گروه اقتصادی: وضعیت تجاری کشور و سهولت تجارت کالا، ارتباط مستقیمی با متغیر های کلان اقتصادی مانند نرخ ارز، تورم داخلی، رشد اقتصادی و... دارد. همچنین چگونگی تجارت و تنوع کالایی و بازار از جمله عوامل مؤثر بر این بخش از اقتصاد کلان کشور است. در تازهترین آمارها، سخنگوی گمرک وضعیت تجاری آخرین ماه بهار را تشریح کرد و خبر از تجارت 9 میلیارد دلاری در این ماه داد.
سیدروحالله لطیفی گفت: تجارت خارجی غیرنفتی کشور در خردادماه با رشد ۳ درصدی به 8.9 میلیارد دلار رسید که با پیشتازی صادرات کشور از واردات در این ماه، تراز تجاری کشور مثبت ۲۰۴میلیون دلار را نشان میدهد.
سخنگوی گمرک درباره کارنامه یکماهه تجارت غیرنفتی کشور در خردادماه اظهار کرد: تجارت غیرنفتی کشور در سومین ماه سال با ۱۳میلیون و ۶۲۲هزار تن کالا به 8 میلیارد و ۹۰۲ میلیون دلار رسید.
وی افزود: سهم صادرات از این میزان تجارت خارجی غیرنفتی،۱۰میلیون و ۶۵۰ هزار تن کالا به ارزش ۴ میلیارد و ۵۵۳ میلیون دلار بود و واردات نیز سهم ۲ میلیون و ۹۷۲ هزار تنی کالا به ارزش ۴ میلیارد و ۳۴۹ میلیون دلار داشته است.
لطیفی در ادامه گفت: با تداوم پیشتازی صادرات بر واردات، در خردادماه تراز تجاری کشور مثبت ۲۰۴ میلیون دلار بوده است.
سخنگوی گمرک درباره تغییرات تجارت در خردادماه بیان کرد: صادرات کشور در خرداد امسال نسبت به خرداد سال قبل تغییری در ارزش کالای صادراتی نداشته اما واردات کشور در این ماه، 6.5 درصد افزایش یافته است.
لطیفی درباره میزان ترانزیت خارجی در خردادماه گفت: یک میلیون و ۱۱۴هزار تن کالای خارجی در این ماه از مسیر کشورمان عبور کرده که نسبت به خرداد سال گذشته ۲۱۳هزار تن بیشتر بوده و با رشد ۲۴درصدی همراه بوده است.
* مجموع مبادلات بازرگانی کشور در ۲ ماهه نخست 1401
در ۲ ماهه نخست سال 1401 میزان صادرات قطعی کالاهای غیرنفتی کشور (به استثنای نفت خام، نفت کوره و نفت سفید و همچنین بدون صادرات از محل تجارت چمدانی)، بالغ بر 17.014 هزار تن و به ارزش 8.516 میلیون دلار بوده است که در مقایسه با مدت مشابه سال 1400 افزایشی 1.6 درصدی در وزن و 36.98 درصدی در ارزش دلاری داشته است. همچنین میزان واردات کشور در این مدت، با کاهشی 3.37 درصدی در وزن و افزایشی 24.34 درصدی در ارزش دلاری در مقایسه با مدت مشابه سال 1400، به ارقام 5.182 هزار تن و 8.115 میلیون دلار رسیده است.
* کشورهای عمده مقصد صادرات
طی ۲ ماه نخست سال 1401 بیشترین میزان صادرات کشور به مقصد کشورهای چین با رقمی بالغ بر 2.720 میلیون دلار و سهم 31 درصد از کل ارز صادرات، امارات عربی متحده با 1.502 میلیون دلار و سهم 17 درصد، عراق با 1312 میلیون دلار و سهم 8 درصد، ترکیه با 766 میلیون دلار و سهم 9 درصد و کشور هند با 290 میلیون دلار و سهم 3 درصد از کل ارزش، انجام شده است.
* کشورهای عمده طرف معامله واردات
طی ۲ ماهه نخست سال 1401 کشور امارات عربی متحده، با اختصاص رقمی بالغ بر 2.247 میلیون دلار و سهمی حدود 27 درصد از کل ارز وارداتی در جایگاه نخست کشورهای طرف معامله قرار گرفته است. همچنین کشورهای چین با 2.117 میلیون دلار و سهم 26درصد، ترکیه با 875 میلیون دلار و سهم 10درصد، هند با 340 دلار و سهم 4درصد و فدراسیون روسیه با 319 میلیون دلار و سهم 3.93 درصد از کل ارزش واردات، جزو کشورهای عمده طرف معامله واردات بودهاند.
* تراز تجاری ایران در 1400 چقدر بود؟
تجارت خارجی غیرنفتی کشور در سال ۱۴۰۰ با تبادل ۱۶۲ میلیون تن کالا با کشورهای جهان، عدد ۱۰۰ میلیارد دلاری را به ثبت رساند. تجارت خارجی کشور در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال قبل از آن ۳۸ درصد رشد داشت. ۱۲۲ میلیون تن کالای ایرانی به ارزش ۴۸ میلیارد دلار، در سال ۱۴۰۰ به اقصی نقاط جهان صادر شد که این میزان ۱۴ میلیارد دلار بیشتر از سال قبل بود و رشد ۴۱ درصدی داشته است.
میزان کالاهای وارداتی در سال ۱۴۰۰ در مقایسه با سال ۹۹ رشد ۲۱ درصدی در وزن و ۳۶ درصدی در ارزش را به همراه داشت. در سالی که گذشت بیش از ۴۰ میلیون تن کالا، به ارزش ۵۲ میلیارد دلار وارد کشور شد که عمدتا کالای اساسی، مواد خام و ماشینآلات تولید بودند. کشورهای امارات عربی متحده، چین، ترکیه، آلمان و فدراسیون روسیه ۵ کشور عمده طرف معامله واردات کالا به کشور و کشورهای چین، عراق، ترکیه، امارات عربی متحده و افغانستان ۵ کشور عمده مقصد کالاهای صادراتی کشورمان در سال ۱۴۰۰ بودند.