گروه اجتماعی: با آنکه آمار مرگ ناشی از بیماری «کووید-19» در کشور مدتی است تکرقمی یا در برخی روزها صفر گزارش میشود اما چند روزی است این بیماری مرموز دوباره جان گرفته است به طوری که آمارها از رشد 4 برابری میزان مبتلایان به کرونا حکایت دارد. به گزارش«وطنامروز»، کارشناسان بهداشت هشدار میدهند که کرونا هنوز تمام نشده و همچنان یک بیماری تهدیدکننده جدی است، بنابراین رعایت پروتکلهای بهداشتی، تکمیل واکسیناسیون و استفاده از ماسک تا از بین رفتن کامل این ویروس خطرناک ضروری است؛ بیماریای که هر از چند گاهی با زیرسویه جدید ظاهر میشود و طبق نظر دانشمندان و کارشناسان حوزه بهداشت، تنها راه مقابله با آن خودمراقبتی و تکمیل واکسیناسیون است. حال از آنجا که یکسوم جمعیت کشور واکسن نزدهاند یا خیلیها واکسیناسیون خود را تکمیل نکردهاند، تزریق 3 دوز و همچنین دوزهای یادآور در شرایطی که واکسن کرونا در کشور به وفور یافت میشود، اقدامی درست در راستای حفظ سلامت خود و جامعه است. روابط عمومی وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد در ۲۴ ساعت گذشته ۸ بیمار مبتلا به «کووید-19» در کشور جان خود را از دست دادند و طی این مدت بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۰۰۷ بیمار جدید مبتلا به «کووید-19» در کشور شناسایی و ۱۲۲ نفر از آنها بستری شدند. افزایش دوباره میزان مرگومیر و مبتلایان به بیماری «کووید-19» در حالی است که تاکنون ۶۴ میلیون و ۶۵۵ هزار و ۷۹۷ نفر دوز اول، ۵۸ میلیون و ۱۰ هزار و ۶۵۴ نفر دوز دوم و ۲۷ میلیون و ۷۷۱ هزار و ۹۹۱ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند و مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۱۵۰ میلیون و ۴۳۸ هزار و ۴۴۲ دوز رسیده است. همچنین مجموع بیماران «کووید-19» در کشور به ۷ میلیون و ۲۴۰ هزار و ۵۶۴ نفر رسیده که از این تعداد تاکنون ۷ میلیون و ۶۳ هزار و ۴۷۹ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند و متاسفانه ۱۴۱ هزار و ۴۰۴ تن از هموطنان نیز جان باختهاند. علاوه بر این ۲۳۲ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-19» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. در حال حاضر هیچ شهرستانی در وضعیت قرمز یا نارنجی نیست اما ۱۰۵ شهرستان در وضعیت زرد و ۳۴۳ شهرستان در وضعیت آبی بیماری کرونا قرار دارند. به گفته بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دولت مبارزه با کرونا را به عنوان نخستین اقدام در اولویت قرار داد، تهیه واکسن شتاب گرفت و با حضور مردم در ردههای مختلف انتظامی، بسیج نیروهای جهادی و... مساجد، مراکز و استادیومها محل تزریق واکسن شد و در روز حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تزریق و در هفته حدود ۸ میلیون تزریق انجام شد و از این نظر ما رکورد جهانی داریم که نشاندهنده قدرت است. وی افزود: با استفاده از نوع واکسن نوترکیب و ویروس کشته شده ایمنی جمعی علیه کرونا ایجاد شده است.
* واکسیناسیون ۱۰۰ درصدی جمعیت آسیبپذیر؛ راه پایان کرونا
با آنکه التهاب بیماری کرونا در سال جاری نسبت به سال گذشته کاهش یافته است اما کارشناسان بهداشت تاکید دارند کرونا همچنان یک بیماری تهدیدکننده است. در همین ارتباط رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: واکسیناسیون ۱۰۰درصدی جمعیت آسیبپذیر راه پایان کروناست و باید واکسیناسیون را به حد بسیار قابل قبولی برسانیم. محمدمهدی گویا با بیان اینکه در مرحله واکسیناسیون اولیه بسیار موفق بودیم، افزود: پوششهای بالای ۸۰ درصد در ۲ نوبت اول داشتیم ولی در نوبت سوم به این موفقیت دست نیافتیم. وی ادامه داد: زمانی که واکسیناسیون گروه زیر ۱۸ سال را شروع کردیم، ابتدا جمعیت ۱۲ تا ۱۸ سال را انتخاب کردیم که بسیار خوب پیش رفت و تقریبا مانند جمعیت بالای ۱۸ سال پوشش در جمعیت ۱۲ تا ۱۸ سال داشتیم اما در جمعیت ۵ تا ۱۱ سال هنوز آنطور که باید به موفقیت نرسیدهایم. رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ادامه داد: باید برای بعد از مرحله همهگیری کرونا برنامهریزی کنیم و هنوز خیلی راه داریم. وی با تاکید بر اینکه کرونا هنوز یک تهدید است، گفت: یکی از مهمترین اقداماتی که در عرصه کنترل بیماری «کووید-۱۹» در دنیا و کشور ما انجام شد، علت و چرایی ویروس شناخته شد. ایران جزو معدود کشورهایی بود که از این توانایی برخوردار بود و میتوانست به کنترل بیماری در کشور و تصمیمگیریهای بالینی کمک کند. گویا ادامه داد: سازمان جهانی بهداشت معتقد است واکسیناسیون حداقل ۷۰ درصد جمعیت کشور یکی از راههای کنترل کروناست و اکنون تنها ۵۸ کشور در دنیا به این هدف دست یافتهاند. به گفته رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید همچنان دستورالعمل بهداشتی و تکمیل روند واکسیناسیون برای مهار کرونا در اولویت باشد.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه کرونا هنوز هم یک تهدید است، به دستاوردهای ایران در کنترل این بیماری اشاره کرد و گفت: وقتی موارد ابتلا به حد پایینی میرسد، نیاز به راهاندازی یکسری مراکز مراقبت دیدهور داریم که باید بیماری را رصد کرده و در صورت تغییرات هشدار دهند.
گویا افزود: اکنون کشورها برای ۶ تا ۹ ماه آینده برنامهریزی کردهاند؛ اگر ویروس تغییر کند یا نکند، چه کنند، برنامه واکسیناسیون و آزمایشگاهها را مشخص کرده و نقاط ضعفشان را تعیین کردهاند. در کشور ما یک شبکه آزمایشگاهی متشکل از ۵۰۰ آزمایشگاه ایجاد شد. این کار سادهای نبود که انستیتو پاستور ایران انجام داد. وی با بیان اینکه ما برای ۶ تا ۹ ماه آینده به برنامهای دقیق نیاز داریم، گفت: اهداف این برنامه باید مشخص باشد، وضعیت ابتلا، مرگ، رعایت پروتکلها، واکسیناسیون و... را باید مشخص کنیم. بسیاری از اقدامات تدوین این برنامه را انجام دادهایم. وقتی موارد ابتلا به حد پایینی میرسد، نیاز به راهاندازی یکسری مراکز مراقبت دیدهور داریم که باید بیماری را رصد کرده و در صورت تغییرات هشدار دهند.
گویا گفت: باید توجه کرد ما ۴ هدف اصلی را مشخص کردهایم و باید به آنها پاسخ دهیم؛ اول اینکه اگر یک عامل اتیولوژیک دیگری بیاید که توان ایجاد پاندمی داشته باشد، ما قادر به شناسایی آن هستیم که این را صاحبنظران علوم آزمایشگاهی باید پاسخ دهند، دوم اینکه آیا میتوانیم گروههای آسیبپذیر را به سرعت محافظت کنیم و سوم آیا میتوانیم از نظام سلامت در مقابل آن محافظت کنیم. دیگر دنیا نمیپذیرد که تعطیلی سراسری ایجاد کنید. از الان باید برای پاسخ به اتفاقات احتمالی آمادگی ایجاد کنیم. چهارم هم اینکه چطور تابآوری نظام سلامت را افزایش دهیم. تابآوری نظام سلامت به این معناست که آسیبهایی را که به نظام سلامت وارد شده، ترمیم کنیم تا نظام سلامتی داشته باشیم که خودش را برای پاندمی بعدی آماده کرده، بداند چکار باید انجام دهد، چقدر نیرو نیاز دارد، نیازهای آزمایشگاهیاش چگونه است و... در مجموع لازم است اهداف مشخص و آمادگیهای لازم ایجاد شود.