printlogo


کد خبر: 246649تاریخ: 1400/12/16 00:00
توهین‌های نژادپرستانه و تبعیض‌های صورت‌گرفته علیه غیراروپایی‌ها در جنگ اوکراین، رویکرد واقعی غرب در قبال حقوق‌بشر را عیان کرد
اوکراین صحنه نژادپرستی اروپا

گروه بین‌الملل:  12 روز از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین می‌‌گذرد. در این مدت موضع رسانه‌های غربی و همین‌طور اقدامات و موضع‌گیری مقامات اروپایی بیش از هر چیزی خصلت نژادپرستانه غربی‌ها علیه شهروندان دیگر کشورها را در قاره‌های آسیا و آفریقا نمایان کرد. اگرچه موج رسانه‌ای همبستگی با اوکراین در برابر یک تهاجم نظامی مورد توجه افکار عمومی قرار گرفته است اما این دوگانه‌سازی این واقعیت را آشکار کرد که چگونه سال‌ها رسانه‌ها و مقامات غربی تصویری غیرانسانی‌ از غرب آسیا و آفریقا نمایان ساختند تا به عبارتی «مرگ مردم در خاورمیانه قابل تحمل‌تر به نظر برسد». به بیان دیگر آنها زندگی غیراروپایی را مستحق ظلم و رنج قلمداد می‌کنند. وقتی چارلی داگاتا، خبرنگار ارشد سی‌بی‌اس نیوز از کی‌یف گزارش داد: «این مکان، با تمام احترام، مانند عراق یا افغانستان نیست که دهه‌ها شاهد درگیری‌ها بوده است» و کی‌یف را شهری متمدن و اروپایی عنوان کرد که در آن انتظار جنگ را ندارید، اظهارات او بر یک واقعیت نگران‌کننده تأکید کرد؛ اینکه جهان غرب برای زندگی سفیدپوستان نسبت به کسانی که در درگیری‌های خارج از اروپا جان خود را از دست می‌دهند ارزش بیشتری قائل است. خبرنگاران و اصحاب رسانه به نحوی از اوکراین در حالت شوک گزارش می‌دهند که گویی مرگ و خونریزی منحصر به جوامع سیاه و آسیایی است. 
به عنوان مثال این هفته در حالی که کشورهای اروپایی از پناهجویان اوکراینی استقبال می‌کنند و مسیرهای ترانزیت رسمی و امن را برای آنها فراهم می‌کنند، ۷ پناهجو از قومیت‌های غیراروپایی در روزهای اخیر پس از غرق شدن قایق آنها در دریای مدیترانه جان خود را از دست دادند. 
حتی در دنیای سرگرمی، تمایل به جنگ در خاورمیانه در مقایسه با اوکراین بسیار مشهود است. به عنوان مثال، در برنامه این هفته «شنبه‌شب زنده» در NBC که با لحن غم‌انگیزی آغاز شد، گروه کر اوکراینی نیویورک دعایی را برای اوکراین خواند. در بخشی از یک کلیپ سادیستی، ویل فرل، جیمی فالون، مایا رودولف و دیگران در حالی که مشغول دعای جمعی بودند، با طعنه به عراق و افغانستان گفتند: «قربانیان این جنگ دیگر آدم‌های ریش‌دار نیستند». 
به گزارش «وطن‌امروز» به نقل از یورونیوز، «طبعا همانند هر جنگ دیگری آوارگی انسان‌ها و تبدیل شهروندان دیروز به پناهجویان امروز خود از کریه‌ترین چهره‌های جنگ است که این بار جهانیان لحظه به لحظه امکان دنبال کردنش را داشتند. موج پناهجویان اوکراینی که اکنون به گفته کمیساریای پناهندگان سازمان ملل متحد به مرز یک میلیون نفر رسیده، انتظار می‌رود تا ۴ میلیون نفر نیز افزایش یابد. بیش از ۸۰۰ هزار نفری که راهی غرب شدند و حدود ۲۵۰ هزار نفرشان از مرز لهستان وارد اروپا شدند تصویری متفاوت از اروپا بویژه کشور لهستان در قبال پناهجویان شکل دادند که دست‌کم از سال ۲۰۱۵ به این سو دیده نشده یا کمتر دیده شده بود؛ تصویری از اروپای مهربان و انساندوست که به کمک همنوعان می‌آید و با آغوش باز و بی‌هیچ مرز و پلیس و ارتشی پناهجویان را می‌پذیرد. این تصویر با تصویری که جهان در مارس ۲۰۲۰ از مرز یونان و ترکیه و صف‌آرایی ارتش یونان در برابر پناهجویان و شلیک گاز اشک‌آور به سوی آوارگان در حالی ‌که اورزولا فن درلاین و شارل میشل، روسای آلمانی و بلژیکی کمیسیون و شورای اروپا به اتفاق کریاکوس میتسوتاکیس، نخست‌وزیر یونان با هلیکوپتر در حال گشتزنی و نظاره این صحنه‌ها بودند، شاهدش بودند، تفاوتی بنیادین داشت. در آن زمان سخنگوی حزب راست افراطی فرانسه می‌گفت باید بگذاریم پناهجویان در مرز لهستان از سرما بمیرند. آغوش گشاده اروپایی‌ها برای پناهجویان از جنگ گریخته اوکراین، چه در عمل مرزبانان شرق اروپا و چه در وعده‌های رهبران اروپای غربی به گزارش‌های ضرب و شتم و حتی آزار جنسی پناهجویان در مرز کرواسی - بوسنی و یونان- ترکیه کوچک‌ترین ربطی نداشت. مرزهای باز لهستان و رومانی در زمستان ۲۰۲۲ کوچک‌ترین شباهتی با بنادر بسته ایتالیای متئو سالوینی در برابر کشتی‌های پناهجویان مستاصل و سرگردان آفریقایی در آب‌های مدیترانه نداشت».
 
* نژادپرستی در میانه جنگ
نکته جالب توجه اینکه این رفتار نژادپرستانه محدود به مقامات و رسانه‌های کشورهای اروپایی نیست و حتی در داخل خاک اوکراین و در بحبوحه فرار پناهجویان و مهاجران از شهرها، نژادپرستی اروپایی علیه مهاجران و به اصطلاح رنگین‌پوستان پابرجاست. خبرگزاری سی‌ان‌بی‌سی اخیرا در گزارشی درباره تبعیض نژادی در فرآیند تخلیه پناهجویان از شهرهای مختلف اوکراین به سمت مرزها نوشت: «الکساندر سومتو اورا» 25 ساله، در میان هزاران نفری بود که در ایستگاه قطار کی‌یف به امید فرار از اوکراین در بحبوحه تهاجم روسیه، تجمع کرده بودند. او گفت که او و دوستانش امیدوارند به سرعت در مرز لهستان به امنیت برسند اما مقامات اجازه ندادند گروه آفریقایی‌ها سوار قطار شوند. این رسانه از قول این شهروند آفریقایی نوشت: «مقامات داخل ایستگاه می‌گفتند فقط اوکراینی‌ها می‌توانند سوار قطار شوند اما من ندیدم پاسپورت‌ها را چک کنند. آنها فقط سفیدپوستان را انتخاب می‌کردند. قطار قبل از رفتن آنها پر نشده بود اما هرگز ما را انتخاب نکردند». مقام‌های اتحادیه آفریقا در بیانیه‌ای اعلام کردند: «گزارش‌ها نشان می‌دهد رفتارهای انجام شده با آفریقایی‌ها غیرقابل قبول، نژادپرستانه و ناقض قوانین بین‌المللی است». محققان گفته‌اند در میان تهاجم و بحران انسانی، سیاه‌پوستان در اوکراین خود را در پایین‌ترین سطح سلسله مراتب اجتماعی می‌بینند که سعی در فرار دارند. 
هندی‌های مقیم اوکراین نیز می‌گویند هنگام فرار از آن کشور با مشکلات زیادی مواجه شده‌اند، زیرا اجازه سوار شدن به قطارها را نداشتند و عبور آنها با تأخیر انجام شد، در حالی که ابتدا به اوکراینی‌ها اجازه عبور داده شد. 
سازمان ملل متحد نیز تبعیض‌هایی را که برخی غیراوکراینی‌ها در مرزها با آن مواجه شده‌اند، تایید کرد‌.
***
زلنسکی: آمریکا یا جنگنده بدهد یا منطقه پرواز ممنوع ایجاد کند
رئیس‌جمهور اوکراین در نشست مجازی با سناتورهای کنگره آمریکا خواستار کمک واشنگتن برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز اوکراین یا عرضه جنگنده به این کشور شد. 
«ولودیمیر زلنسکی» در جریان نشست مجازی با نمایندگان کنگره آمریکا بار دیگر درخواست خود برای کمک آمریکا به منظور ایجاد یک منطقه پرواز ممنوع یا عرضه جنگنده‌ به اوکراین را مطرح کرد. بنا به گزارش شبکه روسی «راشاتودی»، چندین سناتور آمریکایی که در نشست با زلنسکی حضور داشتند، تأیید کردند زلنسکی خواستار هواپیماهای جنگی یا ایجاد یک منطقه پرواز ممنوع بر فراز اوکراین شده است. طبق این گزارش، بسیاری از سناتورهای سنا متعاقبا پس از نشست مجازی، حمایت خود را از درخواست زلنسکی در شبکه‌های اجتماعی ابراز کردند، این در حالی است که منتقدان هشدار دادند ایجاد منطقه پرواز ممنوع یا کمک‌های نظامی بیشتر می‌تواند منجر به درگیری مستقیم بین روسیه و ناتو شود. 
***
گاف جدید بایدن: پوتین به روسیه حمله کرده است!
«جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا بعد از گافی که در نخستین نطق سالانه خود در کنگره درباره اوکراین داد، در گافی جدید اوکراین و روسیه را قاطی کرد که بار دیگر باعث تمسخرش در فضای مجازی شد. او در اظهاراتی گفت: «چطور به جایی رسیدیم که می‌دانید، پوتین تصمیم می‌گیرد به «روسیه» حمله کند؟ چنین چیزی از زمان جنگ دوم جهانی اتفاق نیفتاده است». بایدن چند روز قبل در نخستین سخنرانی «وضعیت کشور» آمریکا در کنگره هم مردم اوکراین را به اشتباه مردم ایران خطاب کرد. وی گفت: «[رئیس‌جمهور روسیه ولادیمیر] پوتین شاید با تانک‌ها، کی‌یف را محاصره کند اما هرگز نمی‌تواند قلب و روح مردم ایران را تسخیر کند». 
***
کی‌یف مدعی شد: روسیه در اندیشه تصرف سومین نیروگاه اتمی اوکراین
مقامات کی‌یف در تماس با آمریکایی‌ها ادعا کردند روسیه قصد دارد سومین نیروگاه اتمی اوکراین را محاصره کرده و به تصرف خود درآورد. ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین طی تماسی با سناتورهای آمریکایی گفت نیروهای روسیه اکنون ۲ نیروگاه هسته‌ای اوکراین را تصرف کرده‌اند و در حال پیشروی به سمت سومین نیروگاه هستند. این نیروگاه در میکولایف واقع است؛ یکی از چندین شهری که روس‌ها روز شنبه سعی داشتند محاصره کنند. رئیس‌جمهوری اوکراین همچنین گفت: نیروهای روسیه در حال آماده شدن برای حمله به شهر بندری «اودسا» هستند. 

***

ادعای اوکراین: ۱۱ هزار سرباز روس کشته شده‌اند
ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین مدعی شد طی ۱۱ روز رویارویی نظامی روسیه با اوکراین ۱۱ هزار سرباز روس کشته شده‌اند. ستاد کل نیروهای مسلح اوکراین روز شنبه ۱۴ اسفند تلفات روسیه را ۱۰ هزار نفر اعلام کرده بود. اوکراین ضمن اعلام مرتب تلفات روسیه، تاکنون از بیان تلفات نظامیان و غیرنظامیان خود خودداری کرده است. با وجود این، شمار تلفات نظامی و غیرنظامی هیچ‌کدام از طرف‌ها به طور دقیق معلوم نیست و هر یک آمار متفاوتی از تلفات طرف مقابل منتشر می‌کنند. آمار اولیه نشان می‌دهد نزدیک به ۷۵۰ غیرنظامی و ۲۸۰۰ نظامی اوکراینی جان باخته‌اند و بر اساس آمار وزارت دفاع روسیه (تا دیروز) ۴۹۸ نظامی این کشور نیز کشته شده‌اند. 
***
بازگشایی دوباره ۲ کریدور انسانی برای خروج ساکنان ماریوپل و وولناوواخا
همزمان با یازدهمین روز جنگ در اوکراین، ستاد ارتش جمهوری خلق دونتسک دیروز اعلام کرد برای خروج ساکنان شهرهای ماریوپل و وولناوواخا ۲ کریدور انسانی در این مناطق دوباره گشایش یافت. شبکه دوم تلویزیون دولتی روسیه دیروز یکشنبه اعلام کرد: از بامداد امروز کریدورهای انسانی در وولناوواخا و ماریوپل گشایش یافته‌ و در مجموع ۷۷ نفر از این مناطق خارج شده‌اند. این کریدور انسانی تا عصر امروز باز خواهد بود و مقام‌های دونتسک، اتوبوس برای انتقال ساکنان از شهرهای ماریوپل و وولناوواخا اختصاص داده‌اند.  
***
کی‌یف: سومین دور مذاکرات روسیه و اوکراین دوشنبه برگزار می‌شود
«دیوید آراخامیا» مذاکره‌کننده اوکراینی گفت: مذاکرات میان مسکو و کی‌یف برای یافتن راهی برای پایان دادن به درگیری‌های خونین از روز دوشنبه (امروز) از سر گرفته می‌شود. نمایندگان کشورهای اوکراین و روسیه برای پایان دادن به درگیری‌های اخیر که موجب کشته شدن صدها نفر و آواره شدن میلیون‌ها نفر شده تاکنون ۲ دور مذاکره برگزار کرده‌اند. 
***
نخست‌وزیر انگلیس: جنگ اوکراین، جنگی برای ناتو نیست
بعد از اقدام اخیر روسیه و اعلام آماده‌باش به نیروهای بازدارنده هسته‌ای این کشور در برابر تهدیدهای ناتو، «بوریس جانسون» نخست‌وزیر انگلیس که کشورش عضوی از این ائتلاف نظامی است، گفت: جنگ اوکراین، ارتباط به ناتو ندارد و در آینده هم نخواهد داشت. جانسون گفت چشم‌اندازی برای عضویت اوکراین در ناتو در آینده نزدیک وجود ندارد. 

Page Generated in 0/0072 sec