گروه سیاسی: طرح شفافیت آرای نمایندگان مجلس شورای اسلامی از پرفراز و نشیبترین پروندههای مجلس یازدهم به حساب میآید؛ طرحی که بهمن سال گذشته در نهایت به صحن بهارستان رسید و بهرغم رای اکثریت نمایندگان مردم در خانه ملت، این طرح به شکل تراژیکی به تصویب نرسید و در حالی که نیاز به دوسوم رای موافق نمایندگان بود، با 153 رای موافق، 63 رای مخالف و 12 رای ممتنع حائز کسب دوسوم از آرای نمایندگان نشد. عدم تصویب طرح شفافیت آرای نمایندگان اما پرونده این طرح را نبست و جمعی از نمایندگان و در رأس آنها رئیس مجلس خبر از خیز مجدد بهارستان برای تصویب این طرح دادند. در همین زمینه محمدباقر قالیباف مهرماه امسال با بیان اینکه در هفتههای آتی بررسی مجدد طرح شفافیت آرای نمایندگان در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت، اظهار داشت: اگر این طرح تصویب شود مجلس در مقایسه با تمام دستگاههای اداری کشور در عرصه شفافیت روندها و فرآیندها فاصله غیرقابل مقایسهای پیدا خواهد کرد. وی ادامه داد: امیدوارم نمایندگان محترم نیز به این طرح مهم و ضروری رأی دهند و اگر هم نظر اصلاحی داشتهاند در بررسی جزئیات طرح نظراتشان را پیگیری کنند و با رأی خود، مجلس را در عرصه شفافیت، پیشتاز نهادهای قانونی کشور سازند.
با تمام این اوصاف اما کماکان گمانهزنیها درباره سرانجام طرح شفافیت آرای نمایندگان ادامه دارد. در آخرین اظهارنظر درباره سرانجام این طرح سخنگوی کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس در گفتوگو با تسنیم گفت: این طرح یکی از نخستین طرحهایی بود که در مجلس یازدهم تدوین و به کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس بهعنوان کمیسیون تخصصی ارجاع شد. سمیه محمودی افزود: کمیسیون تدوین بلافاصله به طرح ورود کرد اما به دلیل اینکه طرح مذکور نواقصی داشت، کارگروهی با حضور کارشناسان برای ارزیابی طرح تشکیل شد که در نهایت گزارش کمیته مربوط در کمیسیون بررسی و تصویب و به جلسه علنی ارجاع شد. وی اضافه کرد: زمانی که طرحی در جلسه علنی رد شد از دستورکار خارج میشود اما بر اساس ماده 130 آییننامه داخلی مجلس میتوان مجددا طرحی را که رد و از دستور کار خارج شده با امضای 50 نماینده در دستور کار قرار داد. وی با ابراز اینکه نمایندگان دوباره درخواست کردند طرح شفافیت آرا در دستور کار قرار گیرد، گفت: در نتیجه این طرح دوباره برای انجام اصلاحات به کمیسیون تدوین آییننامه ارجاع شد و اعضای کمیسیون بلافاصله اقدامات لازم را انجام دادند، البته نکتهای از طرح حذف نشد بلکه چند مورد از جمله شفاف شدن مصوبات و تصمیمات هیاترئیسه به طرح اضافه شد. نماینده شهرضا در مجلس بیان کرد: در نهایت پس از جمعبندی در کمیسیون، طرح برای در دستور کار قرار گرفتن تقدیم هیاترئیسه مجلس شد؛ البته چند هفته است طرح شفافیت آرا از سوی هیاترئیسه در دستور کار هفتگی قرار میگیرد اما در دستورکار روزانه قرار نگرفته است. سخنگوی کمیسیون تدوین آییننامه داخلی مجلس تأکید کرد: در صورتی که طرح شفافیت آرا مجددا از سوی نمایندگان رد شود، طرح به طور کلی از دستور کار مجلس خارج میشود.
با این اوصاف سرانجام این طرح بیش از هر زمان دیگر در هالهای از ابهام قرار گرفته است. بدونشک عدم تصویب طرح شفافیت آرای نمایندگان در مجلس یازدهم میتواند به اعتبار بهارستان در افکار عمومی ضربه وارد کند.