printlogo


کد خبر: 246284تاریخ: 1400/12/4 00:00
رئیسی در ششمین مجمع کشورهای صادرکننده گاز از قصد ایران برای ارتقای نقش خود در بازار جهانی گاز خبر داد
ایران به جهان انرژی می‌دهد
تهران گام‌ اول برای افزایش همکاری‌های چندجانبه را با قرارداد سوآپ گازی سه‌جانبه بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان برداشت

گروه سیاسی: رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه راهبرد منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر افزایش تولید و صادرات گاز است، تصریح کرد: با توجه به شبکه توزیع گسترده گاز طبیعی در کشور ایران و با در نظر گرفتن ظرفیت‌ها و نیازهای موجود در منطقه، جمهوری اسلامی ایران اعلام می‌کند آمادگی تبدیل شدن به مسیری امن برای ترانزیت گاز بین تولیدکنندگان و بازارهای مصرف را دارد. 
ششمین نشست مجمع کشورهای صادرکننده گاز (GECF)، با حضور رئیس‌جمهور کشورمان، رؤسا و نمایندگان کشورهای عضو با محوریت «امنیت انرژی در جهان» روز گذشته در دوحه برگزار شد. حجت‌الاسلام سیدابراهیم رئیسی که روز دوشنبه راهی قطر شده بود، طی سخنانی در این نشست با بیان اینکه نشست سران پس از شروع پاندمی «کووید-۱۹» است و شعار آن یعنی «گاز طبیعی؛ شکل‌دهنده آینده انرژی» خود پیام سازنده و مثبتی به جامعه جهانی دارد، اظهار داشت: در شرایط فعلی اقتصاد جهانی و چشم‌انداز افزایش قیمت حامل‌های انرژی، پیشنهاد می‌کنم این مجمع ابتکاری با عنوان «گاز طبیعی در خدمت اقتصاد جهانی در دوران پس از کرونا» را با هدف کمک به بازیابی اقتصاد جهانی در دوره عبور از پاندمی «کووید-۱۹» به اجرا گذارد. رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه گاز طبیعیِ تولید‌شده توسط اعضای مجمع، می‌تواند به عنوان ابزاری در جهت کاهش اثرات زیست‌محیطی ناشی از انتشار گازهای گلخانه‌ای و کنترل روند گرمایش زمین مورد استفاده قرار گیرد، ادامه داد: گاز طبیعی می‌تواند بهترین جایگزین سوخت‌های آلاینده باشد. وی ادامه داد: جامعه جهانی باید از ابتکارات چندجانبه با هدف ارتقای امنیت عرضه انرژی و در عین حال‌ حفظ محیط زیست، نظیر آنچه این مجمع در پی آن است، حمایت کند. رئیسی با اشاره به اینکه جامعه جهانی باید مانع هر گونه اقدام یکجانبه و قهری نظیر تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه صنعت نفت و گاز اعضای مجمع شود و آن را به رسمیت نشناسد، گفت: در جهان امروز با وجود ملت‌های بیدار و آزاده، استفاده از حربه‌ تحریم برای تحمیل اراده و خواسته‌های سلطه‌گرانه یک کشور بر کشورهای مستقل تأثیر و کارکردی ندارد اما در عین حال منافع اقتصادی کشورهای عضو مجمع را به مخاطره می‌اندازد. رئیس‌جمهور با بیان اینکه ایران به عنوان یکی از بزرگ‌ترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی جهان، از ظرفیت بسیار بالایی برای تولید، انتقال و صادرات گاز طبیعی و مشارکت بیشتر در تأمین امنیت عرضه انرژی جهانی برخوردار است، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران با وجود تحریم‌های ظالمانه، یکجانبه و غیرقانونی آمریکا توانسته است با اتکا به توانمندی‌های نیروهای متخصص و متعهد و بهره‌گیری از شرکت‌های داخلی و دانش فنی بومی، تولید گاز طبیعی را افزایش داده و پروژه‌های بزرگ و ارزشمندی را در بخش‌های بالادستی و پایین‌دستی نفت و گاز اجرا کند. وی ادامه داد: ما سیاست ارتقای کارایی مصرف انرژی و کاهش شدت مصرف را در دستور کار خود قرار داده‌ایم و با بهره‌مندی فزاینده بازار جهانی از نفت ایران و ارتقای ظرفیت تولید گاز طبیعی، شاهد افزایش ظرفیت صادراتی ایران خواهیم بود. رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران با اتکا به ذخایر عظیم گاز طبیعی و موقعیت جغرافیایی استراتژیک خود، قصد دارد با توسعه همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه با کشورهای همسایه و سایر کشورها، نقشی متناسب با این حجم از ذخایر، در بازار جهانی گاز ایفا کند. گام‌های اولیه این راهبرد با قرارداد سوآپ گازی سه‌جانبه بین ایران، ترکمنستان و آذربایجان در نوامبر ۲۰۲۱ برداشته شد. ما آمادگی داریم اینگونه مدل‌های همکاری و مشارکت را به‌صورت حداکثری توسعه دهیم. 
رئیسی با اشاره به اینکه راهبرد منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر افزایش تولید و صادرات گاز طبیعی و دسترسی هر چه بیشتر ملت‌های منطقه به این سوخت پاک است، تصریح کرد: با توجه به شبکه توزیع گسترده گاز طبیعی در کشور ایران و با در نظر گرفتن ظرفیت‌ها و نیازهای موجود در منطقه، جمهوری اسلامی ایران اعلام می‌کند آمادگی تبدیل شدن به مسیری امن برای ترانزیت گاز بین تولیدکنندگان و بازارهای مصرف را دارد. 
 
* اراده‌ای جدی برای گسترش مناسبات با ایران از سوی قطر وجود دارد
رئیس‌جمهور پیش از شرکت در نشست اوپک گازی روز گذشته در جمع ایرانیان مقیم قطر حاضر شد بود. حجت‌الاسلام رئیسی در این دیدار با اشاره به اینکه ایرانیان خارج از کشور بهترین جا برای سرمایه‌گذاری و فعالیت اقتصادی را ایران اسلامی می‌دانند، تصریح کرد: باید زمینه حضور و فعالیت اقتصادی و سرمایه‌گذاری ایرانیان خارج از کشور در داخل مرزهای ایران بیش از پیش تسهیل شود. البته اقدامات خوبی در این راستا در حال انجام است که رفع موانع صدور مجوز‌های کسب‌‌و‌کار یکی از این اقدامات ارزنده است. وی با دعوت از ایرانیان خارج از کشور که در بخش‌های اقتصادی فعال هستند برای حضور و فعالیت در کشورمان، خاطرنشان کرد: همه موظف هستیم تلاش کنیم صادرات ایران افزایش یابد. امروز متاسفانه سهم ما در اقتصاد منطقه در جایگاه شایسته خود قرار ندارد، در حالی که تولیدات ایرانی در منطقه مورد توجه بوده و از استاندارد قابل قبول و قابل رقابتی با کشورهای مدعی برخوردار هستند. وی ادامه داد: در مذاکرات با امیر قطر و در گفت‌وگویی که با نخست‌وزیر این کشور داشتم، اراده‌ای جدی برای گسترش مناسبات تجاری و اقتصادی وجود دارد، لذا شما ایرانیان مقیم قطر می‌توانید در تحقق این اراده نقش بسیار موثری داشته باشید. رئیسی گفت: جمهوری اسلامی ایران به رغم اراده دشمنان در عرصه‌های مختلف از جمله در عرصه‌هایی که تحت شدیدترین تحریم‌ها و فشارها بود، پیشرفت‌های چشمگیری داشته است. همین پیشرفت‌ها باعث شده امروز مقامات آمریکا رسما اعتراف کنند سیاست فشار حداکثری در برابر مقاومت حداکثری ملت ایران شکست مفتضحانه‌ای خورده است. رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه دولت سیزدهم ظرفیت‌های فراوان همکاری با همسایگان را محور توسعه روابط خارجی خود قرار داده است، افزود: در ماه‌های سپری شده از آغاز فعالیت دولت مردمی، در نتیجه تقویت ارتباطات با همسایگان حجم صادرات و مبادلات تجاری با بعضی کشورها تا ۳ برابر رشد کرده که این نشان می‌دهد در گذشته به این ظرفیت‌ها توجه کافی نمی‌شده است. 
همچنین وزیر نفت در قطر گفت: بارها اعلام کردیم ظرفیت لازم برای تأمین گاز کشورهای همسایه و حتی اروپا را داریم. امیدواریم بتوانیم در سال‌های آینده سهم ۲ درصدی تجارت گازی خود در جهان را افزایش دهیم.
***
    کریدور دریایی قطر به بوشهر   
سفر 2 روزه رئیسی به قطر در حالی روز گذشته به پایان رسید که دولت سیزدهم در 6 ماهی که از عمرش می‌گذرد همواره بر همسایه‌گرایی به عنوان یکی از اصول و استراتژی‌های سیاست خارجی خود تاکید ویژه داشته است. استقبال خاص امیر قطر از رئیسی در کنار افزایش تعاملات تهران با کشورهای منطقه، نشان از چشم‌اندازی روشن برای گسترش همکاری‌ها میان ایران و قطر دارد. در این میان روز گذشته «مهدی صفری» معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه نیز در گفت‌وگویی با اشاره به سفر رئیس‌جمهور به قطر اظهار داشت: در این سفر توافقات بسیار خوبی درباره کریدور دریایی به بوشهر، شمال و ترکیه و کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز شکل گرفته و درباره بنادر همکاری‌های خوبی انجام شده است. مهم‌تر از همه بحث گردشگری برای جام‌جهانی در قطر است که وزرای گردشگری و راه در این سفر رئیس‌جمهور را همراهی می‌کنند و می‌خواهند درباره گردشگری صحبت کنند تا طرفداران تیم‌های شرکت‌کننده در جام‌جهانی زمانی که تیم‌های‌شان در قطر بازی دارد، بتوانند از شیراز، اصفهان، کیش و قشم بازدید کنند. وی در این باره گفت: هواپیمایی کشوری اعلام کرده توافقات خوبی در این زمینه حاصل شده است که پروازهایی به کیش، قشم و استان‌های دیگر داشته باشد و ان‌شاءالله این موضوع عملیاتی شود و بتوانیم با استفاده از این فرصت روابط اقتصادی خود را با قطر به چند برابر افزایش دهیم. صفری همچنین با اشاره به سیاست دولت سیزدهم در همکاری با کشورهای همسایه، گفت: در 3 ماه گذشته علاوه بر بحث کریدور، تجارت و صدور خدمات فنی و مهندسی و واردات و صادرات، شاهد برگزاری نشست‌های کمیسیون‌ مشترک با برخی کشورها بودیم؛ ماه گذشته ۳ کمیسیون مشترک و ماه جاری نیز 3 کمیسیون مشترک برگزار شد، از جمله کمیسیون مشترک با عمان که نتایج بسیار خوبی در زمینه همکاری‌های مالی، تجارت، صادرات و واردات و خدمات فنی و مهندسی به همراه داشت. 

Page Generated in 0/0081 sec