در حالی که اختلافات در داخل لبنان درباره اصلاح دستور مربوط به پرونده ترسیم مرزهای دریایی این کشور و فلسطین اشغالی همچنان ادامه دارد، مسؤولان لبنان با تداوم سیاست تعلل و اتلاف وقت در این پرونده، همه فرصتهای پیش روی لبنان برای بهرهبرداری از ثروتهای دریایی خود را یکی پس از دیگری میسوزانند.
این در حالی است که رژیم صهیونیستی همچنان به اکتشاف و حفاری در منطقه مورد مناقشه با لبنان ادامه میدهد. به نظر میرسد در بحبوحه جنگ روسیه و اوکراین، آمریکاییها فرصتی برای انعقاد یک توافق سازش غیرمستقیم میان رژیم صهیونیستی و لبنان با استفاده از پرونده ترسیم مرزهای دریایی میان ۲ طرف پیدا کردهاند.
در همین زمینه «آموس هوکستاین» میانجی آمریکایی در این پرونده پیشنهادی محرمانه به مسؤولان لبنانی داده است که این پیشنهاد از طریق «دوروتی شیا» سفیر آمریکا در بیروت به مقامات لبنان ارائه شد.
بر اساس این پیشنهاد، لبنان میتواند در خط 23 منطقه مورد مناقشه با رژیم صهیونیستی اقدام به حفاری کند و اسرائیل نیز از میدان «قانا» عقبنشینی خواهد کرد اما در مقابل لبنان باید از منطقه غربی این میدان و همچنین منطقه جنوب غربی خط 23 عقبنشینی کند؛ به این ترتیب سهم لبنان در منطقه مورد مناقشه حتی از 860 کیلومتری که در ابتدا گفته شده بود نیز کمتر خواهد شد.
به گفته منابع آگاه از این پرونده، لبنان در ازای دستیابی به میدان قانا که تاکنون هیچگونه اکتشافی در آن صورت نگرفته و مشخص نیست میزان ثروتهای دریایی مدفون در این میدان کم باشد یا زیاد، باید بخش وسیعی از آبهای خود را که دارای ثروت عظیمی است رها کند. منابع مطلع به روزنامه الاخبار گزارش دادند رژیم صهیونیستی از همان ابتدا اصرار داشت معاملهای در منطقه مورد مناقشه انجام دهد و پیش از آن حفاری و اکتشاف را در منطقه جنوب غربی خط 23 که متعلق به لبنان است آغاز کرده بود. اطلاعات نشان میدهد اسرائیل در سال 2008 یک تحقیقات زمینشناسی ۲ بعدی در منطقه دریایی فلسطین اشغالی و لبنان انجام داده و بعد از آن اصرار زیادی برای تصرف مناطق غربی و شمال غربی میدان «کاریش» داشت. بر همین اساس به نظر میرسد احتمالا رژیم صهیونیستی به نقشههایی دست یافته که نشان میدهد ذخایر گازی در این منطقه بیشتر است.
طرف آمریکایی بعد از ارائه پیشنهاد مذکور به مقامات لبنانی منتظر پاسخ این کشور مانده است. مسؤولان لبنانی در این زمینه اقدام به تشکیل یک کمیته ریاستی برای بررسی این پیشنهاد کردهاند.
این در حالی است که رژیم صهیونیستی همچنان بدون توجه به روند مذاکرات غیرمستقیم با لبنان به حفاری در منطقه مورد مناقشه ادامه میدهد. به همین دلیل برخی معتقدند هرگونه اقدام لبنان در مرحله آینده بیتاثیر خواهد بود؛ چرا که توافقهایی میان رژیم صهیونیستی و شرکت یونانی «انرژین» برای اکتشاف در منطقه مورد مناقشه بویژه میدان کاریش منعقد شده است و پیشبینی میشود تلآویو در ۳ ماهه پایانی سال جاری میلادی آماده تولید گاز از این میدان باشد. همه اینها در حالی است که پرونده ترسیم مرزهای دریایی میان لبنان و فلسطین اشغالی برای مسؤولان لبنانی همچون کاغذی برای دستیابی به منافع سیاسی و شخصی است.
از طرف دیگر کمیتهای که وظیفه بررسی پیشنهاد میانجی آمریکایی را بر عهده گرفته هنوز به شکل رسمی تشکیل نشده و توافقی درباره اعضای آن حاصل نشده است. در این بین نمایندگان جنبش امل و حزبالله پیشنهاد میانجی آمریکایی را کاملا رد میکنند و آن را عادیسازی با دشمن اشغالگر میدانند. از طرف دیگر هیچ نمایندهای از ارتش در این کمیته انتخاب نشده و مقامات مربوط درباره پیشنهاد میانجی آمریکایی با مسؤولان ارتش لبنان که طرف اصلی تیم مذاکرهکننده لبنانی در پرونده ترسیم مرزهای دریایی هستند، مشورت نکردهاند.