آمار فوتیهای روزانه کرونا برای چندمین بار به صفر رسید اما موارد ابتلا افزایش یافت
مروری بر آمار مبتلایان روزانه کرونا در 48 ساعت منتهی به هفتم تیرماه افزایش محسوس بیماران شناساییشده جدید را نشان میدهد، چرا که شمار مبتلایان روزانه از 297 نفر در روز پنجم تیرماه به 443 نفر در هفتم تیرماه رسیده و در مدت زمان 48 ساعت 694 ابتلای جدید ثبت شده است.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، در شبانهروز منتهی به ۷ تیر ۱۴۰۱ و براساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۴۴۳ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی و ۵۴ نفر از آنها بستری شدند. این آمار ۶ تیرماه ۳۵۲ نفر و ۳ روز پیش یعنی ۵ تیر ۲۹۷ نفر بود. مجموع بیماران «کووید-19» در کشور نیز به ۷ میلیون و ۲۳۷ هزار و ۱۵۶ نفر رسید.
همچنین در طول این 24 ساعت، هیچ بیمار «کووید-19» جان خود را از دست نداد و مجموع جانباختگان این بیماری روی عدد ۱۴۱ هزار و ۳۸۶ نفر ثابت ماند.
خوشبختانه تاکنون ۷ میلیون و ۶۲ هزار و ۱۹۸ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند.
این در حالی است که ۱۹۶ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
همچنین تاکنون ۵۲ میلیون و ۵۹۰ هزار و ۱۷۴ آزمایش تشخیص «کووید-19» در کشور انجام شده است.
از سویی در حال حاضر ۹۱ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۵۷ شهرستان در وضعیت آبی قرار دارند.
درباره آخرین آمار رسمی واکسیناسیون نیز تاکنون ۶۴ میلیون و ۶۳۷ هزار و ۲۹۴ نفر دوز اول، ۵۷ میلیون و ۹۸۶ هزار و ۹۵۹ نفر دوز دوم و ۲۷ میلیون و ۷۲۸ هزار و ۱۵۸ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۵۰ میلیون و ۳۵۲ هزار و ۴۱۱ دوز رسیده است.
همچنین در شبانهروز منتهی به ۷ تیر، ۱۵ هزار و ۹۲۹ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
* ضرورت تداوم رعایت پروتکلهای بهداشتی
معاون درمان وزیر بهداشت درباره افزایش تعداد مبتلایان کرونا در 24 ساعت اخیر گفت: شرایط موجود جای نگرانی ندارد، چرا که کرونا بسیار ضعیف شده است اما با توجه به احتمال بروز افزایش میزان ابتلا، از مردم میخواهیم همچنان به رعایت پروتکلهای بهداشتی، بویژه استفاده از ماسک در اماکن عمومی و فضاهای پرجمعیت پایبند باشند.
نادر توکلی افزود: البته روند مناسب و سریع واکسیناسیون در دولت سیزدهم، تاثیر بسزایی در کنترل شرایط داشت و نباید این دستاورد بزرگ که با ایثار و همراهی کادر درمان حاصل شده است، با غفلت یا عادیانگاری شرایط، از دست برود.
وی تاکید کرد: با توجه به انجام واکسیناسیون، انتظار ایجاد شرایط پیچیده و سختی را نداریم و صفر شدن چندین باره آمار فوتیهای روزانه نشان میدهد شرایط تحت کنترل است. با این حال مردم را به رعایت احتیاط و پایبندی به پروتکلهای بهداشتی دعوت میکنیم.
* عادیانگاری کرونا؛ تهدیدی برای نظام سلامت کشور
با گرم شدن هوا و حذف ماسکها، بویژه در اماکن عمومی، میزان رعایت یکی از مهمترین پروتکلهای بهداشتی بشدت کاهش یافته است. از سوی دیگر کاهش چشمگیر آمار فوتیها، بستریها و ابتلاهای روزانه در بیش از یک ماه گذشته، تعداد قابل توجهی از مردم را نسبت به رعایت نکات بهداشتی بیتوجه کرده است. این روند موجب عادیانگاری کرونا شده است و میتواند نقطه آسیب برای نظام سلامت کشور باشد.
حمید سوری، استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در واکنش به عادیانگاری شرایط کرونایی در کشور، گفت: زمانی میتوانیم بگوییم اپیدمی خاموش یا پاندمی تمام شده است که حداقل ۲ دوره از بیماری بگذرد و ما مورد ابتلای جدیدی نداشته باشیم که البته چنین اتفاقی نیفتاده است، همچنین با توجه به اینکه در کشور ما که نظام بیماریابی فعال وجود ندارد، تعداد تستها کاهش یافت و نتوانستیم خیلی تصویر روشنی از اپیدمی در کشور داشته باشیم.
* صعودی شدن آمار روزانه ابتلا
در شرایطی که در هفتههای گذشته، از صفر شدن یا نزدیک به صفر بودن تعداد فوتیهای کرونا شادمان بودیم اما مروری بر گزارشها و آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت نشان میدهد در ۴۸ ساعت گذشته ۶۹۴ بیمار جدید داشتهایم.
چهارم تیرماه ۱۴۰۱ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۲۹۷ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی و ۴۰ نفر از آنها بستری شدند. همچنین پنجم تیر ماه ۱۴۰۱، ۳۵۲ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی و ۵۴ نفر از آنها بستری شدند.
با نگاهی به این آمار در مدت ۴۸ ساعت، میتوان شاهد روند صعودی موارد ابتلا بود، در حالی که در هفتههای گذشته، موارد ابتلا به زیر ۵۰ نفر هم رسیده بود.
با نگاهی به روند بستریها نیز متوجه میشویم در روزهای چهارم و پنجم تیرماه، موارد بستری نیز افزایش یافته است به طوری که در چهارم تیر ۴۰ نفر بستری شدهاند و پنجم تیرماه این تعداد به ۵۴ نفر افزایش یافته است.
به گفته استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در حال حاضر کشور ما در معرض خطر خیزش موارد ابتلا و پیک است. برای اینکه بتوانیم این موضوع را کنترل کنیم، نظام سلامت باید آمادگی لازم را داشته باشد؛ باید تعداد تستها افزایش یابد، کنترلهای مرزی اعم از هوایی، زمینی و... افزایش یابد، همچنین باید رصد کنیم تا ببینیم طغیانهای ابتلا در کدام نقاط ممکن است رخ دهد و آنها را به صورت سریع شناسایی کرده و پاسخ دهیم.
* حذف تدریجی ماسکها
بنا بر اعلام مهر، شاید یکی از دلایل افزایش موارد ابتلا در روزهای اخیر، عادیانگاری و رهاسازی پروتکلهای بهداشتی و از جمله آنها، برداشتن ماسک از صورت باشد.
توصیه ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر اینکه مردم میتوانند در فضاهای باز بدون ماسک تردد کنند، باعث شد این شائبه ایجاد شود که ما کرونا را شکست دادهایم. این در حالی است که متخصصان پزشکی بر این باورند شرایط کرونایی این اجازه را به ما نمیدهد که فعلا نسبت به برداشتن کامل ماسکها اقدام کنیم.
عباس شیراوژن، سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا اظهار داشته استفاده از ماسک در فضای باز الزامی نیست. وی البته در توضیح علت چنین تصمیمی، گفته است هدفمان این بود مردم در هوای گرم تابستان دچار سختی نشوند.
***
امکان مواجهه با پاندمیهای جدید
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت بر ضرورت تقویت تابآوری جامعه در پاندمیها تاکید کرد. دکتر محمدمهدی گویا در کارگاه «نهاییسازی برنامه ارتقای آمادگی و پاسخ به پاندمی «کووید-۱۹»، آنفلوآنزا و سایر بیماریهای حاد تنفسی واگیر نوپدید و بازپدید» گفت: امکان مواجهه با پاندمیهای جدید همچنان وجود دارد، از این رو ضروری است آمادگی خود را برای مقابله با بیماریها افزایش دهیم. وی با اشاره به اختلالات و آسیبهای روانی ناشی از همهگیری کرونا در بین مردم، اظهار داشت: این بیماری از ابعاد مختلف مردم دنیا را با مشکلاتی روبهرو کرد. در طول همهگیری کرونا ما شاهد تعداد قابل توجه مرگومیر در سطح دنیا بودیم. در برخی کشورها اقتصاد تحت تاثیر قرار گرفت و مردم از تحصیل و کار بازماندند. رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با بیان اینکه حدود ۲ سال و نیم از شیوع «کووید-۱۹» در دنیا میگذرد و این پاندمی درسآموختههای بسیاری را برای ما داشته است و باید این درسآموختهها را برای نسل آینده به کار گیریم، خاطرنشان کرد: دنیا در کمتر از یک سال واکسن «کووید-۱۹» را عرضه کرد و در کشور ما نیز با توان متخصصان داخلی واکسنهای مربوط در کمترین زمان ممکن به بازار آمد و بخش قابل توجهی از مردم کشورمان با واکسنهای ملی در برابر این پاندمی محافظت شدند.