printlogo


کد خبر: 247499تاریخ: 1401/1/23 00:00
عدم افزایش تولید خودرو، بلاتکلیفی واردات و عملی نشدن وعده‌های کوتاه‌مدت
بازار به‌ هم ریخته خودرو

گروه اقتصادی: بررسی قیمت خودروهای داخلی در ماه‌های اخیر نشان از افزایش قابل توجه آنها دارد. به عنوان نمونه پراید که اواخر اسفندماه 182 میلیون تومان معامله می‌شد با رشد 6 میلیونی از ابتدای سال جاری مواجه شده و نزدیک به 188 میلیون تومان دادوستد می‌شود. در محصولات گروه ایران‌خودرو نیز پژو پارس با رشد 11 میلیون تومانی مواجه شده و در کانال284 میلیون تومانی معامله می‌شود. 
به گزارش «وطن‌امروز»، بازار خودرو در ماه‌های اخیر با تلاطم مواجه شده است که می‌تواند ناشی از چند علت باشد، از جمله افزایش تقاضای در ابتدای سال جاری اما موضوعی که باید مورد توجه قرار گیرد، عملی نشدن وعده‌های وزارت صمت در جهت سامان‌دهی این صنعت است. رضا فاطمی‌امین به عنوان وزیر صمت سال گذشته وعده داده بود از ابتدای 1401 قرعه‌کشی خودروسازهای داخلی حذف خواهد شد اما این اتفاق به وقوع نپیوست و عملا مصرف‌کنندگانی که پشت در‌های بسته خرید خودرو از دل قرعه‌کشی‌ها به قیمت کارخانه ماندند، به بازار آزاد رو آوردند. 
در واقع متولیان دولتی صنعت خودرو با وعده‌هایی که در ماه‌های اخیر دادند، موجب افزایش توقعات شدند. با رسیدن سال جدید، هیچ یک از وعده‌ها محقق نشد، آن هم در شرایطی که بازار خودرو سال گذشته را در رکود شدیدی به سر می‌برد، چرا که خریداران برای خرید خودرو به امید بهبود اوضاع دست نگه داشتند اما در نهایت با توجه به عدم سامان‌بخشی در ابتدای سال جاری اقدام به خرید کردند. 
وعده حذف قرعه‌کشی مشروط بر افزایش تولید بود؛ افزایشی که عرضه و تقاضای را به تعادل برساند اما وضعیت موجود، نشانی از عمل به وعده‌ها ندارد. 
 
* بلاتکلیفی واردات
فعالان بازار افزایش تولید توسط خودروسازان را در کنار بلاتکلیفی در واردات خودرو عامل به هم ریختگی بازار می‌دانند. 
در این میان بازار خرید و فروش خودرو نسبت به هفته گذشته شاهد افزایش قیمت 10 تا 20 میلیون تومانی در انواع محصولات داخلی بود. در حال حاضر با وجود رکود در معاملات، تقاضا بیش از عرضه است و همین امر روند افزایشی را در قیمت خودروهای مدل 1401 به وجود آورده است. 
در حال حاضر پراید 111 در بازار190 تا 191 میلیون تومان فروخته می‌شود. کوئیک دنده‌ای نیز با قیمت 211 میلیون تومان به فروش می‌رسد. 
بر همین اساس قیمت سمند ال‌ایکس از 263 میلیون تومان به 278 میلیون تومان، پژو پارس از 297 میلیون به 300 میلیون و پژو 206 تیپ ۲ از 277 میلیون به 282 میلیون تومان افزایش یافته و تیبا ۲ نیز 188 میلیون تومان مورد معامله قرار می‌گیرد. 
علاوه بر این پژو 206 تیپ 5 به قیمت 325 میلیون تومان، تیبا پلاس 195 میلیون تومان و پژو 207 اتوماتیک 540 میلیون تومان به فروش می‌رسد. 
همچنین پژو 405 جی ال‌ایکس با قیمت 270 میلیون تومان، سمند EF7 با قیمت 300 میلیون تومان و رانا پلاس با قیمت 289 میلیون تومان فروخته می‌شود.
از دیگر دلایل شوک به بازار خودرو می‌توان به موضوع حذف واردات خودرو از بودجه سال 1401 اشاره کرد. 
البته دولت راساً می‌تواند در انتهای اردیبهشت‌ماه با واردات خودرو موافقت کند و در این صورت می‌توان به کاهش قیمت خودروهای میان‌رده به بالا امیدوار بود.
***
    قرعه‌کشی خودرو  بتدریج حذف می‌شود     
معاون صنایع حمل‌ونقل وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: اگر یک میلیون و 400 هزار دستگاه خودرو به بازار ایران عرضه شود به قرعه‌کشی نیازی نخواهد بود. منوچهر منطقی اظهار داشت: وزیر صمت بدرستی حذف تدریجی قرعه‌کشی در سال 1401 را مطرح کرده‌اند و در ماه‌های آینده متناسب با افزایش عرضه خودروهای مختلف، پاسخ مناسبی به تقاضای بازار داده می‌شود. وی افزود: وقتی برای تقاضا عرضه کمی وجود دارد، به‌ طور طبیعی قیمت بالا می‌رود و قیمت عرضه کارخانه با بازار، فاصله معناداری پیدا می‌کند. معاون صنایع حمل‌و‌نقل وزارت صمت با بیان اینکه افزایش عرضه یکی از راهکارهای مؤثر برای کاهش قیمت خودرو است، تصریح کرد: محاسباتی انجام شد تا نشان دهد چقدر خودرو باید عرضه شود تا نیازی به انجام قرعه‌کشی نباشد و بر اساس نتایج آن محاسبات، برنامه‌ریزی‌های لازم انجام شد. معاون وزیر صمت بیان داشت: این محاسبات نشان داد که اگر یک میلیون و 400 هزار دستگاه خودرو به بازار ایران عرضه شود به قرعه‌کشی نیازی نخواهد بود، پس تولید یک میلیون و 500 هزار دستگاه خودرو برای امسال هدف‌گذاری شده است تا عرضه و تقاضا به هم نزدیک شود. منطقی افزود: با این افزایش عرضه، هر قدر جلوتر برویم تعداد خودروهای بیشتری از شمول قرعه‌کشی حذف خواهند شد و پیش‌بینی می‌شود که حتی برخی خودروها نیز به‌ صورت فروش اقساطی عرضه شوند و اکنون نیز برخی خودروسازان خودروهای خود را به‌ صورت نقد و اقساط ارائه می‌دهند. معاون صنایع حمل‌ونقل وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به روند تدریجی حذف قرعه‌کشی‌ها، اظهار داشت: این موضوع در طول سال تحقق خواهد یافت و مربوط به ابتدای سال نیست، بلکه به‌ مرور و با افزایش عرضه خودرو، تعادل در بازار عرضه و تقاضا به وجود خواهد آمد و هر چقدر به انتهای سال نزدیک‌تر شویم، تعداد بیشتری از خودروها از قرعه‌کشی حذف می‌شوند. 

 


Page Generated in 0/0064 sec