7 بانک پس از فرمان رئیسجمهور و دستور وزیر اقتصاد در راستای شفافسازی تسهیلاتگیرندگان کلان، اسامی بدهکاران بزرگ خود را منتشر کردند
گروه اقتصادی: با دستور رئیسجمهور، وزیر اقتصاد سال گذشته بانکها را مکلف کرد اسامی ابربدهکاران را در سایت خود منتشر کنند. در حالی که تا پایان سال گذشته خبری از انتشار اسامی مذکور نشد اما در سال 1401 و طی روزهای اخیر برخی بانکها نسبت به انتشار اسامی ابربدهکاران خود اقدام کردهاند.
پاییز سال گذشته وزیر امور اقتصادی و دارایی در نامهای از بانک مرکزی درخواست کرد تا بانکها را به انتشار هر ۳ ماه یک بار فهرست ابربدهکاران در سایت خود ملزم کند.
همچنین در این زمینه بانکها باید مشخصات تسهیلاتگیرنده یا متعهد، توجیه بانک برای تخصیص منابع، مبلغ تسهیلات یا تعهدات، میزان بازپرداخت، مانده بدهی، نرخ سود و نوع کلی تضامین را نیز منتشر کنند.
در سال جاری بانک ملی به عنوان نخستین بانک، اسامی بدهکاران کلان خود را اعلام کرد و پس از این بانک، بانکهای کشاورزی، مسکن و پست بانک نیز اسامی ابربدهکاران را منتشر کردند.
* تمام بانکها باید اسامی بدهکاران خود را افشا کنند
مدیر اداره اطلاعات بانکی بانک مرکزی اعلام کرد تمام بانکهای دولتی، خصوصی و خصولتی باید اسامی بدهکاران بانکی را منتشر کنند.
محبوب صادقی درباره انتشار فهرست ابربدهکاران شبکه بانکی از سوی بانک مرکزی گفت: در قانون بودجه تکلیفی برای بانک مرکزی تعیین شده که تسهیلات و تعهدات کلان بر اساس اشخاص مرتبط را احصا و افشا کند.
وی افزود: بانک مرکزی آمادگی دارد هفته آینده گزارش اولیهای از بدهکاران بانکی تمام بانکهای عام منتشر کند.
صادقی در پاسخ به این سوال که اعلام اسامی بدهکاران بخشی از روند ضمانت اجرایی برای وصول مطالبات است، گفت: از گذشته نیز اقداماتی در این راستا انجام شده بود و با توجه به اینکه اجازه انتشار اسامی در قانون داده شده، بنابراین وصول مطالبات با شرایط بهتری انجام خواهد شد.
وی تاکید کرد: باید تمام بانکهای کشور اسامی بدهکاران خود را منتشر کنند و در اسرع وقت پرونده این کار بسته میشود.
گفتنی است بر اساس بند «د» تبصره 16 قانون بودجه ۱۴۰۱ تحت عنوان احکام تنظیمی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است با استفاده از سامانه اطلاعاتی خود و عنداللزوم اطلاعات دریافتی از بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی (موضوع جزء ۲ این بند) براساس تعاریف و مصادیق تعیین شده توسط شورای پول و اعتبار، مانده تسهیلات و تعهدات کلان و میزان پرداختی و مانده تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط و میزان پرداختی هر یک از بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی را به تفکیک هر یک از اشخاص با تعریف شورای پول و اعتبار (مرتبط یا ذینفع واحد)، نرخ سود، مدت بازپرداخت، دوره تنفس، وضعیت بازپرداخت (جاری، سررسید گذشته، معوق یا مشکوکالوصول) و نوع و میزان وثیقه دریافت شده، بر تارنمای بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در دسترس عموم قرار داده و به صورت فصلی بهروزرسانی کند.
همچنین بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی موظفند اطلاعات مندرج در جزء یک این بند را به صورت فصلی در اختیار بانک مرکزی قرار دهند.
در صورت استنکاف از ارسال تمام یا بخشی از اطلاعات، در موعد مقرر، مؤسسه اعتباری حسب مورد به تشخیص بانک مرکزی، به یکی از جرائم مندرج در ماده ۴۴ قانون پولی و بانکی کشور یا اجزای ۳ یا ۴ بند «الف» ماده ۱۴ قانون برنامه 5 ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و با رعایت ترتیبات مندرج در مواد مذکور محکوم میشود.
بانک مرکزی موظف است گزارش همکاری یا تخلف بانکها و مؤسسات اعتباری غیربانکی را به صورت فصلی به کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و دیوان محاسبات کشور ارائه کند.