گروه اقتصادی: بازار برنج در روزهای اخیر با تلاطم مواجه شده و قیمت برخی انواع برنج ایرانی تا نزدیک 150 هزار تومان نیز رسیده است. پیش از تعطیلات عید نیز قیمت برخی از انواع برنج تولید داخل قیمتهای بالای ۱۰۰هزار تومان را به ازای هر کیلو تجربه کرده بود، در حالی که عموم محصولات خوراکی این گرانی را تجربه نکردند.
به گزارش «وطنامروز»، بر اساس اظهارات دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران، یکی از چالشهای به وجود آمده در بازار این محصول رو به پایان بودن ذخایر برنج بخش داخلی و خارجی است و برای تأمین نیاز کشور باید از محل واردات تأمین شود که در همین زمینه وزارت جهاد کشاورزی از هفته گذشته مجوز ثبت سفارش این محصول را صادر کرده است.
به گفته مسیح کشاورز، اگر نیاز ماهانه کشور را بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار تن محاسبه کنیم برای نیمه نخست سال حداقل بین ۷۰۰ تا ۹۰۰ هزار تن برنج وارداتی برای اقشار آسیبپذیر جامعه نیاز است.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران مصرف سالانه برنج کشور را بیش از ۳ میلیون تن دانست و اظهار داشت: سالانه بین 1.8 تا ۲ میلیون تن از این محصول از محل تولیدات داخلی و 1.2 تا 1.5 میلیون تن از محل واردات تأمین میشود که امسال با توجه به استمرار خشکسالی و احتمال کاهش مجدد برنج تولید داخل باید کسری این محصول از محل واردات تأمین شود.
کشاورز اضافه کرد: ممنوعیت در فصل برداشت برنج داخلی و وقفه در این موضوع مشکلاتی را برای واردکنندگان ایجاد میکند، بنابراین باید حداقل ۹۰۰ هزار تن برنج در نیمه اول سال تأمین و وارد شود تا با کسری روبهرو نشویم.
وی یادآور شد: سال گذشته یک میلیون تن برنج توسط بخش خصوصی و نزدیک ۳۵۰ هزار تن برنج توسط بخش دولتی تأمین و به کشور وارد شد.
وی دوره ممنوعیت واردات برنج را برای حمایت از تولید داخلی از ابتدای مردادماه تا آبانماه هر سال عنوان کرد.
* افزایش قیمت جهانی مواد غذایی
یکی از علل افزایش قیمت برنج وارداتی افزایش نرخ جهانی، کاهش عرضه این محصول توسط کشورهای تولیدکننده، افزایش تقاضا و افزایش نرخ سود گمرکی داخل کشور است. در پی جنگ روسیه و اوکراین با افزایش قیمت جهانی برنج روبهرو هستیم به طوری که برخی کشورهای تولیدکننده به دلیل افزایش تقاضا میزان ذخایر احتیاطی خودشان را افزایش دادهاند.
* یک هفتهای برنج را به قیمت مصوب برمیگردانیم
مدیرکل بازرسی جهاد کشاورزی با بیان اینکه احتکار و دلالبازی دلیل اصلی افزایش قیمت برنج ایرانی بوده است، گفت: با اجرای طرح تشدید مبارزه با احتکار برنج در سراسر کشور قیمت برنج را ظرف یک هفته به نرخ مصوب بازمیگردانیم.
مسعود امراللهی افزود: برنجی که هماکنون در بازار موجود است کشت سال گذشته کشاورزان است و این افزایش قیمت غیرمنطقی است.
وی گفت: هماکنون هیچ کمبودی در بازار برنج ایرانی وجود ندارد و نرخهای مصوب همان قیمتهای قبلی است، به عنوان مثال برنج طارم درجه یک باید حداکثر کیلویی 65 هزار تومان به فروش برسد.
امراللهی علت افزایش قیمت برنج در بازار را احتکار دلالان با هدف افزایش قیمت پایه برنج در سال زراعی پیش رو عنوان کرد.
وی تصریح کرد: طرح تشدید مبارزه با احتکار برنج در سراسر کشور کلید خورده و با محتکران برخورد جدی میشود و از مردم هم میخواهیم گزارشات خود مبنی بر احتکار برنج را با بازرسی جهاد کشاورزی در میان بگذارند.
امراللهی افزود: با اجرای این طرح قیمت برنج را ظرف یک هفته به قیمت مصوب بازمیگردانیم.