printlogo


کد خبر: 246673تاریخ: 1400/12/16 00:00
معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس: در راستای ارتقای شفافیت معاملات روزانه، نمایش عمق مظنه‌ها از ۵ مظنه برتر به ۲۰ مظنه افزایش می‌یابد
معاملات بورسی شفاف‌تر می‌شود

گروه اقتصادی: بازار سرمایه در چند وقت اخیر برای بهبود فضای سرمایه‌گذاری و توسعه بازار اقدامات قابل توجهی را انجام داده است. یکی از اقداماتی که به منظور افزایش شفافیت بازار و ایجاد اعتماد بیشتر برای سرمایه‌گذاران در بازار سهام اتخاذ شده، افزایش مظنه تعداد سفارشات قابل رؤیت در معاملات بورسی است که به گفته مسؤولان سازمان بورس از 15 فروردین این اقدام اجرایی خواهد شد. در حال حاضر فعالان بازار سرمایه تنها می‌توانند 5 مظنه برتر هر سهم را در صفحه TSETMC مشاهده کنند که افزایش تعداد مظنه‌ها، علاوه بر افزایش کارایی در بازارگردانی، موجب کاهش احتمال ایجاد قیمت‌های غیرواقعی و بازارسازی‌های مخرب می‌شود و سهامداران خرد می‌توانند با شفافیت بیشتری به خرید و فروش سهام بپردازند. مجید عشقی در مراسم رونمایی و افتتاح مرکز داده (دیتاسنتر) بازار سرمایه با بیان اینکه یکی از دغدغه‌های من در سازمان بورس، بهره‌برداری از امکانات و ارتقای سیستم‌های بورس تهران بود، اظهار داشت: بازار سرمایه در ۶ سال اخیر گسترش زیادی پیدا کرده و امروز جمع سهامداران کشور به ۵۰ میلیون نفر ‌می‌رسد، از این رو ارائه خدمات الکترونیکی به سهامداران وارد فاز جدیدی شده است. 
وی افزود: در حال حاضر ۹۵ درصد معاملات به صورت آنلاین و توسط معامله‌گران انجام می‌شود، از این رو با توجه به این حجم از ذی‌نفعان باید یک مرکز داده اختصاصی راه‌اندازی و ایجاد می‌کردیم تا بتوانیم به ۵۰ میلیون سهامدار خدمات پایدار و ایمن ارائه دهیم. 
رئیس سازمان بورس با بیان اینکه تمام خدمات ارکان‌های بازار باید در این مرکز داده تجمیع شود، گفت: توصیه من این است که این مرکز داده به تمام ارکان و نهادهای بازار سرمایه اختصاص پیدا کند و ارکان بازار که سرویس‌های اصلی را ارائه می‌دهند و همچنین شرکت‌های کارگزاری، تامین سرمایه‌ها، سبدگردان‌ها و پردازش اطلاعات مالی باید بتوانند در این مرکز سرور داشته باشند و از طریق دیتاسنتر به صورت تجمیعی تمام خدمات به سهامداران ارائه شود. 
وی با بیان اینکه توسعه سامانه‌های معاملاتی در دستور کار قرار دارد، اذعان کرد: بزودی سامانه معاملات بومی و سامانه‌های جدید نظارتی رونمایی می‌شود. 
رئیس سازمان بورس از امکان ارائه توثیق اوراق بهادار برای وام‌های بانکی و اجرای آن از سوی تمام بانک‌ها خبر داد و گفت: سال گذشته در حوزه توثیق بحث امکان توثیق اوراق بهادار را داشتیم که به صورت الکترونیکی به اجرا برسد اما بانک‌ها از این موضوع استقبال نکردند. در حال حاضر قرار بر این است از فروردین ۱۴۰۱ با همکاری شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، این امکان فراهم شود تا اوراق بهادار، سهام و تمام دارایی‌های مالی در بازار مالی بتوانند پشتوانه و توثیق وام‌های بانک به صورت الکترونیک باشند. 
همچنین در این مراسم محمود گودرزی، مدیرعامل بورس تهران با اشاره به سیاست‌های راه‌اندازی مرکز داده در بورس تهران و برنامه‌ریزی‌های آینده این مرکز اظهار کرد: در حال حاضر استانداردهای TL۳ در مرکز داده جدید رعایت می‌شود اما این مرکز بر اساس استانداردهای TL۴ طراحی شده است. 
وی افزود: ۲ پست برق، این دیتاسنتر را پشتیبانی می‌کنند که در 2 نقطه مختلف تهران انجام می‌شود و در زمان بحران UPS و ژنراتورهای این دیتاسنتر به مدار می‌آید و بحث‌ پروتکل‌های امنیتی در بالاترین استانداردها در این مرکز رعایت می‌شود. 
گودرزی با بیان اینکه در آینده بسیار نزدیک از سایتی رونمایی می‌کنیم که پروتکل‌های امنیتی را در بستر دیجیتالی کردن خدمات به اجرا می‌رساند، بیان کرد: مهم‌ترین هدف و سیاست ما این است که بورس تهران دیجیتالی شود و هدف و اولویت بورس تهران ارائه سرویس‌های دیجیتالی است. 
مدیرعامل بورس تهران تاکید کرد: هر چند شرکت‌های بسیاری برای اجاره بخشی از این دیتاسنتر پیشنهاد داده‌اند اما این امکانات را فقط در اختیار شرکت‌های زیرساختی و نهادهای بازار سرمایه می‌گذاریم. 
***
    نمایش ۲۰ مظنه از ۱۵ فروردین     
معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس اعلام کرد در راستای ارتقای شفافیت معاملات روزانه، نمایش عمق مظنه‌ها از ۵ مظنه به ۲۰ مظنه افزایش می‌یابد و از ۱۵ فروردین هم اجرا خواهد شد. حسن خدابخشی در پاسخ به این سوال که با عملیاتی شدن این تصمیم، نمایش عمق مظنه تاثیری در کشف قیمت، تغییرات یا تغییر رفتار مردم در خرید و فروش دارد، گفت: هیات‌مدیره سازمان بورس در راستای رفع دغدغه‌های مطرح شده در جلسه با رئیس قوه قضائیه، اقدام به بررسی نمایش عمق مظنه (سفارش‌های خرید و فروش) برای همه معامله‌گران کرده و ضمن تاکید بر تقویت سامانه‌های نظارتی و آموزش همگانی مبنی بر اینکه ارزش ذاتی هر سهم نه از میزان عمق سفارش‌های خرید و فروش، بلکه از عوامل کلان اقتصادی و بنیادین مرتبط با هر شرکت تعیین می‌شود، تصمیم گرفت عمق مظنه را در اختیار همگان قرار دهد تا همه معامله‌گران آنلاین بتوانند این خدمت را از کارگزاران دریافت کنند.  معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس افزود: در راستای ارتقای شفافیت معاملات روزانه و همچنین افزایش ضریب نفوذ معاملات آنلاین، نمایش عمق مظنه‌ها به ۲۰ مظنه افزایش می‌یابد و از ۱۵ فروردین هم اجرا خواهد شد.  به گفته خدابخشی، با توجه به گسترش فناوری‌های شکل گرفته، در بازارهایی چون فارکس و مابقی بازارها، این مظنه‌ها در عمق بیشتری نمایش داده می‌شود اما در بازارهای دیگر، مظنه‌ها با دریافت هزینه در اختیار معامله‌گران و فعالان بازار قرار می‌گیرد.  وی عنوان کرد: آن چیزی که باید در خرید و فروش سهام یا اوراق بهادار مدنظر قرار گیرد، بحث ارزش سهام شرکت‌هاست و عمق مظنه در بالا یا پایین رفتن ارزش سهام یک شرکت تاثیر چندانی ندارد و معامله‌گران باید توجه کنند تصمیم‌های لحظه‌ای نگرفته یا سفارشاتی با قصد ترغیب مردم به خرید و فروش در سامانه ثبت نکنند.  همچنین از دیگر مطالبات مطروحه، تعیین چارچوب نظارتی ناظران بازار بود که در این راستا نیز دستورالعمل مربوط تدوین شده و بزودی نهایی می‌شود.  معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس خاطرنشان کرد: کارگزاران ضمن نظارت کافی بر مشتریان، باید مانع برخی سفارش‌ها که مردم را برای خرید و فروش ترغیب می‌کند، شوند.

Page Generated in 0/0062 sec