printlogo


کد خبر: 246632تاریخ: 1400/12/15 00:00
در صحن علنی تصویب شد
اختیار ارز ترجیحی با دولت
مصوبه مجلس برای اخذ مالیات از هنرمندان و سلبریتی‌ها

گروه اقتصادی: با بررسی آمارها و گزارشات، میزان عایدی دولت از محل اصلاح ارز ترجیحی - که اصطلاحا به ارز 4200 تومانی معروف شد - با احتساب قیمت دلار نیمایی (حدود 23 هزار تومان) و در نظر گرفتن میزان اختصاص (18 میلیارد دلار ارز 4 هزار و 200 تومانی) 360 هزار میلیارد تومان است اما بر اساس لایحه تقدیمی دولت قرار بود تنها 175 هزار میلیارد تومان از اصلاح ارز ترجیحی بین مردم در سال آینده بازتوزیع شود ولی حالا بنا بر آخرین مصوبات کمیسیون تلفیق مجلس، میزان کل یارانه در نظر گرفته شده برای ارز ترجیحی یا حاصل از اصلاح آن در بودجه سال آینده قریب به 250 هزار میلیارد تومان است و اختیار نحوه تخصیص یارانه به شکل بن‌کارت یا به صورت دلاری به دولت سپرده شده است. 
به گزارش «وطن‌امروز»، چالش میان دولت و مجلس در موضوع ارز ترجیحی به جایی رسید که کمیسیون تلفیق به تخصیص ۹ میلیارد دلار ارز ترجیحی برای واردات کالا‌های اساسی و دارو و حدود ۳ میلیارد دلار به صورت ریالی جهت خرید گندم برای سال آینده رای داد. هر چند در ادامه و در صحن علنی مجلس، اختلافات بین نمایندگان و کمیسیون تلفیق بالا گرفت و تصمیم‌گیری بر سرنوشت ارز ترجیحی دوباره به کمیسیون تلفیق واگذار شد. 
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی دیروز و در روند بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه ۱۴۰۱، جزء ۲ بند الحاقی تبصره یک لایحه بودجه را بررسی و تصویب کردند. بر اساس این مصوبه، دولت و دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/۷/1386 از جمله بانک مرکزی مجاز به تخصیص، فروش، تهاتر یا مبادله منابع ارزی حاصل از صادرات نفت، گاز، میعانات گازی، فرآورده‌های نفتی و گازی و سایر منابع به غیر از نرخ سامانه معاملات الکترونیکی (ETS) نیستند. در صورت تصویب جزء یک بند الحاقی یک که بخش هزینه‌ای لایحه به شمار می‌رود، معادل ۹ میلیارد دلار موضوع ردیف ۱۸ جدول مصارف تبصره ۱۴ این قانون برای تامین کالا‌های اساسی، دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی و بر اساس نرخ ارز ترجیحی اختصاص می‌یابد.
حجت‌الاسلام سید محمدرضا میرتاج‌الدینی، نایب‌رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به آخرین خبر‌ها از تعیین تکلیف ارز ۴۲۰۰ تومانی در بودجه ۱۴۰۱ کل کشور گفت: با تصمیم مجلس، در لایحه ۱۴۰۱ ارز ترجیحی با نرخ ۴۲۰۰ تومان نخواهیم داشت. 
وی افزود: دولت در لایحه پیشنهادی ارز ۴۲۰۰ تومانی را حذف کرده و به جای آن حدود ۱۷۸ هزار میلیارد تومان یارانه ریالی اختصاص داده بود که ۶۶ هزار میلیارد تومان آن برای جبران حذف ارز ترجیحی کالا‌های اساسی و ۱۰۲ هزار میلیارد نیز برای خرید تضمینی گندم و دارو اختصاص پیدا کرده است. 
میرتاج‌الدینی عنوان کرد: کمیسیون تلفیق مجلس یارانه ریالی دولت را به ۲۵۰ هزار میلیارد تومان رساند تا میزان یارانه حمایتی در هر ۳ حوزه حمایت نقدی، خرید تضمینی گندم و دارو افزایش پیدا کند. 
نایب‌رئیس کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه ۹ میلیارد دلاری که مجلس تصویب کرد در حقیقت در قالب همین ۲۵۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود، گفت: البته اینجا ابهامی که وجود داشت این بود که آیا ۹ میلیارد دلار با ارز ۴۲۰۰ تومانی باشد یا نرخ ETS که با توجه به رد پیشنهاد یکی از نمایندگان مبنی بر ۹ میلیارد دلار با ارز ۴۲۰۰ تومانی، بنابراین صحبت ارز ۴۲۰۰ تومانی تمام شد، منتها حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به معنای حذف یارانه نیست و یارانه به شکل ریالی به مصرف‌کننده نهایی که مردم هستند، در قالب کارت خرید کالا و نه یارانه نقدی اختصاص پیدا می‌کند. 
وی افزود: در واقع ۶۶ هزار میلیارد تومانی که برای جبران حذف ارز ترجیحی در بودجه سال آینده اختصاص داده شده، به شکل کارت اعتباری خرید کالا در اختیار یارانه‌بگیران قرار خواهد گرفت. 
بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق در بند الحاقی یک مربوط به بخش هزینه‌ای این تبصره آمده است: معادل مبلغ ۹ میلیارد دلار موضوع ردیف ۱۸ جدول مصارف تبصره ۱۴ این قانون برای تأمین کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات مصرفی پزشکی و بر اساس نرخ ارز ترجیحی اختصاص می‌یابد. 
 
* یارانه ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی؛ طرح دولت یا کمیسیون تلفیق؟
این سوالی است که پیش از این در دی‌ماه توسط حمید پورمحمدی، معاون امور اقتصادی سازمان برنامه و بودجه در گفت‌وگوی ویژه خبری به آن پاسخ داده شده بود. پورمحمدی در آن برنامه اظهار داشت: میزان یارانه‌ای که سال آینده دولت پرداخت آن را پیش‌بینی کرده است در مجموع ۲۵۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود. 
اما در صحبت‌های میرتاج‌الدینی، نایب‌رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس بیان شده است که کمیسیون تلفیق مجلس یارانه ریالی دولت را به ۲۵۰ هزار میلیارد تومان رساند تا میزان یارانه حمایتی در هر ۳ حوزه حمایت نقدی، خرید تضمینی گندم و دارو افزایش پیدا کند. 
حال سوال اینجاست: کمیسیون تلفیق، برنامه دولت برای یارانه ۲۵۰ هزار میلیارد تومانی را ابتکار خود می‌داند؟ آیا کمیسیون تلفیق رای به حذف دلار ۴۲۰۰ داده است، آن هم در شرایطی که چند روز قبل، رئیس این کمیسیون با قاطعیت بر عدم حذف ارز ترجیحی تاکید داشت؟ با توجه به صحبت‌های میرتاج‌الدینی، باید سال آینده منتظر یارانه سوم باشیم یا همچنان تداوم سیاست ارزی فعلی را شاهد خواهیم بود؟  

Page Generated in 0/0053 sec