گردش همزمان کرونا و آلایندههای ذرات معلق کوچکتر از 2.5 و ۱۰ میکرون در تهران بیماران قلبی و تنفسی مراقب باشند
روز گذشته وضعیت تهران از نظر شاخص آلودگی هوا به رنگ نارنجی درآمد تا در کنار وضعیت زرد کرونایی، شرایط را برای پایتختنشینان دشوار کند و زنگ خطر را برای سالمندان، کودکان، بیماران قلبی و تنفسی و دیگر گروههای حساس به صدا درآورد.
به گزارش «وطنامروز»، در شرایطی که مردم و رسانهها این روزها پیگیر آمار مرتبط با کرونا و وضعیت نقشه کرونایی کشور بودند و تحرکات موج هفتم «کووید-19» را زیرنظر داشتند، ناگهان با موج ریزگردها و هوای گرد و خاکی مواجه شدند.
گردش همزمان کرونا و گرد و غبار در هوای تهران و بسیاری از شهرهای ایران، تصمیمگیری مدیران درباره تعطیل بودن یا نبودن مدارس، دانشگاهها و ادارات دولتی را سخت و پیچیده کرد. در همین باره، عصر روز جمعه جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوای استان تهران به ریاست محسن منصوری، استاندار تهران و نمایندگان دستگاههای مختلف در استانداری برگزار شد و هر چند این کمیته، مسابقه فوتبال جام حذفی بین ۲ تیم پرسپولیس- آلومینیوم اراک را به دلیل آلودگی هوا لغو کرد اما رای به فعال بودن مدارس و ادارات دولتی داد تا موجب تعجب خانوادهها و کارشناسان شود.
نکته قابل تأمل دیگر در تصمیمگیری کمیته مذکور این بود که منع تردد کودکان را به عنوان یکی از مصوبات خود اعلام کرده بود اما خبری از تعطیلی مدارس نبود تا کودکان مجبور به تردد در هوای آلوده شوند!
* هشدار به بیماران قلبی و سالمندان
آلودگی هوا میتواند به انتقال ویروس از طریق هوا کمک کند یا میتواند استعداد فرد را در برابر عفونت یا بیماری افزایش دهد، بنابراین شهروندان تهرانی باید این روزها که درگیر شرایط خطرناک هوای آلوده شدهاند، بیش از پیش مراقب سلامت خود باشند.
بنا به اعلام مهر، آلودگی هوا همچنین میتواند به ایجاد بیماریهای قلبی عروقی، تنفسی یا سایر بیماریهای مزمن، که به نوبه خود خطر ابتلا به «کووید-19» شدید را افزایش میدهد، کمک کند.
در این باره، عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت و تغییر اقلیم وزارت بهداشت با هشدار به شهروندان تهرانی برای ماندن در منزل گفت: افراد مبتلا به بیماریهای قلبی و ریوی و سالمندان و کودکان، از خانه خارج نشوند.
وی افزود: در این شرایط افزایش شدید بیماریهای قلبی و ریوی را داریم و ممکن است منجر به مرگ زودرس در بیماران قلبی و سالمندان شود. همچنین افزایش علائم تنفسی را در این شرایط جوی شاهد خواهیم بود.
شاهسونی تاکید کرد: افراد سالم نیز بدون ماسک از منزل خارج نشوند و از فعالیتهای طولانیمدت در بیرون از منزل اجتناب کنند.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت گفت: افرادی که بیماریهای زمینهای دارند، این شرایط میتواند مشکلات بیشتری برای آنها به همراه داشته باشد.
بنا بر این اعلام هشدار نارنجی برای هوای پایتخت، دشواریهای شهروندان را دوچندان کرد تا همزمان مراقب کرونا و هوای غبارآلود باشند.
* سامانه بارشی به کمک میآید
تحلیل کارشناسان هواشناسی این است که در صورت فعالیت سامانه بارشی شاهد بهبود نسبی وضعیت هوای تهران و کشور خواهیم بود.
رئیس مرکز ملی پیشبینی وضع هوا با بیان اینکه مردم تهران با شرایط بد آب و هوایی مواجه هستند که در گذشته شاهد آن نبودند، گفت: وضعیتی که الان دچار آن هستیم، در اثر ۲ عامل یعنی نفوذ گرد و خاک از کشور عراق و سوریه و وزش باد شدید در سطح کشور بوده که موجب خیزش گرد و خاک محلی شده است، بنابراین شاهد افزایش سطح آلایندهها و کاهش دید در بخشهای زیادی از کشور و تهران هستیم.
صادق ضیائیان با اشاره به اینکه توده آب و هوایی که بارشها را به همراه خواهد داشت، میتواند به دفع این توده گرد و خاک کمک کند، افزود: انتظار داریم بارشها در شمال غرب و نیمه غربی وجود داشته باشد که البته به صورت رگباری و موقت است. در حال حاضر شاهد هستیم که کوچکترین باد منجر به خیزش گرد و خاک میشود و بارشهای موقت و کوتاهمدت نمیتواند این خیزشها را به طور کامل از بین ببرد ولی به طور موقت کم میکند.
* 9 ایستگاه تهران در شرایط خطرناک
روز گذشته کیفیت هوای پایتخت در ساعتهای مختلف بیشتر و کمتر از 200 بود و در شرایط ناسالم برای همه گروهها قرار داشت. همچنین کیفیت هوا در ۹ ایستگاه در شرایط خطرناک بود و آلایندههای ذرات معلق کوچکتر از 2.5 میکرون و ۱۰ میکرون هر دو بیش از حد مجاز بودند.
بر اساس اطلاعات شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، کیفیت هوا در ایستگاههای شریف (منطقه ۲)، شهرداری منطقه ۲، ستاد بحران (منطقه ۷)، میدان فتح (منطقه ۹)، پیروزی (منطقه ۱۳)، شادآباد (منطقه ۱۸)، شهرداری منطقه ۱۹، شهرری (منطقه ۲۰) و شهرداری منطقه ۲۲ در شرایط خطرناک قرار گرفت.
بنا بر اعلام ایسنا، کیفیت هوا در دیگر ایستگاهها در شرایط ناسالم و بسیار ناسالم گزارش شد و البته در ۱۸ ایستگاه آلاینده ذرات معلق کمتر از ۱۰ میکرون ثبت نشد.
همچنین شهرداری منطقه ۱۹ با شاخص ۵۰۰ آلودهترین ایستگاه سنجش کیفیت هوای تهران بود.
* آموزش مجازی در آلودهترین روز تهران به کار نیامد!
این روزها که هوای غبارآلود و ویروس کرونا در کنار هم به تهدیدی جدی برای شهروندان تبدیل شدهاند، مردم تهران و کشور باید بیش از پیش مراقب سلامتی و بهداشت خود باشند. از سوی دیگر، هرچند آموزش مجازی به هیچ وجه نمیتواند جایگزین شایسته و کاملی برای آموزش حضوری باشد اما از متولیان و تصمیمگیران انتظار میرود با مصوبات عجولانه و غیرکارشناسی خود موجب نگرانی بیشتر مردم و خانوادههای دانشآموزان نشوند.
شرایط حساس تهران و برخی شهرهای کشور در روزهای گذشته، این انتظار را در مردم ایجاد کرده بود که آموزشهای مدارس به شکل مجازی پیگیری شود اما شبکه شاد نتوانست یاریگر نظام آموزشی کشور در این روزهای حساس باشد!
شبکه شاد را باید یکی از دستاوردهای مهم و خلاقانه نظام آموزشی کشور در دوران کرونا دانست؛ دستاوردی که باید همچنان حفظ و البته تقویت شود.
به گزارش تسنیم، در شرایطی که تهران دیروز یکی از آلودهترین روزهای خود را تجربه کرد و این امکان فراهم بود برای حفظ سلامت دانشآموزان، آموزش مجازی را که حالا معلمان و دانشآموزان ۲ سال است تجربه استفاده از آن را دارند در پیش گرفت اما همچنان بر آموزش حضوری تاکید شد و بستر آموزش مجازی که اساس آن برای استفاده در چنین موقعیتهایی تعریف شده است به کار نیامد! از سویی در برخی مدارس حتی دانشآموزان در فضای باز و سر صف همانند روزهای قبل حاضر شدند، آن هم در شرایطی که اعلام شده بود فعالیتهای ورزشی مدارس و فعالیت در فضای باز مثل اردوها در استان تهران تعطیل است.
* افزایش فوتیها و کاهش مبتلایان روزانه کرونا
تعداد فوتیهای کرونا در جمعه 13 نفر بیشتر شد اما تعداد مبتلایان روزانه در این 24 ساعت کاهش یافت.
مطابق اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، در شبانهروز منتهی به 20 فروردینماه ۱۴۰۱ و براساس معیارهای قطعی تشخیصی، هزار و ۷۵۷ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی و ۳۰۴ نفر از آنها بستری شدند. همچنین مجموع بیماران «کووید-19» در کشور به ۷ میلیون و ۱۸۸ هزار و ۷۴۹ نفر رسید.
از سویی در طول این 24 ساعت، متاسفانه ۴۹ بیمار «کووید-19» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۴۰ هزار و ۵۷۷ نفر رسید.
خوشبختانه تاکنون ۶ میلیون و ۹۱۳ هزار و ۹۳۴ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند.
این در حالی است که هزار و ۶۴۷ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
همچنین تاکنون ۴۹ میلیون و ۹۵۹ هزار و ۳۳۶ آزمایش تشخیص «کووید-19» در کشور انجام شده است.
در حال حاضر 34 شهرستان در وضعیت قرمز، 69 شهرستان در وضعیت نارنجی، 291 شهرستان در وضعیت زرد و 54 شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
درباره آخرین آمار رسمی واکسیناسیون نیز تاکنون ۶۴ میلیون و ۵۸ هزار و ۴۵۲ نفر دوز اول، ۵۷ میلیون و ۱۲۰ هزار و ۴۸۵ نفر دوز دوم و ۲۶ میلیون و ۴۹۴ هزار و ۱۵۵ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۴۷ میلیون و ۶۷۳ هزار و ۹۲ دوز رسیده است. همچنین در شبانهروز منتهی به ۲۰ فروردین، ۵۴ هزار و ۲۰۵ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شد.
***
رئیسجمهور: آموزش حضوری نباید تعطیل شود
رئیسجمهور بر ضرورت تزریق دوز سوم واکسن کرونا برای پیشگیری از خیزهای بعدی بیماری و جدیت در بازگشایی مدارس و دانشگاهها و آموزش حضوری تأکید کرد.
به گزارش تسنیم، سیدابراهیم رئیسی روز گذشته در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا، با گرامیداشت روز جهانی بهداشت از زحمات و مجاهدتهای کادر بهداشت و درمان کشور در دوران همهگیری کرونا قدردانی کرد و اقدامات انجامشده را موجب آرامش و ضامن سلامت مردم دانست.
وی «سلامت عمومی» را اولویت اصلی دولت مردمی از ابتدای استقرار خواند و ضمن ابراز خرسندی از تأثیر واکسیناسیون عمومی کرونا بر کاهش آمار ابتلا و مرگ و میر، از جامعه بهداشت و درمان، پزشکان، رسانهها و سایر تریبونداران کشور خواست مردم را به تزریق دوز سوم واکسن ترغیب کنند.
رئیسجمهور تأکید کرد: سیاست دولت اقناع افکار عمومی است و بر این باور هستیم که اگر اهمیت موضوع برای مردم بخوبی تبیین شود و قانع شوند حتما با توصیههای مسؤولان بهداشت و درمان کشور همراهی خواهند کرد.
رئیسی در ادامه با اشاره به ضرورت استمرار آموزش حضوری در مراکز آموزشی کشور افزود: تعطیلی مدارس و دانشگاهها خسارتهای غیرقابل جبرانی دارد که افت تحصیلی از مهمترین آنهاست.
وی همچنین بر لزوم توجه به رعایت شیوهنامههای بهداشتی در مدارس تأکید کرد و گفت: چنانچه دانشآموزی دارای علائم بیماری بود ضرورتی برای حضور در کلاس ندارد اما این موضوع نباید باعث تعطیلی مدرسه و اخلال در آموزش حضوری بقیه دانشآموزان شود.
رئیسجمهور با تأکید بر نظارت و کنترل قیمت دارو ادامه داد: قیمت دارو نباید گران شود اما این موضوع با حرف شدنی نیست و نیازمند نظارت و برخورد جدی با تخلفات احتمالی است.
رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به افزایش 50 درصدی سفرهای نوروزی و کاهش 23 درصدی تصادفات منجر به فوت در کشور از همه دستاندرکاران ایجاد نظم و امنیت و دستگاههای خدمترسان در این عرصه قدردانی و بر تلاش و برنامهریزی برای کاهش هر چه بیشتر تصادفات تأکید کرد.
وی گفت: آنچه در سفرهای نوروزی شاهد بودیم کارنامه خوبی است که نشاندهنده افزایش نشاط، امنیت و صیانت از جان مردم و تلاش و فعالیت همه دستگاههای متولی است.