچ مدرک قابل استنادی برای تأیید این ادعاها به دست نیامده است. ابتدا روز شنبه تارنمای بلومبرگ به طور تصادفی تیتر زد «روسیه به اوکراین حمله کرد» که بعدا حذف شد. این رسانه سپس ضمن عذرخواهی درباره این خطا اعلام کرد در حال بررسی است که چرا داستانی که در این باره تهیه کرده بودند به طور ناخواسته منتشر شده است. سپس روزنامه نیویورکتایمز، بار دیگر اعتبارش را خرج دستگاه پروپاگاندای بیاعتبار دولت بایدن کرد و با اتکای صرف به ادعاهای منابع ناشناس و مشاهده تحرکات نیروهای روس در مجاورت مرزهای اوکراین، مدعی شد مسکو در آستانه حمله به اوکراین است اما از این کار مطمئن نیست.
در این گزارش به نقل از یک مقام نظامی ارشد ناشناس اوکراینی آمده که مسکو اخیرا 10 هزار نیروی اضافی را پشت مرزهای شرقی، شمالی و جنوبی اوکراین مستقر کرده است. این مقام ناشناس مدعی شد چند واحد در شبهجزیره کریمه «در بالاترین وضعیت آمادگی نظامی ارتش روسیه قرار گرفتهاند» و علاوه بر این نیروهای بیشتر که در مکانهای نامشخص دیگر مستقر هستند، در «دومین سطح بالاتر آمادهباش» قرار گرفتهاند.
از طرف دیگر ۲ مقام آمریکایی نیز شامگاه شنبه به خبرگزاری انگلیسی رویترز گفتند روسیه حدود ۷۰ درصد از قدرت رزمی خود را برای تهاجم تمامعیار به اوکراین نیاز دارد و گروههایی از گردانهای تاکتیکی بیشتری را به مرز با همسایه خود میفرستد.
این مقامات که خواستند نامشان فاش نشود، مدعی شدند طی ۲ هفته گذشته تعداد گروههای گردانهای تاکتیکی در منطقه مرزی با اوکراین از ۶۰ گروه تا روز جمعه به ۸۳ گروه رسیده است و ۱۴ گروه دیگر در حال حرکت به منطقه هستند.
این منابع درباره زمان تهاجم نیز همان ادعای اخیر جو بایدن را تکرار کرده و گفتند حوالی ۱۵ فوریه (10 روز دیگر) که زمین هم به دلیل سرمای شدید یخ میزند، این امکان را برای ترانزیت مکانیزه خارج از جاده توسط واحدهای نظامی روسیه فراهم میکند. چنین شرایطی تا پایان اسفند ادامه خواهد داشت.
چنین ادعاهایی زمانی مطرح میشود که رئیسجمهور اوکراین هفته پیش از آن در یک گفتوگوی تلفنی صریحا به همتای آمریکاییاش انتقاد کرد که چرا دولت و رسانههای آمریکا اخبار غیرموثق با هدف اغراق درباره بحران اوکراین منتشر میکنند. ولودیمیر زلنسکی گفته بود آمریکاییها با بغرنج جلوه دادن شرایط اوکراین و بالا دانستن تعمدی احتمال حمله روسها به این کشور، در حال فلج کردن اقتصاد اوکراین هستند. او همچنین از آمریکاییها خواسته بود برای تهیه گزارشهایشان با منابع دولت کییف هماهنگ باشند.
طبیعتا روسیه نیز که همواره چنین اتهاماتی را رد کرده و میگوید هیچ برنامهای برای حمله به همسایه خود ندارد از جنگ روانی جدید واشنگتن به خشم آمده است.
دولت مسکو همچنین اشاره کرده است از حق کامل خود برخوردار است که واحدهای نظامی خود را در داخل خاک خود به هر کجا که بخواهد منتقل کند و این ادعاها را که اینگونه مانورها به نحوی با بنبست اوکراین مرتبط است، بیارزش دانسته است.
دیمیتری پولیانسکی، معاون نماینده دائم روسیه در سازمان ملل روز یکشنبه تداوم ادعاها و هراسافکنی رسانههای آمریکایی درباره حمله روسیه به اوکراین را محکوم کرد. او در توئیتی نوشت: «دیوانگی و هراسافکنی ادامه دارد... چه میشود اگر ما بگوییم ایالات متحده ممکن است لندن را ظرف یک هفته بگیرد و 300 هزار تلفات غیرنظامی را موجب شود؟ [و بگوییم] تمام این حرفها را بر اساس منابع اطلاعاتیای میگوییم که نمیتوانیم آنها را فاش کنیم. آیا حس خوبی به آمریکاییها و بریتانیاییها میدهد؟ این کار درباره روسیه و اوکراین هم اشتباه است».