گروه اقتصادی: پس از توزیع گوشت به صورت اینترنتی و خبر توزیع گسترده آن در میادین میوه و ترهبار، قیمت گوشت در بازار از افزایشهای عجیب اخیر خود عقبنشینی کرد.
به گزارش «وطن امروز»، قیمت گوشت به روایت برخی رسانهها در یک هفته گذشته به کیلویی 230 تا 300 هزار تومان رسیده بود. همان ابتدای کار مسؤولان وزارت جهاد کشاورزی به این خبرها واکنش نشان داده و اعلام کردند این قیمتها شاید در یک منطقه خاص از تهران و با اهدافی خاص تعیین شده باشد. تقریبا اغلب مردم معتقدند که قیمت فعلی گوشت قرمز در بازار گران است و با درآمد بسیاری از خانوارها همخوانی ندارد.
* عقبنشینی قیمت گوشت پس از توزیع گسترده
از روز پنجشنبهای که گذشت، سازمان تعاون روستایی کشور توزیع گوشت قرمز از طریق سامانه بازرگام را آغاز کرد و دیروز هم توزیع گوشت در میدان مرکزی میوه و ترهبار تهران به طور گسترده آغاز شد و همین خبر خوبی بود تا بتواند التهاب بازار گوشت را تا اندازه زیادی بگیرد.
* قیمتهای واقعی گوشت در بازار
دیروز هر کیلو گوشت گوساله با استخوان 120 هزار تومان، ران گوساله 176 هزار تومان و ران گوسفندی کیلویی 183 هزار تومان به فروش رفت و فروشندگان ابراز امیدواری کردند در روزهای آینده قیمتها متعادلتر شوند.
اگر بخواهیم دلایل عقبنشینی قیمت گوشت را بررسی کنیم، چند دلیل عمده را میتوان برشمرد. پس از خبر افزایش قیمت گوشت در بازار، وزارت جهاد کشاورزی توزیع گوشت را آغاز کرد. شاید این سؤال به وجود آید که این توزیع در ۲ روز گذشته چقدر میتواند باشد که در قیمت بازار تاثیر بگذارد؟ باید گفت این تاثیر بیشتر جو روانی است، یعنی همانطور که بدون دلیل و با ایجاد جو روانی قیمت بالا رفت با همین روش هم قیمت پایین آمد.
در حقیقت این اقدام وزارت جهاد کشاورزی تورم انتظاری را خنثی کرد. البته در کنار این اتفاق شاهد عرضه گوشت قرمز در میادین میوه و ترهبار بودیم.
* تزریق روزانه 2 هزار رأس گوسفند زنده به بازار تهران
سیدجواد ساداتینژاد، وزیر جهاد کشاورزی دیروز درباره افزایش قیمت گوشت گوسفندی اعلام کرد با توجه به نوسانات بازار گوشت، در حال حاضر در تهران روزانه یکهزار رأس گوسفند را با کمک شرکت پشتیبانی امور دام کشتار و روانه بازار میکنیم.
وی ادامه داد: با تصمیم اتخاذ شده امروز (شنبه) این میزان تا ۲ هزار رأس گوسفند افزایش خواهد یافت.
* قیمت گوشت در میادین
در میادین میوه و ترهبار تهران قیمت هر کیلوگرم شقه گوسفندی ۱۲۱ هزار و ۹۰۰ تومان، سردست گوسفندی ۱۳۰ هزار و ۶۰۰ تومان، ران گوسفندی ۱۴۵ هزار و ۷۰۰ تومان، راسته با استخوان گوسفندی ۱۳۱ هزار تومان، کف دست با ماهیچه گوسفندی ۱۴۴ هزار و ۷۰۰ تومان، سردست با ماهیچه گوسفندی ۱۲۵ هزار تومان، راسته بیاستخوان گوسفندی ۱۸۵ هزار تومان، ران گوساله ۱۴۸ هزار و ۶۰۰ تومان، سردست گوساله ۱۴۶ هزار و ۷۰۰ تومان و گوشت چرخکرده ۱۴۵ هزار تومان است. همچنین در میادین میوه و ترهبار تهران قیمت هر کیلوگرم مرغ گرم تنظیم بازاری ۲۹ هزار و ۳۹۰ تومان، تخممرغ شانه ۳۰ تایی حدود ۴۳ هزار تومان، ماهی قزلآلا ۷۴ هزار و ۸۰۰ تومان و ماهی سفید ۱۳۰ هزار تومان است.
در سطح خردهفروشیهای شهر قیمت هر کیلوگرم گوشت شقه گوسفندی ۱۵۸ هزار تومان، ران و کف دست ممتاز ۱۷۸ هزار تومان، ران، راسته و قلوهگاه ۱۶۵ هزار تومان، کف دست با ماهیچه ۱۷۰ هزار تومان، ماهیچه گوسفندی ۲۲۰ هزار تومان، راسته مغز گوسفندی ۲۲۰ هزار تومان، گردن گوسفندی ۱۴۵ هزار تومان و جگر، دل و قلوه گوسفندی ۲۰۵ هزار تومان است. در برخی قصابیها نیز قیمت هر کیلوگرم گوشت گوساله ۱۷۸ هزار تومان، گوسفندی ۱۷۴ هزار تومان و ران گوسفندی ۱۸۵ هزار تومان به فروش میرسد.
* زمینهچینی مافیای گوشت برای واردات؟!
رئیس هیاتمدیره انجمن صنفی گاوداران ایران با بیان اینکه قیمت هر کیلوگرم گوشت گرم درجه یک گوساله برای مصرفکننده باید ۱۴۹ هزار تومان باشد، گفت: مافیای گوشت برای واردات زمینهچینی میکند.
سیداحمد مقدسی با اشاره به افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار با بیان اینکه ما با یک مافیا در این حوزه مواجهیم که در حال زمینه چینی برای واردات است، گفت: در مجموع حدود ۲۰۰۰ رأس دام سبک از کشور صادر شد اما همهمه و سر و صدایی که دلالان به راه انداختند، منجر به نابسامانی بازار و افزایش قیمتها شد.
وی ضمن انتقاد از عملکرد برخی تشکلهای خصوصی در زمینه صادرات دام از کشور افزود: میزان صادرات اصلا به اندازهای نبود که بتواند در شرایط بازار تأثیرگذار باشد و اگر این همه سر و صدا نمیشد، به چنین وضعیتی دچار نمیشدیم.
مقدسی با اشاره به افزایش ۴۰ تا ۵۰ هزار تومانی قیمت گوشت قرمز در بازار گفت: واقعا مشخص نیست به چه علت قیمت گوشت ناگهان از ۱۴۰ هزار تومان به حدود ۱۹۰ هزار تومان رسیده است و چه توجیهی برای این مساله وجود دارد در حالی که دامداران در زیان هستند.
وی با اشاره به مازاد دام در کشور افزود: در حال حاضر دام سنگین روی دست تولیدکننده مانده و هر کس اعلام کند و متقاضی باشد، ما به قیمت کیلویی ۵۹ هزار تومان آن را عرضه میکنیم.
وی با اشاره به اینکه دامداران در حال حاضر دام را به زیر قیمت تمام شده تولید عرضه میکنند، پیشنهاد کرد دولت به بازار گوشت ورود کند و گفت: شرکت پشتیبانی امور دام باید دام را از دامداران خریداری و گوشت حاصل از آن را مستقیم به بازار عرضه کند تا قیمتها بشکند، در این صورت واسطهها و دلالان کنار خواهند رفت.
مقدسی ادامه داد: اگر دولت برای حفظ تولید و پایداری آن دام را به قیمت کیلویی ۷۰ هزار تومان از دامداران خریداری کند، گوشت حاصل از آن را با نرخ ۱۶۰ هزار تومان در هر کیلوگرم به مردم عرضه میکند، در این صورت علاوه بر اینکه دامداران از زیان خارج میشوند، مصرفکننده نیز توان خرید گوشت را خواهد داشت و مجبور نیست با قیمتهای گزاف آن را خریداری کند.