رئیسجمهور در ستاد ملی مقابله با کرونا بر حضوری شدن مدارس و دانشگاهها تأکید کرد
اسدالله خسروی: جلسه روز گذشته ستاد ملی مقابله با کرونا به بررسی شرایط سفرهای نوروزی و چگونگی برگزاری کلاسها و امتحانات دانشآموزان و دانشجویان اختصاص داشت به طوری که رئیسجمهور، طفره رفتن از برگزاری حضوری کلاسهای آموزشی را تخلف دانست. با آنکه بیماری «کووید-19» در کشور همچنان تهدیدکننده سلامت جامعه است اما انجام واکسیناسیون گسترده و رعایت پروتکلهای بهداشتی ضرباهنگ آن را نسبت به ماههای گذشته کاهشی کرده است، این در حالی است که کارشناسان تاکید میکنند تا ریشهکنی این بیماری، رعایت دستورالعملهای بهداشتی و خودمراقبتی برای حفظ جان خود و دیگران ضروری است. به گزارش «وطنامروز»، ویروس جهشیافته کرونا موسوم به اُمیکرون که سرایتپذیری بالایی نسبت به دیگر سویههای این بیماری دارد، برای افرادی که تاکنون واکسن نزدهاند خطرناک بوده و تهدیدکننده جان آنهاست، چرا که به گفته سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا، هنوز ۲۶ درصد جمعیت کشور واکسن کرونا نزدهاند. البته این تعداد جمعیت واکسن نزده شامل افراد زیر ۱۲ سال و بالای ۱۲ سال است. گفتنی است تاکنون ۳۰ درصد جمعیت کشور موفق شدهاند ۳ دوز واکسن کرونا را تزریق کنند. هر چند آمار مبتلایان به کرونا این روزها روند نزولی دارد اما با توجه به در پیش بودن تعطیلات نوروزی نباید از رعایت پروتکلهای بهداشتی غافل شد.
در این باره رئیسجمهور با اشاره به فرارسیدن تعطیلات نوروزی درباره تدابیر در نظر گرفته شده در ستاد ملی مقابله با کرونا برای پیشگیری از شیوع بیماری و سفرهای ایمن اظهار داشت: ستاد ملی مقابله با کرونا در وهله اول بر لزوم فرهنگسازی و تشویق مردم به تزریق ۳ دوز واکسن کرونا تاکید دارد اما از آنجا که بخش قابل توجهی از مردم هنوز دوز سوم واکسن را تزریق نکردهاند، لذا ستاد تزریق ۲ دوز واکسن را مبنا و مجوز انجام سفرهای نوروزی قرار میدهد. حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی دیروز در جلسه «ستاد ملی مقابله با کرونا» با قدردانی از زحمات و تلاشهای کادر درمان کشور که با تلاشهای شبانهروزی خود موفق به مهار موج ششم کرونا شدند، گفت: اگر چه توانستیم بر موج ششم کرونا نیز غلبه کنیم اما ضرورت دارد اجرای مقررات و شیوهنامههای بهداشتی بویژه در آستانه نوروز و عید نیمه شعبان با جدیت دنبال شود. رئیسجمهور تاکید کرد: در ایام پیش رو و از جمله در عید نیمه شعبان تولیتهای آستانهای مقدسه و اماکن زیارتی، بویژه حرم حضرت فاطمه معصومه(س) و مسجد جمکران پیشبینیها و تدابیر لازم را برای روز میلاد امام عصر(عج) داشته باشند تا هم مردم از فیض حضور در اماکن متبرک بهرهمند شوند و هم زمینه شیوع بیماری کرونا فراهم نشود. رئیسی با اشاره به فرارسیدن تعطیلات نوروزی، درباره تدابیر در نظر گرفته شده از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا برای پیشگیری از شیوع بیماری و سفرهای ایمن اظهار داشت: ستاد ملی مقابله با کرونا در وهله اول بر لزوم فرهنگسازی و تشویق مردم به تزریق ۳ دوز واکسن کرونا تاکید دارد اما از آنجا که بخش قابل توجهی از مردم هنوز دوز سوم واکسن را تزریق نکردهاند، لذا ستاد تزریق ۲ دوز واکسن را مبنا و مجوز انجام سفرهای نوروزی قرار میدهد.
رئیسجمهور همچنین درباره سفرهای خارجی با اشاره به برخی گزارشها درباره صدور گواهیهای جعلی از سوی برخی مراکز در کشورهای عراق و ترکیه اظهار داشت: حتما بر صدور گواهیهای عدم ابتلای افرادی که قصد ورود به کشور را دارند نظارت دقیق و جدی شود و اگر نسبت به گواهی تستهای انجام شده در خارج از کشور تردید وجود دارد، حتما در داخل کشور از افراد مشکوک مجددا تست گرفته شود. وی در ادامه سخنان خود با قدردانی از همه دستاندرکاران مقابله با کرونا در سراسر کشور تصریح کرد: لازم است فراتر از همه قدردانیها، از متخصصان و کارشناسانی تشکر کنیم که به مدد تلاشها و زحمات آنان، امروز کشور از ۶ نوع واکسن بومی کرونا برخوردار شده است.
رئیسجمهور با اشاره به ایجاد ظرفیت صادرات واکسن در کشور خاطرنشان کرد: توانمندی به دست آمده در حوزه تولید واکسن سرمایهای گرانبها برای کشور در مقابله با بحرانهای احتمالی در آینده است. رئیسی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه تعطیلی حدودا ۲ ساله نظام آموزشی کشور باعث افت علمی و تحصیلی جدی شده است، گفت: گزارشهای نگرانکنندهای از نتایج پایشهای علمی به دست آمده و ضرورت دارد وزرای آموزشوپرورش، علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر برگزاری کلاسهای درس و امتحانات مدارس و دانشگاهها به شکل حضوری تاکید داشته باشند. رئیسجمهور با اشاره به مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی ضرورت برگزاری کلاسها و امتحانات مدارس و دانشگاهها به شکل حضوری در شرایط غیراضطرار کرونایی افزود: برابر این مصوبه طفره رفتن از برگزاری حضوری کلاسهای درس و امتحانات دانشآموزان و دانشجویان تخلف محسوب میشود. رئیسی تاکید کرد: دانشآموزان و دانشجویان آیندهسازان کشور هستند و هیچ جامعهای نمیتواند و نباید نسبت به کیفیت تربیت نسل آیندهساز خود بیتفاوت باشد. همچنین سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا به تشریح تصمیمات ستاد در جلسه روز شنبه پرداخت و گفت: شرط ترددهای بینشهری و سفرهای نوروزی، واکسیناسیون کامل است. البته با ۲ دوز واکسن، امکان مسافرت وجود دارد. عباس شیراوژن با بیان این مطلب که ستاد ملی کرونا بر ضرورت تسریع در حضوری شدن آموزشها در مدارس و دانشگاهها تاکید دارد، تصریح کرد: در شرایط کنونی، آموزش غیرحضوری تخلف است. وی ادامه داد: رعایت حداکثری پروتکلهای بهداشتی در جشنهای شعبانیه بویژه در قم و مسجد جمکران الزامی است. سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا ضمن توصیه به هموطنان برای تزریق دوز سوم واکسن کرونا گفت: برای سفرهای خارجی نیز علاوه بر واکسیناسیون، داشتن تست منفی کرونا الزامی است.
* تعداد شهرهای قرمز ۲ رقمی شد
بر اساس جدیدترین بهروزرسانیها، تعداد شهرهای با وضعیت قرمز از ۱۴۸ به ۹۹ شهر کاهش یافت. همچنین تعداد شهرهای با وضعیت زرد و آبی در کشور در حال افزایش است.
بر اساس همین گزارش، تهران در حال حاضر در وضعیت نارنجی قرار دارد. تکمیل واکسیناسیون در بالغین و کودکان سهم بسزایی در افزایش ایمنی جمعی حاصل از واکسیناسیون و کاهش نیاز به بستری و مرگومیر بیماران «کووید-19» دارد. همچنین توصیههای بهداشتی ارائهشده از روز نخست کرونا تاکنون، ثابت و در پیشگیری از ابتلا به این بیماری، تأثیر بسیار زیادی دارد. هماکنون ۱۸۶ شهر در وضعیت نارنجی، ۱۵۴ شهر در وضعیت زرد و ۹ شهر در وضعیت آبی بیماری کرونا قرار دارند.
***
آخرین آمار ابتلا و فوت
مطابق اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، در شبانهروز منتهی به 21 اسفندماه و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲ هزار و ۲۱۹ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی و ۵۴۳ نفر از آنها بستری شدند. به این ترتیب مجموع بیماران «کووید-19» در کشور به ۷ میلیون و ۱۱۹ هزار و ۷۶۳ نفر رسید. همچنین در طول این 24 ساعت، متاسفانه ۱۲۰ بیمار «کووید-19» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۳۸ هزار و ۸۳۱ نفر رسید. خوشبختانه تاکنون ۶ میلیون و ۷۷۴ هزار و ۱۹۷ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. این در حالی است که ۲ هزار و ۹۲۱ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. همچنین تاکنون ۴۸ میلیون و ۱۷۹ هزار و ۳۰۴ آزمایش تشخیص «کووید-19» در کشور انجام شده است. از سویی در حال حاضر 99 شهرستان در وضعیت قرمز، 186 شهرستان در وضعیت نارنجی، 154 شهرستان در وضعیت زرد و 9 شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند. درباره آخرین آمار رسمی واکسیناسیون نیز تاکنون ۶۳ میلیون و ۵۳۴ هزار و ۶۱۹ نفر دوز اول، ۵۶ میلیون و ۱۳۲ هزار و ۵۹۹ نفر دوز دوم و ۲۴ میلیون و ۸۸۰ هزار و ۵۹۷ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۴۴ میلیون و ۵۴۷ هزار و ۸۱۵ دوز رسیده است. همچنین طی 24 ساعت، ۲۱۴ هزار و ۲۲۲ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
***
ضرورت تشکیل کارگروه ملی برای رسیدگی به کودکان یتیم و زنان سرپرست خانوار
83 هزار زن و کود بر اثر کرونا بیسرپرست شدند
مطابق آمار رسمی، ۱۴ هزار و ۶۱۳ کودک زیر ۱۸ سال سرپرست خود را بهواسطه ابتلا به کرونا از دست دادهاند و همچنین ۶۸ هزار و ۳۶۰ زن به خاطر فوت سرپرست خانوار ناشی از ابتلا به کرونا، سرپرست خانوار شدهاند.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در گزارشی که زمستان ۱۴۰۰ آماده کرده، با استفاده از دادههای متوفیات ناشی از کرونا که از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخذ و با دادههای پایگاه اطلاعات رفاه ایرانیان ترکیب شده است، وضعیت خانوارهای دارای کودک و خانوارهای زن سرپرست آسیبدیده از کرونا را بررسی کرده است.
به گزارش ایسنا، نیمی از خانوارهای دارای کودک با فوتی سرپرست خانوار و نیمی از خانوارهای زن سرپرست آسیبدیده از کرونا، در ۳ دهک پایین اقتصادی قرار دارند. تنها یکسوم خانوارهای ۳ دهک پایین درآمدی دارای کودک یا دارای زن سرپرست خانوار جدید، تحت پوشش نهادهای حمایتی (کمیته امداد امام خمینی و سازمان بهزیستی کشور) قرار دارند.
بیشترین تعداد خانوارهای آسیبدیده از کرونا (زن سرپرست و دارای کودک) در استانهای تهران، آذربایجان شرقی، خوزستان، خراسان رضوی و اصفهان قرار دارند.
۵۷ درصد از کل خانوارهای زن سرپرست جدید، تحت پوشش بیمه سلامت و ۴۳ درصد از آنها تحت پوشش یکی از بیمههای اجتماعی قرار دارند.
همچنین ۳۲ درصد خانوارهای زن سرپرست جدید، ۳ دهک پایین درآمدی (جمعیتی معادل ۱۱۳۰۶ خانوار) فاقد هرگونه پوشش حمایتی و بیمهای (مستمری بازنشستگی) هستند.
در ارتباط با زنان سرپرست خانوار آسیبدیده از کرونا در ۳ دهک پایین درآمدی، نیمی از آنها بالای ۶۵ سال دارند. دوسوم این خانوارها، یارانه دریافت میکنند اما یکسوم ایشان تحت پوشش بیمه اجتماعی قرار دارند.
* شرایط کودکان یتیم در جهان
تا سال گذشته در دنیا حدود ۱۴۰ میلیون کودک یتیم نیازمند اولویت حمایت اجتماعی و سلامت وجود داشته است و بر اساس یک پژوهش تطبیقی که توسط سازمان جهانی بهداشت منتشر شده، بر اساس برآورد دادههای مرگومیر ناشی از کرونا در ۲۱ کشور مورد مطالعه، ظرف یک سال گذشته، حدود یک میلیون و ۴۲ هزار کودک، مرگ حداقل یکی از والدین خود را تجربه کردهاند.
در هر هزار کودک، 10.2 کودک در پرو، 5.1 کودک در آفریقای جنوبی، 3.5 کودک در مکزیک، 2.4 کودک در برزیل، 2.3 کودک در کلمبیا، 1.5 کودک در ایالاتمتحده آمریکا، 1.1 کودک در آرژانتین و یک کودک در روسیه یکی از والدین خود را در بازه زمانی ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ ازدست دادهاند.
این نرخ برای ایران 1.7 کودک به ازای هر هزار کودک است و بر این اساس، کشور ما در میان ۲۰ کشور بررسی شده در قارههای مختلف، در جایگاه ششم قرار دارد. به تعبیر دیگر، تعداد کودکان یتیم شده در بازه زمانی مذکور از تعداد افراد فوتشده پیشی گرفته است.
از این میزان، تعداد کودکانی که پدر خود را ازدست دادهاند بین ۲ تا ۵ برابر بیشتر از کودکانی است که مادر خود را از دست دادهاند.
نکته مهم دیگر این است که حمایت اقتصادی و روانشناختی از خانوادههایی با کودک یتیم شده ناشی از کرونا در ایران و جهان ضرورت دارد. کودکانی که در شرایط فعلی، با فقدان والدین خود ناشی از شیوع کرونا مواجه میشوند، با آسیبهای سلامت روان، اقسام مختلف خشونت و فقر خانواده مواجه میشوند.
* برنامه حمایتی دولت
در چنین شرایطی، رسیدگی به خانوارهایی که بهواسطه فوت اعضای خانوار بویژه سرپرست خانوار نیازمند رسیدگی فوری هستند، مستلزم لحاظ کردن معیارهایی برای اولویتبندی است.
به نظر میرسد خانوارهای دارای کودک و زن سرپرست ۳ دهک پایین درآمدی، دارای سرپرست خانوار سالمند، دارای عضو خانوار معلول، غیر تحت پوشش نهادهای حمایتی و غیر تحت پوشش بیمههای اجتماعی و سلامت، در اولویت قرار دارند و باید در ارتباط با نیازهای هر یک از این گروهها، بستههای ترکیبی مددکاری، حمایتی، بیمهای، اشتغال، مهارتآموزی و تحصیلی را در نظر گرفت.
دفتر امور حمایتی و توانمندسازی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، درصدد تشکیل کارگروه ملی با مشارکت دستگاهها و سازمانهای دخیل است تا از طریق همافزایی نسبت به تعریف بستههای حمایتی کارآمد، هدفمند و اجرای بموقع آنها اقدام شود.