printlogo


کد خبر: 247311تاریخ: 1401/1/18 00:00
توانایی دولت برای پوشش بیمه‌ای دارو پس از آزاد‌سازی قیمت‌ها تا 40 درصد است
سنگینی نسخه روی دوش بیمار

اسدالله خسروی: اگر چه حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی مزایایی چون جلوگیری از رانت و فساد و هدررفت منابع ارزی کشور دارد اما چنین اقدامی در صورتی می‌تواند ثمربخش باشد که ابتدا زیرساخت‌های لازم باشد برای آن فراهم شود  و برنامه‌ریزی‌ها به گونه‌ای باشد که جامعه بویژه دهک‌های با درآمد کم دچار مشکل نشوند. 
2 کالای اساسی و استراتژیک نان و دارو از حساسیت خاصی در جامعه برخوردارند؛ نانی که بر سر سفره فقیر و غنی وجود دارد و دارویی که جزو ضروریات تامین سلامت جامعه است. درست است که این ۲ قلم ارزبری بالایی دارند و دولت با پرداخت یارانه، این اقلام را با قیمت مناسب به دست مصرف‌کنندگان می‌رساند اما باید توجه داشت حذف ارز دولتی برای واردات این کالاها و کم‌توجهی به ضرورت تامین و تهیه این اقلام به قیمت مناسب می‌تواند برای دولت و مردم دردسرساز شود. 
به گزارش «وطن امروز» طبق پیش‌بینی کارشناسان بهداشت و درمان، حذف ارز دولتی واردات دارو قیمت این کالا را 6 برابر می‌کند. در این میان دولت تعهد کرده است با تامین منابع مالی شرکت‌های بیمه اجازه ندهد فشار مضاعفی بر مصرف‌کننده وارد شود اما آن دسته از افرادی که بیمه نیستند با مشکل جدی تهیه دارو به دلیل گران بودن آن مواجه خواهند شد. 
در این باره همایون سامه‌یح‌نجف‌آبادی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با «وطن‌امروز» گفت: در صورت حذف ارز دولتی دارو، منابع مالی لازم برای پرداخت مابه‌‌التفاوت قیمت آن باید به بیمه‌ها انتقال یابد اما مدیران دولتی در حوزه بهداشت و بیمه معتقدند توانایی دولت برای پوشش بیمه‌ای دارو پس از حذف ارز ترجیحی و آزاد‌سازی قیمت‌ها تا 40 درصد است و مابقی آن را باید بیمار بپردازد. 
وی با بیان اینکه البته هنوز تصمیم قطعی برای حذف ارز ترجیحی دارو و سایر کالاهای اساسی اتخاذ نشده، اظهار داشت: حذف ارز دارو بدون توجه به تبعات آن اقدامی نیست که بسادگی از کنار آن گذشت، چرا که اکنون بیش از 8 میلیون نفر از جمعیت کشور فاقد هر گونه پوشش بیمه‌ای هستند و در صورتی که فکری به حال این افراد نشود نمی‌توان اقدامی در راستای حذف ارز ترجیحی دارو انجام داد. 
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: البته وزیر بهداشت و درمان و سازمان بیمه سلامت قول مساعد داده‌اند آن دسته از افرادی که فاقد هر گونه پوشش بیمه‌ای هستند را از طریق بیمه سلامت پوشش دهند. 
وی در ادامه به موضوع تهیه و تامین دارو با قیمت مناسب و برآورده کردن نیاز مردم بویژه بیماران خاص اشاره کرد و افزود: نظارت دقیق بر توزیع دارو از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که اکنون خیلی از داروها در داروخانه‌ها یافت نمی‌شود اما همان داروها را در بازار سیاه که معلوم نیست کیفیت آنها چگونه است براحتی می‌توان تهیه کرد. 
سامه‌یح‌نجف‌آبادی اضاغه کرد: علاوه بر افزایش قیمت و کمبود برخی داروها هم‌اکنون قیمت تجهیزات پزشکی نیز بدون هیچ دلیلی و به صورت کاذب افزایش یافته است به طوری که خیلی از فروشندگان با انبار و احتکار تجهیزات پزشکی در صدد رشد بیشتر قیمت‌ها هستند. 
وی ادامه داد: دولت باید به فکر مردم باشد و سیاست‌گذاری‌ها در بخش دارو طوری باشد که قشر کم‌درآمد جامعه درد گرانی دارو و تهیه آن را نکشند.
همچنین نایب‌رئیس انجمن داروسازان با اشاره با مزایای حذف ارز دولتی دارو، از افزایش ۲ برابری قیمت داروهای تولید داخل برای افراد فاقد بیمه در پی حذف این ارز خبر داد و بر لزوم افزایش پوشش بیمه‌ای پیش از حذف ارز ترجیحی دارو تأکید کرد. دکتر سیدعلی فاطمی درباره افزایش قیمت دارو پس از حذف ارز دولتی اظهار کرد: با حذف ارز دولتی دارو، قیمت داروهای تولید داخل حداکثر 2 برابر و قیمت داروهای وارداتی حداکثر 5 تا 6 برابر افزایش خواهد یافت اما این افزایش قیمت به معنای افزایش پرداخت از جیب مردم نیست‌. وی افزود: با حذف ارز دولتی، دولت منابعی را به بیمه‌ها تخصیص می‌دهد تا پوشش بیمه‌‌ای افزایش یابد به گونه‌ای که پرداخت از جیب مردم و بیماران افزایش پیدا نکند. نایب‌رئیس انجمن داروسازان ایران ادامه داد: تنها مساله‌ای که وجود دارد این است که 5 تا 8 میلیون نفر از هموطنان تحت پوشش هیچ بیمه‌ای نیستند که در صورتی که بیمه نشوند، متحمل افزایش هزینه و قیمت داروها خواهند شد‌. فاطمی تاکید کرد: پیش از حذف ارز دولتی از صنعت دارویی کشور، باید افراد فاقد بیمه تحت پوشش بیمه قرار گیرند و منابع لازم نیز به بیمه‌ها تزریق شود تا بیماران دچار مشکل و افزایش هزینه نشوند. نایب‌رئیس انجمن داروسازان ایران در گفت‌وگو با تسنیم، با بیان اینکه حذف ارز ترجیحی از صنعت دارویی کشور باعث کاهش کمبودهای دارویی می‌شود، تصریح کرد: بسیاری از کمبودهای دارویی در سال گذشته به دلیل عدم تامین ارز دولتی به مقدار کافی یا طولانی شدن فرآیند تخصیص ارز بود اما با تخصیص ارز نیمایی، امیدواریم این مشکل برطرف شود‌. با حذف ارز دولتی، قاچاق معکوس شده و کمبود دارو کاهش می‌یابد. به گفته وی، به دلیل استقرار نسخه‌نویسی الکترونیک و سامانه تی‌تک، امکان نظارت بر نسخ و زنجیره توزیع داروها افزایش یافته و در صورتی که سامانه‌های بیمه‌ای یکپارچه و اطلاعات آنها قابل کنترل و پایش باشد، امکان صرفه‌جویی منابع نیز وجود خواهد داشت. بنابراین با حذف ارز دولتی در کنار نکات یادشده، دچار مشکل جدی نخواهیم شد. 
 

Page Generated in 0/0052 sec