سویه اُمیکرون سراسر کشور را فراگرفته و مراکز درمانی و بیمارستانی این روزها مملو از بیمارانی با علائم مشابه است. هر چند خیلی از مبتلایان به اُمیکرون سرپایی درمان میشوند اما افرادی که واکسن نزدهاند یا واکسیناسیون آنها تکمیل نشده است بدحال و بعضا بستری میشوند. در همین باره روز گذشته وزیر پیشین بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از دریافت دوز سوم واکسن کرونا از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی خبر داد و از مردم خواست هرچه زودتر واکسیناسیون خود را تکمیل کنند.
به گزارش «وطنامروز»، فرق سویه اُمیکرون باسویههای قبلی علاوه بر سرایت بسیار بالا این است که، متاسفانه کودکان را نیز درگیر میکند اما از حیث آمار مرگومیر و بستری همچون دلتا نیست. کارشناسان وزارت بهداشت علت کاهش مرگومیر و بستریشدگان مبتلا به اُمیکرون نسبت به دلتا را ایجاد ایمنی در جامعه به دلیل انجام واکسیناسیون عنوان میکنند و معتقدند تنها راه علاج سویه جدید در پیک ششم کرونا پیشگیری، خودمراقبتی و انجام واکسیناسیون در کنار رعایت پروتکلهای بهداشتی است. سرعت بالای انتقال و افزایش میزان بستریشدگان به سویه اُمیکرون نگرانیهایی را برای کادر درمان ایجاد کرده است که مبادا سهلانگاریها و کمتوجهی به رعایت پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاریهای اجتماعی تکرار روزهای سخت کرونایی را در کشور رقم زند. روابط عمومی وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد: در شبانهروز گذشته ۳۵۴۲۹ نفر به کرونا مبتلا شده و ۸۵ تن نیز جان باختند. بر این اساس از ظهر روز شنبه تا ظهر یکشنبه، ۳۵ هزار و ۴۲۹ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی و 2199 نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه طی این مدت، ۸۵ بیمار «کووید-۱۹» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۳۲هزار و ۸۳۰ نفر رسید. همچنین خوشبختانه تاکنون ۶ میلیون و ۱۵۲ هزار و ۹۰۸ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. از سویی ۲ هزار و ۳۹۵ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر ۱۲۰ شهرستان در وضعیت قرمز، ۱۵۳ شهرستان در وضعیت نارنجی، ۱۶۷ شهرستان در وضعیت زرد و ۸ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
در همین باره پیام طبرسی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مدیریت کرونا در گفتوگو با «وطنامروز» از روزهای سخت همهگیری کرونای اُمیکرون در هفتههای آینده در صورت کمتوجهی به شیوهنامههای بهداشتی و عدم اعمال محدودیتها گفت و اظهار داشت: وضعیت بیماری اُمیکرون در کشور در صورت عدم مهار آن با راهکارهای علمی و کارشناسانه، در آینده نزدیک توفانی خواهد بود.
وی با بیان اینکه بیمارستانهای کشور باید خود را برای ورود فوج فوج مبتلایان به اُمیکرون در هفتههای پیش رو آماده کنند، افزود: چنانچه آمار مبتلایان و بستریشدگان همچنان تصاعدی باشد بیتردید مرگومیر نیز روند افزایشی خواهد داشت و نباید آن را بیماری کمخطری تلقی کرد. عضو کمیته علمی ستاد ملی مدیریت کرونا اظهار داشت: از آنجا که اوج این بیماری در هفتههای پیش رو خود را نشان میدهد، بنابراین این احتمال وجود دارد که در صورت شیوع گسترده ویروس جهشیافته اُمیکرون و پر شدن ظرفیت بیمارستانها، مسؤولان اقدامات لازم را برای عبور از این بحران چون ایجاد محدودیتها به کار گیرند و تعطیلات نوروز با محدودیت همراه شود.
* 4 هفته دیگر به اوج قله اُمیکرون میرسیم
مطابق پیشبینی کارشناسان تقریبا تا 4 هفته دیگر به اوج قله اُمیکرون خواهیم رسید و اینکه چقدر در این قله ماندگار باشیم و شیب و سرعت اپیدمی چگونه باشد به مدیریت و رفتار جامعه بستگی دارد.
سویه جدید کرونا موسوم به اُمیکرون که در آستانه شب یلدا قدم به ایران گذاشت، این روزها آمار مبتلایان را با سرعت افزایش میدهد. هر چند کارشناسان و متولیان نظام سلامت بارها اعلام کردهاند تداوم پایبندی به پروتکلهای بهداشتی و تزریق دوز سوم تنها راه مقابله جدی و اصولی با اُمیکرون است اما متاسفانه میزان رعایت پروتکلها در کشور به 55 درصد رسیده و آمار تزریق دوز سوم نیز چندان رضایتبخش نیست. این روزها تعداد افرادی که بدون ماسک و بیتوجه به رعایت فاصله اجتماعی در اماکن عمومی و فضاهای سربسته حضور مییابند رو به افزایش است و تداوم این روند میتواند شرایط سخت و دشواری را برای مردم و نظام سلامت کشور به دنبال داشته باشد.
رئیس کارگروه پیشگیری و بهداشت ستاد ملی مقابله با کرونا درباره اینکه «پیشبینی شما از شرایط کرونایی با توجه به نزدیک شدن به آخر سال چگونه است»، اظهار داشت: با توجه به رفتارهای ما به عنوان مدیریت اپیدمی و رفتار مردم، هیچ سرنوشت از پیش تعیینشدهای برای آن تعریف نشده است. احتمالا تا 4 هفته دیگر به اوج قله برسیم و اینکه چقدر در قله ماندگار باشیم و شیب و سرعت اپیدمی چگونه باشد به مدیریت و رفتار جامعه بستگی دارد.
حمید سوری با اشاره به اینکه 6 میلیون نفر در کشور هنوز واکسن نزدهاند به فارس گفت: قطعا این خطر بالقوه است و البته واکسیناسیون تنها گزینه مقابله با اُمیکرون نیست چون با بروز واریانت جدید اثربخشی واکسنها کمتر میشود. از طرف دیگر رعایت پروتکلها 55 درصد است که نمیتواند عدد قابل قبولی باشد.
* ۳ رقمی شدن آمار مرگ بسیار محتمل است
نوع رفتار جامعه در برابر اُمیکرون و کاهش رعایت پروتکلها باعث ایجاد نگرانی شدید درباره شیوع گسترده اُمیکرون و حتی افزایش چشمگیر موارد فوت شده است.
دبیر کمیته اپیدمیولوژی و پژوهش کمیته علمی کشوری مقابله با «کووید-۱۹» با تاکید بر ضرورت واکنش سریع بیمارستانی در صورت افزایش بیماران گفت: در حال حاضر زمان ۲ برابر شدن موارد ابتلا در کشور، کمتر از ۴ روز است به طوری که در عرض یک هفته تعداد مبتلایان جدید ۴ برابر و در عرض ۲ هفته ۱۶ برابر میشود.
دکتر مسعود یونسیان درباره کانونهای اُمیکرون در کشور اظهار داشت: فکر نمیکنم در حال حاضر بحث کانونهای بیماری مطرح باشد. موضوع شناسایی و کنترل کانون بیماری زمانی مطرح میشود که آلودگی از یک جای خاصی از کشور آغاز شود و به تدریج پیش رود اما طبق اطلاعات فعلی و براساس تحلیلهای موجود، اکنون آلودگی در کل کشور و در همه استانها پیش میرود.
وی افزود: متاسفانه رسیدن به مرگومیر ۳رقمی بسیار محتمل است، البته انتظار نمیرود تعداد بستری و مرگهایمان به میزان پیک پنجم برسد، چون در حال حاضر شرایطمان از نظر واکسیناسیون خیلی بهتر است. در زمان پیک پنجم عمده جمعیت کشور هنوز مصون نشده بودند.
* دریافت دوز سوم واکسن کرونا از سوی رهبر معظم انقلاب
وزیر پیشین بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از دریافت دوز سوم واکسن کرونا از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی خبر داد.
علیرضا مرندی در یک برنامه تلویزیونی در شبکه سلامت ضمن دعوت از مردم برای دریافت دوزهای واکسن کرونا، به دریافت دوز سوم واکسن کرونا توسط رهبر انقلاب اشاره کرد و گفت: همانطور که مقام معظم رهبری ۳ نوبت واکسنشان را تزریق کردهاند و واکسن ایرانی و برکت هم زدهاند، ما هم باید همینکار را بکنیم. وی تاکید کرد: آنهایی که واکسن دریافت نکردهاند، عجله کنند.
***
وزیر بهداشت:۲۰ درصد مبتلایان اُمیکرون کودک هستند
وزیر بهداشت گفت: نزدیک به ۲۰ درصد موارد اُمیکرون، مربوط به کودکان بویژه کودکان زیر ۲ سال است. بهرام عیناللهی درباره وضعیت شیوع بیماری کرونا در کشور گفت: با شیوع سویه اُمیکرون در سایر کشورها، سمینارهایی با حضور رؤسای دانشگاههای علومپزشکی سراسر کشور برگزار شد و اعلام آمادهباش کامل صورت گرفت. وی با تاکید بر لزوم تکمیل پوشش واکسیناسیون برای پیشگیری از ابتلای مردم به اُمیکرون اظهار کرد: تاکنون ۱۳۵ میلیون دوز واکسن در کشور تزریق شده که ۹۰ درصد مردم دوز اول، ۸۰ درصد دوز دوم و ۲۸ درصد دوز سوم را دریافت کردهاند. این آمار در تهران ۹۳ درصد تزریق دوز اول، ۸۵ درصد تزریق دوز دوم و ۳۵ درصد تزریق دوز سوم گزارش شده است. وی ادامه داد: تدوین دستورالعملها و توصیه به مردم برای رعایت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک و عدم حضور در اماکن پرجمعیت از دیگر وظایف وزارت بهداشت است که مردم در طول ۳ هفته آینده باید بیشتر به این موارد توجه کنند. عیناللهی درمان را از دیگر مسؤولیتهای وزارت بهداشت در بحران کرونا اعلام کرد و افزود: خدمات درمانی باید در دسترس تمام افراد مبتلا به کرونا باشد. موضوع مهم موج جدید بیماری و گسترش سویه اُمیکرون، آمار نزدیک به ۲۰ درصدی ابتلای کودکان بویژه کودکان زیر ۲ سال است و از مردم درخواست داریم در صورت مشاهده کوچکترین علامت بیماری با کودکان تماس نداشته باشند. وی در پایان با اشاره به وجود تعداد تخت بیمارستانی کافی برای ارائه خدمت در زمان بحران گفت: ضرورت مراجعه به مراکز درمانی در صورت مشاهده علائم خفیف وجود ندارد و افراد با بیماریهای زمینهای و گروههای خطر در صورت مشاهده علائم در اولویت مراجعه به مراکز درمانی هستند. وی افزود: امروز دیگر نیاز به انجام تست PCR نیست و اگر شخصی دچار سرماخوردگی شد احتمال ابتلای وی به اُمیکرون وجود دارد.
***
استفاده از ماسک در اماکن عمومی الزامی شود
تنها راه مقابله با بیماری «کووید-19» علاوه بر تکمیل واکسیناسیون، خودمراقبتی و رعایت دستورالعملهای پزشکی است چرا که سرعت انتقال ویروس اُمیکرون بسیار بالاست. رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت ضمن تاکید بر اهمیت الزامی شدن استفاده از ماسک در اماکن عمومی، در عین حال گفت: تهویه مناسب حتی به صورت باز کردن دورهای و منظم پنجرهها به مدت ۱۰ دقیقه در مدارس، ادارات و سایر مکانهای سربسته، نقش مهمی در کاهش انتقال «کووید-19» دارد.
دکتر محمدمهدی گویا اظهار داشت: موثرترین اقدامات برای کاهش انتقال «کووید-19» شامل حفظ فاصله فیزیکی از سایرین، استفاده از ماسک مناسبی که کاملا قالب صورت باشد، باز کردن پنجرهها برای بهبود تهویه محل، پرهیز از حضور در مراکز شلوغ و پرجمعیت یا با تهویه ناکافی، تمیز نگه داشتن دستها و رعایت اتیکت (روش) سرفه و واکسیناسیون کامل و دریافت بهنگام دوز یادآور است.
وی در ادامه افزود: با توجه به قدرت بالای سرایت اُمیکرون، ممکن است اقدامات پیشگیرانه مانع انتقال این ویروس نشود، بنابراین در این شرایط تمرکز بر اقدامات پیشگیرانه بیشتر در افرادی باید باشد که به عنوان گروههای آسیبپذیر از نظر احتمال بالا یا ابتلا به انواع شدید بیماری محسوب میشوند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: افرادی که آسیبپذیر هستند باید تشویق شوند تا از طریق استفاده از ماسک با کیفیت بالا، فاصلهگذاری اجتماعی و عدم حضور در تجمعات از خود محافظت کنند. ماسک، بهترین وسیله پیشگیری از «کووید-19» است و استفاده از هر نوع ماسک در دسترس، بهتر از عدم استفاده از آن است. گویا ادامه داد: مهم است که ماسک کاملا اندازه صورت بوده، حفاظت مناسبی ایجاد کند و فرد بتواند به طور مداوم از آن استفاده کند. ممکن است یک ماسک محافظت خوبی ایجاد کند اما فرد قادر به تحمل آن نبوده و به دفعات، ماسک را از صورت خود بردارد که طبعا از نظر پیشگیری، کماثر خواهد بود. همچنین در مدارس تمام معلمان، پرسنل، دانشآموزان و مراجعان بدون توجه به سابقه واکسیناسیون، باید از ماسک استفاده کنند.
گویا یادآور شد: استفاده از ۲ ماسک یعنی یک ماسک پارچهای با یک ماسک جراحی یا استفاده از ۲ ماسک جراحی به گونهای که کاملا روی صورت را بپوشاند، میتواند منجر به تاثیر حفاظتی بهتر شود. اولویت استفاده از ماسکهای N95 بویژه Surgical N95 برای پرسنل بهداشتی و درمانی است که در مواجهه با بیماری هستند و مستقیما خدمات مورد نیاز را به بیماران مبتلا به «کووید-19» ارائه میکنند.
وی تصریح کرد: استفاده از ماسک در خارج از منزل برای همه افراد توصیه میشود و در تمام اماکن عمومی اعم از دولتی و خصوصی، باید «الزامی» شود. گروههای در معرض خطر ابتلا به انواع شدید بیماری، ترجیحا از ماسکهای با قدرت حفاظت بیشتر یا ۲ ماسک همزمان استفاده کنند.