printlogo


کد خبر: 246289تاریخ: 1400/12/4 00:00
قطر؛ متحد راهبردی ایران

دکتر سیدرضا صدرالحسینی*: سفر رئیس‌جمهور به قطر در چارچوب نقشه راه و دستورالعملی بود که ایشان در ابتدای دولت سیزدهم در راستای گسترش و تعمیق روابط با کشورهای همسایه مسلمان و غیرمعاند قرار دادند. در واقع این سفر می‌تواند گامی مهم برای ارتباط بیشتر جمهوری اسلامی با کشورهای عربی منطقه باشد. قطر جزو کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس است که همواره به همراه عمان و کویت مخالفت‌های جدی خود را با برخوردهای خصمانه این شورا علیه جمهوری اسلامی بیان می‌کنند. قطر حاکمیتی است که برای مراسم تحلیف ریاست محترم جمهور در بالاترین سطح شرکت کرد و ماه گذشته نیز امیر قطر سفر کوتاهی به جمهوری اسلامی ایران داشت و این دعوت رسمی را از ریاست محترم جمهور انجام داد بنابراین سفر رئیس‌جمهور در چارچوب اوپک گازی می‌تواند شروع همکاری‌های گسترده در حوزه مسائل اقتصادی، بانکی، تجاری، دریایی، گردشگری، پزشکی و موارد متعدد مورد علاقه 2 کشور باشد. 
باید توجه داشته باشیم قطر به عنوان یک کشور ثروتمند و کم‌جمعیت، قطعا نیازمند این است که با یک کشور مقتدر، پهناور و توانمند از جهت دفاعی- امنیتی نزدیک باشد و جمهوری اسلامی می‌تواند برای گسترش امنیت منطقه، ارتباطات خوبی در حوزه مسائل امنیتی منطقه با قطر داشته باشد. 
آنچه به عنوان پروتکل‌ها و توافقنامه‌های چندگانه‌ توسط ریاست‌جمهوری در قطر به امضا رسید، می‌تواند شروع مناسبی برای گسترش روابط با این کشور در همه حوزه‌های مورد علاقه باشد و ضمنا این اتفاق مبارک می‌تواند تکمیل‌کننده حضور جمهوری اسلامی در سازمان همکاری شانگهای و کلنی‌های اقتصادی دیگر شمرده شود. 
نکته نهایی اینکه ۳ کشور جمهوری اسلامی ایران، روسیه و قطر می‌توانند با همکاری نزدیک در حوزه انرژی، بخش قابل توجهی از انرژی مورد نیاز اروپا را برای رفع نیاز آنها به گاز برطرف کرده و ضمنا این واقعه می‌تواند تأثیر مناسبی بر قیمت این انرژی مورد نیاز غرب داشته باشد و تقویت ارتباطات منطقه‌ای برای ۲ کشور ایران و قطر از اولویت‌هایی است که سران ۲ کشور نسبت به آن تأکید کردند. 
قطعا هر موفقیتی که در حال حاضر جمهوری اسلامی در حوزه منطقه‌ای و بین‌المللی پیدا کند، امپراتوری رسانه‌ای غرب به دنبال این است آن را به گونه‌ای به موضوع گفت‌وگوهای هسته‌ای در وین متصل کند و به گونه‌ای این ارتباط را در قالب جنگ روانی رسانه‌ای مطرح کند. باید توجه داشته باشیم جمهوری اسلامی ضمن اینکه با جدیت کامل در گفت‌وگوهای وین شرکت کرد اما به هیچ عنوان هیچ عاملی خارج از میز مذاکرات نمی‌تواند در نتیجه مذاکرات تأثیر داشته باشد.
* کارشناس ارشد مسائل منطقه
 

Page Generated in 0/0147 sec