فضای رسانهای و مجازی فوتبال ایران این روزها بشدت درگیر حاشیههایی است که بعضاً از سوی افرادی که لقب «پیشکسوت» را یدک میکشند، نشأت میگیرد. هر چه به هفتههای پایانی لیگ برتر فوتبال نزدیکتر میشویم، تنور این مسابقات داغتر میشود و همه منتظر مشخص شدن چهره قهرمان فصل بیست و یکم هستند. استقلال و پرسپولیس با اختلافی قابل توجه نسبت به سایر تیمها در ردههای اول و دوم هستند و رقابت سختی برای کسب جام قهرمانی دارند.
در این میان مسالهای که این روزها شاید بیشتر از مسابقات و حساسیتهای فنی داخل مستطیل سبز برای روشن شدن سرنوشت لیگ خودنمایی میکند، حواشی پیرامون تیمها بویژه صدرنشینان و مدعیان قهرمانی است. حواشیای که گاهی اوقات بیشتر شبیه نفرتپراکنی است که از سویی به سویی دیگر حواله داده میشود. در حالی که عوامل مدیریتی، فنی و رسانهای سرخابیها در کنار همراهی رقتانگیز دیگر باشگاهها از ابتدای فصل با مصاحبه و بیانیه و موضعگیری رسمی و غیر رسمی، به کارزار نفرین شده اتهامزنی و سیاهنمایی قدرت بخشیدهاند، این روند در هفتههای پایانی لیگ رنگ و بویی زشتتر از قبل به خود گرفته شده است.
* «کری و شوخی» یا «توهین و تهمت»؟
این «درد بیدرمان» که به جان فوتبال ایران افتاده، مدتی است با خروج از فضای باشگاهی و هواداری به پیشکسوتان نیز کشیده شده است؛ افرادی که خود از جنس فوتبال هستند و تجربه سالها حضور در سطح اول تیمهایشان را دارند. ستارههای دیروز و بازنشستههای امروز بخوبی از حساسیتهای دنیای فوتبال بویژه هفتههای پایانی لیگ باخبرند و با گوشت و پوست و استخوان جو سنگین آن را لمس کردهاند اما با علم بر سختی شرایط، بر آتشی میدمند که ممکن است خانه تیمهای محبوبشان را هم بسوزاند. این روزها در فضای مجازی و هواداری فوتبال محتواهایی دست به دست میشود که نه اخلاقی است، نه حرفهای و نه انسانی و شاید باورش سخت باشد که عبارات «نون حلال سیخی چند»، «امتیاز معیشتی»، «کاپیتان تیم معتادان» و کلی ادعای توهینآمیز و تهمتهای بیحساب و کتاب دیگر از سوی افرادی منتشر شود که خود روزی در زمین فوتبال با تشویق دهها هزار هوادار وارد زمین سبز بازی میشدند.
* تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل
در روزهایی که عدهای تغییر نتایج دیدار چند تیم از جمله استقلال مقابل گلگهر را بهانه کردهاند و عدهای دیگر بیحساب و مدرک بازی پرسپولیس با پیکان و بازی این تیم با ذوبآهن را شبههدار میدانند، برخی پیشکسوتان با بیاعتنایی به اخلاق و ادب براحتی برای خود میبُرند و میدوزند؛ فردی یا گروهی را عامل فساد خطاب میکنند یا از یک باند سازماندهی شده برای قهرمانی یک تیم خاص پرده برمیدارند. اتهام میزنند، فحش میدهند، قضاوت میکنند و با سیاهنمایی حتی حاضر میشوند تاریخ را هم تحریف کنند.
مدتی است درهای ورزشگاهها به روی هواداران باز شده و در حالی که برخی پیشکسوتان فوتبال ایران که اصولا باید دست یاری برای ایجاد آرامش و ایجاد فرهنگ هواداری در فوتبال باشند، خود به عاملی برای متشنج کردن جامعه احساسی و زودباور هواداری بویژه روی سکوها تبدیل شدهاند. در این میان مسالهای که باید به آن پرداخت، این است که آیا موضعگیریها و واکنشهای عجیب و غریب برخی پیشکسوتان در فضای مجازی از سر دلسوزی و واقعا برای حمایت از تیم محبوبشان است (که این موضوع بیشتر شبیه یک توهم بزرگ است) یا اینکه مسائل دیگری مثل گدایی محبت و توجه یا افزایش فالوئر پشت پرده نوشتهها و ویدئوهای آنهاست.
* زبان سرخ سر سبز میدهد بر باد!
در سالهای اخیر به دلیل درگیری هواداران برخی تیمها در داخل و خارج ورزشگاهها عده زیادی مصدوم و مجروح شدهاند و خسارتهای زیادی به اموال عمومی وارد شده است. کار حتی به جایی رسیده که عوامل برگزاری و امنیتی مسابقات نیز در امان نبودهاند؛ موضوع سرباز احمدی را که به یاد دارید؟ این حال و روز فوتبال ایران است و مسیری که در آن قدم برمیداریم که با بازی نقش اولهایی چون برخی پیشکسوتان و ستارههای سابق همراه شده است. لذت بردن از فوتبال دیگر کار سادهای نیست. با انفعالی که ارکان قضایی فدراسیون در این مسائل در پیش گرفتهاند، دیگر جای امیدواری هم برای بهبود وضعیت احساس نمیشود.
در حالی که میتوان برای پیگیری فوتبال و لذت بردن از آن دلایل زیادی را برشمرد اما با وضعیتی که شاهدش هستیم و روندی که در خارج زمین مسابقه از سوی باشگاهها و برخی پیشکسوتان و دیگر عوامل پیش گرفته شده، میتوان برای دوری از این بازی 22 نفره نیز دلایل قانعکنندهای داشت. زبان سرخِ برخی پیشکسوتان در کنار برخی بازیکنان، مربیان و مدیران و بیانیههای زشت باشگاهها، سر سبز فوتبال را بر باد میدهد و اینجاست که باید بگوییم در این فوتبال بیدر و پیکر، حرف حساب سیخی چند؟
***
پای اینترپل به ماجرای بازیکن گابنی گلگهر باز شد
پس از درخواست کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال و پیگیریهای پلیس فتا، پای پلیس بینالملل به ماجرای بازیکن گابنی تیم گلگهر باز شد. پرونده تخلف باشگاه گلگهر در ماجرای «اریک بانیاما» بازیکن گابنی این تیم در نهایت پس از بررسی در کمیته انضباطی، کمیته استیناف و اعاده دادرسی تأیید شد تا این پرونده از بُعد رسیدگی به نتایج باشگاه سیرجانی بسته شود اما هنوز ابعاد دیگری از این ماجرا در کمیته انضباطی در حال رسیدگی است. بعد از درخواست کمیته انضباطی و پیگیریهای پلیس فتا، مشخص شد منشأ ایمیلهای جعلی ارسال شده به فدراسیون فوتبال ایران از کشور هنگکنگ بوده و فرد یا افرادی از این کشور ایمیلهای جعلی را به ایران ارسال کردهاند؛ موضوعی که پرونده بازیکن گابنی گلگهر را با پیچیدگیهایی همراه کرده است. در واقع اکنون پرونده اریک بانیاما در کمیته انضباطی از زاویه جعل در ۲ بعد پیگیری میشود؛ ابتدا درباره فرد جاعل یا افرادی که این مدارک را با مقاصد مورد نظر خودشان جعل کرده و دوم فرد یا افرادی که این مدارک جعلی را به فدراسیون ارائه دادهاند یا بر اساس قانون متهم به استفاده و ارائه اسناد مجعول هستند. پیرو پیگیریهای کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال و با توجه به اینکه بر اساس گزارش استعلام دریافت شده، منبع ارسال ایمیلهای جعلی کشور هنگکنگ بوده، از پلیس بینالملل (اینترپل) درخواست شده پیگیریهای لازم را درباره شناسایی افراد جعلکننده در این کشور انجام دهد. تاکنون نتیجه تحقیقات پلیس بینالملل اعلام نشده است. پرونده بازیکن گلگهر همچنان در انتظار پاسخ استعلامهای لازم و شناسایی جاعلان مدارک غیرواقعی و همچنین ارائهدهندگان اسناد مجعول مورد استفاده در داخل کشور است. البته این ارتباطی به رای جدید کمیته استنیاف ندارد و پلیس پرونده جداگانهای را برای جاعل یا جاعلان این پرونده باز کرده است.