دستگاههای اجرایی همراه با جهادگران و نیروهای مسلح در حال آواربرداری و امدادرسانی به زلزلهزدگان هستند
نماینده مردم میناب در گفتوگو با «وطن امروز»: همه ارگانها برای امدادرسانی پای کار آمدهاند
گروه اجتماعی: با گذشت 3 روز از وقوع زلزله 3/6 ریشتری غرب استان هرمزگان، آواربرداری، خدماترسانی، تامین نیازهای اولیه و اسکان زلزلهزدگان که از همان روز نخست حادثه توسط دستگاههای دولتی، بسیج، سپاه، ارتش و نیروهای امدادی خدماترسان جهادی شروع شده همچنان ادامه دارد؛ زلزلهای که ویرانی زیادی بر جا گذاشت اما خوشبختانه تلفات جانی چندانی نداشت. همه دستگاههای دولتی و نهادهای امدادی خدماترسان از همان لحظات نخست وقوع زلزله در هرمزگان در کنار زلزلهزدگان قرار دارند به طوری که در 2 روز برق و آب مناطق زلزلهزده وصل شده است و همه زلزلهزدگان در چادر اسکان داده شدهاند. مختار سلحشور، مدیر عامل هلالاحمر هرمزگان میگوید: اسکان اضطراری در منطقه مهران شهرستان بندرلنگه پایان یافته است و تمام زلزلهزدگان شناسایی شدهاند و به آنها چادر جهت اسکان اضطراری و نیز اقلام ضروری تحویل شده است. آب معدنی نیز به مقدار کافی به منطقه منتقل شده و در اختیار مردم قرار گرفته است.
* خسارت زلزله به 375 منزل مسکونی در سایهخوش
زلزله در سایهخوش 375 منزل مسکونی را به طور کامل تخریب کرده است. بر این اساس واحدهای بنیاد مسکن راهی روستاهای مجاور نیز خواهند شد تا ارزیابی دقیقی از خسارات وارده بر اثر زلزله مهیب هرمزگان داشته باشند و آنها را مورد جمعبندی قرار دهند. به گفته شهریار نوریزاده، مدیرکل بنیاد مسکن هرمزگان در روستای سایهخوش تمام خانهها تا 100 درصد تخریب شدهاند و خانهای که قابل سکونت باشد، وجود ندارد. مهدی دوستی، استاندار هرمزگان نیز گفت: در این حادثه همدلی همه ارگانها، دستگاهها و استانهای مختلف را شاهد هستیم و تثبیت خوبی در حال حاضر در منطقه انجام شده است. وی عنوان کرد: از دیشب (شنبه) شرایط بهتر شده است و در چادرهای گروهی برای مردم سیستم سرمایشی مستقر کردهایم تا کودکان و زنان بتوانند از آن استفاده کنند. امروز (یکشنبه) نیز برق تکتک منازل و معابر روستا را وصل خواهیم کرد تا مردم بتوانند در صورت نیاز در چادری که مقابل منزل خودشان نصب کردهاند، کولرهای گازی را راهاندازی کنند.
* آغاز آواربرداری از عصر شنبه
آواربرداری منازل مردم در روستای سایهخوش بهتدریج از عصر روز شنبه آغاز شد و به همت نیروی دریایی سپاه و قرارگاه مدینه نیروی زمینی سپاه و نیز سپاه امام سجاد(ع) هرمزگان، امکانات سنگین و تجهیزات نظیر بیل مکانیکی و مینیلودر به منطقه آورده شده است. رضا مدرس، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری هرمزگان افزود: امکانات بیشتری نیز به منطقه زلزلهزده منتقل خواهد شد تا بتوانیم آواربرداری را طی امروز (یکشنبه) و روزهای آینده شتاب بخشیم. احمد جباری، نماینده مردم غرب هرمزگان نیز در گفتوگو با فارس اظهار داشت: مهمترین مسأله پس از امدادهای اولیه، بازسازی منازل مردم در کمترین زمان ممکن است. وی گفت: باید فورا برآوردهای اولیه از خسارات زلزله به دست هیأت دولت برسد و به طور مصمم پیگیریم در این زمینه، هر چه سریعتر مجوزهای لازم از دولت برای بازسازی منطقه زلزلهزده کسب شود تا مردم وارد فاز بازسازی منازل خود شوند. عضو هیأترئیسه کمیسیون عمران مجلس تأکید کرد: منازل مردم بحمدالله بیمه برکت بوده و از محل این بیمه نیز خساراتی به مردم پرداخت میشود و همینطور پیگیر تسهیلات ویژه ساخت مسکن برای مردم خواهیم بود.
* آوار برداری با کمک جهادیها
مشاهدات میدانی خبرنگاران پس از زمینلرزه غرب هرمزگان نیز حاکی از آن است که گروههای جهادی خود را به مردم حادثهدیده رساندهاند و به تدریج در حال تلاش برای بیرون کشیدن لوازم زندگی مردم از زیر آوار هستند. برخی خودروها نیز که زیر آوار مانده بودند توسط گروههای جهادی بیرون کشیده شده و در کنار معابر قرار گرفتهاند. مدیرعامل گروه صنعتی ایرانخودرو، در پیامی ضمن ابراز همدردی با حادثهدیدگان زلزله هرمزگان، از ارائه خدمات ویژه به خودروهای آسیبدیده در این حادثه دلخراش خبر داد. عمده خودروهای آسیبدیده مردم نیز پراید، سمند و پژو پارس است. فرماندهی انتظامی هرمزگان از ساعات اولیه زلزله با استقرار یگانهای مختلف پلیس در منطقه مهران، ورود و خروج به منطقه زلزلهزده را تحت کنترل قرار داده است و خودروهای خروجی از روستاهای زلزلهزده مورد بررسی قرار میگیرند تا از لوازم زندگی مردم در منطقه زلزلهزده صیانت شود و سرقتی از سوی افراد غیر صورت نگیرد.
* ۶۵۰۰ زلزلهزده هرمزگانی اسکان اضطراری داده شدند
دبیرکل جمعیت هلالاحمر از اسکان اضطراری بیش از ۶۵۰۰ نفر در مناطق زلزلهزده استان هرمزگان خبر داد و گفت: ۱۵۱۷ خانوار در محلهای تعیینشده اسکان اضطراری داده شده و تمام اقلام مورد نیاز نیز در اختیار آنها قرار گرفته است. یعقوب سلیمانی اظهار داشت: طی ۲ روز گذشته در مجموع ۲۶ تیم از استان هرمزگان، ۱۱ تیم از استان فارس و ۲ تیم از استان بوشهر به کانون زمینلرزه اعزام شدند و همچنین تا این لحظه ۲ هزار دستگاه چادر، ۴ هزار تخته موکت، ۷۵۰۰ تخته پتو، ۲۶۲۰ بسته غذایی ۷۲ ساعته، یک دستگاه چادر راپ هال و ۵ هزار کیلوگرم نایلون پوششی به مناطق زلزلهزده ارسال شده است. دبیرکل جمعیت هلالاحمر همچنین تصریح کرد: ۱۵۱۷ خانوار که شامل ۶۵۴۸ نفر میشدند در محلهای تعیینشده اسکان اضطراری داده شدهاند و تمام اقلام مورد نیاز در اختیار آنها قرار گرفته است.
* بازسازی مناطق زلزلهزده هرمزگان بزودی
وزیر کشور گفت: زلزله هرمزگان خسارات زیادی برجا گذاشت و احیای مناطق زلزلهزده بهزودی انجام میشود. احمد وحیدی روز یکشنبه در حاشیه بازدید از سومین نمایشگاه شهر هوشمند ایران در گفتوگو با خبرنگاران درباره زلزله اخیر استان هرمزگان گفت: این زلزله بسیار شدید بود که در بندر خمیر رخ داد؛ خوشبختانه تلفات این زلزله کم بود، از جان باختن 5 نفر از عزیزان متأسف هستیم و به خانواده این عزیزان تسلیت میگوییم. وی افزود: الحمدلله تمام عوامل در صحنه حاضر بودند و اقدامات خوبی صورت گرفت و بلافاصله آواربرداری هم آغاز شد. عملیات اسکان اضطراری و موقت هم انجام شد و بازسازیها بزودی شروع میشود. وزیر کشور درباره آخرین اقدامات در بندر زلزلهزده خمیر گفت: کارها روی روال انجام میشود و کانکسها برای استقرار مردم در حال حمل است که در مرحله بعد عملیات بازسازی انجام میشود.
* دستور وزیر جهاد کشاورزی برای کمک به زلزلهزدگان
وزیر جهاد کشاورزی در پیامی دستور کمکرسانی این وزارتخانه و سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان به زلزلهزدگان هرمزگانی را صادر کرد. در بخشی از پیام سیدجواد ساداتینژاد آمده است: این وزارتخانه در کنار سایر دستگاهها، با ظرفیت نیروی انسانی بسیج وزارتخانه و کارکنان جهادی و به کارگیری تجهیزات و امکانات موجود، آمادگی امدادرسانی و کمک به مردم عزیز زلزلهزده استان هرمزگان را دارد. در این راستا ضروری است مجموعه بسیج وزارت جهاد کشاورزی و سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان با هماهنگی و مدیریت نیروها و تجهیز تمام امکانات به یاری فوری زلزلهزدگان استان هرمزگان بشتابند.
همچنین در پی وقوع زلزله در شهرستان خمیر هرمزگان، وزیر اقتصاد در دستوری فوری به مدیرعامل صندوق بیمه حوادث طبیعی، خواهان ارزیابی خسارات وارده به ساختمانهای مسکونی در منطقه زلزلهزده و پرداخت آن توسط این صندوق شد.
همچنین محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور نیز گفت: هسته مرکزی زلزله در هرمزگان 90 درصد تخریب شده و کانکسها تا فردا (امروز دوشنبه) به مناطق زلزلهزده خواهد رسید.
***
همه ارگانها برای خدمترسانی به زلزلهزدگان پای کار هستند
نماینده مردم میناب و جاسک گفت: در بازدیدی که بنده امروز (روز گذشته) به همراه استاندار از منطقه زلزلهزده سایهخوش، کانون اصلی زلزله داشتیم، علاوه بر نیروهای امدادی خدماترسان دولتی، از ارگانهای مختلف همچون سپاه، بسیج، ارتش، نیروهای نظامی و انتظامی و جهادی پای کار هستند و کار اسکان و استقرار زلزلهزدگان را در چادرها انجام دادهاند و تمام وسایل مورد نیاز آنها نیز تامین شده است. حسین رئیسی در گفتوگو با «وطنامروز» گفت: زلزله بیش از 6 ریشتری هر چند خسارات فراوانی به دنبال داشت اما اقدامات سریع گروههای امداد و جهادی و نیروهای مسلح در کنار دستگاههای دولتی در رسیدگی به زلزلهزدگان قابل تقدیر است. هماکنون کار آواربرداری با گسیل ادوات و ماشینآلات سبک و سنگین در حال انجام است و قرار است بهزودی نیز به دلیل وجود دمای بالای هوا و شرجی بودن منطقه، کانکسهای مورد نیاز به منطقه ارسال شود. البته نیروهای جهادی بسیج، سپاه و دستگاههای دولتی و... تا حدودی تجهیزات سرمایشی را برای زلزلهزدگان تهیه کردهاند اما قرار است با استقرار کانکسها، کولرهای گازی نیز برای آنها نصب شود. وی ادامه داد: زلزلهزدگان هماکنون در شرایط مساعدی قرار دارند و تمام امکانات ضروری اعم از آب و برق و نیازهای معاش و... برای آنها تامین شده است و نگرانیای بابت کمبود وسایل مورد نیاز نیست.
***
بازدید فرمانده نیروی دریایی سپاه از مناطق زلزلهزده هرمزگان
فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران با حضور در مناطق زلزلهزده غرب هرمزگان از نزدیک در جریان مشکلات مردم قرار گرفت. دریادار پاسدار علیرضا تنگسیری ظهر دیروز از مناطق زلزلهزده هرمزگان بازدید کرد. سردار اباذر سالاری، فرمانده سپاه امام سجاد علیهالسلام استان هرمزگان نیز به منظور همافزایی توان نیروها برای گرهگشایی از مشکلات مردم در این بازدید حضور داشت. بسیج ظرفیتها و تداوم فعالیت جهادی در مناطق زلزلهزده از سوی فرماندهان ارشد نظامی حاضر در این بازدید موجب تقویت امید مردم شده است. سردار عظمایی، فرمانده منطقه پنجم نیروی دریایی سپاه نیز از ساعات اولیه زلزله ضمن حضور در منطقه، امکانات این نیرو را برای خدمترسانی به مردم زلزلهدیده بخش مهران بسیج کرده است. هماکنون بیش از 80 نفر از نیروهای نیروی دریایی سپاه نیز در مناطق زلزلهزده در حال خدمت به مردم هستند. به گفته سردار عظمایی، همچنین بخشی از تجهیزات سنگین نیروی دریایی سپاه نیز به منطقه منتقل شده است تا در روند آواربرداری مشارکت کنند.
***
ثبت 58 پسلرزه در بندرخمیر
استاد زمینشناسی دانشگاههای هرمزگان گفت: از زمان وقوع 3 زلزله مهیب بندرخمیر تاکنون بیش از 58 پسلرزه در این منطقه ثبت شده است.
مهدی مسعودی دیروز در گفتوگو با فارس اظهار کرد: از زمان وقوع 3 زلزله مهیب بامداد شنبه در منطقه بندرخمیر تاکنون که حدود 30 ساعت از آن گذشته، بیش از 58 زمین لرزه ثبت شده است.
وی گفت: پسلرزهها نیز شدتهای مختلفی داشته که بزرگترین آنها 4.5 ریشتر بوده است. استاد دانشگاه هرمزگان تأکید کرد: مطالعات زمینشناسی و گسلشناسی منطقه هرمزگان محدود و دامنه اطلاعات ناکافی است، لذا انتظار میرود سازمان زمینشناسی نگاه بیشتری به این منطقه داشته باشد.
مسعودی همچنین درباره زمان تداوم پسلرزهها نیز گفت: پسلرزهها گاه ممکن است تا چندین هفته پس از زلزله اصلی ادامه داشته باشد، لذا مهمترین مسأله آن است که ایمنسازی منازل مردم با دقت پیگیری شود.