printlogo


کد خبر: 247319تاریخ: 1401/1/18 00:00
در گام‌های پایانی مذاکرات وین، آمریکا با زیاده‌خواهی تلاش می‌کند مانع انتفاع اقتصادی ایران از احیای توافق احتمالی شود
پافشاری بر خطوط قرمز

گروه سیاسی: تعلل در تصمیم‌گیری سیاسی ایالات متحده آمریکا دور هشتم مذاکرات و دستیابی به توافق در وین را بار دیگر با اخلال و وقفه‌ مواجه کرده است. اگرچه مقامات آمریکایی تلاش می‌کنند همه چیز را خاتمه یافته بدانند و با بهانه‌جویی‌های خود روزی خواست‌های مسکو و روز دیگر خطوط قرمز تهران را مانع احیای برجام عنوان کنند اما این واشنگتن است که در داخل خاک خود با موانعی روبه‌رو است که اتخاذ تصمیم سیاسی را برای دولت بایدن دشوار کرده است. 
به گزارش «وطن‌امروز»، در این میان البته کانال‌های واسطه‌ای فعال‌تر از هر زمانی در حال تبادل پیام‌های تهران و واشنگتن هستند و مقامات کشورمان درخواست‌های شفاف ایران را هم در سفر انریکه مورا به تهران و هم به واسطه کانال عمان به طرف آمریکایی منتقل کرده‌اند. بر این اساس تهران اعلام کرده بدون رعایت خطوط قرمز ایران، توافق انتفاع اقتصادی مدنظر را برای کشورمان نخواهد داشت و به همین منظور حاضر به عقب‌نشینی از آنها نیست. 
سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت امور خارجه درباره دلایل توقف مذاکرات در شرایط فعلی تاکید کرد: «کل توافق معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است، الان هفته‌هاست وضعیت اینگونه است، موضوع اشخاص حقیقی و حقوقی هستند که باید بر اساس برجام از لیست تحریمی خارج شوند به اضافه انتفاع اقتصادی ایران در چرخه کامل انتفاع ایران از برجام. اینها موضوعاتی است که معطل تصمیم سیاسی واشنگتن است». وی اضافه کرد: اکنون در گام‌های پایانی، آمریکا تلاش می‌کند مانع انتفاع چرخه اقتصادی ایران و انتفاع ما از ابعاد مختلف برجام شود. ما در نقطه‌ای قرار داریم که ایالات‌متحده باید تصمیم بگیرد آیا می‌خواهد میراث ترامپ را حفظ کند یا به عنوان دولت نیمه‌مسؤول عمل کند و توافقی انجام شود. 
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین تصریح کرد: آمریکا تلاش می‌کند موضوعات باقیمانده در این مذاکرات را گروگان مسائل سیاست داخلی خود کند. وی افزود: آنچه در ۲ هفته گذشته بیش از پیش برای ما روشن شده این است که بایدن و کاخ سفید هنوز تصمیم خود را نگرفته‌اند و متاسفانه کل یک توافق را گروگان مسائل حزبی و داخلی آمریکا کرده‌اند. خطیب‌زاده تاکید کرد: آمریکا باید به خواسته‌های معقول ایران که مورد تایید اعضای 1+4 است پاسخ منطقی بدهد تا ما آماده شویم به وین بازگردیم. دیپلمات ارشد کشورمان گفت: آمریکا بداند و یقین داشته باشد که ما از خطوط قرمز خود رد نمی‌شویم و از خواسته‌های خود کوتاه نخواهیم آمد. 
در همین حال، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی هم با تاکید بر اینکه هنوز پیش‌‌نویسی برای توافق هسته‌ای تدوین نشده، گفت: تیم مذاکره‌کننده ایران به خطوط قرمز نظام پایبند است. یعقوب رضازاده در گفت‌وگو با ایرنا اظهار داشت: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مذاکرات را به دقت رصد کرده و در صورت لزوم مسؤولان مربوط را به کمیسیون دعوت می‌کند. اما بر خلاف گمانه‌‌زنی‌های مطرح شده، هنوز پیش‌نویسی برای مذاکرات تهیه نشده است. دبیر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس عنوان کرد: تیم مذاکره‌کننده و آقای باقری بدون عبور از خطوط قرمز نظام، بر اساس منویات رهبر معظم انقلاب و تاکیدات رئیس‌جمهور مذاکرات هسته‌ای را پیش برده و مذاکرات با طرفین اروپایی و غربی ادامه پیدا خواهد کرد. 
وی ادامه داد: هر توافقی که حاصل شود باید گزارش آن به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس داده شود. رضازاده با اشاره به توقف مذاکرات در شرایط فعلی، اظهار داشت: در حال حاضر طرفین مطالبات خود را برای رسیدن به توافق مطرح کرده‌اند و ایران نیز خواسته‌‌هایی نظیر رفع همه تحریم‌های ظالمانه، بازگشت اموال و دارایی‌های ملت ایران و... داشته است. وی با بیان اینکه قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها، دست برتر ایران در مذاکرات است، یادآور شد: طرف مقابل مطلع است که تیم مذاکره‌کننده پایبند به این قانون و دیگر قوانینی است که در مجلس به تصویب رسیده است. 
 
* اسناد لازم ۲۹ اسفند به آژانس داده شد
در شرایطی که خاتمه یافتن موضوع PMD (ابعاد نظامی احتمالی) در رابطه با ادعاها درباره برخی اماکن ایران یکی از خطوط قرمز کشورمان برای توافق در وین است، رئیس سازمان انرژی اتمی درباره توافق ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و اماکن ادعایی مطرح شده و خوش‌بینی به حل مسائل بین ایران و آژانس اظهار داشت: مادامی که رژیم صهیونیستی اقدام به تولید اسناد جعلی، خرابکاری، عملیات تروریستی و خرابکاری صنعتی می‌کند و این جریانی است که نه محکوم و سرکوب می‌شود و نه کسی با آن مقابله می‌کند و برعکس از آن استقبال می‌کنند، طبیعی است یک نبرد بین ۲ جریان است که یکی جریان حق و دیگری جریان باطل است. این یک نبرد پابرجاست. ما هم در این راستا اهدافی را که داریم طی می‌کنیم و اسیر این نوع غوغاسالاری‌ها نخواهیم شد. مدارک ادعایی که مطرح شده را خودشان آمدند و دیدند. در یکی از سایت‌ها به اورانیومی اشاره شده که اصلا در ایران وجود ندارد. رژیم صهیونیستی که این اقدامات را صورت می‌دهد و حرکات تروریستی را انجام می‌دهد، هر کار ایذایی را می‌تواند انجام دهد. محمد اسلامی ادامه داد: با توافقی که صورت گرفت، مراحلی برای حل‌و‌فصل 4 مکان اعلام شد که اعلام کردند ابهام‌شان درباره یک مکان رفع شده و ۳ مکان را طبق زمان‌بندی باید تا پایان خرداد پایان دهند و موضوع آن بسته شود. چون ادعایی است و باید بسته شود و خودشان می‌دانند حقیقت آن چیزی نیست که رژیم صهیونیستی دنبال می‌کند. وی خاطرنشان کرد: اسنادی که ۲۹ اسفند باید می‌فرستادیم، در اختیار آژانس قرار گرفته است و احتمالا نمایندگان آژانس برای مرور پاسخ‌ها باید به ایران بیایند و بعد گزارش نهایی را تهیه کنند و امیدوارم بدون نفوذپذیری از دشمنان ما، کار خود را در چارچوب کارشناسی و منطقی رسیدگی کرده و جمع‌بندی نهایی و گزارش آن را ارسال کنند. 
معاون رئیس‌جمهور درباره توقف ایجاد شده در مذاکرات وین نیز اظهار داشت: مذاکرات توسط تیم مذاکره‌کننده ایران انجام شده و مراحل خودش را طی می‌کند. موضوع حائز اهمیت، اراده جمهوری اسلامی ایران است که همواره پیشگام بوده برای اینکه اعتمادسازی کرده و ابهامات را برطرف کند ولی هیچ زمان ملت ایران حرف غیرقانونی و زور را نپذیرفته و نمی‌پذیرد. برای حسن نیت خود در زمانی که برجام تصویب شده بود، سازمان انرژی اتمی عینا براساس برجام عمل کرد و هیچکدام از طرف‌های توافق به تعهدات‌شان به بهانه‌هایی عمل نکردند ولی الان که اراده کردند که بازگردند و تعهدات‌شان را انجام دهند، اقدامات و تعهدات همان‌طور که در مذاکرات صورت گرفته، متناظر است. یعنی هر گامی که برداشته می‌شود یک گام متناظر است که هم از جنس راستی‌آزمایی است و هم پشتوانه‌ای است که بتواند وارد گام بعدی شود.
 
* ابراز نگرانی دموکرات‌های کنگره درباره توافق!
گروهی متشکل از ۱۵ عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا قرار است با برگزاری یک کنفرانس مطبوعاتی، نگرانی‌های خود را درباره توافق هسته‌ای احتمالی با ایران، مطرح کنند. به گزارش پایگاه اینترنتی «اسرائیل نشنال نیوز»، در بحبوحه گزارش‌ها از پیشرفت در مذاکرات غیرمستقیم بین آمریکا و ایران، قانون‌گذاران در واشنگتن نسبت به این توافق ابراز نگرانی کرده‌اند. ماه گذشته هم یک گروه ۲ حزبی متشکل از ۲۱ عضو کنگره تحت هدایت «جاش گاتهایمر» و «الین لوریا» ۲ نفر از قانون‌گذارانی که در برگزاری این کنفرانس پیش‌قدم هستند به همراه «تام رید»، از دولت بایدن خواستند به نگرانی‌های مربوط به توافق در شرف وقوع با ایران رسیدگی کند. قانون‌گذاران آمریکایی گفتند با توجه به گزارش‌هایی که نشان می‌دهد مذاکرات وین در حال نزدیک شدن به پایان است، چند موضوع «نگران‌کننده» وجود دارد که روی میز باقی مانده است، از جمله حذف احتمالی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران از «فهرست تروریستی» آمریکا. طبق این گزارش، یک ماه پیش از آن هم حدود ۲۰۰ جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا، در نامه‌ای به بایدن هشدار دادند هرگونه توافق بدون تأیید کنگره با ایران به سرنوشت توافق ۲۰۱۵ دچار خواهد شد. قانون‌گذاران جمهوری‌خواه گفتند: ما هر توافقی در وین را که برای تصویب به سنای آمریکا به عنوان یک معاهده ارائه نشود - از جمله هر توافق محرمانه‌ای که مستقیما یا در حاشیه مذاکرات رسمی با ایران انجام شود - غیرالزام‌آور تلقی می‌کنیم. 
***
    درخواست گانتس برای اجرای «طرح ب» علیه ایران   
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در نشستی با سفرای برخی کشورها، آنچه به زعم صهیونیست‌ها «توافق خوب» با ایران است را تشریح کرد و خواستار افزایش فشار بر ایران شد. 
«بنی گانتس» روز چهارشنبه در نشستی با سفرای ۸۰ کشور گفت که جهان باید ایران را تحت فشار بگذارد تا در غیاب توافق، از پیشبرد برنامه هسته‌ای خود دست بردارد. 
وی در ادامه مدعی شد: ما در یک مسابقه با زمان هستیم. از اوت، ایران اورانیوم ۶۰ درصدی خود را از ۱۰ کیلوگرم به ۵۰ کیلوگرم افزایش داده است. به دفن وسایل [هسته‌ای] خود در مخفیگاه‌های زیرزمینی ادامه می‌دهد و آبشار دیگری در فردو نصب کرد. به گزارش روزنامه صهیونیستی «جروزالم پست»، وی با اشاره به توافقی که در وین در حال مذاکره بوده، ادعا کرد که برخلاف آن، یک توافق هسته‌ای خوب «توافقی است که تاریخ انقضا نداشته باشد که به ایران مشروعیت بدهد تا برنامه هسته‌ای خود را پس از پایان آن پیش ببرد و همچنین با نظارت گسترده در همه جا و در هر زمان و نظارت بر موشک‌های بالستیک که ایران در حال توسعه آن است، همراه باشد». 
این مقام صهیونیست سپس مدعی شد که اگر توافقی وجود نداشته باشد، جهان باید «طرح ب» را اجرایی کند که به گفته او، «استفاده از زور، استفاده از فشار اقتصادی و استفاده از فشار دیپلماتیک» است. 

Page Generated in 0/0194 sec