printlogo


کد خبر: 248705تاریخ: 1401/2/27 00:00
نتایج شمارش آرای انتخابات پارلمانی لبنان حاکی از پیروزی جریان ۸ مارس و متحدان حزب‌الله در انتخابات است
مقاومت، انتخاب لبنان

گروه بین‌الملل: شاید هیچ توصیفی درباره انتخابات پارلمانی 2022 لبنان گویاتر از آنچه رهبر بزرگ‌ترین جناح سیاسی مسیحی متحد مقاومت و داماد رئیس‌جمهور این کشور بر زبان آورد نباشد. «جبران باسیل» رئیس جریان آزاد ملی لبنان شامگاه یکشنبه در پایان ساعات رای‌گیری مرحله نهایی انتخابات، در نشستی خبری اعلام کرد پروژه آمریکایی- سعودی در لبنان شکست خورد. 
این چهره ملی‌گرای لبنانی جریان 8 مارس که سابقه تصدی وزارتخانه‌های خارجه، مخابرات و مهاجرت را هم دارد، گفت: «ما در یک نبرد رقابتی حضور نداشتیم، بلکه در نبردی بودیم که از 17 اکتبر با آمریکا، اسرائیل و متحدانش آغاز شده است».
باسیل به بروز تقلب در جریان این انتخابات از سوی ائتلاف غربگرای 14 مارس از طریق پرداخت پول به مردم اشاره کرد و ادامه داد: «ایالات متحده تلاش کرد لبنان را از نظر اقتصادی در هم بشکند تا ما را وادار به لغو این انتخابات کند ولی نتوانست این کار را انجام دهد».
اشاره مستقیم به رژیم صهیونیستی، در بطن خود کنایه‌ای به تقلای سفارتخانه سعودی در بیروت برای نفرت‌پراکنی علیه جبهه مقاومت و سلاح حزب‌الله و پول‌پاشی گسترده جهت ترغیب سنی‌ها برای حضور پای صندوق‌ها و رای دادن به مهره‌های سعودی بود. 
انتخابات این دوره اگر چه به فاصله کوتاهی پس از حل بن‌بست ۲ ساله تشکیل دولت در لبنان انجام شد و طبعا پارلمان، کابینه و رهبری (ریاست‌جمهوری) جدید این کشور از دل آن بیرون خواهد آمد اما در بحرانی‌ترین شرایط اقتصادی و اجتماعی که لبنان از ۲ سال پیش با آن دست و پنجه نرم می‌کند، نقشی کلیدی دارد. 
اظهارات اخیر داماد میشل عون و متحد نزدیک حزب‌الله در حاکمیت لبنان تنها ۲ روز پس از اظهارات او درباره «سمیر جعجع» رئیس حزب القوات اللبنانیه و از رهبران مسیحی جریان 14 مارس بود. او جعجع را بخشی از برنامه خرابکارانه اسرائیل و داعش در لبنان خواند و گفت: «اسرائیل خیر لبنان را نمی‌خواهد و هدفش آسیب زدن به امنیت کشور ما است‏، به همین منظور گاه مثل روز‌های جنگ‏، به صورت مستقیم و گاه به صورت غیرمستقیم و از طریق همپیمانان منطقه‌ای خود از سمیر جعجع، بهره‌برداری می‌کند».
طبق اعلام خبرگزاری‌ها قرار بود نتایج نهایی انتخابات بعدازظهر دیروز مشخص شود اما طبق برآوردهای اولیه جریان آزاد ملی 16 کرسی قطعی در مجلس کسب کرده که 3 کرسی کمتر از مجلس فعلی است اما باز هم یک پیروزی محسوب می‌شود، چرا که به نظر می‌رسد با همه سمپاشی‌ها و توطئه‌های جناح رقیب که از فقدان رهبری منسجم رنج می‌برد، ائتلاف حامی مقاومت 8 مارس  همچنان اکثریت پارلمان را در اختیار داشته باشد؛ اکثریتی که طی ۳ دهه اخیر، نماد آن «نبیه بری» رئیس شیعه پارلمان بوده است. 
دیروز به دنبال برآوردهای اولیه از صندوق‌های مختلف بویژه در مناطق شیعه‌نشین جنوب و شرق لبنان، حامیان حزب‌الله و حزب امل جشن‌هایی برپا کردند. 
دیروز «بسام مولوی» وزیر کشور لبنان میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی 2020 را 41 درصد اعلام کرد که تفاوت زیادی با انتخابات 2018 با 41.9 درصد مشارکت نداشت. مرحله اول این انتخابات در روزهای 16 تا 18 اردیبهشت برای لبنانی‌های مقیم خارج در ۵۸ کشور جهان برگزار شد که میزان مشارکت در آن 60 درصد بود. 
در مجموع ۳ میلیون و ۹۶۷ هزار و ۵۰۷ فرد واجد شرایط انتخاب ۱۲۸ نماینده پارلمان لبنان در این دوره بودند. 
در مجموع 103 فهرست انتخاباتی در انتخابات اخیر برای ورود به پارلمان لبنان با یکدیگر رقابت کردند، در حالی که در انتخابات 2018 تنها 77 لیست حضور داشتند؛ انتخاباتی که همانند 4 سال پیش طبق قانون نسبیت برگزار شد به طوری که هر گروه و حزبی در حوزه انتخابی خود به ‌اندازه درصد آرایی که کسب می‌کند، در پارلمان نماینده خواهد داشت، ولو اینکه جزو لیست‌های پیشتاز در آن حوزه نباشد. 
«نجیب میقاتی» نخست‌وزیر نیز برگزاری این انتخابات را یک دستاورد خواند، هر چند برآورد او درباره مشارکت 60 درصدی مردم چندان درست از آب درنیامد. او بعد از پایان انتخابات 15 مه و بسته شدن صندوق‌های رای گفت: «آنچه امروز اتفاق افتاد، یک دستاورد به تمام معناست و دولت به وظیفه خود جهت تکمیل انتخابات عمل کرد».
 
* شکست سعودی در جلب آرای اهل سنت
شاید مهم‌ترین مشخصه انتخابات پارلمانی 2022 لبنان عدم حضور سعد حریری و خاندان او به عنوان مهره‌های قدیمی سعودی در لبنان بود. حال تحلیل‌ها حاکی از آن است که عدم حضور حریری، عملا جریان المستقبل - به عنوان وزنه اصلی در ائتلاف غربگرای 14 مارس- را تعطیل کرد و بشدت به آرای اهل سنت ضربه زد تا تلاش‌ها و پول‌پاشی‌های سفارتخانه سعودی نقش بر آب شود. 
روزنامه الاخبار گزارش داد در حوزه دوم بیروت که همه تمرکز بر درصد مشارکت سنی‌ها در انتخابات بود و وارثان سعد حریری و نیز مهره‌های سعودی تلاش زیادی برای اجرای پروژه خود ضد حزب‌الله کرده بودند، از ساعت 7 صبح (یکشنبه) که صندوق‌های رای باز شد تا زمان بسته شدن آنها در 7 شب، صدای بالایی از سنی‌ها به گوش نمی‌رسید. 
بر اساس این گزارش، حوزه‌های انتخابیه بیروت سنگ محک خوبی برای واکنش سنی‌ها به کارزاری بود که «ولید البخاری» سفیر عربستان و «فواد سنیوره» نخست‌وزیر سابق در انتخابات لبنان و مدعی نخست‌وزیری در غیاب حریری‌ها به راه انداخته بودند. اوج اختلاف منافع در جریان رهبری اهل سنت آنجاست که رسانه‌های نزدیک به حریری، بی‌تفاوت به شکست المستقبل، او را پیروز اصلی انتخابات خواندند، چرا که ثابت کرد سعودی‌ها بدون او نفوذی بر اهل سنت لبنان ندارند. 
اما روزنامه الدیار لبنان در واکنش به روند برگزاری انتخابات و نتایج آن اعلام کرد در سایه تحریم انتخابات توسط سعد حریری و جریان المستقبل، میزان مشارکت سنی‌ها در این انتخابات بسیار پایین بود که به نفع جریان 8 مارس است. همچنین نتایج اولیه نشان می‌دهد وزنه پارلمان همانند دوره قبل خواهد بود. با توجه به حضور 27 نماینده شیعه در پارلمان و «نبیه بری» رئیس آن، تغییری در فضای سیاسی رخ نخواهد داد. 
 
* شکست پروپاگاندای مخالفان مقاومت
شبکه المیادین نیز که به پوشش کامل اخبار انتخابات لبنان پرداخت، با انتشار گزارشی به درصد مشارکت مردم در حوزه‌های مختلف پرداخت و اعلام کرد با شکست پروپاگاندای سیاسی دشمنان مقاومت در انتخابات و در حالی که حزب‌الله و متحدانش بر برنامه‌های عمیق اقتصادی و مالی جهت حل بحران‌های لبنان متمرکز هستند، احتمال پیروزی مجدد 8 مارس زیاد است. 
 
* شادی هواداران حزب‌الله
تارنمای النشره دیروز با اشاره به مشارکت 52 درصدی لبنانی‌ها در منطقه نبطیه به رای 80 درصدی فهرست‌های جنبش امل و فراکسیون وفاداری به مقاومت که «محمد رعد» رئیس فراکسیون حزب‌الله در پارلمان و «هانی قبیسی» عضو دفتر سیاسی جنبش امل جزو آن بودند، اشاره کرد. 
روزنامه النهار نیز به جشن مشترک طرفداران حزب‌الله و جنبش امل با کاروانی از موتورها به سمت میدان شهدا در بیروت اشاره کرد. روزنامه اللواء نیز با اشاره تلویحی به پیروزی ائتلاف حزب‌الله در نتایج اولیه اعلام کرد وزنه سنی‌ها کاهش یافته است. این روزنامه اشاره کرد همه نمایندگان لیست ائتلاف حزب‌الله موسوم به «امید و وفاداری» در حوزه انتخابیه دوم (صور- الزهرانی) پیروز شدند. همچنین همه 17 نماینده جنبش امل در حوزه‌های انتخابیه به پارلمان راه یافتند. در حوزه بعلبک و هرمل نیز حامیان جریان‌های شیعی در خیابان‌ها جشن گرفتند. 
***
    فرنجیه، مهم‌ترین گزینه ریاست‌‌جمهوری     
در لبنان بسیاری از تحلیلگران بر این باورند با توجه به برتری ائتلاف حامی مقاومت در انتخابات، رای اکثریت پارلمان آینده برای پست ریاست‌جمهوری به «سلیمان فرنجیه» رئیس حزب «تیار المرده» اختصاص خواهد یافت. فرنجیه و حزبش نه‌تنها در سال‌های اخیر یک متحد وفادار برای جبهه مقاومت در میان مسیحیان لبنان بوده‌اند، بلکه او شخصا دوست و همراه قدیمی بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه محسوب می‌شود. فرنجیه در خلال تبلیغات غربی-عربی ماه‌های اخیر علیه حزب‌الله بارها اعلام کرده بود بحران اقتصادی کنونی لبنان به سبب مشکلات گذشته است و ربطی به سلاح حزب‌الله ندارد. 

Page Generated in 0/0068 sec