printlogo


کد خبر: 246224تاریخ: 1400/12/3 00:00
گزارش «وطن‌امروز» از طرح جدید نمایندگان برای جلوگیری از ادامه تغییر فصلی ساعت رسمی
ساعت به وقت طبیعت

گروه اجتماعی: تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به دنبال تصویب طرحی هستند که بر اساس آن مانع ادامه تغییر فصلی ساعت‌ رسمی کشور شوند تا ساعت رسمی همچون بسیاری از کشورها مطابق روال طبیعت باشد نه تصمیم دولت‌ها!
به گزارش «وطن‌امروز»، طرح تغییر ساعت رسمی کشور با یک فوریت ثبت و با امضای ۲۴ نماینده به هیأت‌رئیسه مجلس تقدیم شده است؛ به این معنا که در صورت تصویب نهایی، دیگر ساعت رسمی کشور تغییر نمی‌کند و لازم نیست اول فروردین‌ماه ساعت‌ها را یک ساعت به جلو بکشیم و پایان نیمه نخست سال به عقب برگردانیم. 
در متن طرح تغییر ساعات رسمی کشور آمده است: «بیش از ۱۰۰ سال از آغاز تغییر ساعات در دنیا سپری شده است و با مطالعه این طرح کشورها در تداوم اجرای این طرح بازاندیشی کرده‌اند که در این میان می‌توان به کشورهای آلمان، انگلستان، فنلاند، سوئد و برخی دیگر از کشورهای عضو اتحادیه اروپایی اشاره کرد و مهم‌ترین دلیل آنها آثار سوء تغییر ساعات بر سلامتی مردم است که ناشی از تغییر زمان خواب شهروندان و لزوم تطابق آن با زمان خورشید است. در کشور ما علاوه بر این دلایل، تفاوت اوقات شرعی و ساعت رسمی نیز مشکلاتی را ایجاد کرده است، بنابر‌این این طرح با هدف بازگشت ساعات رسمی به حالت قبل از تغییر آن تقدیم مجلس می‌شود».
سال گذشته نیز برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در کمیسیون فرهنگی مجلس، طرح توقف تغییر ساعت رسمی کشور را مطرح کرده بودند، چراکه از نظر آنها تغییر ساعت‌ها در صرفه‌جویی اقتصادی بی‌تاثیر بوده و باعث ایجاد اختلال در ساعت بیولوژیک شده است. 
 
* به این زودی قابل تصویب و اجرا نیست
تعدادی از نمایندگان مجلس موضوع کاهش استفاده از انرژی با ادامه روند تغییر ساعت رسمی کشور را تایید نمی‌کنند و معتقدند بر اساس مطالعات مراکز علمی، تغییر ساعت‌ در صرفه‌جویی اقتصادی هیچ تاثیری ندارد و اختلالات رفتاری در قالب تصادف‌ها و درگیری‌های فیزیکی را افزایش می‌دهد. 
حسین نوش‌آبادی، نماینده مجلس شورای اسلامی به «وطن‌امروز» می‌گوید: به اعتقاد من تغییر فصلی ساعت‌ها تاثیر چندانی در صرفه‌جویی انرژی نداشته و بهتر است پس از دریافت نظرات کارشناسی، این نوع تغییر ساعت را نداشته باشیم. 
وی می‌افزاید: مجلس برای تصمیم‌گیری درباره این موضوع مهم حتما نظرات کارشناسان و نهادهای مسؤول از جمله وزارت نیرو را مدنظر خواهد داشت و چنین نیست که خیلی زود برای تصویب این طرح اقدام شود. 
نوش‌آبادی ادامه داد: این یک پروسه طولانی خواهد بود و بعید است که برای سال 1401 اجرایی شود. ضمن اینکه در حال حاضر درگیر موضوعات و مباحث مهم دیگری در مجلس هستیم و احتمالا فرصت مناسبی برای رسیدگی فوری به این موضوع نداشته باشیم. 
 
* تجربه کشورهای دیگر
کشورهای اروپایی از سال‌ها قبل تغییر فصلی ساعت‌ها را کنار گذاشته‌اند، چراکه با گذشت سال‌ها، بسیاری از این کشورها از جمله آلمان به این نتیجه رسیده‌اند که با تغییر ساعت صرفه‌جویی در مصرف انرژی صورت نمی‌گیرد. 
مطالعاتی که در اروپا انجام شد، نشان داد تغییر ساعت تابستانی ریتم شبانه‌‌‌روزی بدن را مختل می‌کند و خطر حمله قلبی در سه روز نخست که ساعات تابستانی اجرایی می‌شود را بیشتر می‌کند. بر اساس این تحقیق، شمار تصادفات رانندگی در روزهای نخست این تغییرات، بالاتر از روزهای قبل می‌شود و این تغییرات بر افزایش افسردگی، شمار خودکشی و احتمال سقط جنین اثر می‌‌‌گذارد. 
حتی مطالعات در این زمینه از افزایش مصرف انرژی در پی اجرای تغییرات ساعت در فصل‌ها حکایت می‌کند. همچنین کارشناسان معتقدند تغییر ساعت زندگی، «ساعت درونی» بسیاری از مردم را به هم می‌ریزد. 
در این باره، سمیه رفیعی، نماینده مجلس در گفت‌وگو با «وطن‌امروز» اظهار کرد: بسیاری از کشورها به این نتیجه رسیده‌اند که تغییر فصلی ساعت‌ها نمی‌تواند تاثیر چشمگیری بر کاهش مصرف انرژی داشته باشد. بنابراین روند اجرای چنین تغییری در این کشورها متوقف شده است و در ایران هم مطابق تحقیقات انجام‌شده، ادامه روند قبلی به صلاح نیست. 
وی تاکید می‌کند: تغییر ساعت‌ها طبق روال سال‌های گذشته تاثیرات منفی بر رفتار و واکنش افراد جامعه دارد و به زیان ساختار بدنی است. 
 
* تبعات روحی - روانی تغییر ساعت‌ها برای مردم
ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون شوراهای مجلس هم درباره این طرح می‌گوید: قانون تغییر ساعت رسمی کشور سال 1386 بر اساس طرح فرانسوی‌ها در قرن هجدهم، توسط مجلس هشتم تصویب شد. آن زمان فرانسوی‌ها با تغییر ساعت رسمی کشورشان قصد صرفه‌جویی در مصرف شمع و به حداقل رساندن کاهش اتلاف انرژی را داشتند اما برخی کشورهای اروپایی به واسطه مسائل اقتصادی معتقد بودند زود خوابیدن و زود سر کار رفتن موجب صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‌شود. 
وی ادامه می‌دهد: مطالعات اروپایی‌ها نشان داد نه‌تنها اجرای قانون تغییر ساعت رسمی منجر به بهبود شاخص‌های اقتصادی آنها نشده است، بلکه باعث تبعات فرهنگی، اجتماعی و فیزیولوژی شده، به‌ طوری که مردم با مشکلات روحی و روانی دست و پنجه نرم می‌کنند. 
نماینده نجف‌آباد در مجلس می‌افزاید: ۲ سال است که دیگر قانون تغییر ساعت رسمی در اروپا اجرا نمی‌شود و بر اساس مطالعاتی که در کشورمان انجام شد به این نتیجه رسیدیم که اجرای قانون تغییر ساعت رسمی کشور باعث به ‌هم خوردن سیستم بدن شده و تبعات روحی و روانی برای مردم به همراه دارد. 
 
* چین پهناور فقط یک ساعت رسمی دارد!
مسعود سرپاک، کارشناس حوزه انرژی نیز معتقد است تأثیر تغییر ساعت در کشور بر مصرف انرژی زیاد نیست اما غنیمت است. وی می‌گوید: تغییر رفتار مصرف‌کننده تقریبا اثربخشی زیادی ندارد؛ چه در بخش خانگی، چه تجاری، صنعتی و کشاورزی و چه عام‌المنفعه. اگر زیرساخت رفتار مصرف‌کننده متحول نشود، عملا تغییر ساعت‌ها یا جابه‌جایی آن خیلی تأثیرگذار نیست. سرپاک ادامه می‌دهد: این ساعت تابستانی و زمستانی خیلی تأثیر شدیدی بر رفتار مردم نخواهد گذاشت و اثرگذاری تعرفه‌ها در این ‌باره بیشتر است. 
سرپاک به شنیده‌هایش درباره چین اشاره می‌کند و می‌گوید: چین با وجود پهناور بودن، فقط یک ساعت رسمی دارد. 

Page Generated in 0/0155 sec