گزارش «وطنامروز» از آخرین وضعیت بازار و تأمین کالاهای اساسی؛ از کاهش قیمت مرغ و تخممرغ تا تأمین روغن فروشگاههای زنجیرهای
گروه اقتصادی: با گذشت قریب به 100 ساعت از شروع روند تعدیل قیمت کالاهای اساسی در پی اصلاح ارز ترجیحی و عادلانهسازی یارانهها، بررسیهای میدانی حاکی از آن است عرضه کالا در بازار از تقاضا فزونی گرفته و حتی برخی فروشندگان مجبور شدهاند کالاهای خود را با قیمت پایینتری از قیمتهای مصوب عرضه کنند. برنج، لبنیات، ماکارونی، گوشت قرمز، مرغ، تخممرغ و شکر نیز در فروشگاهها به وفور یافت شده و تغییری در سهمیه درخواستی فروشگاهها ایجاد نشده است. قیمتهای جدید نیز روی بخش زیادی از اقلام خوراکی و کالاهای اساسی اعمال شده ولی هنوز برخی فروشگاهها که این اقلام را با قیمتهای سابق دارند، با همان قیمتها نیز عرضه میکنند؛ به گونهای که در برخی فروشگاهها ماکارونی ۵۰۰ گرمی هم با قیمت ۷ و هم ۱۸ هزار تومان عرضه میشود. شکر نیز عمدتا با قیمت قبلی آن (۱۵ هزار تومان) در حال فروش است. به گزارش «وطنامروز»، رئیسجمهور به سازمان برنامه و بودجه و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی دستور داد کمک معیشتی ماه اول به حساب تمام افرادی که تا ماه قبل مشمول دریافت یارانه بودهاند اما در این مرحله کمک معیشتی دریافت نکردهاند و متقاضی تجدیدنظر در دهکبندی فعلی هستند، واریز شود. سیدابراهیم رئیسی پیش از ظهر دیروز در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت گفت: اصل بر اعتماد به خوداظهاری مردم است، لذا مبلغ کمک معیشتی ماه اول، به حساب این افراد نیز واریز شود تا به محض تأیید درخواست متقاضیان از سوی دستگاههای مسؤول، این مبلغ توسط آنها قابل برداشت شود و در ماههای آتی نیز همانند سایر مشمولان، بتوانند مبلغ کمک معیشتی را دریافت کنند. رئیسی با اشاره به اینکه باید به مردم فرصت بازبینی اطلاعات خانوارها داده شود تا قانون مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانهها دقیقتر به اجرا درآید، تصریح کرد: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی موظف است حداکثر ظرف یک ماه، این درخواستها را بررسی و نتیجه نهایی را به سرپرستان خانوار اعلام کند.
* هماهنگی برای تأمین کالاهای بازار هر روز بیشتر میشود
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: با توجه به پیشبینی و برنامهریزیای که از قبل انجام شده است، وزارت جهاد کشاورزی در حوزه تأمین هیچ مشکلی ندارد. محمد قربانی با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه بخش خبری افزود: اگر بازار بخواهد کارکردهای واقعی خود را داشته باشد، همه حلقهها باید درست و بموقع عمل و نیازهای واقعی مصرفکنندگان را تأمین کنند. معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی افزود: آمار و ارقام تولید و توزیع را اعلام خواهم کرد اما در بخشی از شبکه توزیع اصلی و بخشی از شبکه توزیع و فروش، مقداری اختلال ایجادشده که احتمالا ناشی از خستگی باشد. قربانی افزود: با توجه به تقاضای بیش از حد در روز اول و به تبع آن روز دوم، یک مقدار خستگی در شبکه ایجاد شده، چون توزیع در شبکه اصلی اتفاق افتاده است اما شبکه اصلی مثل فروشگاه زنجیرهای هنوز توزیع را به شبکه فرعی خود نداشتند. وی با اشاره به اینکه روزانه حدود ۳ هزار تن روغن را وارد بازار میکنیم، گفت: فرآیند تولید از توزیع متفاوت است، بویژه در فروش که یک مقدار فضای روانی هم هست، بالاخره وقتی اتفاقاتی رقم میخورد و قفسهها خالی میشود، بلافاصله باید پر شود و شبکه توزیع باید کالا را از کارخانه یا انبارهای اصلی به فروشگاههای زنجیرهای انتقال دهد. وی گفت: بر اساس اطلاعات موثق، روزانه 3 هزار تن روغن، 7 هزار و 600 تن مرغ، 1500 تن مرغ منجمد، حدود 30 تن شیر، حدود ۳ هزار تن تخممرغ، 310 تن گوشت قرمز و 60 تن شکر توزیع میشود. آقای قربانی گفت: فرآیند قیمتگذاری هم مهم است یعنی زمانی که قیمت را اعلام کردیم، کارخانه باید قیمت جدید را حک کند و جت پرینتش را عوض کند که زمان میبرد. وی افزود: با توجه به اعلام مصوبهای مبنی بر اینکه همه محصولاتی که با قیمت قدیم هستند با قیمت جدید عرضه شوند، این مشکل قیمتگذاری حل شد. قربانی با اشاره به اینکه باید تقاضا را کنترل کنیم و عرضه زیاد شود و دو قیمتی در بازار نباشد، اضافه کرد: در واقع هدف آزادسازی این بود که مصرفکننده با قیمت واحد محصول خود را خریداری کند.
* کاهش قیمت مرغ
مدیرعامل سازمان میادین میوه و ترهبار تهران از تداوم کاهش قیمت در بازار خبر داد و گفت: قیمت مرغ 10 هزار تومان و تخممرغ تا 20 هزار تومان در خردهفروشیها کاهش یافت. ایوب فصاحت در برنامه شبکه خبر اعلام کرد: قیمت خردهفروشی مرغ در میدان بهمن به کیلویی 50 هزار تومان کاهش یافت، در حالی که نرخ مصوب آن 59 هزار و 800 تومان است. وی افزود: کاهش قیمت به دلیل خریدهای زیادی است که هموطنان در روزهای اخیر انجام دادند و در حال حاضر تقاضا کاهش پیدا کرده است. به گفته این مسؤول، مرغ در عمدهفروشی میدان بهمن 41 تا 44 هزار تومان عرضه میشود، در حالی که نرخ مصوب آن 55500 تومان است.
* کاهش تا 20 هزار تومانی قیمت تخممرغ
فصاحت همچنین از عرضه زیاد تخممرغ به بازار خبر داد و گفت: علاوه بر فراوانی این محصول در بازار، قیمت آن هم در عمدهفروشی به 61 تا 65 هزار تومان کاهش یافته و در خردهفروشیهای سطح شهر به قیمت 60 تا 76 هزار تومان در هر شانه عرضه میشود. وی همچنین گفت: قیمت هر شانه تخممرغ در میادین میوه و ترهبار هم 71 هزار تومان است. ستاد تنظیم بازار قیمت هر شانه تخممرغ را 80 هزار تومان تصویب کرده بود.
***
ملک، ملاک شاخصهای بندی نیست
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به شاخصهای دهکبندی خانوارها گفت: ملک جزو این شاخصها نیست. فرض میگیریم هیچ شخصی ملکی ندارد و بر این اساس دهکبندی انجام میشود و ملک، ملاک شاخصهای دهکبندی یارانه نبود. حجتالله عبدالملکی گفت: این متغیرها شامل گردش حساب، درآمدها، سودهای بانکی و خودرو و داراییهای جاری بوده که ملک شامل آن نیست. وی افزود: گردش مالی و وضع خانوارها در مدت زمان چندساله بررسی شد و امکان داشت که فردی به صورت موقت تراکنش بانکی داشته باشد که نشانگر درآمد مالی بالا نبود.
وزیر رفاه با بیان اینکه مبنای سیاست دولت سیزدهم عدالتمحوری است، گفت: همه اعضای دولت متفقالقولند این هدف دولت را دنبال کنند تا عدالت به نفع همه مردم باشد.
وی ارز 4200 تومانی را منشأ انواع مفاسد اقتصادی دانست و افزود: ارز 4200 بیعدالتی شدید را در جامعه به همراه داشت. با تخصیص ارز 4200، سالانه حدود 400 هزار میلیارد تومان از جیب مردم برداشت میشد. وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: بخشی از این سود ارز 4200 به حساب مردم در قالب یارانه 45 هزار تومانی پرداخت میشد که به خاطر نوع اختصاص یارانه به کالاها نامتوازن بود. به عنوان مثال فرد ثروتمند با استفاده بیشتر از کالاها، یارانه بیشتری دریافت میکرد و قشر ضعیف جامعه نیز به خاطر نوع مصرف کمتر، یارانه کمتری در کالاها میگرفت.
وزیر رفاه با بیان اینکه 90 درصد مردم مشمول دریافت یارانه هستند، گفت: مردم 2 گروه درخواست دارند؛ افرادی که قبلا یارانه 45 هزار تومانی دریافت نمیکردند باید به سامانهای که قرار است از سوی سازمان هدفمندی یارانهها آمادهسازی شود مراجعه کنند و افرادی که تا فروردین امسال یارانه میگرفتند و اکنون دریافت نکردهاند جزو دهک دهم قرار دارند و مشمول یارانه نمیشوند که این افراد میتوانند اعتراض خود به دهکبندی را ثبت کنند.
وی افزود: از سال 93 سامانه سازمان هدفمندسازی یارانهها بسته شد و افرادی که متقاضی دریافت یارانه بودند نتوانستند به این سامانه مراجعه کنند که تا چند روز دیگر این سامانه راهاندازی میشود. در این راستا زیرساختهای دولت الکترونیک تهیه میشود و هیچ نیازی به حضور مردم نیست.