اسدالله خسروی: با آنکه وضعیت بارشهای بهاری در سال جاری به نسبت سال گذشته بویژه در اردیبهشتماه مناسب بوده است اما به عقیده کارشناسان، مدیریت منابع آبی در پی شدت بارشها که منجر به جاری شدن سیلاب در خیلی از مناطق کشور شده، ضروری است. به گزارش «وطنامروز»، بارشهای تند و مستمر اردیبهشتماه اغلب استانهای کشور بویژه مناطق غرب، شمال غرب و شرق کشور را سیراب کرده و طبق پیشبینی کارشناسان هواشناسی این بارشها تا دهه اول خرداد نیز ادامهدار خواهد بود؛ بارشهایی که البته با خیزش گرد و غبار در برخی استانها بویژه استانهای غربی و جنوبی همراه است.
در این باره پروفسور حسین اردکانی، پدر علم هواشناسی کشور در گفتوگو با «وطنامروز»، درباره وضعیت آب و هوای کشور تا پایان فصل بهار گفت: امسال بهار نسبتا پربارشی داشتیم و اوج آن در اردیبهشتماه است که اغلب استانهای کشور را دربر گرفته و طراوت خاصی را به طبیعت بخشیده است.
وی با بیان اینکه پیشبینی میشود بارشها به صورت متناوب و پراکنده تا دهه اول خرداد ادامهدار باشد، اظهار داشت: چنانچه سامانههای بارشی از اقیانوس هند به سمت ایران بیاید، بهار امسال را با بارش مناسبی سپری خواهیم کرد که البته این موضوع به وضعیت رطوبتی منطقه نیز منوط است. این کارشناس پیشکسوت هواشناسی خاطرنشان کرد: از نیمه خرداد کشور با هجوم هوای زودهنگام گرم مواجه خواهد شد و خیلی از استانها نیز با پدید گرد و غبار روبهرو میشوند.
اردکانی به ادامه رگبار باران بویژه در غرب و شمال غرب کشور تا حدود 3 هفته آینده در کشور اشاره کرد و اظهار داشت: وضعیت هوای کشور طی هفتههای آینده علاوه بر بارشهای پراکنده، غبارآلود خواهد بود که سازمان هواشناسی باید هشدارهای لازم را بهموقع بدهد و مردم را از وضعیت آب و هوایی آگاه کند.
وی خاطرنشان کرد: سازمان هواشناسی کشور تحت نظر وزارت راهوشهرسازی است اما اطلاعات ضعیف و دیرهنگام آن به مراجع ذیربط طوری است که وزیر آموزشوپرورش را مجبور به عذرخواهی از مردم به دلیل اطلاعرسانی دیرهنگام میکند.
کارشناس خبره هواشناسی افزود: با وجود بارشهای قابل توجه و بعضا سیلآسای بهاری اما متاسفانه اقدامی در راستای ذخیرهسازی روانآبها برای استفاده بهینه از آن نشده است.
* ورود سامانه جدید بارشی به کشور
بر اساس تحلیل آخرین نقشههای پیشیابی هواشناسی، ادامه بارشها و رعد و برق و وزش باد طی چند روز اخیر در بخشهایی از آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی، خراسان رضوی، سمنان و ارتفاعات البرز در استانهای زنجان، قزوین، البرز و تهران اتفاق افتاد و شدت بارشها از امروز سهشنبه در استانهای خراسان شمالی و نیمه شمالی خراسان رضوی و همچنین در نواحی شمال شرق کاهش محسوس دما ۴ تا ۱۰ درجه سانتیگراد رخ خواهد داد. در این باره صادق ضیاییان، رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا نیز از خیزش گرد و خاک در نقاط مختلف کشور، بارش باران در برخی استانها و کاهش دما تا ۱۰ درجه در شمال شرق ایران خبر داد.
وی گفت: سهشنبه (۲۰ اردیبهشت) بارشها در نواحی شمال غرب، غرب، سواحل دریای خزر، ارتفاعات البرز، خراسان شمالی و شمال خراسان رضوی ادامه خواهد داشت. چهارشنبه 21 اردیبهشت در شمال استانهای آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و خراسان شمالی بارش پراکنده پیشبینی میشود. وی در ادامه افزود: همچنین پنجشنبه (۲۲ اردیبهشت) با ورود سامانه بارشی دیگر، در نواحی شمال غرب، سواحل دریای خزر، بتدریج ارتفاعات و دامنههای جنوبی البرز، خراسان شمالی و شمال خراسان رضوی مجددا رگبار باران، رعد و برق و وزش باد شدید موقت انتظار میرود.
به گفته ضیاییان، در روزهای آینده برای نواحی شمال شرق، شرق، دامنههای جنوبی البرز و جنوب کشور وزش باد شدید موقت و در مناطق مستعد، خیزش گرد و خاک انتظار میرود. این شرایط سهشنبه و چهارشنبه (۲۰ و۲۱ اردیبهشت) برای غرب، جنوب و جنوب غرب و پنجشنبه و جمعه (۲۲ و ۲۳ اردیبهشت) علاوه بر این نواحی، در شمال شرق، دامنههای جنوبی البرز مرکز و شرق پیشبینی میشود. رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره وضعیت جوی تهران نیز اظهار کرد: آسمان تهران سهشنبه (امروز) صاف تا قسمتی ابری همراه با وزش باد و در بعدازظهر بتدریج ابری با حداقل دمای ۱۶ و حداکثر دمای ۲۵ درجه سانتیگراد و طی روز چهارشنبه 21 صاف تا قسمتی ابری، در بعدازظهر نیمه ابری و وزش باد با حداقل دمای ۱۸ و حداکثر دمای ۲۸ درجه سانتیگراد پیشبینی میشود.
* ورود توده گرد و غبار از عراق به ایران
کارشناس سازمان هواشناسی دیروز از ورود توده گرد و غبار از عراق از عصر دوشنبه به مناطق غربی ایران خبر داد. امیر سرکرده گفت: باید شاهد پدیده گرد و غبار در نواحی غربی و مرکزی کشور باشیم که البته نسبت به روز یکشنبه از شدت کمتری برخوردار است.
وی ادامه داد: تصاویر ماهوارهای نشان میدهد که توده گرد و غبار از عصر دوشنبه از عراق وارد مرزهای غربی کشور میشود و استانهای خوزستان، ایلام، لرستان، کرمانشاه و بوشهر را درگیر میکند.
سرکرده به وضعیت بارشها در کشور اشاره کرد و گفت: در ۲ هفته گذشته بارشهای نسبتا خوبی را داشتیم و قبل از آن حدود ۳۴ درصد کاهش بارش داشتیم. وی افزود: فردا (سهشنبه) در نوار شمالی کشور شاهد بارش باران خواهیم بود.
***
مرگ زودرس ۴۱ هزار ایرانی بر اثر آلودگی هوا
رئیس مرکز تحقیقات کیفیت هوا و تغییر اقلیم با اشاره به مرگ زودرس ۸ میلیون نفر در دنیا و ۴۱ هزار نفر در کشور بر اثر آلودگی هوا در سال، بر ضرورت توسعه زیرساخت بهرهگیری از انرژیهای پاک تاکید کرد. انوشیروان محسنی بندپی از آلودگی هوا به عنوان چهارمین عامل اصلی بروز مرگ زودرس انسانها در دنیا یاد کرد و گفت: برای تأمین امنیت ملی و جهانی باید به سمت کاهش مصرف سوختهای فسیلی و توسعه زیرساخت تأمین انرژیهای پاک حرکت کرد. وی درباره ویژگیهای اقلیمی ایران عنوان کرد: سالانه در ایران ۳۰۰ روز آفتابی است. از طرفی متوسط بارندگی در کشور سالانه ۲۵۰ میلیلیتر گزارش شده که یکسوم متوسط جهانی بوده و در مقابل تبخیر سالانه ۲ هزار و ۱۰۰ میلیمتر ثبت شده که 3برابر متوسط جهانی است. اگر چه این اعداد و ارقام در حوزه تأمین آب نگرانکننده است اما یک فرصت برای بهرهگیری از انرژی خورشید و ظرفیت بینظیر موجود در کشور محسوب میشود. درباره انرژی بادی نیز در کشور ظرفیتهای مطلوبی وجود دارد. همچنین معاون اداره کل محیطزیست استان تهران گفت: ۵۹ درصد منابع متحرک و ۴۱ درصد منابع ثابت عامل آلودگی هوای تهران است. زهره عبادتی گفت: منابع متحرک با ۵۹ درصد بیشترین نقش را در انتشار ذرات معلق در هوای پایتخت دارد، سهم آلودگی منابع متحرک شامل کامیون ۲۰ درصد، سواری ۳۳ درصد، وانت ۴ درصد، تاکسی ۵ درصد، مینیبوس ۵ درصد، اتوبوس سرویس ۱۱ درصد، اتوبوس شرکت واحد ۸ درصد و موتوسیکلت ۱۴ درصد است. به گفته معاون اداره کل محیطزیست استان تهران، منابع ثابت آلودگی هوای تهران شامل واحدهای صنعتی ۵۹ درصد، نیروگاهها و پالایشگاه ۲۴ درصد، پایانهها ۴ درصد و منازل ۱۳ درصد است که مجموعا ۴۱ درصد آلودگی هوای پایتخت مربوط به منابع ثابت میشود.