printlogo


کد خبر: 247246تاریخ: 1401/1/17 00:00
عمران خان چگونه رقبای مورد حمایت آمریکایش را آچمز کرده است؟
جولان وزیر اعظم در شطرنج سیاسی پاکستان

عمران خان با معرفی رئیس پیشین دیوان عالی (رئیس سابق قوه قضائیه) پاکستان به عنوان نامزد پیشنهادی خود برای پست نخست‌وزیری موقت، دست به یک حرکت هوشمندانه و از پیش برنده دیگر زد تا مهره‌های آمریکایی بیش از پیش در صفحه شطرنج سیاست این کشور منفعل شوند. 
وزیر اعظم (نخست‌وزیر) پاکستان که ابتدای هفته، فتنه آمریکایی استیضاح خود توسط اپوزیسیون پارلمانی را با مجموعه‌ای از مانورهای موفق سیاسی - رسانه‌ای و جلب حمایت افکار عمومی استکبارستیز پاکی‌ها ناکام گذاشته بود، برای انحلال مجلس شورای ملی و اعلام انتخابات زودهنگام با شکایت اپوزیسیون به دادگاه عالی مواجه شد. این قهرمان پیشین ورزشی 69 ساله اما با روحیه شکست‌ناپذیر همیشگی‌اش ترفندی به کار بست تا فعلا مانع قضایی را هم از سر راه بردارد، همان‌طور که پیش‌تر با یک بازی هوشمندانه ارتش پاکستان را با همه وابستگی‌اش به پنتاگون در کارزار اخیر خود علیه دخالت‌های آمریکا در امور اسلام‌آباد آچمز کرده بود. 
عمران خان که دنباله‌رو مکتب اسلام سیاسی لاهور به رهبری معنوی «طاهر القادری» روحانی و متولی مؤسسه «منهاج‌القرآن» است، از همان آغاز ورود به سیاست همواره الگوهای خود را اقبال لاهوری، شاعر و فیلسوف برجسته لاهوری حامی خیزش تمدن اسلامی در مقابل استعمار غربی و همچنین علی شریعتی، جامعه‌شناس ایرانی معرفی کرده بود. او در چندین مصاحبه گفته از جوانی با این شخصیت‌ها آشنا شده و تحت تاثیر افکار آنها قرار گرفته است. او در بحبوحه بحران سیاسی اخیر در مقابل پیام تهدید‌آمیز دولت بایدن مبنی بر اینکه کابینه او را ساقط خواهد کرد، در توئیتی تاریخی الگوی خود در مبارزه سیاسی را قیام کربلا برشمرد و با هوشمندی تمام، از عواطف مذهبی مشترک اهل سنت و شیعیان پاکی درباره حماسه شهادت فرزند پیامبر اسلام(ص) برای تقسیم‌بندی حق و باطل جبهه‌های سیاسی داخلی بهره برد. به دنبال پذیرش پیشنهاد روز یکشنبه عمران خان به رئیس‌جمهور برای انحلال مجلس، زمینه برگزاری انتخابات مجدد پارلمانی تا ۳ ماه دیگر فراهم می‌شود. پس از آنکه نخست‌وزیر فعلی تا 10 روز دیگر ساختمان مجلل منطقه سرخ اسلام آباد را ترک کند، یک نخست‌وزیر خدمت (موقت) سکان دولت را تا انتخابات در دست خواهد گرفت. 
رئیس‌جمهور طبق قانون اساسی این اختیار را دارد تا با مشورت نخست‌وزیر و رهبر اپوزیسیون در مجلس شورای ملی در حال انحلال، نخست‌وزیر موقت را تعیین کند. 
«فؤاد چودری» وزیر پیشین اطلاع‌رسانی دولت، رهبر ارشد حزب حاکم تحریک انصاف و نزدیک‌ترین متحد سیاسی عمران خان روز دوشنبه از تایید کمیته مرکزی حزب برای معرفی قاضی «گلزار احمد» به عنوان نخست‌وزیر موقت خبر داد. این معرفی پس از آن انجام می‌شود که «عارف علوی» رئیس‌جمهور پاکستان نامه‌هایی به عمران خان و «شهباز شریف» رهبر اپوزیسیون- برادر «نواز شریف» فراری و رهبر حزب مسلم‌لیگ - ارسال کرد و در آن خواستار ارائه پیشنهادهایی برای انتصاب یک نخست‌وزیر موقت شد. 
در مقابل گزینه بسیار هوشمندانه‌ای که خان معرفی کرده اما شهباز شریف تاکنون از شرکت در روند معرفی نامزد مورد نظر خود به ریاست‌جمهوری خودداری کرده است. در حقیقت به این خاطر که او و حتی رهبر حزب سنتی رقیبش، «بلاول بوتو» اصل روند انحلال مجلس و برگزاری انتخابات زودهنگام را غیرقانونی می‌دانند. 
در جلسه دوشنبه «عمر عطا بندیال» رئیس دادگستری پاکستان از اپوزیسیون دولت خواست توضیح دهد و دیوان عالی را متقاعد کند چگونه حکم 3 آوریل «قاسم سوری» معاون رئیس پارلمان پاکستان درباره قطعنامه عدم اعتماد به عمران خان، نخست‌وزیر این کشور غیرقانونی بوده است. 
«منیب اختر» از قضات دادگاه عالی پاکستان نیز در این نشست اظهار داشت بر اساس قوانین پارلمان، نایب‌رئیس با جلوگیری از رأی‌گیری درباره عدم اعتماد به عمران خان از صلاحیت خود فراتر رفته است. دادگاه عالی پاکستان در اقدامی کاملا معنادار، صدور حکم درباره مغایرت انحلال مجلس شورای ملی (اسمبلی) با قانون اساسی را تا دیروز به تاخیر انداخت تا «رضا ربانی» سناتور حزب مردم پاکستان و «مخدوم علی خان» مشاور ارشد استدلال‌های خود را ارائه کنند. با این حال خیلی‌ها تعویق حکم دادگاه عالی را با معرفی قاضی «گلزار احمد» توسط عمران خان برای نخست وزیری مرتبط می‌دانند. گلزار 65 ساله که تازه ۲ ماه است بازنشسته شده و خود یکی از قضات دادگاه عالی بوده، همواره تمایل خود برای دخالت در تصمیم‌گیری‌های سیاسی را نشان داده است. او همچنین یکی از 5 قاضی‌ای بود که نواز شریف (نخست‌وزیر سابق) را در پرونده اسناد پاناما رد صلاحیت کرد. 
قاضی احمد در عین حال یکی از معدود شخصیت‌های برجسته پاکستانی است که روابط حسنه‌ای با دشمن همیشگی یعنی هندوستان برقرار کرده است. او بود که دستور داد معبد هندوها را که توسط گروهی در شمال غرب پاکستان تخریب شده بود، بازسازی کنند. همچنین سال گذشته برای ابراز همبستگی با جامعه هندو برای برگزاری جشن دیوالی در مراسمی در معبد بازسازی شده شرکت کرده بود. 
روزنامه گاردین به نقل از «نصرت جاوید» کارشناس مسائل سیاسی درباره تعویق دادگاه عالی برای صدور حکم درباره انحلال پارلمان پیش‌بینی می‌کند هیچ تصمیم منفی‌ای علیه تصمیم عمران خان در این باره اتخاذ نشود، چرا که اگر دادگاه فکر می‌کرد قانون اساسی نقض شده است، همان روز یکشنبه در این باره حکم می‌داد. 
بدین ترتیب به احتمال زیاد یک تیر دیگر نواز شریف، رهبر معنوی فاسد و تبعیدی جریان مسلم‌لیگ و آلت دست آمریکا و سعودی در عرصه سیاست پاکستان به سنگ خورده است. حالا نوازی‌ها که طیف اکثریت حزب مسلم لیگ، یکی از ۲ ضلع قدرت سنتی در کنار حزب مردم را تشکیل می‌دهند، برای اینکه طبق افشاگری‌های هفته گذشته عمران خان بتوانند ماموریتی را که واشنگتن برای ساقط کردن دولت او به آنها محول کرده انجام دهند، فقط ۲ راه دارند: اول، ادامه فشار بر بدنه ژنرال‌های متمایل به آمریکا در ارتش به منظور انجام یک کودتای دیگر در کشور کودتاها و دوم، در صورت ناکامی در این کار، شکست دادن رقیب قدر خود در صندوق‌های انتخاباتی تا ۳ ماه دیگر! امری که بویژه با توجه به بهره‌برداری رسانه‌ای و سیاسی بسیار موفق خان از روحیه ضد آمریکایی اکثریت پاکی‌ها در روزهای اخیر، محال به نظر می‌رسد، بویژه که ۲ حزب قدیمی مسلم لیگ و مردم، پایگاه‌های اجتماعی کاملا متفاوت و متضادی دارند که حتی در صورت خواست و اراده رهبران آنها که ظاهرا توسط دولت بایدن خریداری شده‌اند، نمی‌توانند در عمل یک ائتلاف انتخاباتی علیه جریان سوم یا جریان انصاف تشکیل دهند. 
این چنین عمران خان، به سوی یک پیروزی انتخاباتی دیگر پیش می‌رود؛ وزیر اعظمی که چیره‌دستانه صحنه شطرنج را به شکلی تدبیر می‌کند که نه تنها دشمنان قسم‌خورده نواز شریف در حاکمیت را به متحدان خود تبدیل کرده، بلکه در عین حال از نفوذ اقتصادی و امنیتی سنگین چینی‌ها در پاکستان برای کشیدن ترمز کودتای ژنرال‌های متمایل به آمریکا بهره می‌برد و همزمان از نفوذ معنوی جمهوری اسلامی ایران برای جلب حمایت پاکی‌های آمریکاستیز استفاده می‌کند و حتی هندو‌های متخاصم را وامی‌دارد در جنگ پنهان از او در مقابل رقبای سیاسی‌اش حمایت کنند.

Page Generated in 0/0096 sec