printlogo


کد خبر: 248646تاریخ: 1401/2/25 00:00
کارشناسان بر ضرورت حمایت همه‌جانبه از زوج‌های نابارور و حذف باورهای غلط درباره سن باروری تأکید دارند
باور به باروری

کارشناسان و مدیران بهداشت و درمان کشور همزمان با هفته ملی جمعیت، همچون همیشه بر پوشش کامل حمایت بیمه‌ای از زوج‌های نابارور و همچنین حذف خط و مرزهای فکری پیشین درباره سن باروری تاکید دارند. 
به گزارش «وطن‌امروز»، هشدارهای کارشناسی درباره پیر شدن تدریجی جمعیت کشور همچنان ادامه دارد و در این بین هرچند اقداماتی برای تشویق جوانان به ازدواج و ترغیب خانواده‌ها به فرزندآوری انجام شده است اما همچنان موانع جدی و بزرگی در مسیر جوانی جمعیت ایران قرار دارد. 
یکی از مهم‌ترین موانع، مربوط به درمان ناباروری است که تاکنون از حمایت‌های بیمه‌ای چندانی برخوردار نبوده است. مطابق آمار، یک‌دوازدهم از جمعیت کشور را زوجین نابارور تشکیل می‌دهند و این رقم بسیار عجیب و قابل توجه است. از سوی دیگر، 60 درصد از موارد ناباروری مربوط به دلایل ثانویه همچون سبک اشتباه زندگی و بالا بودن سن زوجین است؛ به این معنا که زوجین به مرور زمان قدرت باروری خود را از دست داده‌اند. در این میان، ضرورت حمایت جدی وزارت بهداشت و بیمه‌ها از روند درمان زوجین نابارور احساس می‌شود. واقعیت تلخ این است که بیمه‌ها تا امروز از پذیرش کامل مسؤولیت برای جبران و تامین هزینه‌های این زوجین شانه خالی کرده‌اند اما با توجه به سیاست‌های کلان کشور برای جوانی جمعیت، بیمه‌ها باید همراهی کافی و مستمر در این مسیر داشته باشند. 
 همچنین با توجه به اینکه روند درمان ناباروری در مراکز دولتی با مشکلات و پیچیدگی‌های خاصی مواجه است و بسیاری از زوجین به مراکز خصوصی مراجعه می‌کنند، ضروری است پوشش بیمه‌ای در این مراکز نیز به طور گسترده مدنظر قرار گیرد. 
 
* بیمه‌ها باید به کمک زوجین نابارور بیایند
در این باره رئیس مرکز درمان ناباروری ابن سینا در یک نشست خبری به مناسبت هفته ملی جمعیت اظهار داشت: بحث فرزندآوری در سیاست‌های جمعیتی کشور از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. به دلایل مختلفی نرخ زاد و ولد در کشور کاهش یافته و دغدغه برنامه‌ریزان این حوزه، ارائه راهکارهایی برای افزایش جمعیت است. محمدرضا صادقی گفت: افزایش جمعیت از طریق درمان ناباروری یکی از روش‌های پرهزینه است و نمی‌تواند تنها دغدغه افزایش جمعیت باشد. حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد زوجین ما درگیر ناباروری هستند و امروز شرایط برای درمان ناباروری در کشور فراهم است. 
وی ادامه داد: از ۱۱۰ مرکز درمان ناباروری در کشور، ۱۱ درصد متعلق به جهاد دانشگاهی است که جامع‌ترین مراکز از نظر ارائه خدمات درمان ناباروری هستند. برنامه‌های جهاد دانشگاهی این است که در استان‌هایی که بخش خصوصی و دولتی در زمینه درمان ناباروری فعال نیستند، مراکزی را ایجاد کند. 
رئیس مرکز درمان ناباروری ابن سینا افزود: مراکز ما علاوه بر بیماران داخلی، محل رجوع بیماران بین‌المللی نیز هستند. 
وی با اشاره به افزایش هزینه‌های درمان ناباروری گفت: ما اعتقاد داریم بیمه‌ها باید به کمک زوجین نابارور بیایند. آنها باید دغدغه و نگرانی مراکز درمان ناباروری را بشنوند، زیرا هزینه‌های این مراکز به گونه‌ای است که نیاز به حمایت مالی دارند. 
صادقی تصریح کرد: اگر تعامل بین بیمه‌ها با مراکز درمان ناباروری وجود نداشته باشد، این مراکز بعد از مدتی نخواهند توانست خدمات خود را به صورت بیمه‌ای ارائه بدهند. همچنین پرداخت مطالبات مراکز درمان ناباروری باید در اسرع وقت انجام شود تا این مراکز در ارائه خدمات دچار مشکل نشوند. 
رئیس مرکز درمان ناباروری ابن سینا افزود: قانون‌گذار اعلام کرده است درمان ناباروری باید تحت پوشش بیمه باشد و وقتی این پول توزیع می‌شود شاید آن زوجی که واقعا نیازمند حمایت است از حمایت باز بماند. گاهی فقط هزینه اعمال دیده می‌شود، در حالی که اگر هزینه داروها و پوشش بیمه‌ای آنها هم لحاظ شود زوجین می‌توانند از حمایت مناسبی برخوردار شوند. 
وی ادامه داد: ۱۲ هزار میلیاد تومان بودجه اجرای قانون جوانی جمعیت در سال ۱۴۰۱ است. الان بخش مربوط به درمان ناباروری در اختیار سازمان بیمه سلامت است که در گذشته بر عهده معاونت درمان وزارت بهداشت بود. 
 
* ضرورت پوشش بیمه‌ای در مراکز غیردولتی
در ادامه این نشست خبری، معاون پژوهشگاه رویان گفت: نحوه پوشش حمایتی از درمان ناباروری در کشور ما باید به گونه‌ای باشد که اولویت‌ها را به زوجین جوان نابارور اختصاص دهیم. 
احمد وثوق افزود: دو‌سوم درمان زوجین نابارور کشور در مراکز غیردولتی انجام می‌شود و از همین رو بیمه‌ها باید از این مراکز حمایت کنند. وی گفت: اگر می‌خواهیم به افزایش جمعیت کمک کنیم، حتما باید به مراکز درمان ناباروری در بخش غیردولتی توجه ویژه‌ای شود. 
وثوق تاکید کرد: مراکز درمان ناباروری در مجموعه‌های رویان و ابن سینا، از هیچ‌گونه کمک مالی دولت برخوردار نیستند. اگر این حمایت‌ها صورت نگیرد، قطعا روند درمان زوجین نابارور دچار مشکل خواهد شد، چراکه با سیاست‌های دستوری نمی‌توان به پیشبرد اهداف سیاست‌های جمعیتی کمک کرد. 
 
* تغییر سیاست‌ وزارت بهداشت از «کنترل» به «حمایت»
یکی از مهم‌ترین دلایل برای عدم حمایت بیمه‌ای از زوج‎‌های نابارور این بود که سیاست‌ وزارت بهداشت در دوره‌های گذشته مربوط به کنترل جمعیت بود اما اکنون با تغییر سیاست‌ها به حمایت از جوانی جمعیت، احتمالا شاهد برقراری پوشش‌های بیمه‌ای مناسب خواهیم بود. 
معاون درمان وزارت بهداشت در این باره گفت: اکنون سیاست‌های گذشته تغییر کرده و هدف وزارت بهداشت، فرزندآوری و افزایش جمعیت است، لذا مهم‌ترین کار این است که بتوانیم خدمات درمان ناباروری و خدمات مربوط به افزایش جمعیت را تحت پوشش قرار دهیم. 
بنا به اعلام مهر، سعید کریمی با بیان اینکه تقریبا تمام خدماتی که در حوزه ناباروری ارائه می‌شود تحت پوشش بیمه قرار گرفته‌اند، درباره وضعیت غربالگری‌های پیش از زایمان اظهار داشت: قرار نیست غربالگری حذف شود و در قانون هم کاملا به آن اشاره شده است. اگر پدر و مادر خودشان درخواست و تمایل به انجام غربالگری داشته باشند، به پزشک متخصص مراجعه می‌کنند و با توجه به صحبتی که با آنها می‌شود و ریسکی که وجود دارد، وارد پروسه غربالگری می‌شوند، بنابراین غربالگری اصلا حذف نشده، فقط مقداری تخصصی‌تر شده است. 
 
***
داشتن  یا 2 فرزند اشتباه است
رئیس اداره جوانی و جمعیت وزارت بهداشت با بیان اینکه برای سن بارداری هیچ خط و مرزی نداریم، گفت: اینطور نیست که بگوییم در فلان سن بارداری اتفاق نیفتد. حتی در دنیا از بارداری در سن زیر ۱۷ و بالای ۴۰ سال به عنوان
 «Golden baby» ‌ یعنی کودکان طلایی یاد می‌کنند. در عین حال ما داریم نظام مراقبتی را در این حوزه تغییر می‌دهیم تا اگر در برخی سنین مراقبت خاصی در دوران بارداری لازم است، انجام شود. صابر جباری افزود: توصیه عمومی ما در وزارت بهداشت این است که هر چه بارداری در سنین پایین‌تر اتفاق افتد، موفق‌تر بوده و فرزند سالم‌تر است. همچنین بسیاری از تحقیقات نشان می‌دهد ضریب هوشی فرزند هم بالاتر است. در عین حال هر چه تأخیر بیندازند، چه در بارداری اولیه و چه در بارداری‌های دیگر، احتمال ناباروری ثانویه بیشتر است، بنابراین توصیه ما این است که به تأخیر نیندازند. برنامه ما در وزارت بهداشت این است که یک تا ۲ فرزند حتما اشتباه است و خانواده‌ها بر اساس سبک زندگی خودشان ۳ یا ۴ فرزند داشته باشند. وی درباره باروری دهه ۶۰ و ۷۰ نیز گفت: عمده زنان ما که در سنین باروری قرار دارند، از دهه ۶۰ هستند که فرصت طلایی برای جبران سالخوردگی جمعیت هستند. در قانون هم امتیازاتی دیده شده مبتنی بر شکوه مادری؛ از خودرو گرفته تا زمین و تسهیلات خدمات زایمان و مرخصی‌های دوره بارداری، شیردهی و زایمان و... تا فرزندآوری برای مادران دهه ۶۰ تسهیل شود. رئیس اداره جوانی و جمعیت وزارت بهداشت تصریح کرد: به همین نسبت دهه هفتادی‌ها هم نقش دارند. رویکرد ما این است که در مجموعه اقدامات وزارت بهداشت در نظام شبکه، حتی در شاخص‌هایی که دانشگاه‌های علوم پزشکی براساس آن ارزیابی می‌شوند و مراقبان سلامت و بهورزان ما بر اساس آنها ارزیابی می‌شوند و حتی نظام کارانه بر این مبنا باشد که ازدواج زود اتفاق بیفتد، فرزندآوری بعد از ازدواج به تأخیر نیفتد و خانواده‌های بدون فرزند، فرزندآوری داشته باشند، خانواده‌هایی که کم فرزند هستند، حداقل ۳ فرزند داشته باشند و مجموع این نظامات باعث شود که مردم به این نتیجه برسند فرزندآوری بموقع و با تعداد مناسب داشته باشند. 

 


Page Generated in 0/1184 sec