printlogo


کد خبر: 248287تاریخ: 1401/2/17 00:00
شدت بارش‌ها در هفته گذشته 73 شهرستان در 17 استان را با سیل و آبگرفتگی مواجه کرد
اردیبهشت پرباران

برخلاف ماه گذشته اردیبهشت‌ با بارش‌های تند و سیل‌آسا شروع شد و طبق پیش‌بینی هواشناسی، بارش باران تا اواخر هفته در اغلب استان‌ها ادامه خواهد داشت. بارش‌های مناسبی که طی 2 هفته گذشته تقریبا همه استان‌های کشور بویژه استان‌های واقع در مناطق غرب و شمال غربی را در بر گرفت، زمین تشنه را سیراب کرد. شدت بارش‌ها طی این مدت تا جایی بود که بیش از نیمی از استان‌های کشور با سیل و آبگرفتگی روبه‌رو شدند. بارش‌های بهاری موجب بروز سیلاب و آبگرفتگی معابر در برخی نقاط کشور شد. به طور مثال شدت بارندگی‌ها در خراسان شمالی به حدی بود که خسارت‌های گسترده‌ای را به کشاورزان وارد و برخی خانه‌های روستایی را دچار آبگرفتگی کرد. در این میان سازمان امداد و نجات از وقوع سیل و آبگرفتگی در ۷۳ شهرستان ۱۷ استان کشور خبر داد و اعلام کرد ۲۲۱‌تیم امدادی به حادثه‌دیدگان امدادرسانی کرده‌اند. 
مهدی ولی‌پور در این باره گفت: از روز ششم تا ۱۶ اردیبهشت‌ ۱۷ استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، اصفهان، ایلام، چهارمحال و بختیاری، خراسان شمالی، جنوبی و رضوی، زنجان، سمنان، کرمان، کرمانشاه، کهگیلویه‌وبویراحمد، لرستان، یزد و تهران دچار سیل و آبگرفتگی شده که تاکنون ۷۳ شهرستان از خدمات امدادی جمعیت هلال‌احمر بهره‌مند شده‌اند. 
رئیس سازمان امداد و نجات با اعلام اینکه ۲ هزار و ۶۴۵ نفر تاکنون امدادرسانی شده‌اند، بیان کرد: ۲۲۱ تیم امدادی شامل ۷۲۴ نجاتگر جمعیت هلال‌احمر در این مدت در ۱۵ شهر، ۷۶ روستا، ۲۸ منطقه عشایرنشین و ۱۴ محور خدمات امدادی ارائه کرده و ۳۱۶ نفر را اسکان اضطراری داده‌اند. وی از انتقال ۱۱۵ نفر به منطقه امن خبر داد و گفت: تاکنون ۲۳۲ واحد مسکونی از آب تخلیه شده و ۶۲ دستگاه چادر، هزار و ۲۰۱ کیلوگرم نایلون، ۹۶۳ تخته پتو، ۲۴۲ تخته موکت، ۸۴ بسته غذایی، ۴۵ ست ظروف، ۵۲ شعله والور، ۴۱۱ قوطی کنسروجات، ۳۱۰ قرص نان، ۲۶ کیلوگرم خرما و ۳۱۲ کیلوگرم برنج میان حادثه‌دیدگان توزیع شده است.
 
* بارش باران از فردا در برخی مناطق کشور
وضعیت هوای کشور تا اواسط هفته جاری بارانی به صورت پراکنده همراه با وزش باد و گرد و غبار در اغلب استان‌ها خواهد بود. رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از بارش پراکنده باران در مناطق مختلف کشور خبر داد و گفت: ناپایداری‌ها شنبه (امروز) تقویت خواهد شد و در مناطق مستعد، بارش تگرگ نیز دور از انتظار نخواهد بود. صادق ضیاییان به پیش‌بینی کلی وضعیت جوی کشور طی 5 روز آتی پرداخت و اظهار کرد: بر اساس نقشه‌های پیش‌یابی هواشناسی، شنبه (۱۷ اردیبهشت) در شمال غرب کشور، سواحل دریای خزر، دامنه‌های جنوبی البرز در استان‌های قزوین، البرز، تهران و سمنان، بخش‌هایی از مرکز و جنوب کشور بویژه در دامنه‌های زاگرس مرکزی و جنوبی و به صورت پراکنده در استان‌های خراسان رضوی، خراسان شمالی و کرمان در بعضی ساعات رگبار باران، رعدوبرق و وزش باد شدید موقتی گاهی همراه با گردوخاک رخ خواهد داد. وی افزود: ناپایداری‌ها در اکثر مناطق فوق روز شنبه تقویت خواهد شد و در مناطق مستعد، بارش تگرگ نیز دور از انتظار نخواهد بود. وی با بیان اینکه شدت بارش در شمال غرب کشور و در دامنه‌ها و ارتفاعات البرز مرکزی و زاگرس مرکزی خواهد بود، گفت: همچنین طی این مدت کاهش نسبی دما در سواحل دریای خزر و برخی نقاط شمال غرب رخ خواهد داد. یکشنبه (۱۸ اردیبهشت) این سامانه در نوار شمالی کشور شامل شمال غرب، سواحل دریای خزر، شمال شرق و دامنه‌های جنوبی البرز فعال خواهد بود. وی ادامه داد: همچنین در شرق، جنوب شرق و جنوب کشور نیز گاهی رگبار و رعدوبرق و وزش باد شدید موقتی پیش‌بینی می‌شود. روزهای دوشنبه (۱۹ اردیبهشت) و سه‌شنبه (۲۰ اردیبهشت) این ناپایداری‌ها در نوار شمالی کشور شامل شمال غرب، سواحل دریای خزر و شمال شرق کشور رخ خواهد داد. وی با اشاره به اینکه با توجه به شکل‌گیری توده گردوخاک بر روی عراق و انتقال آن به نوار غربی کشور پدیده گردوغبار، کاهش کیفیت هوا و دید افقی نیز رخ خواهد داد، گفت: شنبه در بخش‌هایی از غرب و مرکز کشور و استان‌های البرز، تهران و سمنان وزش باد شدید و در برخی نقاط همراه با گردوخاک پیش‌بینی می‌شود. همچنین یکشنبه بخش‌های مرکزی خلیج‌فارس و طی ۳ روز آینده دریای خزر مواج است. 
وی وضعیت آب و هوایی پایتخت را طی چند روز آتی نیز پیش‌بینی و اظهار کرد: آسمان تهران طی این مدت نیمه ابری تا ابری همراه با رگبار و رعد و برق، گاهی وزش باد شدید با گردوخاک و در شب نیمه ابری تا ابری در بعضی ساعت‌ها وزش باد شدید، گاهی رگبار و رعدوبرق و در اواخر وقت کمی ابری پیش‌بینی می‌شود و دمای هوا در کمترین و بیشترین حالت خود به ۱۷ تا ۲۹ درجه سانتیگراد می‌رسد. وی افزود: شنبه آسمان تهران قسمتی ابری از بعد از ظهر نیمه ابری تا ابری در بعضی ساعت‌ها وزش باد شدید، گاهی رگبار و رعدوبرق و در شب کمی ابری تا نیمه ابری و احتمال وزش باد شدید و رگبار و رعد و برق خواهد بود و دمای هوا بین ۱۸ تا ۲۹ درجه سانتیگراد متغیر است. تهران یکشنبه نیز آسمانی صاف تا قسمتی ابری همراه با وزش باد را تجربه خواهد بود و دمای هوا بین ۲۶ تا ۱۷ درجه سانتیگراد پیش‌بینی می‌شود.
 
* احتمال افزایش بارندگی در نقاط جهان همراه با وقوع سیل
تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد چرخه آب زمین دچار تغییرات شده و نسبت به گذشته آب‌های شیرین در سراسر جهان شیرین‌تر و آب‌های شور با سرعت فزاینده‌ای در سراسر جهان شورتر می‌شوند. داده‌های ماهواره‌ای نشان می‌دهد تغییرات نگران‌کننده‌ای در چرخه آب زمین در حال رخ دادن است و تغییرات آب و هوایی و همچنین افزایش دمای متوسط جهانی، چرخه آب زمین را بشدت تحت تأثیر قرار داده است. بر اساس داده‌های ماهواره‌ای جدید، آب‌های شیرین در سراسر جهان شیرین‌تر و آب‌های شور با سرعت فزاینده‌ای در سراسر جهان شورتر می‌شوند که اگر این الگو ادامه یابد، شاهد توفان‌های شدیدتری خواهیم بود. با افزایش دمای جهانی، دانشمندان انتظار دارند تبخیر بیشتری در سطح اقیانوس وجود داشته باشد که این تبخیر لایه بالایی دریا را شورتر و رطوبت را به جو اضافه می‌کند. این اتفاق می‌تواند بارندگی را در سایر نقاط جهان افزایش دهد اما احتمال وقوع سیل را نیز افزایش می‌دهد. اگر چرخه آب با گرم شدن کره زمین تسریع شود، می‌تواند تأثیرات عمیقی بر جامعه مدرن داشته باشد و خشکسالی و کمبود آب و همچنین توفان‌ها و سیل‌های بزرگ‌تر را به همراه داشته باشد. این اتفاق حتی ممکن است سرعت ذوب یخ‌های قطبی را نیز زیاد کند. استرلا اولمدو، ریاضیدان مؤسسه علوم دریایی بارسلون در این رابطه توضیح داد: این افزایش مقدار آب در حال گردش در جو باعث می‌شود در قطب به جای برف، باران ببارد و در نتیجه آن سرعت ذوب یخ‌های قطبی زیاد شود.

Page Generated in 0/0054 sec