printlogo


کد خبر: 249919تاریخ: 1401/3/29 00:00
استاد احمد مهدوی‌دامغانی، نویسنده و پژوهشگر نامی کشورمان درگذشت
عاشق شاه خراسان

استاد احمد مهدوی‌دامغانی، نویسنده، مترجم و پژوهشگر ایرانی جمعه ۲۷ خرداد در فیلادلفیای آمریکا درگذشت. به گزارش «وطن‌امروز»، دکتر احمد مهدوی‌دامغانی، نویسنده و پژوهشگر ایرانی، متخصص ادبیات و زبان عربی و از اساتید دانشگاه تهران و دانشگاه هاروارد آمریکا روز جمعه ۲۷ خرداد در ۹۵ سالگی در فیلادلفیای آمریکا درگذشت. او ۱۳ شهریور ۱۳۰۵ در شهر مشهد به دنیا آمد. پدرش آیت‌الله شیخ محمدکاظم مهدوی‌دامغانی، احیا‌کننده حوزه علمیه مشهد و از روحانیون برجسته عصر خود به شمار می‌آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در این شهر گذراند و سپس برای ادامه تحصیل راهی تهران شد تا در رشته الهیات به تحصیل بپردازد. سال ۱۳۲۷ لیسانس خود را از دانشکده معقول و منقول دانشگاه تهران اخذ کرد. سپس به تحصیل ادبیات فارسی در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران پرداخت و موفق به کسب مدرک لیسانس در سال ۱۳۳۳ از این دانشکده شد. دکترای خود را در زبان و ادبیات فارسی نیز از همین دانشکده در سال ۱۳۴۲ کسب کرد و سپس به عنوان استاد به تدریس در دانشکده‌های ادبیات و الهیات دانشگاه تهران پرداخت. مهدوی‌دامغانی سال ۱۳۵۳ به دانشگاه مادرید رفت و تا سال ۱۳۵۴ در این دانشگاه به تدریس ادبیات عرب، فارسی و فقه اسلامی پرداخت. در بازگشت به ایران دفتر اسناد رسمی دایر کرد و از همان سال ۱۳۵۴ به ریاست کانون سردفتران اسناد رسمی منصوب شد. احمد مهدوی‌دامغانی از سال ۱۳۶۶ مقیم آمریکا شد و در دانشگاه‌های هاروارد و پنسیلوانیا مشغول تدریس معارف اسلامی، ادبیات عرب، ادبیات فارسی، فقه، تفسیر و برخی علوم اسلامی در مقطع دکترا و فوق دکترا شد. احمد مهدوی‌دامغانی مقاله‌های متعددی در مجله‌های یغما، کلک، گلچرخ، ایران‌نامه، ایران‌شناسی، ره‌آورد و گلستان به چاپ رسانده ‌است. 
از مشهورترین مقاله‌های او مأخذ ابیات عربی کلیله و دمنه و مأخذ ابیات عربی مرزبان‌نامه است. از کتاب‌های چاپ‌شده مهدوی‌دامغانی می‌توان به کشف‌الحقایق نسفی، المجدی فی أنساب الطالبیین، تصحیح نسمه‌السحر بذکر من تشیع و شعر، تصحیح دیوان عبدالله بن احمد خازن، الوحشیات، از علی‌آموز اخلاص عمل، رساله درباره خضر، در باغ روشنایی و گزیده‌ای از شعر سعدی به زبان عربی اشاره کرد. او در یکی از گفت‌وگوهای خود (با برنامه شوکران) اشاره کرده بود که هرچند ۳۵ سال است در آمریکا به سر می‌برد اما دلش با ایران است و دوست دارد پیش از وفاتش یکبار دیگر به زیارت حضرت ثامن‌الحجج(ع) برود و پس از وفات نیز در مشهد به خاک سپرده شود. 
در پیام حسن بلخاری، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در پی درگذشت احمد مهدوی‌دامغانی آمده است: «انالله و اناالیه راجعون. قلب تپنده پیر فرزانه ایران‌دوست از تپش باز ایستاد! استاد احمد مهدوی‌دامغانی با عشقی سرشار به اسلام و تاریخ و تمدن ایران زیبا و سعادتمند و پس از سال‌ها رنج و تعب در وادی تحقیق و تفحص در سپهر فرهنگ سترگ ایران اسلامی روی در نقاب خاک کشید و به بزم جاودان حضرت حق پیوست. اینک ما مانده‌ایم و حضور همیشگی او در سطر به سطر آثار ارجمندش که بی‌تردید سیراب‌گر جان عطشناک جویندگان طریقت دانش‌ورزی و حقیقت‌جویی خواهد بود». 
همچنین رئیس دانشگاه بین‌المللی اهل‌بیت‌(ع) به مناسبت درگذشت مرحوم زنده‌یاد دکتر احمد مهدوی‌دامغانی در پیامی آورده است: ‌لسان او زمزمه توسل، نگاه او تجسم مفهوم انتظار، کردار او تجلی اخلاق کریمانه و اندیشه‌اش تداعی حکمت و معرفت بود که در پرتو این خصایص، بسا شاگرد و مشتاق که در مجلس درس او پرورش یافتند و صدها تشنه که از چشمه ارشادات و افاضات او سیراب شدند. اگرچه خود را به جبر تقابل روزگار در عزلت غربت گرفتار می‌دید، مهر وجودش از تابش و چشمه تتبعش از جوشش نیفتاد و از صفای خاطر، بامدادش به جانب مشرق طوس ملتجی و غروبش به سمت سامرا ملتزم و در لب نغمه: «به مستجیری درگاهت آمدم رحمی» می‌نواخت. گوهری بود در ادب و فرهنگ بی‌نظیر، در تضلع و تواضع بی‌همتا و در ژرفای نظر و رای بی‌بدیل. اگرچه از امواج مصایب دهر دون مصون نماند و از طریق ملالت آن، بی‌بهره عبور ننمود اما نه عشقش به مکتب نشیبی دید و نه میلش به وطن کاستی یافت.
پیکر احمد مهدوی‌‌دامغانی برای تشییع و خاکسپاری در حرم امام رضا(ع) به ایران منتقل خواهد شد. فرزند این نویسنده، پژوهشگر و مصصح فقید با اعلام این خبر در صفحه‌ای به نام مهدوی‌دامغانی نوشت: «پیکر پاک پدر عزیزم بزودی به ایران خواهد آمد تا در حرم مطهر ارباب، سرور و ولی‌نعمت‌شان حضرت علی‌بن‌موسی‌الرضا علیه‌السلام به خاک سپرده شود».

Page Generated in 0/0066 sec