رئیس سابق سازمان بورس گفت: سال 1400 با وجود افت و خیزهای بازار، حجم تأمین مالی از بازار سرمایه ایران به 600 هزار میلیارد تومان رسید که با این حساب سهم بازار سرمایه از تأمین مالی اقتصاد به 20 درصد رسید.
محمدعلی دهقاندهنوی درباره اینکه چگونه میتوان عمق بازار سرمایه را افزایش داد که بتواند در تأمین مالی اقتصاد نقش پررنگتری ایفا کند، اظهار داشت: بازار سرمایه کشور ما در سالهای 98 و 99 رشد زیادی کرد و دارای نوساناتی بود که این نوسانها آسیبهایی به برخی سهامداران وارد کرد اما یک نکته قابل توجه است: اینکه بازار ما بزرگتر شده و حضور گسترده مردم در آن نکته قابل توجهی است و بازار سرمایه ظرفیت تأمین مالی را هم برای شرکتهای خصوصی و هم دولت فراهم کرده است. وی گفت: سال 99 بیش از 680 هزار میلیارد تومان تأمین مالی بخش خصوصی و دولت از بازار سرمایه انجام شد که یکسوم این رقم توسط دولت و دوسوم آن توسط شرکتهای بازار سرمایه تامین شد که البته دولت در برخی از این شرکتها سهامدار است. وی افزود: سال 1400 با وجود افت و خیزهای بازار، حجم تأمین مالی از بازار سرمایه ایران به 600 هزار میلیارد تومان رسید که با این حساب سهم بازار سرمایه از تأمین مالی اقتصاد به بیش از 20 درصد رسیده است، در حالی که در سالهای قبل این سهم به 5 درصد هم نمیرسید، بنابراین رقم 20درصد نویدبخش خوبی برای بزرگ شدن بازار سرمایه است و این نشان میدهد بازار سرمایه ظرفیت بیشتری برای رشد و توسعه دارد. دهقاندهنوی در برابر این پرسش که در کشورهای دنیا سهم بازار سرمایه از تأمین مالی چقدر است؟ گفت: تامین مالی در سیستمهای مالی دنیا ۲ شکل دارد، برخی اقتصادها بانکپایه و برخی بازارپایه هستند؛ به عنوان مثال در آلمان بخش بزرگی از تأمین مالی از طریق بانکها انجام میشود اما در آمریکا عمده تأمین مالی از بازار سرمایه انجام میشود.
وی ادامه داد: در کشورهای بازار پایه مثلا 60 درصد از بازار و 40 درصد از بانک تأمین مالی میشود. در ایران بین 75 تا 80 درصد تأمین مالی از شبکه بانکی و 20 تا 25 درصد از بازار سرمایه انجام میشود اما بانکهای ما به توسعه مورد نظر خود رسیدهاند و زیاد جای رشد ندارند و با عمق دادن به بازار سرمایه میتوان سهم 50 درصدی برای بازار سرمایه و 50 درصدی هم برای بانک در تأمین مالی در نظر گرفت.