دادگاه نمادین ضدانقلاب با موضوع حوادث آبان 98 در پایتخت انگلیس تبدیل به یکی از مبتذلترین سیرکهای سیاسی سالهای اخیر شد
گروه سیاسی: نامش را دادگاه گذاشتهاند، رسانههای زیادی را نیز برای پوشش حداکثری آن به کار گرفتهاند اما در نهایت تبدیل به یک استندآپ کمدی شده است. بله! درست حدس میزنید! از آنچه با عنوان «دادگاه بینالمللی مردمی آبان» مورد خطاب قرار میگیرد سخن میگوییم؛ سیرک نمایشیای که از شدت مهندسی آماتور و نسخههای کودکانهای که در آن برگزار میشود تبدیل به سوژهای برای شوخیهای کاربران شبکههای اجتماعی شده است. در نقدهای سینمایی به فیلمی که نمیخواهد کمدی باشد اما از شدت ضعف مخاطب را به خنده میاندازد، «کمدی ناخواسته» میگویند. احتمالا برگزارکنندگان این نمایش نیز پیش از هر چیز دوست داشتند خالق یک تراژدی باشند اما کمدی ناخواسته این دادگاه باعث شده حتی بسیاری از جریانات ضدانقلاب نیز برگزاری این به اصطلاح دادگاه را به عنوان یک رسوایی برای جریانات برانداز بدانند.
به گزارش «وطنامروز»، آبانماه امسال برخی جریانات خارجنشین خبر برگزاری دادگاهی نمادین درباره حوادث آبان 98 به میزبانی لندن را با آب و تاب زیادی در رسانههای فارسیزبان خارج کشور مطرح کردند؛ دادگاهی که به ادعای برگزارکنندگان قرار بود تبدیل به مکانی برای انتشار اخبار جدید درباره حوادث آبان 98 از سوی شاهدان و نیروهای دخیل و عناصر نفوذی حاضر در دستگاههای حاکمیتی ایران باشد. اما هرچه زمان میگذشت آنچه در مقابل دیدگان مردم به نمایش درمیآمد بیش از همه یادآور استندآپ کمدیهای پرطرفدار این روزها بود. گویی اپوزیسیونی که در این سالها هرگونه دریوزگی را برای دیده شدن به کار بسته بود و به در بسته خورده بود این بار کمدی را گزینهای مقرون به صرفهتر برای انداختن خود بر سر زبانها دانسته بود. برگزاری نخستین دور این دادگاه در 5 روز پیاپی و با حضور 45 شاهد فرضی به رغم تمام آب و تابهای رسانهای و پخش زنده آن در شبکههای وابسته به آمریکا و سعودی به شکست این سیرک منتهی شد و به رغم سرمایهگذاری گسترده جریانات ضدانقلاب برای موجآفرینی در دومین سالگرد حوادث تلخ آبان98، افکار عمومی کمترین همراهی را با این به اصطلاح دادگاه از خود نشان نداد. اما این پایان کار نبود و هفته گذشته دومین دور از جلسات این سیرک در سالن چرچهاوس در مرکز لندن در 3 روز پیاپی و با حضور 116 شاهد فرضی دیگر پی گرفته شد.
* شاهدانی که نباید بخندند!
مهمترین ویژگی این سیرک که با عنوان دادگاه به میزبانی انگلیس برگزار شد مربوط به شاهدان فاقد هرگونه هویتی بود که دست به افشاگری میزدند؛ شاهدانی که همانند شخصیتهای سریال بازی مرکب هر کدام عددی داشتند و در تمثال نگهبانان این بازی با چهرههایی پوشانده شده، بدون نام و حتی صدایی مشخص اقدام به تکرار مجموعهای از اتهامات به دستگاههای امنیتی کشور میکردند. ادعاهای این شاهدان فرضی فاقد هرگونه وجه استنادی بود و هرکدام با معرفی خود به عنوان یکی از حاضران در صحنهها یا مقامات مسؤول در دستگاههای امنیتی، اوهام و سناریوهای سینمایی خود را تکرار میکردند.
فراتر از فرم برگزاری هزلآلود این دادگاه، ادعاهای سخیف شاهدان فرضی و صحنهآرایی کودکانه این اعترافات باعث شد عملا در روزهای برگزاری این جلسه به اصطلاح دادگاه، بازیهای شاهدان تبدیل به یکی از سوژههای طنز در فضای عمومی جامعه بویژه شبکههای اجتماعی شود.
طرح ادعاهایی همچون حضور نیروهای سوری و لبنانی، داستانسرایی درباره برخی حوادث سال98 و... تنها بخشی از این سیرک بود. در این میان یکی از شاهدان فرضی که با چهره پوشیده در این جلسه شرکت کرده بود، در حالی که لباس یک افسر نیروی انتظامی را به تن داشت با طرح این ادعا که یکی از اعضای رده بالای سپاه پاسداران است به بیان تراوشات ذهنی خود در این باره پرداخت. عملا خلق چنین صحنههایی و گافهای طراحان این دادگاه نمادین باعث شد سالن چرچهاوس لندن تبدیل به یکی از مراکز استندآپ کمدی به زبان فارسی شود.
* دادگاه لندن سوژه خنده شبکههای اجتماعی
عمق فضاحت جلساتی که در آبانماه و هفته گذشته در لندن با عنوان «دادگاه بینالمللی مردمی آبان» برگزار شد تا جایی بود که بسیاری از کاربران ایرانی شبکههای اجتماعی در روزهای گذشته ضمن اشاره به گافهای برگزارکنندگان و سطح مبتذل این جلسه اقدام به هزل این دادگاه و هجو برگزارکنندگان آن کردند.
صدای مشابه بسیاری از شرکتکنندگان که هیچکدام وجه هویتی مشخصی نداشتند، در کنار گافها و ادعاهای بدون پشتوانه حاضران باعث شد این جلسه تبدیل به نمادی از اوج ابتذال جریان اپوزیسیون وابسته به خارج شود. کمدی ضدانقلاب در لندن به بهانه حوادث آبان سال 98 عملا تبدیل به یکی از خندهدارترین فعالیتهای ضدایرانی جریاناتی شد که در این سالها همواره در تلاش بودهاند وجهه خود را در افکار عمومی ایرانیان ارتقا ببخشند اما در عمل آنچه در لندن روی صحنه رفت بیش از هر چیز کپی سخیفی از برنامههای کمدی تلویزیونی و وامگیری از برخی چهرههای داستانی و سینمایی بود که با تمسخر افکار عمومی نیز مواجه شد. در این میان روز دوشنبه سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در نشست خبری با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره برگزاری این دادگاه نمادین با شاهدان فرضیاش، گفت: هر نمایشی کارگردان و بازیگرانی دارد و برخی برای آن استیج فراهم میکنند. آنچه برای من در اینجا مهم است -که دولت انگلیس و مقامات لندن باید بدانند- این است که لندن را به صحنه تمرکزی در اقدامات ضد مردم ایران و همچنین آماده کردن این فضاهای مسموم تبدیل کردند. سعید خطیبزاده ادامه داد: لندن باید تصمیم بگیرد که میخواهد تا چه زمانی به این رفتار خود ضد ملت ایران ادامه دهد. رفتارهای انگلیس مسبوق به سابقه است، هیچ دولت مسؤولی چنین رفتار خصمانهای را در دستور کار خود قرار نمیدهد که فضاهایی را برای رسانههایی که سر در آخور تروریستها دارند و ضد ملت ایران توطئههای شبانهروزی دارند، فراهم کند و هیچ کشور مسؤولی چنین رفتاری نمیکند. اعتراضات جدی خود را به مقامات انگلیسی اعلام کرده و گفتهایم این رفتارهای نابخردانه متناسب با عمل مسؤولانه یک دولت در نظام بینالملل نیست. سابقه روشن لندن به عنوان یکی از مراکز مهم توطئهچینی علیه منافع ایرانیان نیاز چندانی برای تفسیر چرایی برگزاری چنین سیرکی در انگلیس نمیگذارد اما آنچه بیش از هر چیز دیگری واجد اهمیت است سطح سخیف فعالیت و سناریونویسی جریاناتی است که در سالهای گذشته با دریافت هزینههای نجومی از سوی دولتهای بیگانه تقویت شدهاند. در این زمینه آنچه در جریان این دادگاه نمایشی به چشم آمد نشان از سطح ابتذال جریانی داشت که عملا یکی از استندآپ کمدیهای پرسروصدای سالهای اخیر را با صرف هزینه و پروپاگاندای فراوان برگزار کرد.