جلد اول مجموعه «حیات روح خدا» با عنوان «آقا روحالله؛ بررسی دوران طلبگی امام خمینی در بستر تاریخ» نوشته حمیدرضا باقری بتازگی توسط شرکت چاپ و نشر بینالملل با همکاری پژوهشکده تبلیغ و مطالعات اسلامی باقرالعلوم(ع) روانه بازار شده است. به گزارش «وطنامروز»، کتاب «آقا روحالله» بخشی از یک کلانپروژه با عنوان «بررسی منطق رهبری امامین انقلاب» است. این پروژه توسط جمعی از فضلای حوزه علمیه با اعتقاد به اینکه سعادت جامعه ایران در گرو حرکت در امتداد مسیر رهبران انقلاب است، از سال ۱۳۹۰ طراحی و آغاز شد.
در این پروژه سیره امامخمینی رحمهالله علیه و آیتالله خامنهای در 3 سطح تحلیل کلان، خرد و تبیین عملکرد ایشان به نحو جامع با پرداخت کامل به ابعاد مختلف سلوک شخصی و عملکردهای سیاسی- اجتماعی، مورد پژوهش قرار گرفت و کتاب «آقا روحالله» نخستین محصول از سطح سوم این کلانپروژه است.
در این پروژه، ناگفتههای زندگی امام با عنوان کلی «حیات روحخدا» به 4 بازه اصلی از زندگی ایشان تقسیم شد: «طلبگی»، «استادی»، «قیام و مبارزه» و «رهبری». نخستین خروجی کار، یعنی نگارش کتاب «آقا روحالله» که دربردارنده نخستین بازه است، با نویسندگی حمیدرضا باقری در سال ۱۳۹۴ به پایان رسید. دومین خروجی نیز که مربوط به دوره استادی امام است، در ۲ مجلد در سال ۱۳۹۷ به قلم همین نویسنده تألیف شد و دیگر مجلدات این پروژه نیز با اضافه شدن دورههای مختلف رهبری آیتالله خامنهای و همکاری «پژوهشکده باقرالعلوم» به دست طلاب فاضل فعال در این پروژه در حال تدوین است.
در کتاب «آقا روحالله» و دیگر مجلداتی که در این پروژه تعریف شدهاند، سعی بر این بوده که با نگاهی جامع همه ابعاد مختلف خانوادگی، عبادت، تفریح، تحصیل، تجربیات مختلف و... به صورت همزمان و با حفظ ارتباطات در موقعیت زمانی و محور زمان پرداخته شود و در گزارشهای تاریخی نیز به همه ابعاد کلان بینالمللی، داخلی و همچنین جریانها و افراد مؤثر به نحو مقایسهای و تأثیرات قضایا بر یکدیگر توجه شود. در این کتاب، در ابتدای هر فصل بخشی با عنوان درآمدی بر فصل آورده شده است که در آن خلاصهای از مباحث فصل و هدف از آوردن آنها با نگاه کلان آمده است. نوع تاریخنگاری کتاب عمدتا بر اساس شیوه ترکیبی است و کوشش شده با مراجعه به بیش از ۲۰۰ منبع معتبر تمام مباحث به صورت مستند و با ارجاعات دقیق آورده شود و تا جای ممکن از دخل و تصرف حتی در ادبیات مستندات نیز پرهیز شده است.
«آقا روحالله» حاوی 7 فصل و یک بخش با عنوان پینوشت است. در فصل اول اوضاع کودکی امام از خانواده پدری، محیط زندگی، خاطرات نوجوانی و عوامل مؤثر بر روح و شخصیت ایشان تا ورود به طلبگی در حوزه اراک نگاشته شده است. در فصل دوم در کنار قضایای مرتبط با تشکیل حوزه علمیه قم در سال ۱۳۰۰ شمسی و هجرت امام به آنجا، به حوادث داخلی کشور نیز از جمله کودتای ۱۲۹۹ شمسی توسط رضاخان و سیدضیا پرداخته شده است و در این پرداخت، ابعاد کلان تاریخی کودتا و حضور استعمارگران در سرزمینهای اسلامی و دوره استعمار نو و ارتباط آن با تشکیل حوزه علمیه قم و عملکرد علما و زعمای شیعه در این بازه از تاریخ مورد توجه بوده است.