وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خبر داد
بازگشت 500 هزار کارگر به کار
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خبر داد دولت سیزدهم وضعیت بیش از یکهزار کارخانه مشکلدار را بررسی کرده و ۵۰۰ هزار کارگر آنها را دوباره به سر کار بازگردانده است. حجتالله عبدالملکی روز گذشته در سخنرانی پیش از خطبههای نماز جمعه تهران به مناسبت هفته کارگر بیان کرد: خانوادههای کارگران بیش از ۶۰ درصد جامعه ایران را تشکیل میدهند. وی خبر داد دولت سیزدهم وضعیت بیش از یکهزار کارخانه مشکلدار را بررسی کرده و ۵۰۰ هزار کارگر آنها را دوباره به سر کار بازگردانده است. عبدالملکی همچنین از ایجاد ۶۰۰ مرکز آموزش شغلی جوار کارگاهی خبر داد که به اندازه کل سالهای پس از انقلاب است که سبب افزایش بهرهوری نیروی کار خواهد شد.
وزیر کار از بازرسیهای گسترده از شرکتهای دولتی و حاکمیتی برای بررسی رعایت حقوق کارگران هم خبر داد و اعلام کرد: اگر این شرکتها به وظایف خود عمل نکنند، اسامی آنها منتشر خواهد شد. به گفته وزیر کار، ۴۰۰ هزار شاغل جدید با بیمه در سال گذشته ثبت شده که ۷۰ درصد مربوط به نیمه دوم سال گذشته در دولت سیزدهم است. عبدالملکی درباره افزایش حقوق بازنشستگان کارگری هم گفت: افزایش حقوق این اقشار متناسب با افزایش حقوق کارگران به دولت پیشنهاد شده است.
وی همچنین از برخورد جدی با مفاسد در شرکتهای زیرمجموعه وزارت کار خبر داد که منجر به رصد نزدیک به ۷۰۰ مورد فساد اقتصادی شده که پرونده برخی از آنها پس از تکمیل به دستگاه قضایی ارسال میشود. به گفته وی، آمار تعدیل نیروی کار در فروردین امسال نسبت به سال قبل ۳۸ درصد کمتر شده است.
***
تورم ترکیه به 70 درصد رسید
طبق گزارش اداره آمار ترکیه، تورم سالانه در این کشور به 69.97 درصد رسید که بسیاری آن را نتیجه شکست سیاست پولی اردوغان میدانند. درگیری بین روسیه و اوکراین و بالا رفتن قیمت انرژی و کالاها به دنبال سقوط ارزش لیر در سال گذشته باعث شده تورم سالانه در ترکیه به 69.97 درصد برسد، یعنی بالاترین رقم طی ۲ دهه گذشته. افزایش قیمتها خانوادههای ترک را تحت فشار زیادی قرار داده است، آن هم درست یک سال قبل از انتخابات ریاستجمهوری و مجلس این کشور که میتواند به حکومت طولانیمدت اردوغان خاتمه دهد.
اردوغان نخستینبار سال 2003 به عنوان نخستوزیر به قدرت رسید، یعنی قبل از تغییر نظام حکومتی ترکیه به ریاستجمهوری. تصمیم اردوغان برای کاهش نرخ بهره در سال گذشته میلادی بسیار مورد انتقاد قرار گرفته و بسیاری آن را دلیل اصلی بالا رفتن تورم میدانند.
طبق گزارش اداره آمار ترکیه، تورم ماهانه در این کشور 7.25 درصد افزایش یافته است. این در حالی است که نظرسنجی رویترز از اقتصاددانها یک افزایش 6 درصدی را نشان میداد. این اقتصاددانها تورم سالانه ترکیه را 68 درصد پیشبینی کرده بودند. تحلیلگران دلیل این افزایش تورم را نهتنها بالا رفتن قیمت مواد غذایی و انرژی، بلکه شکست سیاست پولی کشور میدانند.
کاهش نرخ بهرهای که از سپتامبر سال گذشته میلادی با فشار اردوغان آغاز شد، ارزش لیر ترکیه را پایین آورد و قیمتها را برای مصرفکننده بالا برد. بحران اوکراین هم بر این افزایش قیمتها افزود. افزایش قیمت مصرفکننده در ترکیه نتیجه 105.9 درصد افزایش هزینه حملونقل به خاطر بالا رفتن قیمت انرژی و همچنین 89.1 درصد افزایش قیمت مواد غذایی و نوشیدنیهای غیرالکلی است. افزایش قیمت ماهانه مواد غذایی و نوشیدنیهای غیرالکلی در ترکیه برابر با 13.38 درصد بوده و قیمت مسکن 7.43 درصد بالا رفته است.
از سویی ارزش لیر در زمان انتشار این گزارش 0.9 درصد سقوط کرد و به 14.8525 در برابر دلار رسید. در این میان دولت ترکیه اعلام کرده نرخ تورم با برنامه اقتصادی جدید کاهش مییابد. اولویت این برنامه نرخ پایین بهره جهت تقویت تولید و صادرات با هدف رسیدن به مازاد حساب جاری است. اما اقتصاددانها پیشبینی میکنند این تورم بالا بهخاطر جنگ اوکراین تا پایان 2022 ادامه داشته باشد و در پایان سال به 52 درصد برسد. کسری حساب جاری در ترکیه بشدت از آغاز سال جاری میلادی افزایش یافته است. بانک مرکزی ترکیه هفته گذشته پیشبینی کرد تورم سالانه در این کشور تا ماه ژوئن به حدود 70 درصد برسد و بعد تا پایان سال جاری میلادی تا 43 درصد پایین بیاید و تا پایان 2024 تکرقمی شود. شاخص قیمت تولیدکننده در ترکیه 7.67 درصد نسبت به ماه گذشته و 121.82 درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
***
مردم آمریکا قربانی کمبود سوخت در اروپا
آمریکا پس از تحریمهای روسیه تلاش میکند بازار اروپا را تامین کند، این امر سبب شده با وجود افزایش 17 درصدی قیمت نفت، آمریکاییها شاهد افزایش 40درصدی بهای سوخت باشند. قیمت سوخت در آمریکا ماه گذشته میلادی بیش از قیمت نفت خام افزایش یافت، زیرا واشنگتن برای تامین بازارهای اروپا به دنبال درگیریهای روسیه و اوکراین، محصولات پالایشی بیشتری به خارج صادر کرده است. بر اساس آمار ریفینیتو ایکون، از زمان عملیات نظامی روسیه در اوکراین در 24 فوریه، قیمت نفت در جهان نزدیک به 17 درصد افزایش یافته است. این در حالی که قیمت بنزین 30 درصد و نفت کوره 40 درصد در این کشور افزایش یافته است. در عین حال، بر اساس آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا، ذخایر محصولات نفتی 105 میلیون بشکه است که در پایینترین سطح از آوریل 2008 قرار دارد.
صادرات محصولات پالایشی آمریکا در 4 هفته گذشته به طور متوسط به 6.3 میلیون بشکه در روز رسیده است که تقریبا سریعترین نرخ صادرات در تاریخ آمریکا به شمار میرود. تاجران میگویند ذخایر سوخت در جهان به احتمال زیاد به سرعت افزایش نمییابد، زیرا تولیدکنندگان بزرگی نظیر اوپک، تولید خود را به آرامی افزایش میدهند. کمبود سوخت در بازار هشداردهنده و نگرانکننده است، زیرا این امر نشان میدهد پالایشگاهها در تامین تقاضا با مشکل مواجهند، حتی اگر نفت بیشتری از طریق رهاسازی از محل ذخایر در دسترس باشد.