رئیس پلیس تهران: با دستگیری سارقان صندوق امانات بانک ملی، سریعترین کشف سرقتهای مشابه در دنیا، به پلیس ایران تعلق گرفت
سردار رحیمی: بعد از پلیس ایران، پلیس یک کشور اروپایی قرار دارد که البته مبلغ آن پرونده خیلی کمتر از مقدار سرقت در پرونده بانک ملی است
مهدی جابری: ۵ روز از شناسایی و دستگیری سارقان صندوق امانات بانک ملی میگذرد و همچنان ابعاد تازهای از این سرقت بزرگ آشکار میشود. به گزارش «وطنامروز» دستگیری سریع سارقان بانک ملی آن هم در شرایطی که بسیاری از سرنخهای ماجرا از بین رفته بود، نام پلیس ایران را بار دیگر نه تنها در افکار عمومی کشورمان بلکه در سراسر جهان مطرح کرد.
پلیس ایران در حالی بنا بر اعلام رئیس پلیس تهران، رتبه نخست سریعترین زمان دستگیری سارقان در سرقت بزرگ بانکی را به نام خود ثبت کرده است که تا پیش از این، سریعترین زمان کشف سرقت بزرگ بانکی در جهان، مربوط به صندوق امانات «نایتس بریج» انگلیس در سال 1987 بوده است که سارقان 32 روز بعد از سرقت 97 میلیوندلاری دستگیر شدند. همچنین مدت زمان دستگیری سارقان صندوق امانات بانک کالیفرنیا به ارزش 9 میلیون دلار در سال 1972، حدود 2 ماه بوده است.
بانک مرکزی برزیل نیز سال 2005 با سرقت 70 میلیون دلاری مواجه شد که فقط 16 نفر از تیم 25 نفره سارقان آن هم بعد از 2 سال دستگیر شدند.
البته سارقان در ۲ سرقت بزرگ بانکی جهان هرگز دستگیر نشدند؛ یکی مربوط به صندوق امانات بانک ملی «وود فارست» تگزاس در سال 2018 (بدون اعلام ارزش سرقت) و دیگری بانک «ایتائو» برزیل در سال 2011 به ارزش 58 میلیون دلار است.
این در حالی است که پلیس ایران، سارقان صندوق امانات بانک ملی را طی 48 ساعت بعد از سرقت دستگیر کرد.
لزوم قدردانی از اقدام بزرگ و تاریخی پلیس، موضوعی است که رئیس قوه قضائیه نیز در جلسه اخیر شورای عالی قضایی به آن اشاره داشت. ارزش این عملیات پلیسی وقتی بیشتر آشکار میشود که به بررسی ابعاد ماجرا بپردازیم؛ جایی که سارقان با سوءاستفاده از مشکلات عجیب امنیتی در بانک ملی شعبه دانشگاه تهران، چندین ساعت در این شعبه حضور داشتند و موفق به سرقت مقادیر فراوانی سکه، ارز، طلا و جواهرات شدند و در نهایت، حافظه دوربینهای بانک را هم مخفی کردند تا پلیس هیچ دسترسیای به کیفیت و چگونگی ماجرا نداشته باشد!
مرخص شدن نگهبانهای بانک آن هم یک ماه قبل از این سرقت و همچنین نادیده گرفتن اخطارهای امنیتی پلیس پیشگیری چند هفته پیش از حادثه، منجر به وقوع چنین سرقت بزرگی شد که اگر مداخله فوری و تخصصی پلیس نبود، شاید همه سارقان موفق به فرار از کشور میشدند و به قول خودشان «چندماه بعد که آبها از آسیاب افتاد، برای سرقت بعدی به ایران بازمیگشتند»!
* جزئیاتی تازه از سرقت
رئیس پلیس تهران جزئیات جدیدی از ماجرای سرقت از صندوق امانات بانک ملی را تشریح کرد و گفت: سارقان اصلی که وارد بانک شدند 4 نفر بودند (3 برادر به همراه پسرخالهشان). این افراد ساعت 10 شب جمعه در منزل پدر و با حضور پدر، آخرین جلسه را برقرار کردند و هماهنگیها را انجام دادند.
سردار حسین رحیمی افزود: ۲ نفر از اعضای اصلی این باند بههمراه همسر یکی از آنها، بلیت خود را برای رفتن به خارج از کشور تهیه و رزرو کرده بودند و بلیت برای حدود ساعت 6 صبح دوشنبه 16 خرداد بود.
وی ادامه داد: سارقان حدود ساعت 1:30 بامداد وارد بانک شدند؛ ۲ نفر کار تدارکات، مراقبت، کشیک دادن و آوردن آذوقه و وسایل را بهعهده داشتند و ۲ نفر نیز عهدهدار از کار انداختن وسایل حفاظتی و مراقبتی ناکافی بانک، رفتن سراغ صندوق امانات مردم و سرقت بودند.
* بازگشت سارقان به محل سرقت!
این مقام انتظامی اظهار داشت: سارقان تقریبا ساعت 16 بعد از ظهر کارشان تمام شد و از مجموعه بانک خارج شدند اما نکته جالب اینجاست که روز بعد یعنی شنبه متوجه شدند یکسری از وسایل آنها مانند پتک و برش هوا داخل بانک جا مانده است که مجددا به بانک رفته، برخی از وسایل را پاکسازی کرده و برده و تعدادی از وسایل را داخل فاضلاب یا نقاط بانک جاسازی کردند که تمام این وسایل از جمله هارد و حافظه مجموعه بانک در اقدامات جدید پلیس کشف شد.
رحیمی با اشاره به اقدامات پلیسی درباره اموال مکشوفه از سارقان بانک ملی عنوان کرد: همان روز نخست، اموال مردم که بالغ بر هزاران سکه و مبالغ زیادی دلار، یورو و سایر ارزها بود، شمارش و با نظارت نماینده دادستان، پلیس و بانک ملی، تحویل خزانه بانک ملی شد؛ تیم ویژهای از بانک ملی، اتحادیه طلافروشان و متخصصان طلا و جواهر، نماینده پلیس و دستگاه قضایی به مدت ۵ روز برای شناسنامهدار و ارزیابی کردن طلاهای سرقتشده، فعالیت کردند و حدود ساعت 6 صبح روز دوشنبه همین هفته کار شناسایی، بستهبندی، شناسنامهدار کردن و انتقال طلا و جواهر به خزانه بانک ملی تمام شد.
وی با اشاره به جلسه افسر رابط پلیس جمهوری اسلامی ایران و کشور همسایه برای استرداد ۳ متهم این پرونده به کشور، گفت: ما مترصد این هستیم که این ۳ متهم به کشور بازگردانده شوند. همچنین با وجود متهم فعلی، صحنه جرم بازسازی شد.
* سریعترین کشف جهان
این مقام انتظامی ضمن مقایسه این سرقت با سرقتهای مشابه در سایر کشورهای دنیا، اظهار داشت: سریعترین کشف در مقایسه با سرقتهای مشابه در این مقیاس، متعلق به پلیس جمهوری اسلامی ایران است، بعد از ما پلیس یک کشور اروپایی قرار دارد که البته مبلغ آن پرونده خیلی کمتر از مقدار سرقت در پرونده بانک ملی است.
رحیمی با تأکید بر اینکه این پرونده هیچ متهم فراری ندارد و تمام اعضای آن بازداشت شدند، متذکر شد: سارقان بانک ملی تخصص کامپیوتر، لوازم الکترونیکی، حفاظتی و مراقبتی، آهنگری، برش هوا و ورودهای خیلی پیچیده داشتند. همچنین پیشبینی کرده بودند که اعضای اصلی باند از کشور خارج شوند و سایر اعضای باند که در تهران و برخی شهرستانها بودند، محموله سنگین طلا را به فروش یا به مرز برسانند و از آنجا به خارج از کشور ببرند که با توجه به سرعت عمل پلیس این اقدامات ناکام ماند.
* ثبت و تحویل اموال مکشوفه با نظارت 6 دوربین
فرمانده انتظامی تهران بزرگ از ثبت تمام اقدامات مذکور درباره شناسنامهدار کردن و تحویل اموال مکشوفه توسط 6 دوربین خبر داد و خاطرنشان کرد: تمام این اقدامات مستند شده است.
وی درباره اعلام بانک ملی مبنی بر اینکه مالباختگان به پلیس آگاهی و دادسرا مراجعه کنند، گفت: کل تحویل اموال مردم به عهده بانک ملی، بانک مرکزی و دادستانی است، ما اموال مسروقه را کشف کرده و با سختترین ضوابط و مقررات تحویل دادیم، اکنون در حال بررسی دیگر ابعاد پرونده هستیم.
به گفته رئیس پلیس تهران، ارزش اموال مسروقه، منوط به اعلام نظر ارزیابان خواهد بود و ارزش قطعی این سرقت به پلیس اعلام نشده است، البته جزو چند سرقت بزرگ بانک در دنیاست.
این مقام انتظامی درباره گفتوگوی یکی از روزنامهها با متهمان که ادعا کرده بودند برخی از اموال را فروخته، تبدیل به چند خودرو کرده یا برای بستگان خود کادو خریده بودند، گفت: این حدس و گمانها باید کنار گذاشته شود، ممکن است یکسری از معاندان، مخالفان و افرادی که از پلیس ضربه خوردند، حرفهایی بزنند که از آنها گلایه نداریم اما از دوستان خودمان که به قدرت، عظمت، سرعت و اشراف پلیس بیتوجه هستند و پلیس خودشان را در مقیاس پلیس جهانی آنگونه که باید و شاید مطرح نمیکنند، گلایه داریم، بالاخره کار، کار بزرگی بود.
* تسلط و اشراف دقیق پلیس
رحیمی با تاکید بر توانمندی پلیس گفت: روز دوشنبه پس از اعلام این سرقت، کوچکترین سرنخی نداشتیم، در کمتر از 24 ساعت، تمام سناریو برای ما مشخص شد که نشان از قدرت، اشراف، تسلط و توانمندی پلیس ما دارد که این تجربه را خیلی از پلیسهای دیگر کشورها ندارد؛ در 24 ساعت دوم نیز سارقان شناسایی و بازداشت شدند و اموال کشف شد، یعنی تمام سناریو و پیشبینی ما درست از آب درآمد در صورتی که هیچ سرنخی نداشتیم. فرمانده انتظامی تهران بزرگ با تأکید بر اینکه کارکنان شریف و زحمتکش بانک به هیچ عنوان هیچگونه دخالتی در این سرقت نداشتند، درباره سؤالی مبنی بر اینکه آیا سارقان موفق به فروش اموال مسروقه شده بودند، اظهار کرد: اگر موفق به فروش شدهاند هم بهنظر میرسد بسیار کم باشد، زیرا نمیتوانستند به خارج از کشور منتقل کنند. البته امکان دارد بخشی از ارزها را با خود برده باشند.