گروه اقتصادی: رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی اوایل خرداد سال جاری با رهبر حکیم انقلاب اسلامی دیدار کردند. در این دیدار معظمله ضمن برشمردن نقاط قوت و ضعف مجلس سیزدهم، رهنمودهایی را برای ادامه مسیر قوه مقننه در ۲سال آینده بیان کردند.
ایشان در بخشی از بیاناتشان به موضوع دیوان محاسبات اشاره و اظهار کردند: «یک مسأله دیگری که مورد توجه بنده است، مسأله دیوان محاسبات است که خب! بحمدالله در این سالهای اخیر دیوان محاسبات چابک، فعال و خوب شده؛ یعنی این گزارشهای تفریغ بودجه در موعد خودش خیلی زود و خوب [انجام میشود]، این چیز بسیار خوبی است که اخیرا به بررسی شرکتهای دولتی هم پرداختهاند؛ این باید ادامه پیدا کند. حالا برخی شرکتهای دولتی مورد توجه و بررسی دیوان محاسبات است، اگر این به همه شرکتهای دولتی تعمیم پیدا کند- البته من حالا یک فکری است که دارم میگویم، روی آن [باید] بررسی شود- و اگر بتوانید این کار را بکنید، به نظر من این یکی از امتیازات بزرگ مجلس شما خواهد بود».
روز گذشته محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسهای با مهرداد بذرپاش، رئیس کل دیوان محاسبات کشور، اظهار خرسندی رهبر معظم انقلاب از این دستگاه نظارتی را نعمتی بزرگ برای دیوان محاسبات دانست و شکر این نعمت را استمرار و تکمیل نقاط قوت انجام گرفته دانست. رئیس مجلس یازدهم ارائه زودهنگام گزارشهای تفریغ بودجه و حسابرسی برخی شرکتهای دولتی و توجه به هوشمندسازی فرآیندهای رسیدگی را از نقاط قوت دوره جدید مدیریتی این نهاد برشمرد و اظهار امیدواری کرد این روند تحولی در آینده نیز استمرار داشته باشد. قالیباف همچنین با اشاره به تاکید رهبر فرزانه انقلاب پیرامون حسابرسی شرکتهای دولتی، خواستار اهتمام جدیتر دیوان محاسبات در این مقوله پراهمیت شد. مهرداد بذرپاش، رئیس کل دیوان محاسبات کشور نیز در این دیدار ضمن قدردانی از حمایتها و پشتیبانیهای ریاست محترم مجلس و نمایندگان محترم مجلس یازدهم از فعالیتهای دیوان محاسبات، مسؤولیت این نهاد نظارتی پس از تمجید بزرگوارانه رهبر معظم انقلاب را بیش از گذشته دانست. گفتنی است طی روزهای آینده و با حضور رئیس مجلس شورای اسلامی، از گزارش تحقق اهداف برنامه ششم توسعه کشور در دیوان محاسبات رونمایی خواهد شد.
* عصر جدید محاسبات
با برگزاری انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در دوم اسفند 98 و تشکیل مجلس انقلابی، همزمان با تغییر ریل سیاستگذاری در قوه مقننه، دیوان محاسبات کشور هم دستخوش تغییرات گستردهای شد به طوری که پس از انتخاب مهرداد بذرپاش به ریاست دیوان محاسبات کشور از ابتدای مرداد سال 99، شاهد تغییرات محسوس و موثری در فرآیند و روند فعالیت اصلیترین بازوی نظارتی مجلس شورای اسلامی بودیم.
تمام فعالیتهای دیوان محاسبات طی سالهای گذشته صرفا معطوف به گزارشهای تفریغ بودجه آن هم با یک فاصله بیش از یک ساله که عملا هیچ آوردهای هم برای اقتصاد کشور نداشت، بود اما از مرداد 99 ضمن اصلاح سازوکار انتشار تفریغ بودجه و تبدیل نظارت پسینی سابق به نظارت پیشگیرانه و پیشینی، اعتباربخشی به گزارش تفریغ بودجه به عنوان الگویی برای بودجهریزی سال بعد و چراغ راهی برای سیاستگذاری حال دولت شد. مصداق این گزاره را میتوان گزارشهای ۲ ماهه تفریغ بودجه از سال 1400 دانست که نقش بسزایی در اصلاح رویههای تصمیمگیری دولتمردان داشته است. در کنار تحولی که در زمینه تفریغ بودجه طی این مدت رقم خورده است، دیوان محاسبات حوزه کاری خود را تسری داده و برای نخستین بار به مسائلی ورود کرده که آنچنان که باید و شاید دیوان در آن فعال نبوده است. نقطه اشتراک این فعالیتها هم آن بوده که جزو دغدغههای مردم است. تشکیل نهضت کاهش قیمت تمام شده، ورود به انحرافات صندوق توسعه ملی، برگزاری جلسه پیگیری مطالبات بانکها و موضوع ابربدهکاران، پیگیری خلع ید مالک هفتتپه، ایجاد مرکز ارتباط مردمی و گزارشهای کارشناسی و ممتد در رابطه با مسائلی مانند آلودگی هوا، واکسن کرونا، پیگیری دلایل ترخیص نشدن کالاهای اساسی و فاضلاب خوزستان بخشی از عملکرد دیوان محاسبات در ۲ سال اخیر آن هم با شعار «دیوان فناورانه مردمپایه» بوده است.