گروه اقتصادی: میرهاشم موسوی، مدیرعامل سازمان تأمیناجتماعی خبر داد افزایش حقوق مستمریبگیران اردیبهشتماه اجرایی میشود. پیشبینی میشود بر اساس قانون، افزایش مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی 57درصد باشد.
به گزارش «وطنامروز»، یکی از اصلیترین برنامههای دولت سیدابراهیم رئیسی در زمان انتخابات و پس از آن، اجرای عدالت در تمام ابعاد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بود؛ این مهم در اقتصاد کشورمان محقق نمیشود مگر با تغییر رویکرد اساسی در زمینه حداقل حقوق و دستمزد افراد شاغل و مستمریبگیران. بررسی شاخصهای مرتبط با عدالت اقتصادی نشان از آن دارد که کشور با یک فاصله طبقاتی نامیمون در میزان درآمدها دست و پنجه نرم میکند که در دهه 90 و با تشدید تورم و عقبافتادگیهای اقتصادی وخیمتر نیز شده است. گذر رقم شاخص ضریب جینی از 40 درصد یکی از نشانههای این اتفاق است.
* مقابله با حقوقهای نجومی و حمایت از کارگران و مستمریبگیران
افزایش حقوق و مستمری متناسب با واقعیت و تامین حداقلهای اولیه زندگی برای اقشار آسیبپذیر و قشر متوسط در کنار مقابله با زیادهخواهی نجومیبگیران از اقداماتی است که باید انجام شود. در همین رابطه سیدابراهیم رئیسی پیش از این با اشاره به قابل تحمل نبودن پرداختهای نامتعارف در دولت و شرکتهای دولتی، از سازمان اداری و استخدامی خواسته بود نسبت به تدوین یک نظام پرداخت عادلانه حقوق و دستمزد اقدام کند. رئیسی همچنین گفته بود: دولت در برخورد با حقوقهای نجومی قاطع و مصمم است و در هر کجا که با ارائه مستندات موضوع به اثبات برسد، در جهت اصلاح آن با فوریت اقدام میشود. بر این اساس دولت تنها میتواند حداکثر تا ۷ برابر حداقل دستمزد به کارکنان ادارات و شرکتهای تحت پوشش خود حقوق دهد. این تصمیم را میتوان گامی بلند برای مقابله با حقوقهای نجومی دانست. این یعنی سقف خالص پرداختی ماهانه از محل حقوق و مزایای مستمر و غیرمستمر و سایر پرداختیها از هر محل و تحت هر عنوان به گروههای مختلف حقوقبگیر در دستگاههای اجرایی مشخص شد. از سوی دیگر اسفند پارسال بر اساس تصمیم شورای عالی کار حداقل دستمزد کارگران قریب به 57 درصد افزایش یافت و حالا زمزمههای امیدوارکنندهای از افزایش دریافتی مستمریبگیران به گوش میرسد.
* افزایش حقوق اردیبهشتماه اتفاق میافتد
مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی در این باره گفت: با همکاری دولت افزایش حقوق مستمریبگیران در اردیبهشتماه اجرایی خواهد شد. میرهاشم موسوی افزود: درباره افزایش حقوق بازنشستگان ماده ۹۶ و ۱۱۱ مورد توجه است و بررسی کارشناسی درباره افزایش مستمری بازنشستگانی که حداقلیبگیر محسوب میشوند، بر اساس ماده ۱۱۱ قطعی شده و درباره میزان افزایش سایر سطوح نیز جلسات ادامه دارد. موسوی تصریح کرد: رویکرد راهبردی ما این است که با همفکری شرکا و نمایندگان بازنشستگان و بر اساس الزامات قانونی و مقدورات سازمان، بهترین تصمیم در زمینه تحقق عدالت و صیانت از حقوق ذینفعان اتخاذ شود. پیش از این موسوی در این باره گفته بود: با اتخاذ تصمیمات درست، رضایت بازنشستگان تامین شده و به سمت ایجاد عدالت در پرداختها که هدف این سازمان است، حرکت خواهیم کرد.
* میزان افزایش مستمری بازنشستگان چقدر خواهد بود؟
در همین باره علیاکبر عیوضی، عضو هیاتمدیره کانون بازنشستگان تأمیناجتماعی شهرستان تهران با اشاره به میزان افزایش مستمری بازنشستگان تأمیناجتماعی از محل ارجاع مواد ۹۶ و ۱۱۱ قانون تأمیناجتماعی به بخشنامه دستمزد ۱۴۰۱ اظهار کرده است: مستمری حداقلبگیران تأمیناجتماعی ۵۷درصد و سایر سطوح ۳۸ درصد به اضافه ۵۱۵ هزار و ۱۶۷ تومان اضافه میشود.
همچنین حسن صادقی، رئیس اتحادیه پیشکسوتان جامعه کارگری درباره جزئیات مذاکرات افزایش مستمری بازنشستگان گفته است: سازمان تامیناجتماعی سال ۱۴۰۰ با پرداخت ۷۵ درصد موافقت کرد. این سازمان میخواهد ۲۵ درصد باقیمانده تنها به میانهبگیران پرداخت شود که ۹۰۰ هزار نفر را شامل میشود اما ما موافق این هستیم که ۲۵ درصد به همه گروهها پرداخت شود؛ حتی حداقلبگیران، چرا که این حق آنهاست. صادقی در ادامه با اشاره به اینکه «طبق قانون هر چه به حقوق حداقلبگیران اضافه شود همان درصد باید به حقوق مستمریبگیران تامین اجتماعی نیز اضافه شود» اضافه کرد: ما معتقدیم همین ۵۷ درصد افزایش حداقل مزد کارگران بنا بر مصوبه شورای عالی کار باید به حقوق پایه مستمریبگیران نیز اضافه شود و نباید بین صندوقهای لشکری و کشوری با صندوقهای تامیناجتماعی تبعیض وجود داشته باشد.
* خانواده ۴۴ میلیون نفری تأمین اجتماعی
تعداد مستمریبگیران اصلی تأمین اجتماعی برابر با ۴ میلیون و ۳۵۵ هزار نفر بوده که مشمول افزایش حقوق در سال جاری خواهند بود. سازمان تامیناجتماعی به عنوان بزرگترین صندوق بازنشستگی ایران بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور را تحت پوشش مقررات حمایتی قرار داده است. بر اساس آخرین آمارها، بالغ بر ۱۴ میلیون نفر از جمعیت کشور به عنوان بیمهشده اصلی و بیش از ۴ میلیون نفر به عنوان مستمریبگیر بازنشستگی، از کارافتادگی و بازماندگان از تعهدات بلندمدت وکوتاهمدت بیمهای و درمان بهرهمند میشوند. با احتساب اشخاص تبعی تحت تکفل این گروهها، در مجموع بیش از ۴۴ میلیون نفر از جمعیت کشور عضو خانواده تامیناجتماعی به شمار میروند.