گروه فرهنگ و هنر: چندی پیش ۳ مجموعه جبهه فرهنگی انقلاب در کنار هم قرار گرفته و توانستند با همکاری و «ارتباطات افقی» یک سریال را به مرحله تولید برسانند. تجربه شیرین این همکاری در کشور، نویدبخش «ارتباطات افقی» است؛ ارتباطاتی که خلأ آن در کشور حس میشود.
امروز وقتی در شبکه سوم سیما 8 کارگردان با ۳ نهاد و مجموعه جبهه فرهنگی انقلاب سر یک میز مینشینند و تولیدات درخوری را با همکاری هم به مرحله عرضه میرسانند، نشان میدهد آرمانی که سالهای سال است انقلاب اسلامی در زمینه فرهنگی بر روی شانههای خویش حمل کرده، در حال تحقق است. از سویی دیگر عدالت در عرضه و تولید با پاتوقهای فیلم کوتاه انجمن سینمایی ایران، حتی در کورترین و حاشیهایترین شهرهای ایران در حال تحقق است. فضای تولید در سینما و تلویزیون به سمتی رفته است که هر روز شاهد معرفی کارگردانها و فیلمسازان جوان بیشتری در عرصه فرهنگی هستیم؛ کارگردانهایی با انگیزه و با هدف که فارغ از آنکه با رویاهایی بسیار بلند پا به عرصه گذاشتهاند، توانمندی بیشتری را برای ارتباطگیری با نسل جدید دارند. توان ارتباط، فهم و درک جوانها و جامعه پیشرو باعث شده است که تولیدات به وجود آمده نیز با استقبال بیشتری از سوی مخاطبان همراه باشد.
همچنین طبیعت ماجرا این است که حجم تولیدات بالاتر رود؛ شبکههای نمایش خانگی به تلویزیون اضافه شوند، سینما، بازارهای داخلی و خارجی گسترش یابد و نسلی از فیلمسازان در مقام آموزش و تعلیم فیلمسازان جوان قرار گیرند. در این فضا اتفاقی که میافتد این است که فیلمسازان جوان وارد گود میشوند. بدیهی است برای آنکه استعدادهای جوان کشف شوند، توجه سیستماتیک و همهجانبه به تولیدات فرهنگی و رسانهای الزامی است تا شرایط برای بروز و ظهور استعدادهای جوان فراهم شود.
بستر «تئاتر» یکی از بسترهای مهم شناسایی استعدادها و تجربههای جدید است. در تئاتر به دلیل اینکه بین مخاطبان و بازیگران پردهای وجود ندارد، باعث میشود کارگردانان و بازیگران با این تجربه بیواسطگی سعی داشته باشند بهترینهای خود را ارائه دهند. این موضوع باعث میشود بازیگران و کارگردانهای قوی در این عرصه بتوانند خود را به مخاطب بشناسانند و یک کشف استعداد بسیار خوب صورت بگیرد. البته علاوه بر کشف استعداد، قطع به یقین تمرینی خوب برای جوانترها در این عرصه نیز است. بستر بعدی که مهم است، «مینیسریال» است. مینیسریالها، فرصتی شیرین برای کارگردانها فراهم میکنند. این فرصت به این معناست که محکی خوب برای آنهاست تا استعداد خود را به مرحله عملیاتی برسانند تا در نهایت در سریالهای بلند خود را نشان دهند. بستر سومی که باعث شناخت، کشف و عملیاتی شدن استعدادهای افراد جوان در عرصه تولیدات سینمایی و تلویزیونی میشود، کارهای «اپیزودیک» است. اپیزودها نمایشهای کوتاه و مستقل هستند که ارتباط معنایی و مضمونی با یکدیگر دارند و دارای عنوان واحدی هستند که میتوانند زمینهساز همکاری کارگردانان، بازیگران و دیگر عوامل فیلمها باشند. این امر از یک سو باعث میشود ارتباطات افقی بین افراد شکل بگیرد و از سوی دیگر افراد استعداد و تواناییهای خود را محک بزنند.
این بسترهای سهگانه میتواند فیلمسازان جوانی را به عرصه سینما و تلویزیون ایران وارد کند؛ خوشبختانه توجه به این 3 بستر در حال افزایش است. این فیلمسازان جوان که به درد فرهنگ کشور و بالاخص سینما و تلویزیون میخورند، توانایی این را دارند که خلأ نسل قبلی فیلمسازان و تولیدگران آثار را جبران کنند. این افراد اندیشههای جدیدتری را در خود پرورش دادهاند؛ اندیشههایی که از دل اصول و راهنماییهای انقلاب اسلامی نشأت گرفته است.
این محتوای بزرگ و عظیم، انقلاب اسلامی را میتواند در فرمهای جدید و مدرنتر به مخاطبان نسل جدید انتقال دهد. از سوی دیگر جز این ۳ بستر، فیلم کوتاه نیز در حال معرفی کارگردانهای جدید است که خود به نویدی برای نسل جدید تبدیل شده است؛ فیلمهای کوتاه هر هفته در قالب یک پاتوق اکران شده و نقد میشوند. انجمن سینمای جوانان ایران با ایجاد جشنوارههای منطقهای و ملی توانسته است، فضایی امن و تمرینی برای جوانان در گوشه گوشه ایران فراهم کند، تا خود را پیدا کنند و استعدادهای خود را در معرض آموزش و یادگیری پرورش دهند، نکات بیشتری را یاد بگیرند و به تمرین بپردازند.
موضوعی که این بسترهای سهگانه و پاتوق فیلم کوتاه را در معرض عملیاتی شدن قرار داده، جلسه چندی پیش مدیر شبکه سوم و معاونت سیما درباره سریال «تازه وارد» است؛ سریالی که توانست این استعدادهای بالقوه را بالفعل کند و ۳ مجموعه انقلابی را به همراه 8 کارگردان جوان در کنار هم قرار دهد، تا امید را به بدنه فرهنگ و سینمای کشور تزریق کنند.