printlogo


کد خبر: 249554تاریخ: 1401/3/21 00:00
در پاسخ به تصویب قطعنامه ضد‌ایرانی در شورای حکام فعالیت بقیه دوربین‌های فراپادمانی آژانس هم متوقف شد
پاسخ چشمگیر به آژانس
گروسی: ۲۷ دوربین آژانس از تأسیسات هسته‌ای ایران حذف شده است

گروه سیاسی: شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همان‌طور که انتظار می‌رفت قطعنامه علیه ایران را که توسط آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان ارائه شد، تصویب کرد. ۳۰ کشور رای موافق، ۲ کشور (چین و روسیه) رای مخالف و ۳ کشور (هند، لیبی و پاکستان) به این قطعنامه رای ممتنع دادند. 
به گزارش «وطن‌امروز»، این قطعنامه سیاسی که از ایران می‌خواهد همکاری خود با آژانس در اماکن ادعایی این سازمان را که با پرونده‌سازی رژیم صهیونیستی حاصل شده کامل کند، در مرحله فعلی از روند برنامه هسته‌ای ایران و مذاکرات متوقف شده وین - همان‌طور که «وطن‌امروز» در چند شماره قبل به آن اشاره کرد- هدفی جز استفاده ابزاری از سازوکار حقوقی آژانس برای تاثیرگذاری بر روند مذاکرات و فشار بر کشورمان برای عقب‌نشینی از شروط خود برای احیای برجام ندارد. مکعب روبیک توافق هسته‌ای و برنامه پیشرفته‌تر شده ایران به نقطه‌ای رسیده است که برای طرف مقابل هیچ آلترناتیوی جز احیای برجام به هر قیمتی باقی نگذاشته و تمام گزینه‌ها طی نزدیک به 20 سال گذشته آزموده شده است و گزینه باقیمانده که اقدام نظامی است برای تمام طرف‌ها مضرات آن به مراتب بیش از منافعش است. بازدارندگی هسته‌ای ایران و بازدارندگی غیرمستقیم آن در بعد تسلیحاتی و منطقه‌ای به اندازه‌ای رسیده که هزینه- فایده اقدام علیه ایران را به نفع کشورمان کند، بنابراین طرف آمریکایی که به دلیل موانع داخلی در شرایط توافق کردن قرار ندارد، با باز کردن یک جبهه محدود در آژانس و امید به تاثیرگذاری این اقدام در فضای داخلی ایران، به دنبال این است که تهران تحت یک فشار دوجانبه قرار گرفته و به توافق مدنظر دولت بایدن و تروئیکای اروپا تن دهد. 
 
* واکنش ایران به قطعنامه سیاسی
وزارت امور خارجه ایران با صدور بیانیه‌ای در پاسخ به صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام به رهبری آمریکا و 3 کشور اروپایی، نوشت: جمهوری اسلامی ایران تصویب قطعنامه ارائه‌شده از سوی آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به عنوان اقدامی سیاسی، نادرست و غیرسازنده تقبیح می‌نماید. ایران بر اساس بیانیه مشترک مورخ ۵ مارس ۲۰۲۲، حسن‌نیت خود را در تعامل با آژانس با ارائه اطلاعات فنی دقیق نشان داد و انتظار این بود آژانس نیز با رویکردی مستقل، بی‌طرفانه و حرفه‌ای، اقدامی سازنده و واقع‌بینانه جهت عادی‌سازی موضوعات پادمانی که به اذعان خود آژانس به هیچ وجه نگرانی عدم اشاعه‌ای نداشته، صورت دهد. ظاهرا برخی یادشان رفته که تمام موضوعات گذشته یکبار برای همیشه در ۱۵ دسامبر ۲۰۱۵ توسط شورای حکام بسته شد. در ادامه این بیانیه آمده است: تصویب قطعنامه یادشده که بر اساس گزارش شتابزده و غیرمتوازن مدیرکل آژانس و مبتنی بر اطلاعات دروغین و ساختگی رژیم صهیونیستی صورت گرفته است، نتیجه‌ای جز تضعیف روند همکاری و تعاملات جمهوری اسلامی ایران با آژانس در پی نخواهد داشت. 
 
* کنایه اولیانوف
نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی واقع در وین، در توئیتی از اقدام غرب مبنی بر تصویب قطعنامه ضدایرانی علیه ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انتقاد کرد. میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی واقع در وین روز جمعه در توئیتی نوشت: آیا شما اخبار اخیر را دریافت کرده‌اید؟ حال درک می‌کنید که چرا روسیه روز گذشته به قطعنامه احمقانه غرب علیه ایران در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رای منفی داد؟ متاسفانه همتایان غربی نشان‌ می‌دهند درکی از وضعیتی که در آن قرار داریم ندارند. 
 
* توقف فعالیت دوربین‌های آژانس
رئیس سازمان انرژی اتمی پنجشنبه‌شب در برنامه «صف اول» با تشریح آخرین تحولات هسته‌ای و مناسبات ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و قطعنامه تصویب‌شده در شورای حکام آژانس، گفت: به فعالیت تعدادی از دوربین‌های فراپادمانی آژانس خاتمه دادیم و فردا هم به فعالیت بقیه خاتمه می‌دهیم که کلا تعداد آنها 18- 17 تا است. ماشین‌های سانتریفیوژ جدید را نصب کرده و گازدهی را شروع کردیم. برای گازدهی ماشین‌های پیشرفته بازرسان آژانس آمدند و بازدید کردند. 
محمد اسلامی با ذکر این نکته که فناوری‌های پیشرفته امروز جزو مؤلفه‌های اصلی قدرت است، اظهار داشت: در ۲۰ سال گذشته تمام شیوه‌ها و رفتارها و عملیات روانی و تحریم‌هایی که اعمال کرده و قطعنامه‌هایی که وضع کردند، در راستای پیشبرد این سیاست بوده که جمهوری اسلامی ایران را متوقف کنند. معاون رئیس‌جمهور درباره ادعای رژیم صهیونیستی درباره برنامه هسته‌ای ایران و پیروی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از این رژیم خاطرنشان کرد: باعث تاسف است که یک نهاد بین‌المللی توسط یک رژیم نامشروع مورد بهره‌برداری قرار گرفته و حیثیت آن را زیر سوال ببرد. اسلامی گفت: ما عملیات هیجانی ماجراجویانه انجام نمی‌دهیم. ما رسما اعلام کرده‌ایم برنامه هسته‌ای ما چیست. بر اساس اساسنامه آژانس این سازمان وظیفه دارد برای گسترش برنامه هسته‌ای به کشورها کمک کند. معاون رئیس‌جمهور همچنین عنوان کرد: آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اسیر صهیونیست‌هاست. وی درباره اقدام اخیر سازمان انرژی اتمی و توقف فعالیت دوربین‌های فراپادمانی آژانس نیز گفت: ما ضبط دوربین‌های برجامی را به عنوان باقیمانده حسن‌نیت نگه داشته بودیم ولی الان که اتهامات واهی و غیرقابل قبول مطرح شده، تصمیم اخیر اتخاذ شد. به عنوان مثال در بحث مکان‌های ادعایی با اینکه اعلام کردند موضوع جابربن‌حیان بسته شده، هر ۳ ماه یک بار از این مکان بازرسی می‌کنند. صفحه اورانیوم فلزی که به دنبال آن بودند دیدند که در جابربن‌حیان است. 
 
* آژانس: برداشتن دوربین‌ها را آغاز کردیم
آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی محرمانه به اعضای خود اعلام کرد تصمیم ایران برای حذف تجهیزات نظارتی، یک دستگاه اندازه‌گیری آنلاین غنی‌سازی در نطنز و یک دستگاه جریان‌سنج در تأسیسات تولید آب سنگین را نیز در برمی‌گیرد. رویترز با استناد به گزارشی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدعی شد بازرس‌های این سازمان فرآیند برداشتن دوربین‌ها و سایر تجهیزات نظارتی آژانس، مطابق با تصمیم ایران را آغاز کرده‌اند. در گزارش آژانس اتمی آمده است: «روز ۹ ژوئیه ۲۰۲۲، بازرس‌های آژانس برداشتن دوربین‌های نظارتی خود از مرکز تحقیقاتی تهران و دو کارگاه ساخت قطعات سانتریفیوژ در اصفهان را آغاز کردند». رافائل گروسی هم در نشستی خبری تصریح کرد: «حذف دوربین‌های آژانس از تأسیسات هسته‌ای ایران امروز (پنجشنبه گذشته) آغاز شده است و حذف این دوربین‌ها زمان می‌برد و به امور لجستیکی مرتبط است، زیرا ما در نقاط مختلف دوربین داریم و این دوربین‌ها در تهران، اصفهان و نطنز و خنداب است و حذف آنها زمان می‌برد». وی ادامه داد: «ایران همچنین قصد دارد تجهیزات نظارت آنلاین را نیز حذف کند و فلومترها نیز قرار است حذف شود». گروسی در پاسخ به این سؤال که آیا تمام تجهیزات اضافی آژانس از تأسیسات ایران حذف خواهد شد، پاسخ داد: «اساسا تمام تجهیزات حذف خواهد شد. همچنان مناطق خاکستری وجود دارد که ما می‌خواهیم آنها را مشخص کنیم».گروسی همچنین در کنفرانس خبری تصریح کرد: ۲۷ دوربین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تأسیسات هسته‌ای ایران حذف شده است و این مساله برای ادامه کار آژانس در ایران و تأیید صحت بیانیه‌ ایران درباره برجام چالش ایجاد می‌کند.
 
* لفاظی مجدد شرکای جرم!
۳ کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس که از بانیان صدور قطعنامه ضد ایرانی در شورای حکام بودند، بعد از این اتفاق در بیانیه‌ای مشترک با لحن طلبکارانه و غیردیپلماتیک از ایران خواستند از فرصت باقی‌مانده برای به نتیجه رساندن توافق هسته‌ای استفاده کند. در این بیانیه آمده است: ما دولت‌های فرانسه، آلمان و انگلیس به همراه دیگر مشارکت‌کنندگان در برجام و ایالات‌متحده از آوریل ۲۰۲۱ با حسن‌نیت به طور گسترده به مذاکره با ایران پرداختیم تا برجام را احیا کنیم! از مارس ۲۰۲۲ توافق قابل دوامی روی میز است که ایران را به تعهدات برجامی و آمریکا را به توافق بازمی‌گرداند. ما متاسفیم که ایران از این فرصت دیپلماتیک برای نهایی کردن توافق استفاده نکرده است. ما از ایران می‌خواهیم این کار را انجام دهد. ما آماده به نتیجه رساندن توافق هستیم. در ادامه این بیانیه نوشته شده است: به‌رغم این مسأله، ایران در حال نصب سانتریفیوژهای پیشرفته بیشتر است و تصمیم خود مبنی بر پایان دادن به تمام تدابیر شفافیت مرتبط با برجام را به اطلاع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی رسانده است. این توانایی آژانس اتمی مبنی بر احیای تداوم جریان اطلاعات درباره قطعات کلیدی برنامه هسته‌ای ایران از جمله بر سر تولید سانتریفیوژها را به خطر می‌اندازد.
۳ کشور اروپایی در انتهای این بیانیه نوشتند: ما این گام‌ها را محکوم می‌کنیم. ایران در پاسخ به نگرانی‌های شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی - در قطعنامه‌ای که با حمایت زیاد به تصویب رسید - گام‌هایی را برای کاهش بیشتر همکاری با آژانس اتمی اعلام کرد. این اقدامات تنها شرایط را وخیم‌تر می‌کند و باعث پیچیده‌تر شدن تلاش‌های‌مان برای احیای اجرای کامل برجام می‌شود. آنها تنها تردید بیشتری نسبت به تعهد ایران در رابطه با نتیجه‌ای موفقیت‌آمیز ایجاد می‌کند. ما از ایران می‌خواهیم اجرای پروتکل الحاقی و تمام تدابیر مرتبط با راستی‌آزمایی و نظارت‌های مرتبط با برجام را از سر بگیرد، از تشدید تنش‌های هسته‌ای دست بکشد و فورا توافق روی میز برای احیای برجام را تا زمانی که فرصتش باقی است به نتیجه برساند. 
بیانیه تروئیکای اروپا به روشنی هدف از صدور این قطعنامه را تاثیرگذاری بر مذاکرات هسته‌ای جهت امتیازگیری از تهران بیان می‌کند و در برهه فعلی برای واشنگتن و شرکای اروپایی خود ابزاری غیر از این مسیر برای توقف پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران متصور نیست و البته طرف غربی بخوبی به این مساله واقف است که سطح تنش و تقابل را با ایران هدایت کند و از افزایش دوز آن خودداری کند.
***
    واکنش رئیسی به تصویب قطعنامه ضدایرانی: عقب‌نشینی نمی‌کنیم   
«به نام خدا و به نام ملت بزرگ ایران یک قدم هم از مواضع‌مان عقب‌نشینی نخواهیم کرد»؛ این نخستین موضع رئیس‌جمهور به تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانش بین‌المللی انرژی اتمی بود. حجت‌الاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی که در بیست و چهارمین سفر استانی خود روز پنجشنبه راهی استان چهارمحال‌و‌بختیاری شده بود، سخنرانی در جمع مردم این استان را برای اتخاذ نخستین موضع خود درباره قطعنامه شورای حکام انتخاب کرد. وی با بیان اینکه معاندان در ۴۰ سال گذشته تلاش بسیاری کردند و بارها مردم این خطه و عشایر غیور را آزمودند، خاطرنشان کرد: دشمن به تجربه و آزمون دید مردم و عشایر این خطه کسانی هستند که پایبندی‌شان به انقلاب و ولایت زبانزد است و بارها دشمن را ناکام گذاشته‌اند. رئیسی با اشاره به اینکه دشمنان نمی‌خواستند در منطقه پیروز شویم اما ملت ایران با این همه تحریم و تهدید گام‌های بلندی را در جهت استقلال و خودکفایی برداشت، گفت: دشمنان نمی‌خواستند جایگاه ایران جایگاه برتر باشد اما ناکام ماندند و یک بار دیگر هم آمدند تجربه کردند و با قلدری یونانی‌ها را تحریک کردند و کشتی ما را دزدیدند اما ملت ایران به ‌آنها ثابت کرد دوران «بزن در رو» گذشته و در ازای یک کشتی، ۲ کشتی آنها توقیف شد. در نتیجه امروز شنیدید که یونانی‌ها اعلام کردند آن را مسترد خواهند کرد. رئیس‌جمهور با طرح این سوال که چند بار لازم است ملت ایران را بیازمایید و سخن حق او را نشنیده بگیرید؟ خاطرنشان کرد: ملت ایران در سخن حق خود جدی است. تصور کردید اگر در شورای حکام علیه ایران قطعنامه صادر کنید، ما از مواضع‌مان عقب‌نشینی خواهیم کرد؟ به نام خدا و به نام ملت بزرگ ایران یک قدم هم از مواضع‌مان عقب‌نشینی نخواهیم کرد. وی ادامه داد: مگر شما با نفوذ سیاسی خودتان چند بیانیه و قطعنامه در سازمان‌های بین‌المللی علیه ایران صادر نکردید؟ مگر راه به جایی بردید؟ مگر درباره فلسطین کم دور میزها نشستید و علیه مردم مظلوم فلسطین و مجاهدان فلسطینی تصمیم گرفتید و قطعنامه صادر کردید؟ مگر این اقدامات موثر واقع شد؟ مگر قرارداد کمپ‌دیوید، شرم‌الشیخ، اسلو و دیگر قراردادهایی که با تطمیع برخی فلسطینی‌ها و بعضی عرب‌های خودباخته امضا کردید، توانست کار را پیش ببرد؟ امروز آنها که ابتکار عمل در دست‌شان است، مجاهدان فلسطینی حاضر در میدان هستند.

Page Generated in 0/0071 sec