printlogo


کد خبر: 247220تاریخ: 1401/1/16 00:00
قالیباف از در دستور کار قرار گرفتن مجدد طرح شفافیت مجلس تا پایان ماه رمضان خبر داد
شانس دوباره شفافیت بهارستان

گروه سیاسی: رئیس مجلس شورای اسلامی بار دیگر از قرار گرفتن طرح شفافیت در دستور کار مجلس خبر داد تا امیدها نسبت به تحقق وعده مشهور نمایندگان مردم در خانه ملت زنده شود. 
به گزارش «وطن‌امروز»، مجلس یازدهم در حالی در آستانه به پایان رسیدن دومین سال فعالیت خود قرار دارد که کماکان بیم و امیدها نسبت به تحقق برخی وعده‌های انتخاباتی نمایندگان بر بهارستان سایه افکنده است. در میان وعده‌های انتخاباتی نمایندگان اما رد «شفافیت» بیش از دیگر وعده‌ها به چشم می‌آید؛ وعده‌ای که عدم تحققش بیشترین انتقاد را در اردوگاه نیروهای انقلابی با خود به همراه داشته است و بسیاری تصویب شفافیت آرای نمایندگان را جدی‌ترین آزمون سیاسی بهارستان به حساب می‌آورند. در همین زمینه روز گذشته سلمان اسحاقی، نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی در اخطار قانون اساسی عنوان کرد: ما درباره اصلاح آیین‌نامه داخلی مجلس اقدام می‌کنیم اما مردم منتظر موضوع شفافیت هستند، اگر به موضوع شفافیت قبل از بررسی اصلاح آیین‌نامه مجلس توجه می‌شد می‌توانستیم اصلاح ساختار بودجه را در قالب شفافیت پیگیری کنیم. عضو کمیسیون بهداشت مجلس بیان کرد: هر اقدامی برای اصلاح آیین‌نامه انجام دهیم مردم توقع توجه به موضوع شفافیت را دارند، در نخستین جلسه ۱۴۰۱ تکلیف شفافیت آرا را برای مردم شفاف کنیم و بگوییم اگر برای آیین‌نامه اصلاح ساختار بودجه قدمی برداشته می‌شود با توجه به شفافیت خواهد بود. در ادامه محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در پاسخ به اظهارات این نماینده گفت: بحث مربوط به شفافیت در دستور جلسه مجلس قرار دارد و در همین ماه مبارک رمضان این موضوع در صحن مجلس به بحث گذاشته خواهد شد. وعده در دستور کار قرار گرفتن طرح شفافیت البته پیش از این نیز مهرماه سال گذشته از سوی رئیس مجلس طرح شده بود که عدم تحقق آن با انتقادات فراوانی همراه شد. با این حال موضع روز گذشته قالیباف را می‌توان نشانه‌ای از اهتمام مجلس برای تعیین تکلیف این طرح به حساب آورد. رئیس قوه مقننه پیش از نیز به بهانه‌های مختلفی حمایت خود از تصویب طرح شفافیت آرای نمایندگان را اعلام کرده بود. 
 
* اکثریت به دنبال شکست اقلیت
طرح شفافیت این روزها در شرایطی تبدیل به یک آزمون جدی نمایندگان مجلس شده است که عدم تصویب این طرح به‌رغم رای موافق اکثریت نمایندگان تبدیل به نشانه بداقبالی حامیان شفافیت شده بود. بهمن 1399 در آستانه سالگرد یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی بود که نمایندگان با 154 رای مقرر کردند طرح شفافیت آرا با اولویت بررسی شود. ساعاتی پس از این اقدام نمایندگان، قالیباف نیز در توئیتی نوشت: «امروز بلافاصله پس از وصول درخواست، اولویت بررسی طرح شفافیت آرای نمایندگان را در صحن علنی به رأی گذاشتیم. به عنوان نخستین امضاکننده طرح شفافیت، نخستین موافق تصویب اولویت بررسی آن هم بودم تا به وعده خود عمل کرده باشم. از نمایندگان محترمی که بررسی این طرح را سرعت بخشیدند تشکر می‌کنم». اما این سرانجام کار نبود و روز 15 بهمن سال1399 وکلای ملت در نهایت پس از بررسی نظرات موافقان و مخالفان این طرح، با 153 رای موافق، 63 رای مخالف و 12 رای ممتنع از مجموع 234 نماینده حاضر در جلسه با کلیات آن مخالفت کردند و از آنجا که این طرح نیاز به دوسوم آرا داشت، تنها با اختلاف 3 رای با کلیات این طرح مخالفت شد. شکست 153 نماینده موافق از 75 نماینده مخالف و ممتنع و 6 نماینده‌ای که در رای‌گیری شرکت نکرده بودند باعث شد برخی موافقان این طرح از پیگیری مجدد برای تصویب طرح شفافیت خبر بدهند. مردادماه سال گذشته حسینعلی حاجی‌دلیگانی که پیش از این نیز پیگیر به تصویب رساندن این قانون شده بود، در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به آخرین وضعیت بررسی طرح شفافیت آرای نمایندگان در قوه مقننه گفت: این طرح پس از چکش‌کاری‌ها در کمیسیون تدوین آیین‌نامه داخلی تصویب شده است. وی با بیان اینکه پس از ارجاع از کمیسیون به هیات‌رئیسه این طرح در دستور کار پارلمان قرار خواهد گرفت، ادامه داد: با توجه به اعمال دیدگاه‌ها و نظرات نمایندگان در این طرح قطعا پس از مطرح شدن در صحن علنی پارلمان، این طرح رای خواهد آورد. عضو هیات رئیسه مجلس عنوان کرد: در دوره‌های گذشته نمایندگان پس از ارائه این طرح انتقاداتی به آن داشتند که در کمیسیون تدوین آیین‌نامه داخلی در روند برگزاری جلسات تصویب این طرح، این انتقادات شنیده و برطرف شد. 
 
* شفافیت، وعده ثابت قالیباف
مهرماه سال گذشته نیز رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود با اشاره به در دستور کار قرار گرفتن طرح شفافیت اظهار داشت: مراحل اصلاح این طرح با اعمال نظر نمایندگان محترم در کمیسیون آیین‌نامه داخلی به پایان رسیده و به رأی نمایندگان گذاشته خواهد شد. قالیباف افزود: اگر این طرح تصویب شود مجلس در مقایسه با تمام دستگاه‌های اداری کشور در عرصه شفافیت روندها و فرآیندها فاصله غیرقابل مقایسه‌ای پیدا خواهد کرد. وی خاطرنشان کرد: هدف این طرح این است که علاوه بر شفافیت آرای نمایندگان، در حوزه‌های بسیار مهم، فرآیندهای تصمیم‌سازی مجلس را نیز شفاف کند، در صورت تصویب نهایی این طرح، جلسات کمیسیون‌ها به صورت علنی برگزار می‌شود و برای پخش این جلسات از طریق صداوسیما بستر قانونی فراهم خواهد شد. حاضران، غایبان و آرای نمایندگان در جلسات کمیسیون‌ها نیز به صورت عمومی منتشر می‌شود. رئیس قوه مقننه با ابراز امیدواری نسبت به اینکه نمایندگان به این طرح رای موافق بدهند، گفت: مجلس یازدهم شفاف‌سازی را از خودش آغاز کرده است، لذا جهت‌گیری اقدامات این مجلس در امور قانون‌گذاری و نظارت به‌گونه‌ای خواهد بود که همه دستگاه‌های اداری کشور به سمت شفافیت و مدیریت تعارض منافع پیش روند. 2 ماه بعد زمانی که رئیس مجلس میهمان دانشجویان در دانشگاه شهید بهشتی بود بار دیگر بر وعده شفافیت تاکید کرد. قالیباف در جلسه مذکور با بیان اینکه فقط یک طرح را امضا کرده و آن هم طرح شفافیت آرای نمایندگان است، تصریح کرد: مطمئن باشید طرح شفافیت را دنبال کرده و به نتیجه می‌رسانیم. 
 
* امید به شفافیت در میانه راه
فراز و نشیب‌های تصویب طرح شفافیت در 2 سال گذشته باعث شده تا سرنوشت این طرح تبدیل به آزمون کلیدی نمایندگان شود. حالا در آستانه به پایان رسیدن دومین سال فعالیت مجلس یازدهم تصویب احتمالی طرح شفافیت را می‌توان به عنوان یک دستاورد برجسته برای بهارستان به حساب آورد. اکثریتی که پیش از این تنها 3رای برای کسب دو‌سوم آرا کم آورده بود حالا می‌تواند از مهم‌ترین وعده نمایندگان به موکلان خود صیانت کند.

Page Generated in 0/0098 sec