در آستانه تدوین برنامه هفتم توسعه
توصیههای دهگانه رئیس مرکز پژوهشهای مجلس
بابک نگاهداری، رئیس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در آستانه تدوین برنامه هفتم توسعه و با توجه به 16 جلسه برگزار شده از سوی دبیرخانه برنامه هفتم توسعه مرکز پژوهشهای مجلس بر 10 توصیه مهم درباره این برنامه به عنوان نکات راهبردی تاکید کرد.
نکات مورد توجه رئیس مرکز پژوهشهای مجلس به شرح زیر است:
1- درباره دوگانههای سیاستی- مدیریتی مزمن کشور تصمیم روشن گرفته شود.
2- از آرمانگراییهای غیرواقعبینانه که با زیرساختها و ظرفیتهای کشور تناسبی ندارد، پرهیز شود.
3- حاکمیت برای 5 سال پیش رو به منظور تمرکز بر چند اولویت کاملا محدود به اجماع برسد و حداکثر منابع و ظرفیتها را برای تحقق اولویتها متمرکز کند.
4- موانع انواع سرمایهگذاریهای خصوصی، عمومی غیردولتی و خارجی به طور حداکثری رفع شود.
5- از فرصت موقعیت جغرافیایی ایران در مسیر کریدورهای ترانزیتی شمال به جنوب در ارتباط با اوراسیا و روسیه و کمربند راه در رابطه با چین حداکثر استفاده به عمل آید.
6- برای رفع تورم مزمن روی 3 ناترازی بودجه، شبکه بانکی و صندوقهای بازنشستگی تمرکز شود.
7- دیپلماسی اقتصادی و تجاری منطقهای و فرامنطقهای در ارتباط با کشورهای همسایه و ژئواکونومیک بویژه چین، روسیه و هند جدی گرفته شود.
8- برای پیشبرد اهداف توسعه، توانمندسازی دولت از طریق تقویت نهاد راهبر توسعه، دولت الکترونیکی یکپارچه و مردمسپاری حداکثری خدمات عمومی در دستور کار قرار گیرد.
9- امید و اعتماد و مشارکت مردم لازمه تحقق برنامه توسعه است. رفع موارد تعارض منافع، شفافیت در حکمرانی و کاهش فقر برای تقویت همراهی جامعه لازم و ضروری است.
10- اهمیت تبیین و تنویر افکار عمومی درباره اقدامات تحولی و اصلاحی کمتر از خود اصلاح نیست. حتما فکری به حال توان رسانهای جبهه انقلاب شود.
***
تداوم رشد قیمت کالاهای اساسی در جهان
قیمت گندم 3.5 دلار افزایش یافت
رشد قیمت کالاهای اساسی در جهان همچنان ادامه دارد به طوری که روز گذشته قیمت گندم 3.5 دلار دیگر افزایش یافت. دیروز نیز قیمت کالاهای اساسی روند افزایشی خود را در بازارهای جهانی ادامه داد به طوری که گندم به عنوان محصول موثر در امنیت غذایی مردم جهان 3.5 دلار دیگر به افزایشهای روزهای قبل اضافه کرد. قیمت گندم در لحظه انتشار این خبر با 3.5 دلار افزایش به قیمت 940 دلار در هر بوشل معامله شد. دانههای روغنی نیز از جمله محصولاتی بودند که افزایش قیمت داشتند به طوری که سویا 1.4 دلار رشد قیمت داشت و گیاه روغنی کانولا هم 2.9 دلار رشد را ثبت کرد. افزایش قیمت کالاهای اساسی پس از جنگ بین روسیه و اوکراین جهش بیشتری یافته به طوری که قیمت گندم پس از آن 50 درصد رشد کرده است. روسیه و اوکراین 30 درصد غلات جهان را تامین میکردند که درگیریهای اخیر امکان صادرات از این کشورها را سخت کرده یا به بنبست رسانده است. از سوی دیگر کشورها بشدت در تلاشند ذخایر خود را بیشتر کنند و به عبارتی انبارها را برای روز مبادا پر نگه دارند، چنانکه طبق گزارشها نیمی از گندم صادراتی جهان را چین خریداری کرده است.
***
آنکارا: به تحریمهای ضدروسی غرب نمیپیوندیم
سخنگوی ریاستجمهوری ترکیه گفت این کشور به تحریمهای ضدروسی غرب نمیپیوندد، چرا که تحریمها بیشتر از روسیه به ترکیه آسیب میزند. ابراهیم کالین گفت ترکیه به تحریمهای ضدروسی غرب که در پی درگیریها در اوکراین اعمال شده، نمیپیوندد. وی در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «هابرترک» گفت: ما سیاست متعادلی را در رابطه با روسیه اعمال میکنیم. ما تحریمی اعمال نمیکنیم و به آنها نمیپیوندیم. باید منافع خود را حفظ کنیم. کالین افزود: اگر همه پلها را خراب کنند، چه کسی با روسیه صحبت خواهد کرد؟ روابط اقتصادی با روسیه به گونهای است که تحریمها بیشتر از روسیه به اقتصاد ترکیه آسیب میزند. ما موضع روشنی [در مورد تحریمها] داریم، غرب آن را نپذیرفته است. سخنگوی دفتر اردوغان گفت آنکارا در روابط خود با روسیه «سیاست تعادل» را دنبال میکند و توضیح داد: از آنجا که ما برای تامین انرژی به منابع خارجی وابسته هستیم، روابط خود را با روسیه توسعه میدهیم، همانطور که با ایران این کار را میکنیم. ترکیه همچنین روابط خوبی با آمریکا و دیگر کشورهای غربی دارد. وی همچنین تاکید کرد که کشورش از سیاست اعمال تحریمهای شخصی علیه بازرگانان روس حمایت نمیکند. کالین در ادامه تصریح کرد کشورش عملیات نظامی روسیه را تهاجم میداند و آن را «به وضوح و صریحاً» بیان میکند. با این حال، او تاکید کرد که ترکیه به گفتوگو با اوکراین و روسیه ادامه میدهد، زیرا هرچه جنگ طولانیتر شود، هزینه آن بیشتر میشود. به گزارش «راشا تودی»، کالین درباره دلایل حمله روسیه به اوکراین، ادعاهای غرب درباره غیرمنطقی بودن ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه را رد کرد و گفت: گاهی اوقات غرب ترجیح میدهد موضوع را به جای روبهرو شدن با آن غیرمنطقی جلوه دهد. به عقیده وی، مشکلات در روابط روسیه و غرب از دهه ۱۹۹۰ آغاز شد، زمانی که روسیه در واکنش به تغییر نظم ژئوپلیتیک جهانی، به غرب پیشنهاد داد توافق موازنه جدیدی امضا کند که منعکسکننده این تغییرات باشد. کالین اظهار داشت: آنها که به دنبال این بودند کشورهایی را که میخواستند از تحت فرمان بودن خارج شوند سرکوب کنند، گفتند «بیایید راه درگیری را برویم». کالین با تاکید بر اینکه این هرگز «تهاجم روسیه به اوکراین» را توجیه نمیکند، به اهمیت نادیده نگرفتن رابطه علت و معلولی اشاره کرد. وی افزود: ما نیز به این ترتیب نامنظم و این نظم ناعادلانه [جهانی] اعتراض داریم.