printlogo


کد خبر: 246971تاریخ: 1400/12/24 00:00
از محکوم‌کردن کریکت‌باز مسلمان تا ماجرای اوکراین و برخورد با چلسی
تبعیض ‌ انگلیسی

علی رستمی: ‌از نظر رؤسای فوتبال اروپا پیوندزدن سیاست با فوتبال ناشایست است مگر آنکه چنین کاری موافق سیاست‌های خودشان باشد، این اتفاق در انگلیس به ‌شکلی خاص خود را نشان داده است. 
7 سال پیش بود که نشریه دیلی‌میل انگلیس گزارشی مفصل تحت این عنوان منتشر کرد: «اگر بازیکنان لیگ برتر، حرکت معین علی در کریکت را تکرار کنند و در زمین فوتبال پیام‌های حمایت‌‌آمیز سیاسی نشان دهند، مجازات خواهند شد».
درباره گزارشی که آن روز به‌قلم «آدام کرافتون» در صفحه اصلی بخش ورزشی سایت اینترنتی نشریه دیلی‌میل منتشر شد، تنها ۵ نفر نظر دادند که 3 نفر آنها مهر تأیید پای تصمیم فیفا زدند و تأکید کردند اتحادیه فوتبال انگلیس باید با بازیکنانی که سیاست را به ورزش می‌کشانند، برخورد کند. 
داستان و منشأ این هیاهوها اما چه بود؟ «معین علی» کریکت‌باز مسلمان انگلیسی که از قتل‌عام مردم بی‌گناه فلسطین در نوار غزه توسط اسرائیلی‌ها به ستوه آمده بود، ۲ نوار باریک به‌رنگ‌های سفید و مشکی دور مچ دست چپ خود بسته بود که روی آنها نوشته شده بود: «غزه را نجات دهید». پیام او روی این مچ‌بند‌ها تنها به بخشی از کشتار غیرنظامیان اشاره داشت اما از نظر فیفا و اهالی ورزش انگلیس نوعی پیوند زدن سیاست به ورزش بود و ممنوع، به همین دلیل فیفا و پس از آن مقامات فوتبال انگلیس هشدار دادند با رفتارهایی مشابه در زمین فوتبال برخورد خواهند کرد. فیفا البته یک ماه قبل از این هشدار هم چنین کاری را انجام داده بود، وقتی که اتحادیه فوتبال آرژانتین را به‌ خاطر یک حرکت سیاسی (نمایش یک بنر قبل از مصاف دوستانه با اسلوونی که روی آن نوشته شده بود «جزایر فالکلند جزو آرژانتین است») مجازات کرد. انگلیسی‌ها هم به تهدیدشان عمل و ماه مارس سال 2018 پپ گواردیولا، سرمربی منچسترسیتی را به ‌خاطر چسباندن یک روبان زرد به لباسش در حمایت از زندانیان حامی استقلال کاتالونیا 20 هزار پوند جریمه کردند. مقامات کریکت انگلیس و مافوق‌های آنها در رده‌های بالاتر ورزش این کشور اعلام کردند معین علی دیگر اجازه ندارد با آن مچ‌بندها به زمین بازی برود و هیچ‌یک از آنها نیز به این جنبه قضیه توجه نکردند که پیام معین علی، نه سیاسی، بلکه بشردوستانه و در حمایت از مردم فلسطین بود. در حقیقت بعد از این اتفاق بود که مسؤولان فوتبال انگلیس یک بار دیگر لازم دیدند قاعده‌ای کلی را برای همه روشن کنند: «هیچ بازیکن یا عضوی از اعضای کادر فنی تیم‌های انگلیسی اجازه ورود به زمین بازی با وسایل اضافی را ندارد، مگر اینکه آن وسیله صرفا جنبه حفاظت از سلامتی آنها را داشته باشد»، این قاعده حتی شامل پیام‌های درج‌شده روی زیرپوش‌های بازیکنان هم بود و از فصل 15-2014 درج هر گونه پیام، تصویر و... توسط بازیکنان ممنوع اعلام شد. 
سختگیری فیفا و انگلیسی‌ها تا چندی پیش ادامه داشت تا اینکه روسیه به اوکراین حمله کرد و اکثر کشورهای اروپایی بویژه انگلیس بعد از امتناع از ورود به جنگ نظامی با روس‌ها، راه‌های دیگری را برای مقابله با این کشور و حمایت از اوکراینی‌ها پیدا کردند که یکی از آنها شعارها و حرکات نمادین ورزشی بود. اینطور بود که نه ‌تنها حرکات و شعارهای سیاسی توسط بازیکنان و مربیان دیگر تخلف محسوب نمی‌شد، بلکه باشگاه‌ها و سازمان لیگ انگلیس وظیفه خود دانستند در انجام کاری که زمانی مستوجب مجازات و سرزنش بود، پیشگام شوند. 
دیگر لازم نبود بازیکن منتظر بهانه و فرصتی مانند شادی پس از گل بماند تا شعار سیاسی‌ را روی زیرپیراهنی‌اش نشان دهد، چون بر‌خلاف گذشته حالا این کار به یک ارزش تبدیل شده بود. بازیکنان اورتون و منچسترسیتی با استناد به این تغییر رویکرد، با افتخار و غرور با بازیکنان اوکراینی‌‌شان ابراز همدردی کردند. باشگاه اورتون با دادن 11 پرچم اوکراین به بازیکنان خود برای انداختن روی شانه‌‌های‌شان و من‌سیتی با تهیه گرمکن‌هایی با پرچم اوکراین، بازیکنان را به میدان فرستادند. مسؤولان ورزشگاه گودیسون پارک، پا را فراتر گذاشتند و ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه را مخاطب قرار دادند و با نشان دادن تصویری از راهپیمایی با پرچم اوکراین از او خواستند جنگ را متوقف کند. در نهایت فیفا تیر خلاص را به فوتبال روس‌ها زد و تیم‌ ملی فوتبال این کشور را از حضور در جام‌جهانی 2022 محروم کرد تا سیاسی‌ترین تصمیمش را اتخاذ کرده باشد. 

Page Generated in 0/0101 sec