سنگاندازیها ادامه دارد؛ آمریکا لغو تحریمها را به حل مسائل فرابرجامی توسط ایران مشروط کرد
گروه سیاسی: سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با فرابرجامی خواندن درخواست ایران، لغو تحریمها را نیازمند رفع نگرانیهای فرابرجامی آمریکا از سوی ایران خواند.
به گزارش «وطنامروز»، نزدیک به 2 ماه است مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا بر سر احیای برجام، متوقف شده است. آخرین اقدامی که در طول مذاکرات انجام شد، ارسال بسته پیشنهادی به ایالات متحده بود و کاخ سفید هنوز ایده پیشنهادی خود را ارائه نداده است. بایدن هنوز تصمیم نگرفته است در قبال درخواستهای ایران برای احیای توافق، چه اقدامی انجام دهد. اما با توجه به اظهارات مقامات آمریکایی، آنچه مشخص است این است که رئیسجمهور آمریکا سعی دارد ایران را مقصر توقف مذاکرات معرفی کند. به عبارت دیگر در حال حاضر مذاکرات به دلیل عدم پذیرش خطوط قرمز ایران توسط آمریکا در وضعیت نامشخصی قرار گرفته است. دولت بایدن تلاش میکند خواست تهران درباره خارج کردن سپاه پاسداران از لیست سازمانهای تروریستی را مسالهای غیرهستهای و خارج از موضوع برجام بنامد و به همین خاطر ایران را مسؤول بنبست کنونی معرفی کند. اما همه داستان این نیست؛ واشنگتن با دیگر خواستهای مشروع ایران که ارتباط مستقیم با انتفاع اقتصادی از توافق دارد، نظیر خروج افراد و نهادها از لیست تحریمها نیز مخالفت کرده است.
* فرار به جلو واشنگتن
در این میان«ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بامداد دیروز سهشنبه در واکنش به اظهارات سخنگوی وزارت خارجه کشورمان که دولت آمریکا را عامل تأخیر در حصول توافق خوانده بود، اظهار کرد: ما از ابتدا به طور مداوم این را گفتهایم که آماده بازگشت به اجرای کامل برجام هستیم. ما همچنین برای تلاشهای دیپلماتیک گستردهتر برای حلوفصل مسائل خارج از برجام و این پرونده هستهای خاص آماده هستیم. پرایس با اعلام اینکه اگر ایران خواهان لغو تحریمهاست که فراتر از برجام است، باید به نگرانیهای ما که فراتر از برجام است رسیدگی کند، گفت: اگر آنها نمیخواهند از این گفتوگوها برای حلوفصل دیگر مسائل دوجانبه استفاده کنند، مطمئن هستیم که میتوانیم خیلی سریع درباره برجام به تفاهم برسیم و شروع به اجرای مجدد خود توافق کنیم. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بخش دیگری از اظهاراتش ایران را عامل گره خوردن مذاکرات خواند و گفت: «این تهران است که باید این تصمیم را بگیرد. هر طرف، هر کسی که مستقیما در این گفتوگوها شرکت داشته است، میداند که کدام طرف پیشنهادهای سازنده را روی میز گذاشته است، میداند کدام طرف مذاکره کرده و با حسن نیت انجام داده است و میداند کدام طرف این مذاکرات را انجام نداده است. دیپلمات آمریکایی در ادامه خبر از راههای جایگزین آمریکا در صورت عدم توافق با ایران داد و گفت: «ما به طور مساوی برای سناریوهایی آماده میشویم که در آن بازگشت متقابل به پایبندی به برجام وجود دارد و سناریوهایی که در آن بازگشت متقابل به برجام وجود ندارد. ما اولی را بسیار ترجیح میدهیم، اینکه برجام و محدودیتهای قابل راستیآزمایی و دائمی را که دوباره بر برنامه هستهای ایران اعمال میکند، داشته باشیم. اینکه ما بتوانیم به آنجا برسیم یا نه، این یک سوال برای ایران است».
* مجله آمریکایی: بایدن باید تصمیم بگیرد
دلیل اصلی وقفه ۲ ماهه در مذاکراتی که یک سال از آغازش میگذرد، این است که بایدن در عین حالی که دستیابی هرچه سادهتر به توافق با ایران را دنبال میکند، علاقه دارد که پس از توافق احتمالی نیز همچنان ساختار کلی تحریمها را حفظ کند؛ موضوعی که مجله آمریکایی «نشنال اینترست» نیز در گزارش اخیر خود به آن اشاره کرده است. این مجله در گزارشی در ارتباط با رویکردی که بایدن نسبت به احیای توافق هستهای اتخاذ کرده، نوشت: دولت بایدن میان یک پیروزی دیپلماتیک در زمینه مساله ایران و یک فاجعه گیر افتاده است. بیش از یک ماه است مذاکرات چندجانبه در وین با وجود جو خوب و رضایتمندانهای که وجود داشت و با وجود باقی ماندن فقط نهایی شدن متن توافق، متوقف شد. اما مسائل دوجانبه پیچیدهای که باقی ماندهاند، بخش مهمی از دامی را تشکیل میدهند که دولت ترامپ برای رئیسجمهور بایدن پهن کرده بود. این مجله آمریکایی در ادامه گزارش خود با اشاره به اینکه پابرجا ماندن اقداماتی که ترامپ انجام داد، اشتباه بزرگی خواهد بود، نوشت: با وجود حل شدن تمام مسائل توافق هستهای جز برخی موارد از جمله مانع قرار داشتن نام سپاه پاسداران در لیست سازمانهای تروریستی خارجی آمریکا، خطر رکود در مذاکرات هنوز پابرجاست. دولت بایدن میتواند و باید ببیند که میتواند در ازای حذف نام [سپاه] از لیست، امتیازاتی غیرهستهای از ایران بگیرد؟! اما اشتباه بزرگی خواهد بود اگر دولت بایدن پابرجا ماندن این اقدام مربوط به زمان دولت ترامپ را انتخاب کند که موجب برانگیختن جنگی پنهان میان آمریکا و ایران بر سر توافقی مربوط به دوران اوباما شد که مصونیتی در قبال تهدیدهای دوگانه ایران مسلح به سلاح هستهای و جنگ با ایران بر سر برنامه هستهایاش ایجاد میکند.
* تکرار مواضع درباره سپاه پاسداران
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی که درباره هشدارهای رئیسجمهور کشورمان خطاب به سران رژیم صهیونیستی پرسیده شد، با تکرار ادعاهای واهی کاخ سفید علیه ایران، گفت: ما میدانیم که ایران کشور اصلی حامی تروریسم در جهان است. حمایت این کشور از تروریسم، امنیت بینالمللی و شرکای ما را در سراسر منطقه و جاهای دیگر تهدید میکند. پرایس در پایان، ضمن یادآوری تعهدی که آمریکا برای حفظ امنیت رژیم صهیونیستی دارد، گفت: ما این را به طرق مختلف و با همکاری متحدان و شرکای منطقهای خود از جمله اسرائیل نشان دادهایم. ما از هر ابزار مناسب برای مقابله با نقش بیثباتکننده سپاه در منطقه از جمله همکاری نزدیک با شرکای خود در اسرائیل استفاده خواهیم کرد.
لازم به ذکر است حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی روز دوشنبه در رژه یگانهای ارتش که به مناسبت روز ارتش برگزار شد، خطاب به سران رژیم صهیونیستی گفته بود: هرگونه تحرک رژیم صهیونیستی علیه کشورمان، پاسخ قاطع نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را به دنبال خواهد داشت، بدانید قدرت عظیم و مهیب نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران لحظهای شما را آرام نخواهد گذاشت.
* بایدن در دو راهی
گفتار و رفتار دوگانه دولت آمریکا نشان از این دارد که بایدن برای تأمین اهداف سیاسی خود که مصرف داخلی دارد، سریعتر نیازمند توافقی با ایران است که کمترین هزینه را به آمریکا وارد کند. به عبارت بهتر، دولت فعلی آمریکا از ادامه مسیری که ترامپ پیریزی کرد به ستوه آمده اما از طرف دیگر چندان هم بیمیل نیست که برخی ابزارهای تحریمی ترامپ از جمله حضور نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست سازمانهای تروریستی خارجی را بر سر ایران نگه دارد. اما این چیزی نیست که مورد قبول جمهوری اسلامی ایران واقع شود و همین عامل نیز باعث شده تا کاخ سفید در اتخاذ یکی از این دو مسیر، ناتوان باشد و معطل کردن ایران و 1+4 را در دستور کار خود قرار دهد. عدم ارائه بسته پیشنهادی از سوی واشنگتن در مقابل پیشنهادات تهران و همچنین اظهارات اخیر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که سعی در مقصر جلوه دادن ایران دارد را نیز باید در همین راستا تحلیل کرد.
«وطنامروز» پیش از این در گزارشی با عنوان «برجام در وقت اضافه!» به بررسی این دوگانگی در گفتار و رفتار دولت بایدن پرداخته بود.