هشدار آمریکا درباره اجرایی شدن توافقنامه امنیتی چین و جزایر سلیمان
آمریکا بشدت نگران اجرایی شدن توافقنامه امنیتی چین با جزایر سلیمان است و به همین دلیل قصد دارد بار دیگر سفارت خود را در این کشور جزیرهای اقیانوس آرام بازگشایی کند. روزنامه ساوث چاینا مورنینگ پست در گزارشی نوشت: وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) روز پنجشنبه با ابراز نگرانی درباره توافقنامه امنیتی بین چین و جزایر سلیمان اعلام کرد این توافق، درها را برای استقرار نیروهای نظامی چین در این کشور اقیانوس آرام باز میکند. جان کربی، سخنگوی پنتاگون در نشستی خبری اظهار داشت: ما باور داریم امضای چنین توافقی میتواند به بیثباتی در جزایر سلیمان منجر شده و درجهای از نگرانی را برای تمام جزایر منطقه اقیانوس آرام در پی داشته باشد. وی افزود: ما به طور مشخص نگران این موضوع هستیم. این موضوع به طور مشخص به مسالهای بین کارشناسان سیاست خارجی بدل شده است. برخی اعتقاد دارند این کشور جزیرهای میتواند به پایگاهی برای ارتش چین در جنوب اقیانوس آرام و تهدیدی برای استرالیا تبدیل شود. جزایر سلیمان سال ۲۰۱۹ روابط دیپلماتیک خود را به نفع چین با تایوان قطع کرد. مقامات جزایر سلیمان موضوع ایجاد پایگاه نظامی برای چین در این کشور را رد کردهاند. پکن پیش از این ایستهای بازرسی را در مناطق مورد مناقشه در جنوب دریای چین ایجاد کرده که کشورهای برونئی، مالزی، فیلیپین، تایوان و ویتنام درباره آنها ادعای مالکیت دارند. چین همچنین حضور نظامی مداومی در نزدیکی آبهای جزیره مورد مناقشه سنکاکوس ژاپن دارد که چینیها آن را دینائوس میخوانند. پیشتر وزارت خارجه چین اعلام کرده بود پکن و هانیارا (پایتخت جزایر سلیمان) از روز سیام ماه مارس، چارچوب توافقنامه امنیتی را به طور دوجانبه آغاز کردهاند.
***
بازار نفت، یمن و اوکراین محور گفتوگوی بنسلمان با پوتین
ولیعهد عربستان با رئیسجمهور روسیه درباره بازار نفت و همکاریهای مشترک در چارچوب ائتلاف اوپک پلاس، اوضاع یمن و جنگ اوکراین گفتوگو کرد. به گزارش خبرگزاری عربستان سعودی (واس)، «محمد بنسلمان» ولیعهد این کشور دیروز در تماس تلفنی با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه درباره روابط دوجانبه و راههای ارتقای آن در زمینههای مختلف به نحوی که منافع ۲ کشور و ملت را تامین کند، بحث و تبادل نظر کردند. واس اضافه کرد: ولیعهد عربستان در این تماس تلفنی بر حمایت این کشور از تلاشهایی که منجر به راهحل سیاسی برای بحران اوکراین و دستیابی به امنیت و ثبات شود، تاکید کرد. کاخ کرملین در بیانیهای اعلام کرد «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه و «محمد بنسلمان» ولیعهد عربستان در یک تماس تلفنی، کار مشترک در چارچوب ائتلاف اوپک پلاس را مثبت ارزیابی کردند. کرملین افزود: آنها همچنین درباره وضعیت اوکراین و یمن گفتوگو کردند. در بیانیه ریاستجمهوری روسیه آمده است: «پوتین» و «محمد بنسلمان» در این تماس تلفنی موضوعات فوری مرتبط با همکاریهای دوجانبه بویژه در حوزه اقتصادی و تجاری را بررسی و از تلاش مشترک خود برای توسعه بیشتر روابط دوجانبه سودمند بین ۲ کشور سخن گفتند. در بیانیه کاخ کرملین آمده است این تماس تلفنی به ابتکار طرف عربستانی صورت گرفته است. بر اساس این بیانیه، رئیسجمهور روسیه و ولیعهد عربستان از ادامه کار مشترک در چارچوب ائتلاف «اوپک پلاس» به منظور تضمین ثبات بازارهای جهانی نفت قدردانی کردند. در ادامه این بیانیه آمده است: ۲ طرف درباره تعدادی از پروندههای مطروحه در سطح بینالملل از جمله تحولات اوکراین و حلوفصل درگیریها در یمن تبادل نظر کردند. این بیانیه اضافه کرد که رئیسجمهور روسیه و ولیعهد عربستان بر ادامه تماسهای ۲ کشور در سطوح مختلف توافق کردند.
***
پیام چین با ارسال سلاح برای صربستان
یک مقام چینی تأیید کرد پکن بر اساس یک همکاری دیرینه با صربستان (به جا مانده از یوگسلاوی) برای این کشور بالکان تجهیزات نظامی ارسال کرده است. به گزارش شبکه آرتی، این خبر اعصاب رهبران غربی را به هم ریخته است. بر اساس این گزارش، 6 هواپیمای ترابری 20Y- نیروی هوایی چین روز شنبه این هفته برای تحویل محمولههای خود در بلگراد فرود آمدند. ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین دوشنبه گذشته به خبرنگاران گفت که این تحویل طبق یک طرح همکاری بین ۲ کشور عادی بوده و ربطی به وضعیت فعلی - جنگ روسیه و اوکراین - ندارد.
آسوشیتدپرس برآورد کرده که این هواپیماها حامل موشکهای زمین به هوای HQ-22 بودهاند که صربستان به چین سفارش داده بود. الکساندر ووچیچ، رئیسجمهور صربستان، این هفته در یک اطلاعیه مهم گفته بود جدیدترین افتخار ارتش کشورش را معرفی خواهد کرد.
رسانههای آمریکایی و انگلیسی ارسال تسلیحات چینی به صربستان را محرمانه یا نیمهمحرمانه خواندند و گفتند این امر موجب نگرانی از افزایش توان نظامی متحدان روسیه همزمان با جنگ این کشور با اوکراین شده است.
خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس از قول کارشناسان امنیتی غربی نسبت به تجمیع تسلیحات مهمترین متحدان روسیه نزدیک به اروپای مرکزی در بحبوحه بحران اوکراین هشدار داده و این محموله را تهدیدکننده «صلح شکننده» در بالکان خوانده است.
صربستان با وجود قرار گرفتن در میان کشورهای عضو ناتو در جنوب شرق اروپا همچنان از عضویت در این سازمان نظامی تحت امر آمریکا سر باز میزند. این کشور در سالهای اخیر رزمایشهای مشترکی با روسیه و بلاروس تحت عنوان «اخوت اسلاوی» برگزار کرده که بسیار بر ناتو گران آمده است. برخی کارشناسان معتقدند ارسال محموله مهم سلاح توسط چینیها برای صربها در حقیقت نوعی تقسیم کار میان پکن و مسکو است، چراکه پروازهای نظامی روسیه به خاطر تحریمهای اخیر اتحادیه اروپایی، امکان ارتباط هوایی با مرکز اروپا و بالکان را از دست دادهاند.