رئیس جمهور آمریکا 3.5 میلیارد دلار از پولهای بلوکه افغانستان را به بازماندگان قربانیان 11 سپتامبر اختصاص داد
دزدی دولت آمریکا از مردم افغانستان در حالی است که سازمان ملل ماه گذشته اعلام کرد مردم افغانستان با بحران گرسنگی روبهرو هستند
گروه بینالملل: «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا با صدور فرمانی اجرایی نیمی از 7 میلیارد دلار داراییهای مردم افغانستان را به نفع خانوادههای کشتهشدگان حملات 11 سپتامبر مصادره کرد. این در حالی است که بانک مرکزی افغانستان قبل از تسلط طالبان بر افغانستان این مبلغ را در نیویورک سپردهگذاری کرده بود. این اقدام رئیسجمهور آمریکا و سرقت داراییهای افغانستان با واکنشهای بسیاری روبهرو شده است. به گزارش «سیانان» رئیسجمهور آمریکا فرمانی اجرایی را با عنوان «فرمان اجرایی برای حفاظت از داراییهای مشخص بانک مرکزی افغانستان به نفع مردم افغانستان» صادر کرد. در محتوای این فرمان که عنوان زیبای «کمک به مردم افغانستان و حمایت از آنها» را یدک میکشد، آمده است: نیمی از داراییهای توقیف شده افغانستان به نفع خانوادههای کشتهشدگان حملات 11 سپتامبر مصادره شده و نیمی دیگر از این پولها که متعلق به مردم افغانستان است، قرار است برای کمک به این مردم استفاده شود. «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا نیز در توئیتی نوشت: «رئیسجمهور دستورات اجرایی را به عنوان بخشی از تلاشها برای کنار گذاشتن 3.5 میلیارد دلار از داراییهای بانک مرکزی افغانستان مستقر در آمریکا برای منافع مردم افغانستان امضا کرد». وی همچنین در موضعی قابل تأمل افزود: آمریکا در کنار مردم افغانستان ایستاده است. نیویورکتایمز نیز در گزارشی نوشت: خانوادههای کشتهشدگان 11 سپتامبر خواستار پرداخت کل داراییهای افغانستان که در بانک مرکزی آمریکا نگهداری میشود، به خود، به عنوان غرامت هستند. پولهای متعلق به بانک مرکزی افغانستان شامل داراییهایی مانند ارز، اوراق قرضه و طلاست. در همین حال «محمد نعیم» عضو دفتر سیاسی طالبان گفت تصمیم جو بایدن برای اختصاص پول افغانستان به نزدیکان قربانیان حملات 11 سپتامبر «دزدی» است. پس از تسلط طالبان بر افغانستان، رئیس بانک مرکزی منصوب طالبان خواستار آزادی فوری پولهای نگهداری شده در نیویورک شد اما این درخواست از سوی دولت آمریکا رد شد. این در حالی است که برخی کارشناسان اقتصادی و حقوقی معتقدند بانک مرکزی باید مستقل از دولت کنونی افغانستان تحت رهبری طالبان دیده شود. رسانهها آذرماه نوشته بودند آمریکا به بهانه به قدرت رسیدن طالبان داراییهای افغانستان را توقیف کرده است و تلاش میکند این داراییها را سرقت کند. از سوی دیگر، تارنمای کاخ سفید گزارش داد داراییهای افغانستان که در حسابهای بانکی ایالات متحده نگهداری میشود به یک صندوق سپرده خصوصی در بانک فدرال رزرو نیویورک منتقل خواهد شد.
* مردم افغانستان: غرامت باید به افغانها پرداخت شود
مردم افغانستان در واکنش به این اقدام دولت بایدن بعد از ظهر دیروز در اعتراض به تصمیم رئیسجمهوری آمریکا برای اختصاص 3.5 میلیارد دلار از داراییهای افغانستان در ایالات متحده به خانوادههای قربانیان ۱۱ سپتامبر، در کابل تظاهرات کردند. معترضان که دیروز در مقابل مسجد بزرگ «عیدگاه» در کابل تجمع کرده بودند، از آمریکا خواستند به خانوادههای دهها هزار افغان که در طول ۲۰ سال جنگ افغانستان کشته شدهاند، غرامت مالی دهد.
کاربران افغان در شبکههای اجتماعی نیز موجی از مخالفت با تصمیم بایدن را به راه انداختهاند. «فاطمه رحیمی» از ساکنان هرات درباره تصمیم بایدن نوشت: مردم افغانستان وضعیت خوبی ندارند و از نظر اقتصادی هر روز وضعیت بدتر میشود و حتی یک نان خشک هم سر سفرههای خود ندارند. در حال حاضر مردم نیاز شدید به این پول دارند و وقتی به قربانیان حادثه 11 سپتامبر داده شود، ضربهای شدید به اقتصاد افغانستان زده میشود.
«معصوم استانکزی» سرپرست سابق وزارت دفاع افغانستان نیز در پیامی در صفحه شخصی خود نوشت: «غرامت حملات 11 سپتامبر باید از کسانی گرفته شود که مسؤول انجام آن بودند، نه از مردم افغانستان. ذخایر بانک مرکزی متعلق به مردم افغانستان است. غرامت صدها هزار شهید و زخمی افغان را از کی باید گرفت». «تورک فرهادی» مشاور پیشین صندوق بینالمللی پول و مشاور مالی دولت سابق افغانستان (دولت حامد کرزی)، مدیریت سازمان ملل متحد بر ذخایر بانک مرکزی افغانستان را زیر سوال برد و گفت این پولها برای کمکهای بشردوستانه نیست، بلکه برای حمایت از واحد پولی افغانستان، کمک به سیاستهای پولی و مدیریت تراز پرداختهای کشور است. دزدی دولت آمریکا از مردم افغانستان در حالی است که سازمان ملل ماه گذشته اعلام کرد مردم افغانستان با یکی از سریعترین بحرانهای بشری جهان روبهرو هستند. بر اساس گزارش «یوناما» نیمی از جمعیت افغانستان با گرسنگی شدید روبهرو هستند. همچنین بیش از ۹ میلیون نفر از افغانها در وضعیت آوارگی و بیجایی به سر میبرند. دهها هزار کودک به دلیل فقدان خدمات پزشکی و تغذیه در معرض خطر مرگ بر اثر سوءتغذیه قرار گرفتهاند. در کنار این موارد میلیونها کودک از تحصیل بازماندهاند. ضمن اینکه کشاورزان و دامداران افغان هم با بدترین خشکسالی چند دهه اخیر دست و پنجه نرم میکنند.
* آمریکا؛ بدهکاری که طلبکار شد
مصادره بیش از 3 میلیارد دلار دارایی مردم افغانستان به نفع بازماندگان حادثه 11 سپتامبر از سوی دولت آمریکا بار دیگر بحث نقش آمریکا در شکلدهی سازمانهای تروریستی و تاثیر منفی این اقدام بر امنیت ملی ایالات متحده را داغ کرده است. با گذشت بیش از 2 دهه از وقوع حادثه 11 سپتامبر 2001 همچنان بحثهایی جدی درباره ماهیت حقیقی این واقعه مطرح است. با این حال به فرض صحت ادعای دولت آمریکا مبنی بر حمله تروریستی القاعده به این کشور، بر کسی پوشیده نیست سازمان القاعده ثمره اعمال سیاست آمریکا در افغانستان در دهه 80 است. بر اساس گزارش «ترجمان افغانستان» آمریکا افغانستان را بهانهای برای 11 سپتامبر قرار داد و بیشرمانه به افغانستان حمله کرد و با جهان متحد شد و به نام القاعده و تروریسم در افغانستان جنایاتی انجام داد که تاریخ بشریت از آن شرمنده است. در ادامه این گزارش آمده است: «در جریان جنگ افغانستان و شوروی، ایالات متحده افراطیون عرب از جمله اسامه بنلادن (رئیس سازمان القاعده) را در تگزاس آموزش داد و سپس آنها را به افغانستان فرستاد». این رسانه میافزاید: «تولید جنگجوهای عرب مثل داعش امروزی کار آمریکا بود که بسیاری از کشورها را ویران کرده و نسلکشیها انجام دادند». این رسانه افغانستانی در ادامه نوشت: «آیا جنگجویان عرب و القاعده در تشییع جنازه افغانهایی که بمباران شده بودند، حضور داشتند؟ در عروسی افغانهایی که بمباران وحشیانه میشد، در خانههایی که بمباران میشد، بر سر کودکان و زنانی که بمباران میشد، آیا اعضای القاعده بودند؟ آیا آمریکا مادر بمبها و سایر سلاحهای شیمیایی و بیولوژیک را برای کشتن افغانها آزمایش نکرد؟ آیا افغانها را به نامهای مختلف نکشتهاند؟ اینگونه است که دنیای با وجدان همه چیز را نادیده میگیرد». در ادامه این گزارش آمده است: «آمریکا در افغانستان جنایات غیرانسانیای را مرتکب شده و کودکان را در آغوش مادرانشان به شهادت رسانده است. قربانیان تروریسم افغانها هستند. چندین برابر قربانیان ۱۱ سپتامبر در همه دهات و ولسوالیهای (شهرستانهای) افغانستان توسط آمریکا به شهادت رسیدهاند اما در نهایت اسامه بنلادن آمریکایی دروغگو و قاتل در افغانستان پیدا نشد و در «ابوتآباد» پاکستان کشته شد». در پایان این گزارش آمده است: «اگر جهان به انسانیت متعهد است، باید در کنار مردم افغانستان بایستد و از آمریکا بخواهد تاوان کشتار افغانها را بپردازد».