گزارش جدید آژانس؛ ایران آماده تزریق اورانیوم به سانتریفیوژهای پیشرفته در فردو است
گروه سیاسی: در میانه سر و صدای رژیم صهیونیستی مبنی بر تشدید اقدامات علیه برنامه هستهای ایران، به نظر میرسد تهران یک گام عملی و روی زمین در پاسخ به تهدیدات انجام میدهد.
به گزارش «وطنامروز»، پس از اینکه آمریکا و ۳ کشور اروپایی عضو برجام در همکاری با اسرائیل و البته با مشارکت رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطعنامهای در شورای حکام آژانس علیه ایران به تصویب رساندند، کشورمان یک بسته جامع فنی برای پاسخ به اقدام غیرحرفهای و کاملا سیاسی آژانس و مدیر کل آن که در سفر بیسابقه و پرشائبه گروسی به سرزمینهای اشغالی نمود پیدا کرد، تدارک دیده است.
در همین رابطه آژانس بینالمللی انرژی اتمی بامداد سهشنبه گزارش جدیدی درباره فعالیتهای برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران منتشر کرد. خبرگزاری رویترز که مطابق معمول گزارشهای آژانس پیش از ارائه به اعضا به نظر این خبرگزاری میرسد، اعلام کرد: «گزارش آژانس تایید میکند ایران آماده تزریق اورانیوم به سانتریفیوژهای پیشرفته در تأسیسات غنیسازی فردو است». بر این اساس، رویترز به نقل از آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داد: «ایران به آژانس اطلاع داد آمادگی برای غنیسازی اورانیوم از روز یکشنبه آغاز شده است». در گزارش جدید آژانس اتمی ادعا شده است: «ما هیچ توضیحی از ایران درباره اینکه آمادهسازی این کشور راه را برای غنیسازی اورانیوم بین ۵ تا ۲۰ درصد هموار میکند یا خیر، دریافت نکردهایم». رویترز همچنین نوشت: «آژانس انرژی اتمی تأیید کرد ایران به آنها اطلاع داده است، آنها فعالسازی آبشار آیآر-۶ در کارخانه غنیسازی سوخت فردو را آغاز کردهاند که تاکنون برای تولید اورانیوم غنیشده استفاده نشده بود».
شتاب غنیسازی در فردو از سوی ایران که یک گام دیگر در تکمیل چرخه بازدارندگی هستهای به شمار میرود بیش از همه برای رژیم صهیونیستی و آمریکا معنادار خواهد بود، بویژه اینکه برنامه غنیسازی ایران به عنوان یک گزینه واقعی و اهرم حقیقی در مقابل اقدامات جبهه واشنگتن- تلآویو کاربردی است. مقامات صهیونیست با وجود تمام تبلیغات و فضاسازیهای ادعایی درباره عملیات و اقدامات ایذایی در ایران، به هیچ یک از اهداف راهبردی خود نرسیدهاند و گزاره توقف برنامه هستهای ایران حتی توسط محافل اسرائیلی در سرزمینهای اشغالی یک گزینه محال و از رده خارج ارزیابی شده و حرکتهای محدود تلآویو به یک نوع سردرگمی و آشفتگی اسرائیل توصیف میشود. همچنین گام جدید تهران به نظر میرسد نخستین پاسخ تهران به تحریمهای جدید دولت بایدن علیه صنایع پتروشیمی کشورمان باشد؛ تحریمهایی که به وضوح مغایر احیای توافق احتمالی بوده و به منظور آمادگی برای سناریوی عدم توافق طراحی شده است.
پس از واکنش اولیه ایران به قطعنامه شورای حکام در متوقف کردن همه فعالیتهای فراپادمانی و قطع بیش از 20 دوربین فراپادمانی آژانس، این اقدام گام دیگری در پاسخ به رفتار خارج از چارچوب و رویه حرفهای آژانس به مدیریت رافائل گروسی به شمار میرود. مدیرکل آژانس که در محاسبات خود گمان میکرد ایران نسبت به صدور قطعنامه ملایم و ضعیف شده ضدایرانی واکنشی انجام نخواهد داد، پس از عزم تهران در بستن پرونده همکاریهای فراپادمانی که بر مبنای حسن نیت ایران صورت میپذیرفت، بشدت غافلگیر شد و در چند نوبت خواستار حضور در تهران و صحبت با مقامات ذیربط کشورمان شد اما در تهران، مقامات ایرانی حاضر به پذیرش مدیرکل نشدند. از جمله محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی که در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی برنامهای برای سفر به ایران دارد یا خیر، اظهار کرد: ما برنامهای برای سفر وی به ایران نداریم.
سخنگوی وزارت امور خارجه هم درباره تمایل مدیرکل و ابراز امیدواری نسبت به گفتوگو با ایران و ابراز نگرانی نسبت به خاموش بودن دوربینها خاطرنشان کرد: مشکل ما با برخی از اظهارات گروسی این است که ایشان فراتر از وظایف خودش اظهاراتی را میکند. دیپلمات ارشد کشورمان درباره آمادگی رافائل گروسی برای سفر به تهران نیز اظهار داشت: مراودات ایران و آژانس و ایران و مدیرکل در چارچوب فنی ادامه دارد و قطعا هر تحولی دستورکاری میخواهد. ایشان اگر بخواهد به عنوان توریست بیاید میتواند راحت و بدون ویزا بیاید ولی اگر میخواهد در چارچوب مدیرکل بیاید دستورکاری میخواهد.
«وطنامروز» هفته گذشته (یکشنبه 22 خرداد) درباره رفتار مدیر کل آژانس نوشت: «هر زمان که تهران در واکنش به اقدامات غیرفنی و مشی بیطرفانه آژانس اقداماتی را در دستور کار قرار میدهد گروسی بلافاصله به ایران سفر میکند تا با خرید زمان از اقدامات کاهشی ایران در اجرای تعهدات جلوگیری به عمل آورد. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از شروع توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی از سوی ایران تاکنون ۲ بار از زمانی که دولت سیزدهم روی کار آمده به تهران سفر کرده است. البته این بار با توجه به اینکه رافائل گروسی و مجموعهاش پاسخ حسننیت و همکاری ایران را بهانهای برای گزارش ضدایرانی و دستمایهای برای صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام قرار دادند، بعید است کسی در تهران حاضر به دیدار این دیپلمات آرژانتینی و شنیدن صحبتهایش باشد. در شرایطی که آمریکا حاضر نیست به روند توافق و اجرای برجام بازگردد و در این بین آژانس به ابزاری برای تولید فشار سیاسی- حقوقی علیه ایران تبدیل شده و این امر بخوبی در سفر معنادار گروسی به سرزمینهای اشغالی ثابت شد، انتظار گروسی برای اجرای تعهداتی فراتر از پادمان از سوی تهران کاملا نابجا و زیادهخواهانه است و کشورمان با تصمیم اخیر بر این ادراکسازی نادرست که برای مدیرکل و آژانس به وجود آمده بود، خط بطلان کشید».