گروه اقتصادی: پنجمین نشست تخصصی دیوان محاسبات کشور با وزرای دولت سیزدهم با حضور وزیر راهوشهرسازی و معاونان این وزارتخانه، نمایندگان دستگاههای نظارتی و دادستان و مقامات ارشد دیوان محاسبات به ریاست مهرداد بذرپاش برگزار شد. در این نشست، وضع موجود حوزه حملونقل، زیرساختها، عدم تحقق اهداف قانونگذار در رشد و بهرهوری این زیربخش و همچنین عدم تحقق سهم حملونقل ریلی بررسی شد.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور در این جلسه با موضوع چالشها، نقاط ضعف و قوت، تخلفات، انحرافات و ترک فعلها در وزارت راهوشهرسازی و دستگاههای تابعه اظهار کرد: آقای رستم قاسمی وزیر توانایی است و ما در راستای اجرای سریع پروژهها همراه وزارت راهوشهرسازی هستیم.
بذرپاش با اشاره به گزارشهای ۲ ماهه بودجه افزود: این کار تبعات مثبت بسیاری به دنبال دارد و در واقع پیشگیری به جای مچگیری است. با این کار ما به دستگاههای دولتی آلارم میدهیم که از بودجه منحرف نشوند و در واقع جلوی انحراف را میگیریم.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور با بیان اینکه زیرساختهای این کار فراهم شده است، افزود: با این کار شاهد کاهش قابل ملاحظه پروندهها خواهیم بود. این هنر نیست که تعداد پروندهها را در دیوان محاسبات 5 برابر کنیم.
بذرپاش با بیان اینکه شورای هماهنگی دستگاههای نظارتی به طور مرتب هر دو هفته یک بار جلسه برگزار میکنند، گفت: امسال در بودجه 550 تا 560 حکم بودجهای داریم که نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. سال گذشته 400 حکم بودجهای داشتیم.
وی در ادامه با اشاره به قانون جهش تولید مسکن از آمادگی دیوان محاسبات برای کمک به دولت در این زمینه خبر داد و گفت: شرعا و قانونا هر کاری که بتواند روند ساختوساز را تسریع کند برای وزارت راهوشهرسازی انجام خواهیم داد.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور همچنین با اشاره به اینکه هواپیمایی جمهوری اسلامی پرافتخارترین ایرلاین ایران است، افزود: این در حالی است که در زمان حاضر هم پرسنل، هم کادر و هم مردم از ایرانایر ناراضی هستند. بذرپاش پیشنهاد داد برای رفع مشکل زیانده بودن ایرانایر، 570 میلیون یورو بدهی هما به بانکهای دولتی و صندوق توسعه ملی برای افزایش سرمایه تهاتر شود.
وی با اشاره به چند اقدام اولویتدار وزارت راهوشهرسازی گفت: وزارت راهوشهرسازی باید از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان برای تامین سیستم و سامانههای اتوماسیون استفاده کند، ضمن اینکه ساختار شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک باید تغییر کرده و به یک مرجع حاکمیتی و نظارتی مستقل تبدیل شود.
رئیس کل دیوان محاسبات کشور با تاکید بر ممنوعیت شروع و تداوم پروژههای فاقد توجیه فنی و زیست محیطی، بر الزام مشارکت سازندگان داخلی و انتقال فناوری در قراردادهای آتی تامین ناوگان ریلی تاکید کرد.
استفاده از تجارب و ظرفیتهای خالی مسکن مهر و طرح ملی مسکن در نهضت ملی مسکن با توجه به قانون جهش تولید، اجرای کامل مفاد قانون حمایت از احیا، بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده، استفاده از ظرفیت تهاتر در فرآیندهای بودجهای دولت در حوزه راهوشهرسازی و کاهش عمر ناوگان حملونقل عمومی از دیگر اقدامات اولویتداری بود که رئیس کل دیوان محاسبات کشور به آنها اشاره کرد.
همچنین موضوعاتی از قبیل ضعف جدی در توسعه لجستیکی و حملونقل چندوجهی(ترکیبی)، عدم توجه لازم به موضوع راهبردی ترانزیت کالا، ابلاغ نکردن بهموقع طرح جامع حملونقل کشور، نبود تعریف، استراتژی، اهداف و سیاستگذاری مشخص در بخش حملونقل، ضعف یکپارچگی و هماهنگی، فرسودگی ناوگان هوایی و ریلی و عدم توجه کافی به تعمیر و نگهداری زیرساختهای مرتبط و حجم بالای بودجه برای تکمیل طرحهای ناتمام در این نشست یادآوری شد و حل این مشکلات مورد تاکید قرار گرفت.
همچنین چالشهای سازمانهای مرتبط از قبیل سازمان راهداری و حملونقل جادهای، شرکت راهآهن جمهوری اسلامی ایران، سازمان بنادر و دریانوردی، شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور، شرکت شهر فرودگاهی امام خمینی(ره)، شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران و شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک و راهکارهای حل این چالشها مطرح شد و نظرات دیوان محاسبات و سایر دستگاههای نظارتی در این باره به اطلاع وزیر راهوشهرسازی و معاونان وی رسید.
در بخش دیگر از این نشست، در حوزه مسکن و شهرسازی به عدم تحقق اهداف در رشد ارزش افزوده و تولید مسکن اشاره شد و ضمن بررسی چالشها و تخلفات حوزه مسکن مهر و اقدام ملی مسکن، وضعیت اجرای قانون جهش تولید مسکن و راهکارهای لازم برای موفقیت آن مورد بررسی قرار گرفت.
برخی دیگر از موضوعات مانند بازآفرینی بافتهای ناکارآمد شهری به عنوان یکی از موضوعات خاص، طرح هادی روستایی، قانون حمایت از احیا، بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری، نوسازی و مقاومسازی و بازآفرینی سالانه حداقل ۲۷۰ محله، بهسازی و نوسازی مسکن روستایی، مشکلات ساخت و اقامت در شهرهای جدید و دلایل عدم توفیق سیاست ایجاد شهرهای جدید واکاوی شد.
دیوان محاسبات کشور همچنین احکام قانونی مغفول مانده دستگاهها در اجرای اقتصاد مقاومتی، اقدامات اولویتدار وزارتخانه راهوشهرسازی بویژه نهضت تولید مسکن و حفظ و نگهداری و توسعه زیرساختهای حملونقل را مورد تاکید قرار داد. از جمله تاکیدات مطرح شده درباره طرح نهضت تولید مسکن، ضرورت توجه به موضوع مهم آمایش سرزمینی بود.
گفتنی است نمایندگان سایر دستگاههای نظارتی به تخلفات، انحرافات، ترک فعلها، چالشهای مستمر و نقاط ضعف و قوت وزارت راهوشهرسازی اشاره کردند و خواستار توجه به گزارش دیوان محاسبات کشور و دستگاههای نظارتی در پیشبرد اهداف شدند.
در پایان این نشست، رستم قاسمی، وزیر راهوشهرسازی از توجه دیوان محاسبات کشور به مسائل حوزه راهوشهرسازی و پیشبرد اهداف مشاورهای و پیشگیرانه تقدیر و تشکر کرد.