امیرعبداللهیان درباره روند مذاکرات و تأثیر قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام بر گفتوگوهای هستهای، به نمایندگان مجلس گزارش داد
گروه سیاسی: تحولات هستهای ایران همچنان تحت تاثیر قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام آژانس و اقدام متقابل ایران در توقف فعالیت دوربینهای فراپادمانی آژانس قرار دارد و مقامات کشورمان همچنان در حال واکنش به اقدام غیرحرفهای آژانس هستند. به گزارش «وطنامروز»، در همین رابطه حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد شنبهشب (۲۱ خرداد) درباره برخی تحولات هستهای و مذاکرات متوقفشده وین، تلفنی به بحث و تبادل نظر پرداختند. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در این گفتوگوی تلفنی بر اهمیت ادامه مذاکرات وین تاکید کرد و دیپلماسی را بهترین مسیر حل اختلافات بین جمهوری اسلامی ایران و برخی دیگر از طرفهای مذاکرات برجام خواند. دبیرکل سازمان ملل همچنین در این گفتوگو قطعنامه اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ایران را صرفا دارای محتوای توصیهای خواند و بر اهمیت تداوم مذاکرات تأکید کرد. امیرعبداللهیان نیز در این گفتوگوی تلفنی درباره مذاکرات رفع تحریمها، اقدام آمریکا و ۳ کشور اروپایی در ارائه قطعنامه به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی را رفتاری شتابزده و سیاسی خواند. وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به مذاکرات هستهای تاکید کرد: ایران در برابر رفتار مبتنی بر منطق طرف مقابل در چارچوب منطقی، ابتکارات و ایدههایش را ارائه داده و به آن عمل کرده است. رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در این گفتوگوی تلفنی همچنین با ابراز حمایت از تداوم آتشبس در یمن، بر ضرورت رفع کامل محاصره انسانی تاکید کرد و آن را بستر مناسبی برای آغاز گفتوگوهای بیشتر گروههای یمنی برشمرد. امیرعبداللهیان همچنین در بخش دیگر گفتوگوی خود با اشاره به مکالمه روز جمعه خود با فیصل المقداد همتای سوری، تداوم تجاوزات رژیم صهیونیستی به خاک سوریه و حمله نظامی به فرودگاه غیرنظامی دمشق را نقض فاحش اصول منشور ملل متحد خواند و افزود: شرایط منطقه ثابت کرده که آتشافروزی رژیم صهیونیستی علیه امنیت و ثبات منطقه به خودش برخواهد گشت.
گفتنی است رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز شنبه پس از توقف تعهدات فراپادمانی کشورمان در پی تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام، با دستپاچگی و ابراز نگرانی خواستار حضور هر چه سریعتر در تهران و رایزنی با مقامات کشورمان شد. مدیرکل آژنس هر بار پس از کاهش تعهدات هستهای خود را به تهران دعوت میکند تا روزنهای برای فعالیتهای آژانس که فراتر از پادمان و در قالب پروتکل الحاقی است باقی بگذارد. تحلیلگران بینالمللی و حتی طرف روس و چینی بشدت از اقدام آژانس و بانیان قطعنامه علیه ایران- آمریکا و 3 کشور اروپایی در برجام- انتقاد کرده و اظهار داشتند این اقدامات خارج از منطق دیپلماسی میتواند اندک امیدها برای احیای برجام را هم از بین ببرد. حضور امیرعبداللهیان در مجلس و جلسه با اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از دیگر اقدامات رئیس دستگاه دیپلماسی بود. وزیر امور خارجه پس از حضور در نشست کمیسیون امنیت ملی مجلس در جمع خبرنگاران گفت: طرف مقابل هرگاه زیادهخواهی کرده باشد، از ابزارها و اقتدار کشور استفاده کردهایم تا طرف مقابل بداند منافع و آسایش ملت ایران برای ما مهم است. وی افزود: امیدواریم در مجموعه اقداماتی که برای بازگرداندن همه طرفها به توافق هستهای موسوم به برجام انجام میشود، اقتدار کشور، مطالبات و انتظارات مردم و نحوه پیگیری آنها حفظ شود.
* توضیحات امیرعبداللهیان در مجلس
همچنین سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در توضیح جلسه روز گذشته کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی با حضور وزیر امور خارجه گفت: این جلسه با حضور حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه برگزار شد که گزارشی از روند مذاکرات و تاثیر قطعنامه ضدایرانی شورای حکام بر مذاکرات ارائه کرد. محمود عباسزاده مشکینی توضیح داد: مذاکرات مسیر خاص خود را دارد اما قطعنامه شورای حکام هم بر آن تاثیرگذار خواهد بود. از آنجا که جمهوری اسلامی ایران با جدیت و حسن نیت وارد گفتوگو با آژانس بینالمللی انرژی اتمی شد، انتظار صدور قطعنامه خلاف توافقات ایران و آژانس را نداشتیم. هرچند این قطعنامه محتوای محکم و خاصی ندارد و به نظر یک توصیه است که برای ما حائز اهمیت نیست. وی اضافه کرد: شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی با صدور این قطعنامه دنبال ژست اقتدار و همگرایی با غربیها و آمریکا بود به همین دلیل قطعنامه مصوب از هیچ جایگاه قانونی و بینالمللی برخوردار نیست.
* هراس بنت از پیشرفت هستهای ایران
«نفتالی بنت» نخستوزیر رژیم صهیونیستی مدعی است ایران «به طور خطرناکی» در حال تکمیل برنامه تسلیحات هستهای خود است و در صورتی که غرب در برابر ایران نایستد، تهران دست خود را روی بمب اتم میگذارد. وی که با نشریه تلگراف مصاحبه میکرد، از کشورهای غربی و انگلیس خواست فشارها علیه ایران همچنان حفظ شود. بنت در این مصاحبه گفت: «ایران در حال غنیسازی اورانیوم با نرخ بیسابقهای بوده و به طور خطرناکی به دستیابی به تسلیحات هستهای نزدیک شده است». «نفتالی بنت» در ادامه این مصاحبه گفت جهان باید با ایران به دلیل برنامه تسلیحات هستهایش مقابله کند. وی گفت: «بدون فشار از سوی غرب، رژیم اسلامی در ایران بسیار زود میتواند دستان خود را روی بمب هستهای قرار دهد». نخستوزیر رژیم صهیونیستی اضافه کرد: «جهان باید موضع قاطعانه اتخاذ کرده و به رژیم اسلامی در ایران بگوید کنار گذاشتن هستهای، لغو تحریمها را به همراه خواهد داشت. تا زمانی که برنامه هستهای ایران را متوقف نکنیم، متوقف نخواهد شد».
***
گروسی: اقدام ایران در حذف 27 دوربین بسیار نگرانکننده است
«رافائل گروسی» مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز شنبه گفت که باید با مقامهای ایران بنشینیم و به وضعیت رسیدگی کنیم. وی که با شبکه خبری سیانان مصاحبه میکرد در ادامه گفت: «اقدام ایران در حذف 27 دوربین و سامانههای نظارتی از تاسیسات هستهای بسیار نگرانکننده است». گروسی اضافه کرد: «دستیابی به توافق با ایران بدون اینکه آژانس اطلاعات کافی درباره برنامه هستهای این کشور به دست آورد، دشوار است». مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اضافه کرد: «تنها راه ایران برای جلب اعتماد و پیشبرد اقتصاد خود این است که به بازرسان آژانس اجازه دهد تا کار خود را انجام دهند». گروسی روز جمعه نیز در گفتوگو با شبکه خبری الجزیره گفت: «فعالیتهای بازرسی به ایران کمک کرده و به این کشور فرصت اثبات این گفته را که چیزی برای مخفی کردن در برنامه هستهای خود ندارد، میدهد». گروسی در ادامه سخنانش گفت که اقدام اخیر ایران بر مذاکرات وین تاثیر منفی خواهد داشت.